śmietany 30 % 1 op. serka mascarpone 100 ml. kawy espresso 100 ml. likieru waniliowego Dalkowski 1 łyżka cukru pudru 2 op. śmietan-fixu 0,5 op. podłużnych biszkoptów Dekoracje czekoladowe Sposób przygotowania: Śmietaną ubijamy na sztywno, ubijając dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem oraz po łyżce serka mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kawę(...)drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Na dno szklanek lub pucharków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, masę kawową, warstwę biszkoptów, masę waniliową, biszkopty i masę kawową. Pozostałą masę waniliową przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch każdego deseru robiąc rozetkę, dekorujemy dekoracjami z czekolady. Desery wstawiamy do lodówki żeby się mocno schłodziły
Bajeczna KuchniaSkładniki na biszkopt jajka, 6 szt mąka pszenna, 1 szkl mąka ziemniaczana, 6 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 3/4 szkl Składniki na masę jabłkową kompot z jabłek, 1 l galaretka brzoskwiniowa, 2 opak Składniki na masę orzechową margaryna, 250g cukier, 1 szkl mleko w proszku, 1 szkl woda, 3 łyżki orzechy włoskie, 200g Przygotowanie Żółtka oddzielamy(...)łyżce cukru. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy łopatką. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez 20 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier i przekrawamy wzdłuż na połowę. Kompot z jabłek miksujemy blenderem na mus, zagotowujemy. Do gorącego musu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć
Gotowanie moimi oczamiDzisiaj jest Dzień Kobiet, więc z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto- Princessa kokosowa. Ciasto z kokosowym biszkoptem i pysznym kokosowym kremem, a do tego w kremie znajdziecie kokosowe wafelki. Każdy fanatyk smaków kokosowych je pokocha :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)), 3 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka(...)serka mascarpone, 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu), 2 wafelki princessa kokosowa, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy
Aga w kuchnipowolne wmieszanie mascarpone i białek do żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu z broszury "DESERY - nowa kuchnia włoska". Składniki: naczynie szklane lub ceramiczne o wymiarach 20x15 cm 24 szt. biszkoptów (do tiramisu) 500 g mascarpone 3 jajka 40 g cukru pudru 100 ml amaretto 150 ml mocnego naparu z kawy (z ok. 3-4 kopiastych łyżeczek) gorzkie kakao(...)miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty kolejno maczamy w kawie z alkoholem (mają być mokre tylko z zewnątrz) i wykładamy nimi dno naczynia dość ciasno, ale nie musi być szczelnie. Puste niewielkie przerwy wypełni krem
bistro mamaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa kostka , czyli trójkolorowe ciasto z musem truskawkowym, truskawkową pianką i ciemnym biszkoptem ;) Inspiracja pochodzi z gazetki Gotuj Krok po Kroku Styczeń 1/2016. Truskawkowa kostka – Składniki: Składniki na biszkopt: 3 czubate łyżki mąki 1 czubata łyżka kakao gorzkiego pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na piankę(...)niskich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo mąkę i miksować do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 22cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec biszkopt przez ok. 10-12 minut w 200C (do tzw. suchego patyczka). Każdą galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną
Kulinarne PrzebojePrzepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje! Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 200 g masła 3-4 łyżki kawy cappuccino w proszku o smaku śmietankowym lub waniliowym Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne orzeźwiające ciasto z grejpfrutem, które można jeść i jeść i jeść.... ;) Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta(...)mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka. 2. W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę budyniową. Wyciskamy sok z połowy grejpfruta ( ja prawie z całego - zostawiłam około 1/3szkl do skropienia biszkoptu ) dopełniamy wodą aby uzyskać 500 ml płynu. Zostawiamy sobie
Gotowanie...to proste !już ostatnie z odmiany jesiennej aż żal było nie kupić ) , z którymi zrobiłam lekki sernik na zimno. Koniecznie musicie go spróbować! AMETYSTOWY SERNIK Z MALINAMI Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka ametystowa 200 g malin masa biała: 2 galaretki cytrynowe 1,5 szklanki gorącej wody 2 serki homogenizowane (2x200g) 1 mleko skondensowane niesłodzone 400 g masa fioletowa(...)wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej ostudzoną galaretkę jagodową. (opcjonalnie można dodać mus z jagód, ale nie miałam) Wykonanie: Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Biszkopty polewamy cienką warstwą białej masy (tak 1/3 całości) odstawiamy na 10 minut do lodówki aby spód stężał. (Dzięki temu biszkopty nie wypłynął na wierzch masy). Po tym czasie
Bon appetit mon amiePyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat Dalkowski , idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Szklankę mleka przelewamy do rondla, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń, odstawiamy
Bajeczna KuchniaPolecam sernik dla "leniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki. Smakuje doskonale. Spróbujcie :) okrągłe biszkopty ( 18 -20 sztuk) brzoskwinie z puszki kg sera mielonego (polecam Pilos, kupicie tutaj KLIK ) 15 dag masła 3 jajka 3 budynie waniliowe ½ szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy Deluxe cynamon i jabłko ( jabłka(...)proszku, skórki cytryn, cynamon, cukier) (KLIK) kropki czekoladowe lub polewa Najpierw odsączam brzoskwinie. Biszkopty wykładam na spód blaszki ( około 20 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Można je nasączyć syropem z brzoskwiń. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję żółtka, całość miksuję, na koniec wsypuję budynie wymieszane z przyprawą. Białka ubijam osobno i delikatnie mieszam z masą. Połowę masy
Takie tam pichceniefareast-language:EN-US;} 500g białego sera śmietankowego 200g jogurtu brzoskwiniowego 100g cukru 150ml likieru adwokat 3 łyżki żelatyny 100ml gorącej wody 100ml śmietanki 36% 150g gorzkiej czekolady biszkopty ok. 20szt. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami, boki również, ale dopiero przy wlewaniu masy. Ser ubijamy z cukrem i jogurtem brzoskwiniowym, ciągle miksując wlewamy powoli adwokat. Do gotowej masy dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia
Gotowanie i blogowanieTorcik nazywany "Hiszpanem" wypatrzyłam u MARGARYTKI, brałam udział w organizowanym przez nią konkursie;) Składniki na tortownicę (średnica 26 cm) 1 paczka biszkoptów ( ja używam tych z biedronki) 600 ml śmietany kremówki 30% ja dałam dużą i małą firmy Piątnica 4 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Tortownicę wyłożyć pergaminem. Na spodzie poukładać biszkopty. Rozpuścić dokładnie 2 galaretki w 2 szklankach gorącej(...)ubić na sztywno , dodać rozpuszczoną zimną galaretkę i ubijać razem jeszcze chwilę (do połączenia śmietany z galaretką). Odstawić na kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Gęstą masę wyłożyć na biszkopty (bardzo delikatnie i powoli, żeby biszkopty nie podeszły do góry), wyrównać i wstawić do lodówki. Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 3 szklankach wody. Na ściągniętą masę śmietanową wyłożyć pokrojone
Moje Słodkie PiekiełkoDzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1 łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet. Na koniec(...)rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Powoli wsypujemy cukier, kakao o wlewamy rozpuszczoną żelatynę. To wszystko zagotowujemy i studzimy. Wystudzoną polewę wylewamy na ciasto:) PRZEŁOŻENIE: Biszkopt-masa-ciastkaparyskie-masa-biszkopt- polewa
Moje Słodkie PiekiełkoUpiekłam biszkopt kakaowy i zrobiłam takie oto ciasto przekładane masą śmietanową..do masy śmietanowej dodałam oczywiście żelatynę , zastygnięte i pokrojone galaretki oraz rodzynki i kiwi, które pysznie chrupało podczas jedzenia.Żelatyna, rodzynki , kiwi oraz mąka orkiszowa i kakao pochodzi ze sklepu Skworcu ..polecam.. Na końcu postu ,po zdjęciach jest kilka słów o blogu... 7 dużych jajek (osobno białka(...)dokładnie, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wylać do tortownicy .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut na programie góra-dół .Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.Przekroić na połowę. Masa śmietanowa: 2 różne galaretki 2 duże kubki śmietany [800 g] 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej
Moje domowe kucharzenie