odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową. Składniki na warstwę czekoladową: 120 g czekolady ciemnej 100 g czekolady mlecznej 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki masła Dodatkowo 18 biszkoptów Lady Fingers Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i do gorącej śmietanki wkruszam czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania gęstego kremu. Dodaję masło pokrojone w kosteczkę(...)masło się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy, którą odstawiam do wystygnięcia. Zimną masę miksuję na puszysty krem, który wykładam na kruchy spód. Na kremie czekoladowym układam biszkopty. Teraz mogę przygotować warstwę brzoskwiniową. Składniki: 6 połówek brzoskwiń z puszki 300 ml soku z brzoskwiń z puszki 2 łyżki cytryny 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ szklanki zimnej wody Brzoskwinie miksuję
Słodki sentymentskładniki na biszkopt: 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki(...)cukrem, dodajemy rozpuszczoną galaretkę i mieszamy. Następnie wlewamy do pozostałego szampana i mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki, od czasu do czasu mieszamy, gdy zacznie delikatnie tężeć wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. składniki na bezę: 3 białka 150 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, miksujemy
Domowy Smak JedzeniaWitajcie! Pozwólcie, że podzielę się z Wami przepisem na dość efektownego i w miarę łatwe go przekładańca. Bazą będzie tutaj biszkopt 4 jajeczny i herbatniki. No i oczywiście krem😊 Dużo kremu. Wykończenie ciacha to galaretka pomarańczowa z plastrami pomarańczy i mnóstwem pysznych borówek. Ciacho jest niezwykle kremowe, z gatunku tych słodszych, ale dobrze przełamane soczystością owoców w galaretce. Przymknijcie proszę(...)nierówno wylaną galaretkę- ale- jak to mówię- galaretka jest jak złodziej 😛 nigdy nie wiadomo ( kiedy stężeje 😊 ). *Blacha 25 cm x 36 cm (standard) Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru 3 łyżki przegotowanej wody ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowe ciastaCiasto orzechowe z pijaną śliwką Ciasto łącki przekładaniec to delikatny orzechowy biszkopt z masą budyniową i śliwkami. Tak naprawdę to takie 2 w 1 czyli ciasto orzechowe z pijaną śliwką. Ten łącki przysmak to ciasto z alkoholem dla dorosłych na sylwestra, andrzejki czy inną nocną imprezę. Wszystkie ciasta łąckie jakie spotkałam są takie same, mnie zamarzyło inne, prostsze i szybsze(...)zrobić ciasto bez alkoholu. Jednak aby zadowolić jedną i drugą grupę podpowiem jak zrobić łącki przekładaniec z alkoholem i bez. Zapraszam na przepis 🙂 Ciasto łącki przekładaniec przepis Biszkopt orzechowy jajka 4 sztuki cukier 4 łyżki orzechy włoskie grubo zmiksowane 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Reszta składników długie biszkopty 220 g suszone śliwki 250 g budyń waniliowy
Dieta moja pasjaDelikatny biszkopt z budyniową masą z dodatkiem zmiksowanych bananów i startych jabłek oraz banany przykryte galaretką, to propozycja dla tych, którzy lubią ciasta owocowe, zwłaszcza bananowe. Ciasto nie jest przesłodzone. Jest lekkie i delikatne. Bardzo polecam. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 3 łyżki wody Masa bananowo-jabłkowa(...)Owoce dodajemy do masy budyniowej, miksujemy do połączenia. Galaretki bananowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Banany kroimy na plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Na biszkopt wykładamy masę budyniowo-owocową. Na wierzchu rozkładamy plasterki banana. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką, Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Smaki Na TalerzuPyszne i orzeźwiające ciasto z mango, które idealne sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego warstwą z mango, kremem śmietankowym i masą krówkową. Wierzch ciasta zdobi posiekana czekolada. Całość wygląda i smakuje wyśmienicie! Jeśli szukacie przepisu na fajny deser do kawy, ciasto z mango sprawdzi się idealnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO Z MANGO PRZEPIS Składniki(...)Biszkopt 5 jajek 140 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Warstwa z mango 425 g pulpy z mango 150 ml śmietanki kremówki 30% 2,5 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody Warstwa śmietankowa 350 ml śmietanki kremówki 30% 30 g wiórków kokosowych 2 łyżki pianki z mleczka kokosowego 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo
Przepiski.plzgodnie z instrukcją i macie pewność, że ciasto wyjdzie idealne. Dodatkowo przygotowaliśmy krótki filmik, który jeszcze bardziej ułatwi Wam przygotowanie tego pysznego deseru. CIASTO Z CIEPŁYMI LODAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 3 jajka 80 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 330 ml śmietanki kremówki 30% 600 g serków homogenizowanych(...)galaretka cytrynowa 1 galaretka brzoskwiniowa 150 ml gorącej wody Dodatkowo 12 mini ciepłych lodów 2 galaretki brzoskwiniowe 750 ml gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dosypywać cukier. Kolejno zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim. Mąkę pszenną wymieszać z mąką
Przepiski.plpieczenia? Składniki: 250 g mascarpone o smaku karmelowym 250 g śmietanki 36% lub 30% 1 galaretka cytrynowa + 250 ml gorącej wody 3 płaskie łyżki cukru pudru groszek ptysiowy biszkopty wrocławskie na spód cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Dno tortownicy (u mnie 24 cm, jeśli użyjecie mniejszej ciasto wyjdzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty delikatnie nasączamy(...)powoli galaretkę, miksujemy do połączenia. W drugiej misce ubijamy śmietanę. Dodajemy do mascarpone i łączymy obie masy (mieszamy lub krótko miksujemy). Niewielką ilość masy wykładamy na biszkopty. Wkładamy formę na chwilę do lodówki. Wyciągamy i ostrożnie wylewamy resztę masy. Na wierzch układamy groszek ptysiowy. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem oprószamy cukrem
Słodkie okruszkijedną puszkę brzoskwiń, pod galaretkę, ale podczas jedzenia wcale nie uważałam, by było ich za dużo. Jeśli lubicie ciasta z brzoskwiniami, to ciasto powinno również przypaść Wam do gustu Biszkopt: 4 jajka 4 kopiate łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 500 ml soku typu Kubuś o smaku marchew-jabłko-brzoskwinia(...)pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Zimny biszkopt możemy nasączyć syropem brzoskwiniowym. W jednej szklance soku rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostały sok wlewamy do rondelka, dodajemy masło oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotujący się sok wlewamy mieszankę budyniową
Smaki Na Talerzukolejny przepis na fantastyczne ciasto błyskawiczne, które również można wykonać w wersji bez pieczenia! Ciasto przygotowane przez moją mamę, która jak wiecie uwielbia ciasta bez pieczenia. Puszysty biszkopty przykryty lekką, waniliową masą z serników homogenizowanych z dodatkiem soczystych brzoskwiń – fantastyczną całość dla wszystkich wielbicieli słodkości. Pycha! Można śmiało zrobić w tortownicy ( wtedy polecam z połowy składników ). Smacznego! SKŁADNIKI(...)brzoskwinie w puszce – 480 g – cukier puder – 90 g – mleko – 3 łyżki – herbatniki maślane – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Jajka wbijamy do misy, dodajemy cukier i cukier z wanilią – ubijamy 10 minut. Do puszystej masy dosiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 23-30 do suchego patyczka
Ostra na Słodkolekkie, orzeźwiające i smaczne. Nie posiada w swoim składzie ciężkich mas na maśle, lecz lekki delikatny krem na bazie budyniu, galaretki i śmietanki kremówki. Całość przełożona jest herbatnikami oraz biszkoptami i wzbogacona o gruszkę w galaretce. Ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przygotowałam w małej blaszce 20×20 cm, ale jeśli chcecie przygotować(...)poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. GRUSZKOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietanki kremówki 18 herbatników kakaowych 12 okrągłych biszkoptów 1 duża gruszka 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix 1 galaretka gruszkowa/agrestowa 400 ml gorącej wody 30 g gorzkiej czekolady 30 g białej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
Przepiski.plpodawać takie opisowe nazwy, więc niech zostanie, że dzisiejsze ciasto, to ciasto biszkoptowo-kokosowe z masą kawową. Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto warstwowe. Składa się z kakaowego biszkoptu, wkładki kokosowej oraz budyniowej masy przygotowanej z dodatkiem kawy. Ja wykorzystałam zbożową kawę o smaku karmelowym. Masa wyszła wyśmienita. Całe ciasto zresztą wyszło bardzo smaczne. Polecam na szczególne okazje, Święta(...)okazji, jako ciasto na niedzielę, do kawki Biszkopt kakaowy: 8 jajek 200 g cukru kryształu (1 szkl.) 2 łyżki oleju 110 g mąki pszennej (niepełna szkl.) 2 lekko kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g drobnego cukru (1 szkl.) 150-160 g wiórek kokosowych (u mnie takie dość drobne) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Smaki Na Talerzuskładniki na biszkopt kakaowy: 140 g mąki 35 g kakao 190 g cukru 7 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane suche składniki(...)mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Gotowy przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej ubiec dzień przed przekrojeniem. składniki na krem budyniowy: 750 ml mleka 3 żółtka 3 kopiate łyżki mąki pszennej 3 kopiate łyżki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na jeden biszkopt: (pieczemy dwa takie same) 80 g mąki 120 g cukru 20 g kakao 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy z solą na sztywną pianą. Następnie dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch(...)kompotu dolewamy tyle wody aby uzyskać 500 ml płynu. Kompot z wodą zagotowujemy i rozpuszczamy w nim galaretki. Lekko tężejącą wylewamy na krem z wiśniami. złożenia ciasta: Jeden biszkopt umieszczamy w foremce. Rozsmarowujemy na nim 1/2 część kremu. Układamy wiśnie i wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na galaretce rozsmarowujemy pozostały krem i układamy drugi biszkopt
Domowy Smak JedzeniaSmaczne i wesołe ciasto z delicjami, które pasuje praktycznie na każdą okazje. Prosty w przygotowaniu i przepyszny deser lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam! Składniki: Biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3 budynie śmietankowe lub waniliowe – bez cukru 1 litr zielonego soku przecierowego typu Kubuś(...)Masa śmietanowa: 400ml śmietanki 30% 1 zielona galaretka u mnie agrestowa Dodatkowo: 2 opakowania delicji szampańskich o ulubionym smaku 3 -4 banany 2 zielone galaretki *** Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i mieszamy delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki *** *** Ciasto przekładamy na foremkę wyłożoną papierem
Blog z Apetytem