biszkopt - 17572 przepisów (strona:427/1172)

Stary pryk 2111

święta tylko jedno ciasto - wybrałabym właśnie ten przepis. Kiedy zaserwowałam je na ostatniej domówce, wszystkie koleżanki chciały dostać przepis. Smakuje obłędnie i jest dość łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1.5-2 kg jabłek 2 galaretki (u mnie pomarańczowe) Krem: 2 śmietany 'Śnieżki' 1 szklanka(...)mleka 1 galaretka (u mnie agrestowa) 0.5 kg pierniczków w czekoladzie BLASZKA 24 x 34 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Upiecz biszkopt: białka ubi\j na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier, następnie ciągle ubijając dodawaj po 1 żółtku, na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do nagrzanego

Prosty przepis na
Tort z musem czekoladowym i malinowym 61

małego chłopca, ale jeśli zmienicie dekorację, to ten świetny i pyszny tort sprawdzi się na każdej imprezie. Tort ma wspaniałą konsystencję i jest bardzo lekki i smaczny. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny

Słodki sentyment
Tort z czarną porzeczką 68

czarną porzeczką jest lekki, owocowy i nie za słodki. Można powiedzieć, że niemal idealny Sprawdzi się na urodziny, ale także bez okazji, na przykład na niedzielnym stole. Składniki na biszkopt (tortownica 20 -22 cm): 4-5 białek (jeśli macie nadmiarowe białko w lodówce, na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek , możecie je wykorzystać) 0,5 szklanki cukru 4 żółtka 1 szklanka(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny

Słodki sentyment
„Wielka samotność” i mrożone ciasto czekoladowe 105

sięgnąć po „Wielką samotność”, koniecznie to zróbcie. To powieść przywracająca wiarę w czystą miłość i duszę człowieka.   Moje ciasto jest metaforą tej niedostępnej Alaski – dużo orzechów, nierówno ułożone biszkopty i morze czekolady budują obraz niedostępny, ale kiedy przenikniemy do środka, okaże się, że czekają na nas cudowne smaki i doznania Jak przygotować mrożone ciasto czekoladowe? Składniki: 5 czekolad (mleczne(...)ciemne w dowolnych proporcjach) 250 g siekanych orzechów i migdałów (dowolne) 250 g masła 200 g biszkoptów (najlepiej bez cukru) 3 jajka 150 g suszonych moreli Jajka należy sparzyć. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy na 5 minut. Siekamy orzechy i morele i dodajemy je razem z jajkami i biszkoptami do czekolady. Mieszamy

Słodki sentyment
Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu 65

słodkimi truskawkami możemy się cieszyć już wcześniej. Właśnie teraz są najlepsze. Jak się Wam znudzą jedzone na surowo to proponuję zrobić ciasto. I to nie byle jakie ciasto - odwrócony biszkopt z truskawkami w karmelu. Delikatny, lekki, lepki od słodkiego soku truskawkowego. Majowa dekadencja. Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu ok. 250 gram truskawek 80 gr cukru 4 łyżki białego wina(...)biszkopt: 3/4 szklanki cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml oleju 60 ml lekkiego octu owocowego ( jabłkowy, malinowy) skórka i sok z 1 cytryny Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki wzdłuż.  Okrągłą formę  z wyjmowanym bokiem  (ok 25 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować karmel: wsypać cukier do garnka

Smaczny zeszyt
Makowiec na biszkopcie 114

Jest to tak zwany makowiec odwrócony do góry nogami na cienkim biszkopcie z czekoladową polewą. Nie zostaje długo na talerzu. Przepis na blachę 28 x 36 cm Co potrzeba na biszkopt: 4 jajka, 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej typ 450, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Co potrzeba na masę makową: 1 puszka masy(...)deskę do góry nogami, tak, żeby masa makowa była na wierzchu. Z ciasta  zdejmujemy papier do pieczenia, a blachę wykładamy nowym papierem, wkładamy ciasto z powrotem na blachę biszkoptem na dół. Przygotowujemy polewę: Produkty na polewę dajemy do rondelka i cały czas mieszając gotujemy na małym płomieniu, aż polewa będzie się lała z łyżki jako cienka nieprzerwana strużka

Bułka z Chlebem
Ciasto „Bajka” 153

Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń oraz masę kajmakową. Na jeden biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy jabłkowej (nie może ona być zbyt mokra, bo zbytnio rozmiękczy biszkopt), wyrównujemy. Wykładamy połowę masy budyniowej. Dajemy drugi biszkopt. Rozkładamy na nim resztę masy jabłkowej

Smaki Na Talerzu
ciasto "Bogacz" 188

Składniki: na ciasto miodowe: 300 g mąki 1 jajko 3/4 szklanki cukru 150 g masła 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki ciepłego mleka łyżeczka kakao na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem budyniowy: 1 litr mleka 4 łyżki cukru(...)posypania Ciasto miodowe: wszystkie składniki zagnieść a ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na papierze do pieczenia i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić.  Biszkopt: białka ubić na sztywno, nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biszkopt lekko kakaowy 83

Każdy ma swój przepis na biszkopt, ja dziś zrobiłam biszkopt bez proszku do pieczenia, bardzo szybki, prosty i wyszedł świetny. Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodajemy 1/4 szklanki cukru i ubijamy pianę Resztę cukru dodajemy do miski z żółtkami i ubijamy. Następnie żółtka(...)powoli cały czas mieszając łyżką. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ja zostawiam biszkopt do całkowitego ostygnięcia w piekarniku, ponieważ może opaść. Dekorujemy ulubioną polewą i gotowe

Smaki Przyprawy i Kolory
Tort śmietankowo-jogurtowy z truskawkami 120

Biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru Szczypta soli, cukier waniliowy Krem śmietankowo-jogurtowy 500 ml śmietany kremówki 200 ml naturalnego jogurtu 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 300 g świeżych truskawek Galaretka truskawkowa Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę(...)delikatnie wymieszać. Galaretka truskawkowa: Gotową galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody (jeżeli jest to porcja na 500 ml). Wystudzić i wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 blaty. Na każdym układać warstwę kremu śmietankowego, pokrojone truskawki i przykrywać kolejnym. Wierzch udekorować  kremem, całymi owocami lub połówkami owoców i całość pokryć tężejącą

Gotujemy i jemy
Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami 122

jeżynami i borówkami to pyszna propozycja na klasyczny i łatwy w przygotowaniu tort. Gorzka czekolada i leśne owoce to połączenie idealne. Tort czekoladowy z jeżynami i borówkami Skadniki: Biszkopt : 5 jajek 5 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego (opakowanie) 50 g czekolady w proszku 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 500 ml śmietany(...)schłodzonego) 200 g gorzkiej czekolady 1 utrwalacz do śmietany Dodatkowo: około 200 g borówek około 200 g jeżyn świeże listki mięty Tortownica o średnicy 22 cm. Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu (najlepiej upiec go dzień wcześniej, wtedy będzie się go dużo lepiej kroiło). Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE cukier

PatiGotuje