biszkopt - 17572 przepisów (strona:379/1172)

Tort Śmietankowy 167

bardzo fajnie dżem powoduje że tort nie jest za słodki i chce się go jeść cały czas. Składniki  1 litr śmietany 30 %  1 Serek mascarpone  1 Biszkopt ciemny trzy warstwowy  1 Tabliczka czekolady białej  1 paczka migdałów  1 tabliczka czekolady mlecznej  1 Słoik dżemu ,bądź powideł  Wykonanie  Rozpuszczamy białą czekoladę(...)serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy ,następnie delikatnie wlewamy czekoladę białą do masy śmietanowej ,wtedy nie trzeba dodawać cukru aby było słodkie Kiedy już śmietana jest ubita wyciągamy pierwszy biszkopt i smarujemy powidłami i na powidła smarujemy śmietanę i tak każdy następny biszkopt ,kiedy przełożymy wszystkie biszkopty na wierzchu smarujemy tort reszta śmietany i posypujemy migdałami i polewamy czekoladą mleczną

Mój Smak
CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSEM 464

Składniki biszkoptu:  5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                                 Ciasto kokosowe(...)Dodatkowo :  polewa czekoladowa płatki migdałów do posypania  herbata do nasączenia biszkoptu                                                                       Przygotowanie :  5 jajek ubijamy mikserem z cukrem na puch, budynie mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
biszkoptowe z liczi i kremem śmietanowym... 163

pieczenia, boki bez smarowania, ciasto dac do blaszki, wygładzić wierzch i w nagrzanym piekarniku elektrycznym na 180 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, do suchego patyczka, biszkopt wystudzić nie wyrósł za wysoko więc użyłam w całości, odwrócić do góry dnem i położyć na talerzu, sokiem z liczi z puszki nasączyć dość mocno biszkopt zimną śmietanę ubić c cukrem(...)pudrem, dodać kakao, rozsmarować po biszkopcie całą śmietanę, poukładać odsączone owoce liczi, posypać kolorową posypką, schować do lodówki - biszkopt jest wilgotny, deliktany i smakuje pysznie...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Brzoskwiniowiec bez pieczenia 533

Lekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu, by je zjeść, ale nie jest pracochłonne i samo przygotowanie, to kwestia godzinki. Warte jest Waszego poświęcenia, zapewniam ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów 100g kakaowych herbatników 1 duża puszka(...)500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (500g) 4 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę podłużnych biszkoptów po skosie, docinając odpowiednie długości w najmniejsze szczeliny. Smarujemy syropem z brzoskwiń, który jest w puszce. Posypujemy drobno zmielonymi (pokruszonymi) herbatnikami kakaowymi. 1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody

Kuchnia w czekoladzie
Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami 153

jedynie śmietanki i jogurtu, dzięki czemu masa jest bardziej lekka i nie trzeba martwić się salmonellą. Dodatek owoców, w tym przypadku jagód, przełamuje słodycz i świetnie komponuje się z biszkoptami zamoczonymi w kawie i likierze kokosowym. Do masy dodaję wiórki kokosowe, dzięki czemu deser zyskuje kolejny kokosowy aromat. Jest naprawdę pyszny - polecam z całego serca! Kokosowo-jagodowe tiramisu: 2 opakowania(...)okrągłych biszkoptów (2 x 120 g) 200 ml espresso ok. 60 ml likieru kokosowego (np. domowego ) ok. 2 i pół szklanki jagód 2 łyżki soku z cytryny 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %) 400 ml jogurtu greckiego 6-8 łyżek cukru pudru 6 łyżek wiórek kokosowych Zaparzamy ok. 200 ml espresso, pozwalamy mu lekko przestygnąć, a następnie wlewamy

Cooking Monster
Tort czekoladowy z kremem tofii 163

opcji mnie nie przekonała i musiałam trochę pokombinować i poszukać, czegoś co bardziej będzie przypominało toffi. Znalazłam, zmiksowałam i uzyskałam pyszny lekki krem, który idealnie komponował się z czekoladowym biszkoptem. Biszkopt (tortownica 24 cm): 5 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek(...)kremu Toffi Terravita (360 g.) 500 g. mascarpone do nasączenia woda z cukrem waniliowym W misie miksera umieszczamy krem i mascarpone miksujemy przez chwilę aż się połączą i gotowe. Biszkopt kroimy na 3 części. Nasączamy wodą z cukrem waniliowym, wykładamy połowę kremu, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, który także nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i nakrywamy trzecim krążkiem biszkoptowym. Dekorujemy w dowolny

Cynamonowe szczęście
Minitorcik malinowy 194

cóż, czego się nie robi dla dziecka... Dlatego pieczemy razem te mini torty - dziś był np. malinowy w stylu naked - przynajmniej deser dla trzech osób jest jak znalazł... ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki malin Nasączenie: 100 ml przegotowanej zimnej(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (termoobieg). Po tym czasie wyjmujemy formę, upuszczamy ją z wysokości ok. 50 cm (tak jak w przypadku klasycznego biszkoptu rzucanego), a następnie odstawiamy by ciasto wystygło - ja piekę biszkopt dzień wcześniej niż planuję go przekładać, wtedy lepiej kroi się na krążki i lepiej chłonie nasączenie :-) W dniu przekładania ubijamy zimną

Czary - gary w kuchni
Ciasto kokosowo anansowe 236

cieście kokos i ananas to duet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało. Składniki: Biszkopt:  5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 700 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki(...)masła irlandzkiego 1 łyżka cukru pudru 1 ananas w puszce Blat kokosowy: 6 białek szczypta soli 300 g cukru 300 g kokosu 50 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać

Ala piecze i gotuje
Ciasto Biedronka 120

apetycznie, ładnie, a jeszcze lepiej smakuje. Uroku i smaku dodają kropki z galaretki. Ciasto nie jest zbyt pracochłonne, a jeszcze szybciej go można przygotować, kiedy dzień wcześniej upieczemy sobie biszkopt. Polecam również inne słodkości, na które przepisy znajdziesz tutaj Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe  lub śmietankowe cukier puder do smaku 1 kostka

O kuchni z uczuciem
Ciasto jagodowe tajemnica lasu 212

Przepyszne ciasto, które zachwyci Waszych gości. Smak jagód idealnie komponuje się z kremem i makowym spodem. Polecam! SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem(...)śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix Na dekorację: 30 g czekolady karmelowej (u mnie E. Wedel) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty

Passions hobbies life
Jagodowe Tiramisu 142

Pyszne Jagodowe Tiramisu Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej 0,5 jagód   Wykonanie:  Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę(...)pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem.  Na samą górę wykładamy jagody, wcześniej osuszone i umyte

W Moim Magicznym Domu
Biszkopt z masą jabłkową 171

było chętnych do zjedzenia i trza  było coś z nich zrobić...poszperałam troszkę i wynalazłam tutaj  przepis na takie oto ciasto.Ciekawy pomysł na masę..polecam, wypróbujcie. Biszkopt: 7 jajek sól ½ szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki(...)mąką ziemniaczaną, mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć do blaszki.Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody.  Masło przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Ciasto borówkowa chmurka 506

borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki niebieskie 700 ml gorącej wody około(...)zimnej kremówki  250 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 140 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem

Ala piecze i gotuje
Prince polo 183

Składniki: Biszkopt Masa śmietanowa: 600-700 ml śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 1 puszka brzoskwiń w syropie 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 batony prince polo classic Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak) 1 opakowanie migdałów w płatkach Sposób przygotowania: 1. Biszkopt upiec według przepisu . 2. Gotowy biszkopt przekroić(...)ubitej śmietany dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, batony oraz podzieloną na małe kawałki czekoladę (może być też starta). Całość dokładnie wymieszać łyżką i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu i przykryć drugą częścią. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 5. Masę krówkową wyłożyć na wierzch ciasta. (Aby łatwiej ją rozprowadzić polecam wstawić otwartą puszkę do rondelka z wodą i powoli

A Ty Smakuj Mnie
Jagodowe naked cake (nagie ciasto). 100

dosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie, które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy(...)zbyt niskie i ciężko przekroić je na kilka blatów ;-)  Podsumowując - dzisiejszy torcik, to tort absolutnie dla każdego! :-) Znakomity wyjdzie także z malinami zamiast jagód! Przepis na małą tortownicę. Biszkopt: 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną masę, łyżka po łyżce

Poezja Smaków - blog kulinarny