biszkopt - 17572 przepisów (strona:389/1172)

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 442

Kolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze. Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy.  Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli(...)słodkości. Składniki: Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm 30 dag maki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 2 żółtka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 duże jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa budyniowa: 750 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki

Wanilia i Kardamon
Torcik ''Kokosowa Hawana''. 90

Składniki : Biszkopt na spód : 3 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy ( opcjonalnie )  Beza kokosowa : 4 białka 2/3 szklanki cukru 20 dkg wiórków kokosowych Masa: 1/2 l mleka 2 żółtka 2 i 1/2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)kokosowa : Białka ubij na sztywno, nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier. Następnie wsyp kokos, delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę ( o takich samych wymiarach jak na biszkopt na spód ) wyłożoną folią aluminiową i piec w temperaturze 180 C przez 30 minut. Gdy ciasto przestygnie zdejmij folię aluminiową.   M asa: Odlej 1/2 szklanki zimnego mleka i dokładnie wymieszaj

Przepisy i porady kulinarne
Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym 205

kremem o lekko pomarańczowym smaku, tak pyszna, że po prostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki z mandarynki ( kawałki pomarańczy były(...)duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam rozłożyć je na kremie. Składniki na biszkopt: 3 jajka L 50 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki kukurydzianej 20 g kakao 110 g ksylitolu/cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 120 ml soku z pomarańczy 3 płatki żelatyny 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort czekoladowo śmietanowy z wiśniami 163

Najpierw potrzebujesz  Biszkopt czekoladowy  , zajdziesz jak zrobić klikając  tutaj . Gdy już ostygnie podziel go na trzy części. Do zrobienia tortu potrzebujesz - 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. -  od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół(...)kostki czekolady gorzkiej lub deserowej - 3 opakowania śmietan fix Gdy herbata do nasączenia ostygnie, a Ty już podzielisz biszkopt ubij na sztywno śmietanę. Podczas ubijania dodaj cukier oraz śmietan fixy. Bądź ostrożny, nie zostawiaj śmietany bez nadzoru aby nie przesadzić i nie uzyskać masła. Dolną część ciasta ułóż na naczyniu, na którym tort będziesz podawać. Nasącz ją dokładnie zimną herbatą

Pasje Jolki
Ciasto Shrek 142

przygotowanie nie takie trudne co mogłoby się wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru(...)mleka) 2 łyżki cukru oraz 350 ml śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem

Monia miesza i gotuje
FROZEN 620

Ciasto inspirowane filmem Frozen czyli z Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka. SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm ) Biszkopt rzucany 3 jajka 0,5  szklanka cukru 0,5 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Błękitna pianka 2 białka niebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wody Bita śmietana(...)litra śmietany 36 % 10 gram żelatyny łyżka cukru pudru cukier waniliowy 2 niebieskie galaretki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt; Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej

RAROSSA
Miodownik z wkładką serową 285

wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :)  (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy: 4 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Miodowniki: 500g mąki 130g cukru pudru 1 łyżeczka sody 200g(...)rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane

Kuchnia w czekoladzie
Tort mleczno-czekoladowy 350

Nowy Rok rozpoczynam słodkim, czekoladowym tortem. Jest pyszny, z masą mleczną, uwieńczony czekoladową polewą i naturalnymi czekoladowymi posypkami Delecty . Idealny wypiek do popołudniowej świątecznej lub noworocznej kawy. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego Delecta 1 łyżka oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa(...)proszku (nie granulowanego!) 350g miękkiego masła Polewa: 1 czekolada mleczna 1/2 czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 30% Dekoracja Delecta: Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta Kamyczki czekoladowe Decorada Delecta Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać aż będą szkliste. nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie

Smakołyki Asi
Piernikowa rolada z pomarańczą 184

Pyszna piernikowa rolada z dodatkiem soczystych cząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Bardzo posmakowała mojemu mężowi :) Polecam na szybki weekendowy deser :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 duża pomarańcza   Polewa(...)białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto mocno miętowe 110

rozpuszczeniu łączymy je z miętą zaparzoną w mleku. Zagotowujemy całość i dodajemy budyń rozmieszany w połowie szklanki pozostałego mleka. Ugotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy biszkopt- białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Do piany z cukrem dodajemy żółtka oraz przesiane i dobrze wymieszane suche składniki (to ważne, jeśli chce się mieć biszkopt bez żadnych "gór(...)dolin"). Całość dokładnie mieszamy przy użyciu miksera (końcówka haki- takie jak do wyrabiania ciasta, najwyższe obroty, ale ponoć można zrobić to łyżką, przynajmniej tak twierdzi moja mama). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy. W czasie pieczenia ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy. Margarynę przeznaczoną na krem ucieramy z cukrem. Stopniowo

Wrzosowa Polana
Tiramisu z malinami 462

21cm x 16cm) 150g malin, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka kakao, 4 łyżki amaretto (30ml), 500g serka mascarpone, 250ml śmietanki 30%, 50g cukru pudru, 150g podłużnych biszkoptów. Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną zaparzyć w szklance wody ( szklanka 250ml) i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wymieszać z amaretto. Śmietankę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Zmniejszyć obroty(...)najniższe gdy śmietanka jest już dobrze ubita i dodawać powoli serek mascaropne.  Biszkopty maczać w kawie i wyłożyć pierwszą ich warstwę do naczynia. Na biszkotpach rozsmarować połowę masy. Następnie ponownie maczać biszkopty w kawie i wyłożyć jako kolejną warstwę. Biszkopty posmarować drugą połową masy. Oprószyć kakao i poukładać umyte i osuszone maliny. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto słoneczne orzechowe ze słonecznikiem (z kajmakiem, ok. 520 kcal/100g) 167

Kaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie.  Składniki: Biszkopt:  4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g)  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru  Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców(...)margaryny 400 g kajmaku o smaku orzechowym  1,5 kieliszka (21 g) nalewki orzechówki (tu: soplica orzech laskowy) Dodatkowo:  60 g herbatników  Przygotowanie:  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiewamy i dodajemy do masy. Całość musimy delikatnie wymieszać

Malowane smakiem
MIGDAŁOWO - KUKUŁKOWE TIRAMISU 146

Składniki: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru migdałowego 600g serka  mascarpone 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek likieru kukułka (może być ajerkoniak) okrągłe biszkopty Sposób wykonania:  Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puch.  Do utartych żółtek partiami dodawać serek mascarpone (serek powinien mieć temp. pokojową). Do mocnej kawy wlać likier. Biszkopty maczamy(...)kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy je na dnie naczynia.  Na biszkopty nakładamy warstwę kremu, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy startą czekoladą i schładzamy przynajmniej 12h. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Capucino z chmurkową pierzynką 114

pewnej cukierni i zaraz wpadłam na pomysł by go zrobić. Przepis zgarnęłam z internetu -strona wielkie żarcie-troche zmodyfikowałam  pod swój smak i wyszła rewelka. Zapraszam...  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyzki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej(...)mnie najlepsza nesca fe creme - ma delikatny smak) 25 dag masła śmietankowego Masa śmietankowa: śmietana 36% 500ml.  2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny lub śmietan fix Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy oba cukry, żółtka i ubijamy chwilkę. na koniec dajemy obie mąki z proszkiem lekko mieszamy . Wylewamy na blaszke i pieczemy 30 min. 160st. Po ostudzeniu biszkoptu najlepiej

Kubki smaku
Tiramisu 379

Składniki : śmietana 36% - 250 g serek mascarpone - 0,5 kg kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki podłużne biszkopty - 500 g likier amaretto - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kakao do posypania Sposób przygotowania: Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem, wymieszać.  Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać. Zanurzać biszkopty(...)kawie, ułożyć na spodzie formy lub talerza  Biszkopty przykryć kremem. Następnie wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i krem. I tak postąpić z ostatnią warstwą. Całość posypać  kakao, odstawić na całą noc do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi