biszkopt - 17572 przepisów (strona:407/1172)

Ciasto snickers + film 144

duże garście orzeszków ziemnych niesolonych szklanka śmietanki 30% 2 płaskie łyżeczki cukru pudru 3 kostki startej czekolady mlecznej przepis            biszkopt Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka a także mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao . Wszystko lekko mieszamy , wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę do pieczenia(...)pieczemy w temp.180 st.C. około 30-40 minut . Po dokładnym ostudzeniu, biszkopt przekrawamy na połowę .          masa Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze cząstki dodajemy do nich  rozrzedzoną masę krówkową i dokładnie mieszamy . Na dolną część biszkoptu nakładamy masę krówkową z orzeszkami a na wierzch kładziemy drugą część biszkoptu . Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno

Smakowite Dania
Ciasto Rafaello + film 144

Cudowny smakołyk za którym przepadają moje dzieci to przepyszne ciasto rafaello na biszkopcie   z białą czekoladą posypane wiórkami kokosowymi czyli niezwykły deser dla każdego łasucha, który zachwyci niejedno podniebienie. składniki na tortownicę 20 cm                         masa 2 tabliczki(...)białej czekolady ( po 150g ) 1/2 litra śmietany 30% 2 opakowania śmietany śnieżki 250 g wiórków kokosowych                    biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia przepis Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypujemy cukier, żółtka a następnie mąkę

Smakowite Dania
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 187

ostatni tort w stylu angielskim. Dopiero co zaczynam swoją drogę. Usłaną dywanem z masy cukrowej. TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ /własny;/  tort o średnicy 26 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni(...)środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już  z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam na 3-4 części. KREM MAŚLANY: 2 kostki masła dobrej jakości 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru sok z 1/2 cytryny     Masło wyjmuję z lodówki przynajmniej

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Tutti frutti 365

Pierwszy Dzień Wiosny zapraszam na orzeźwiające ciasto z musem owocowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 100 ml mocnej herbaty czarnej, 1/2 kieliszka rumu, Masa jabłkowa: 80 dag jabłek, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń(...)syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik pomarańczowy 116

razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się na nadchodzące święta. Jest lekki, orzeźwiający i mocno czekoladowy!  Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * płaska łyżeczka proszku do pieczenia  * do nasączenia sok pomarańczowy  Galaretka : * 3 pomarańcze * 2 galaretki pomarańczowe  Krem czekoladowy : * 100g czekolady mlecznej(...)minut w 180 stopniach, zostawić do wystygnięcia, przeciąć na pół. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia. Pomarańcze wyfiletować, dodać do galaretki. Połowę biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, wylać galaretkę, docisnąć drugim nasączonym biszkoptem. Obie czekolady drobno posiekać, śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Ubić za pomocą trzepaczki. Dodawać po łyżce mascarpone, dobrze rozetrzeć i wylać

Magiczne Życie Marty
Torcik serowy na zimno 2 354

Smaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;)  Masy szybciutko tężeją , można dodać inne owoce, lub   je pominąć .  Taki deser jest dobry o każdej porze roku :) 18-20 biszkopcików okrągłych ( u mnie duo z kakao) kupiłam tutaj (KLIK) 2 galaretki truskawkowe + 250 ml wody(...)banany Tortownicę o średnicy 26 -28 cm, wykładam papierem do pieczenia. Układam na dnie biszkopciki. Nasączam je przestudzoną galaretką o smaku coli ( galaretkę rozpuszczam w szklance wody)Na biszkopty układam plasterki banana. Jak całkiem ostygnie wlewam resztę na biszkopty. Ser dzielę n połowę. Galaretki truskawkowe i agrestowe, rozpuszczam osobno w dwóch garnuszkach, każde w szklance wody(250 ml) odstawiam

Takie tam pichcenie
Alpejska pianka z porzeczkami 336

pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-) SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli nie macie(...)śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.) WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier

Passions hobbies life
Tercet egzotyczny - ciasto ananasowo - kokosowe 370

głównym menu ciast na każdą imprezę. Oczywiście jest przepyszne, leciutkie i ma coś w sobie co odróżnia je od wszystkich innych ciast, a więc wszystkim serdecznie polecam :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek 1 pełna szklanka cukru 200g kokosu Krem: 200g miękkiego masła 2 budynie waniliowe (bez cukru(...)duża puszka ananasa Dodatkowo: 50g czekolady (tj. ½ standardowej tabliczki) + 50ml mleka Biszkopt- wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy przez chwilę (ok. 3 minuty), następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Gdy masa lekko zgęstnieje, wyłączamy mikser i dodajemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę biszkoptową wylewamy

Smakowy Raj
Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 203

śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu :) Ps. Zrobiłam go z podwójnej porcji- jak to ja :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Niepełna łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa: 400g twarogu homogenizowanego 400ml kremówki ½ szklanki cukry 1 cukier waniliowy 4 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki mleka(...)koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 2 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Do śmietany dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Następnie mieszamy razem

Smakowy Raj
Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :) 437

przynudzać, jeszcze tylko powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry nogami tzn. biszkopt dać na górę. Gorąco polecam Princepolka :) Masa Princepolkowa: 1 szklanka białek 1 ½ szklanki cukru 2 Prince Polo XXL 200g bakalii (np. po 1/3 migdałów, orzechów i kokosu) Białka ubijamy(...)chwili gdy budyń zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia częściowo przykryty. Jeśli gotujemy w garnku z grubym dnem, najlepiej budyń przełożyć do innego naczynia, by budyń szybciej przestygł. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy

Smakowy Raj
Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 344

Uwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak oto wyszedł całkiem pysznie :) Masa sernikowa: 1 kg twarogu 1 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 7 żółtek 4 białka skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: ½ szklanki rodzynek ( + 1 łyżka mąki(...)suszonych moreli około 200g biszkoptów Pierzynka bezowa: 3 białka ½ szklanki cukru 1 łyżka budyniu (proszku) Biszkopty układamy na dnie średniej wielkości blaszki. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i proszkiem budyniowym, a następnie dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą sernikową. Rodzynki parzymy wrzątkiem, lekko osuszamy na sicie

Smakowy Raj
Rolada śmietankowa, waniliowa lub z adwokatem :) 148

pamiętam już jak to się dokładnie stało, że zaczęłam robić takie zrolowane wypieki, w każdym razie są one szybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 500ml śmietany kremówki (30%) 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny *50ml ajerkoniaku Dodatkowo: 1 łyżka(...)przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką i wylewamy na dość dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Warstwa ciasta jest dość cienka. Biszkopt pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 2 – 3 minuty, by lekko odparowało, a następnie odrywamy delikatnie ciasto od papieru

Smakowy Raj
Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :) 190

Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości :) No i można je zrobić w wersji bez procentów, wystarczy dodać same sparzone rodzynki :) Przepis pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny :) Biszkopt kakaowy: 6 jajek kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej(...)czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie i obie mąki. Jeśli kolor jest zbyt jasny, można dodać

Smakowy Raj
Ciasto biszkoptowe z cappuccino 193

wypiekiem były ciasta biszkoptowe, z różnymi kremami, galaretkami etc. Kombinacji było bardzo wiele, większość możecie zobaczyć już na blogu, a ja dalej wypróbowuje nowe i tak ostatnio postanowiłam zrobić biszkopt z cappuccino i z jednym z moich ulubionych kremów, czyli budyniowym. Ciasto idealne dla miłośników kawy, a w szczególności cappuccino :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)mikser i dodajemy po trochu przesianą mieszaninę mąki, kakao i proszku. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki (np. 23x34cm), wyłożonej pergaminem i równomiernie rozsmarowujemy.  Biszkopt pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 180°C . W   połowie szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie. Resztę mleka podgrzewamy, gdy będzie ciepłe wysypujemy do niego cappuccino i   cukier

Smakowy Raj
Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem 127

muszę nikogo przekonywać, a w połączeniu z delikatnym ciastem biszkoptowym i bitą śmietaną, to już po prostu pychota :) Jabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :)  Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) Około 2 kg jabłek świeżych lub 1 ½ kg jabłek tartych(...)przesadzać, bo sama galaretka jest słodka. Jabłka ze słoja: Jabłka przekładamy do garnka, podgotujemy, wsypujemy galaretki, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. (Ja użyłam jabłek ze słoja). Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem, aż cukier się lekko rozpuści (około 7 – 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po trochu mąkę i proszek

Smakowy Raj