biszkopt - 17572 przepisów (strona:435/1172)

Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 171

Zbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy(...)łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny łyżeczka ekstraktu z wanilii wymieszana z 1/3 szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty

FitKot
Wegański pełnoziarnisty biszkopt z ksylitolem na aquafabie 141

nazwę. Aquafaba to po prostu woda pozostała po odsączeniu cieciorki. Już kiedyś widziałam tworzone na jej bazie bezy, ale za nimi nie przepadam, więc poszukałam czegoś innego. I wyszukałam biszkopt. Ucieszyłam się jeszcze bardziej, kiedy okazało się, że przepis jest bez cukru. Nie pozostało nic innego, jak tylko wypróbować :D Jeśli kiedyś wykorzystacie cieciorkę z puszki, możecie z aquafaby przygotować(...)ciasto. U mnie woda była z jednej puszki, więc powstał niezbyt wysoki biszkopt (piekłam na tortownicy 24 cm), który wykorzystałam jako spód. Możliwe, że nie będzie wszystkim smakował, ale według mnie jest całkiem smaczny (może to tylko moje wrażenie, ale wyczuwam lekko maślany smak). Do tego dodam ciekawe doświadczenie przy przygotowywaniu ciasta, można poczuć się jak magik - ze zwykłej wody

FitKot
Jogurtowy deser z borówkami amerykańskimi 540

spodzie są gotowe biszkopciki, a dobrze schłodzony orzeźwia w upalne dni. Na taki jogurtowiec mogą pokusić się osoby będące na diecie, jak i mamy karmiące :) SKŁADNIKI: ok 11 okrągłych biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 300g borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa 3/4 szklanki wody Żelatynę rozprowadzić w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje, delikatnie(...)podgrzewać, aż się rozpuści. Jogurt w temperaturze pokojowej roztrzepać z cukrem i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Na dnie formy o średnicy 22cm ułożyć biszkopty i zalać jogurtem. Zanim stężeje rozłożyć połowę borówek i wcisnąć je w jogurt, aż będą całe zakryte. Wierzch zrównać i odstawić do stężenia. Resztę borówek ułożyć na deserze i delikatnie zalać rozpuszczoną galaretką. Smacznego :) Kategoria

https:KKuchniaMniam
Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) 268

mleka ok. 280 g pianek marshmallow 5 00 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% galaretka truskawkowa (lub malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g truskawek ( ok. 100 g okrągłych biszkoptów Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i wrzucamy pianki marshmallow - nadal podgrzewamy do rozpuszczenia.  Następnie zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Kremówkę ubijamy(...)składni ki i delikatnie miksujemy do mo mentu otrzymania gładkiej ko nsystencji .  Tortownic e z o bręc zą (ok. 22 cm średnicy) smarujemy masłem i jej dno wykładamy biszkoptami . Przygotowaną masę wylewamy na ułoż one biszkopty i wyrównujemy brzeg. Umieszcz amy w lodówce do zastygnięcia.     Galaretkę rozpuszczamy w ok. 4 50 ml wrzącej wody. Studzim

Słodka Strona
Szokoladowe karminadle ;) (Trufle z mascarpone) 145

narychtuje 4 . Sam s ō m yno 3 składniki, to nawet listy zakup ō w niy trza specjalnie zapisywać. Co potrza? 250 g mascarpone 100 szokolady 100 g podłużnych biszkopt ō w Szokolada łozpuśćcie 5 w jaki misce nad gorkym ze wrz ō nc ō m wodōm. A w inkszyj misce zmiksujcie mascarpone ze łozpuszcz ō n ō m szokolad(...)chwila wrojście 6 to do lod ō wki. Biszkopty w blynderze abo robocie kuchynnym roztrzaskejcie na tako choby 7 tartoł b ō łka- mogecie to tyż zrobić motkym 8 Jak już sie szlukniecie 9 trocha tyju 10 i zadzw ō nicie do jaki ciotki abo kamrata 11 , wyci ō ngcie 12 masa ze lod ō wki, a łoztarte biszkopty wsujcie

Chop w kuchni
Tort z malinowym musem i marakują 206

blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort z malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka(...)czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą

codojedzenia
Letni deser z owocami 188

salaterek : - 450 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki pomarańczowe - 2 galaretki ananasowe lub w kolorze żółtym - 1 galaretka cytrynowa - puszka ananasów w plastrach - 3 duże pomarańcze - 120 g biszkoptów - 250 ml śmietanki 30% - kilka listków mięty do dekoracji Sposób wykonania : Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 100 ml wrzątku ,odstawiamy do ostygnięcia , Galaretki ananasowe i pomarańczowe robimy wg przepisu na opakowaniu ,odstawiamy(...)kolory do ostygnięcia a potem do lodówki . Do salaterek wrzucamy biszkopty ,najlepiej połamane na kawałki ,  pomarańcze obieramy całkowicie ze skórki i odsączamy z soku najlepiej na sitku ,ananasy wyciągamy z puszki i odsączamy na sitku ,nie kroimy bo ładniej będzie położyć je w plastrach . Gdy galaretka cytrynowa zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i wymieszaną masę nakładamy łyżką

Wypieki Rene
Idealny biszkopt maślany 183

Poprzednio był biszkopt czekoladowy – idealny biszkopt czekoladowy , tym razem jasny biszkopt maślany. Idealna baza do różnych ciast. Na przykład dziś będzie on bazą do dwóch ciast, gdyż bardzo ładnie wyrósł a nie mam sił na podwójne pieczenie. 5 średnich jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki skrobii kukurydzianej (zamiennik – mąka ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku

Kocham Czekoladę
Letni tort truskawkowy 131

Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm 4 duże jajka 180 cukru 60 g pszennej mąki 80 g kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny(...)proszkiem, skrobią kukurydzianą i dodaj do jajecznej masy, delikatnie mieszając szpatułką. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia, a następnie napełnij masą. Piecz biszkopt przez 25 – 30 min. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 3 placki. Wymieszaj żółtka z cukrem, kukurydzianą skrobią i wodą. Dodaj sok z cytryny i zacznij podgrzewać cały czas

codojedzenia
Czekoladowo-truskawkowe LOVE. Czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone. 155

Lekki torcik codzienny Nowa wersja czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami Składniki na biszkopt czekoladowy: 135 g mąki pszennej 25 g skrobii kukurydzianej (zamiennik mąka ziemniaczana) 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również(...)KREM Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Do kremu dodajemy pokrojone w dość duże kawałki truskawki. Po delikatnym wymieszaniu kładziemy na biszkopt. Wierzch biszkoptu dekorujemy tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki, o ile możemy sobie na to pozwolić, my nie daliśmy rady i zaraz po przygotowaniu zjedliśmy z kawką po sporym kawałku. Lubisz

Kocham Czekoladę
Domowy kopiec kreta 421

Kopiec kreta to jedno z tych ciast, które kiedy zdarzało mi się jeść zawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę wykorzystałam czekoladowy biszkopt , który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka(...)śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 2 dojrzałe banany 1-2 łyżek cukru pudru (w zależności od tego jak słodkie będą banany) wiórki czekoladowe +2 banany, sok z cytryny Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Wyrównujemy wierzch nożem z piłką. Do ciasta przykładamy duży ring lub miskę i wycinamy okrąg mniejszym nożykiem

Ciastkozercy
Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową 156

Prosty i szybki przepis na przepyszny tort!  Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm) : biszkopt śmietanka 30% lub 36% 1 litr  cukier 3/4 lub 1 szklanka  kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki konfitura wiśniowa  sok z połówki cytryny cukier ok 1 łyżki ciepła woda ok 200 ml Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis znajdziesz tutaj . Następnie do miksera(...)marakui, tort był wspaniały :) Równie dobrze nasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :) No i zaczynamy :) Spód nasączam 1/3 tego ponczu co zrobiłam, żeby biszkopt był cały mokry. Wykładam bitą śmietanę na grubość ok 2 cm a na nią konfiturę (po tym jak zrobiłam własną konfiturę, sklepową omijam szerokim łukiem. Przepis  tutaj .) Nakładam kolejną

Kuchnia Viki
Biszkopt z masą , truskawkami i galaretką 389

okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek. Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane. O czym mowa ?? Oczywiście o biszkopcie posmarowanym masą śmietanową , obłożonym świeżymi , dorodnymi truskawkami , które to zalewamy solidną porcją galaretki. A już po mniej więcej godzinie schładzania mamy wspaniały letni deser. Składniki : Foremka 25x38 Biszkopt(...)tylko dno ) formie w 180'C Wystudzić  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, Dodać serek i całość połączyć.  Rozsmarować masę na wystudzonym biszkopcie. Truskawki umyć , obrać z szypułek , poukładać dość ściśle na masie śmietanowej. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku . Odstawić do ostygnięcia , Gdy galaretka zacznie już lekko tężeć zalać nią truskawki. Wstawić ciasto

Malinowa Kawiarenka
Ciasto grejpfrutowo – kajmakowe 152

Idealne połączenie słodyczy kajmaku z cierpkim smakiem grejpfruta jest mistrzowskim połączeniem dla wszystkich osób. Każdy znajdzie w tym słodko-kwaśnym cieście coś dla siebie :) Biszkopt: 8 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1,5 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Masa grejpfrutowa: 2 budynie śmietankowe 500 ml soku grejpfrutowego 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Budyń ugotować zgodnie

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto biszkoptowe z galaretką, wiśniami i bitą śmietaną + film 251

Ciasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej śmietany oraz lekko kwaskowatych wiśni doskonale orzeźwia i będzie idealną propozycją na wiosenny deser.       Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej(...)delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30 minut, po upieczeniu studzimy. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i delikatnie odcinamy niewielką część jego wierzchniej warstwy i ponownie wkładamy go do formy. Galaretkę rozpuszczamy w misce, według przepisu na opakowaniu i dokładnie studzimy. Do zimnej

Smakowite Dania