Najpierw potrzebujesz Biszkopt czekoladowy , zajdziesz jak zrobić klikając tutaj . Gdy już ostygnie podziel go na trzy części. Do zrobienia tortu potrzebujesz - 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. - od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół(...)kostki czekolady gorzkiej lub deserowej - 3 opakowania śmietan fix Gdy herbata do nasączenia ostygnie, a Ty już podzielisz biszkopt ubij na sztywno śmietanę. Podczas ubijania dodaj cukier oraz śmietan fixy. Bądź ostrożny, nie zostawiaj śmietany bez nadzoru aby nie przesadzić i nie uzyskać masła. Dolną część ciasta ułóż na naczyniu, na którym tort będziesz podawać. Nasącz ją dokładnie zimną herbatą
Pasje Jolkiprzygotowanie nie takie trudne co mogłoby się wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru(...)mleka) 2 łyżki cukru oraz 350 ml śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem
Monia miesza i gotujeCiasto inspirowane filmem Frozen czyli z Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka. SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm ) Biszkopt rzucany 3 jajka 0,5 szklanka cukru 0,5 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Błękitna pianka 2 białka niebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wody Bita śmietana(...)litra śmietany 36 % 10 gram żelatyny łyżka cukru pudru cukier waniliowy 2 niebieskie galaretki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt; Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej
RAROSSAwszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :) (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy: 4 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru kryształu 100g orzechów włoskich 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Miodowniki: 500g mąki 130g cukru pudru 1 łyżeczka sody 200g(...)rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i posiekane
Kuchnia w czekoladzieNowy Rok rozpoczynam słodkim, czekoladowym tortem. Jest pyszny, z masą mleczną, uwieńczony czekoladową polewą i naturalnymi czekoladowymi posypkami Delecty . Idealny wypiek do popołudniowej świątecznej lub noworocznej kawy. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego Delecta 1 łyżka oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa(...)proszku (nie granulowanego!) 350g miękkiego masła Polewa: 1 czekolada mleczna 1/2 czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 30% Dekoracja Delecta: Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta Kamyczki czekoladowe Decorada Delecta Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać aż będą szkliste. nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie
Smakołyki AsiPyszna piernikowa rolada z dodatkiem soczystych cząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Bardzo posmakowała mojemu mężowi :) Polecam na szybki weekendowy deser :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 duża pomarańcza Polewa(...)białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy
Na Ciasteczkowych Papierachrozpuszczeniu łączymy je z miętą zaparzoną w mleku. Zagotowujemy całość i dodajemy budyń rozmieszany w połowie szklanki pozostałego mleka. Ugotowany budyń zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy biszkopt- białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Do piany z cukrem dodajemy żółtka oraz przesiane i dobrze wymieszane suche składniki (to ważne, jeśli chce się mieć biszkopt bez żadnych "gór(...)dolin"). Całość dokładnie mieszamy przy użyciu miksera (końcówka haki- takie jak do wyrabiania ciasta, najwyższe obroty, ale ponoć można zrobić to łyżką, przynajmniej tak twierdzi moja mama). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy. W czasie pieczenia ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy. Margarynę przeznaczoną na krem ucieramy z cukrem. Stopniowo
Wrzosowa Polana21cm x 16cm) 150g malin, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka kakao, 4 łyżki amaretto (30ml), 500g serka mascarpone, 250ml śmietanki 30%, 50g cukru pudru, 150g podłużnych biszkoptów. Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną zaparzyć w szklance wody ( szklanka 250ml) i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wymieszać z amaretto. Śmietankę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Zmniejszyć obroty(...)najniższe gdy śmietanka jest już dobrze ubita i dodawać powoli serek mascaropne. Biszkopty maczać w kawie i wyłożyć pierwszą ich warstwę do naczynia. Na biszkotpach rozsmarować połowę masy. Następnie ponownie maczać biszkopty w kawie i wyłożyć jako kolejną warstwę. Biszkopty posmarować drugą połową masy. Oprószyć kakao i poukładać umyte i osuszone maliny. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
W kuchni u MonikiKaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców(...)margaryny 400 g kajmaku o smaku orzechowym 1,5 kieliszka (21 g) nalewki orzechówki (tu: soplica orzech laskowy) Dodatkowo: 60 g herbatników Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiewamy i dodajemy do masy. Całość musimy delikatnie wymieszać
Malowane smakiemSkładniki: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru migdałowego 600g serka mascarpone 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek likieru kukułka (może być ajerkoniak) okrągłe biszkopty Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puch. Do utartych żółtek partiami dodawać serek mascarpone (serek powinien mieć temp. pokojową). Do mocnej kawy wlać likier. Biszkopty maczamy(...)kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy je na dnie naczynia. Na biszkopty nakładamy warstwę kremu, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy startą czekoladą i schładzamy przynajmniej 12h. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąpewnej cukierni i zaraz wpadłam na pomysł by go zrobić. Przepis zgarnęłam z internetu -strona wielkie żarcie-troche zmodyfikowałam pod swój smak i wyszła rewelka. Zapraszam... Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyzki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej(...)mnie najlepsza nesca fe creme - ma delikatny smak) 25 dag masła śmietankowego Masa śmietankowa: śmietana 36% 500ml. 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny lub śmietan fix Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy oba cukry, żółtka i ubijamy chwilkę. na koniec dajemy obie mąki z proszkiem lekko mieszamy . Wylewamy na blaszke i pieczemy 30 min. 160st. Po ostudzeniu biszkoptu najlepiej
Kubki smakuSkładniki : śmietana 36% - 250 g serek mascarpone - 0,5 kg kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki podłużne biszkopty - 500 g likier amaretto - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kakao do posypania Sposób przygotowania: Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem, wymieszać. Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać. Zanurzać biszkopty(...)kawie, ułożyć na spodzie formy lub talerza Biszkopty przykryć kremem. Następnie wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i krem. I tak postąpić z ostatnią warstwą. Całość posypać kakao, odstawić na całą noc do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiSkładniki na biszkopt jajka, 8 szt cukier, 1 szkl mąka pszenna, 2 szkl olej, 4 łyżki cukier waniliowy, 2 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki barwniki spożywcze, niebieski i różowy Składniki na krem serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 500ml cukier puder, 4 łyżki Dodatkowo biszkopt kakaowy z 2 jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g(...)kolory, tworząc szachownicę. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Kremem przekładamy kolorowe placki. Boki obcinamy pod skosem tworząc doniczkę. Biszkopt kakaowy drobno kruszymy tworząc "ziemię". Serek mascarpone ucieramy cukrem pudrem, smarujemy boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę. Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy
Gotowanie moimi oczamilecz zawsze przeraża mnie surowe jajo. Dlatego przedstawiam wam wersje bez jaja :) bardzo smaczny i szybki deser. Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej gorzkie kakao do opsypania Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy(...)cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę, pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty
W Moim Magicznym DomuBiszkopt (blaszka 38x25): szklanka mleka tabliczka gorzkiej czekolada 2 szklanki mąki 1 szklanka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka kwaśnej śmietany Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 25 dag masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka sok z cytryny ( 3 szt.) 1 1/2 łyżki mąki 1 łyżka mąki(...)Uzupełniamy wodą tak, żeby uzyskać 2,5 szklanki płynu. Zagotowujemy w garnku z cukrami. w 1/2 szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąki. Łączymy z wodą cytrynową i gotujemy budyń. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Przestudzony budyń łączymy z tłuszczem. Smarujemy biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru
Pobite gary Barbary