biszkopt - 17572 przepisów (strona:376/1172)

Kremowe ciasto z wiśniami 132

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jak dla mnie ciasto idealne. Puszysty biszkopt, kremowa masa, lekki aromat alkoholu oraz rozpływająca się w ustach czekolada. Było tak pyszne, że nie udało mi się zrobić więcej zdjęć :) Normal 0 21 false false false(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno

W garach u Gosi
sernik w orzechowo-rumowym kremie 1306

Aksamitny, puszysty sernik otulony orzechowo-rumowym kremem, kakaowym biszkoptem i orzechową czekoladą. Mięciutki, leciutki, po prostu idealny.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1.4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na sernik: 600 g sera na sernik 6 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)mlecznej z orzechami 2 łyżki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Orzechy starte do kremu wymieszać z rumem i zamknąć w szczelnym pojemniku co najmniej na godzinę.  Upiec biszkopt: białka oddzielić i ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kokosowo – malinowa fantazja 175

Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 40 min Biszkopt kokosowy 40 g mąki pszennej 40 g wiórek kokosowych 85 g drobnego cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego szczypta soli Blat kokosowy 4 białka 120 g cukru(...)cukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego Masa malinowa 600 g malin * 65 g cukru 2 łyżki wody 100 g galaretki malinowej Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy

Wędrówki po kuchni
Deser czekoladowo-brzoskwiniowy 189

Biszkopty, warstwa czekoladowa i zmiksowane brzoskwinie. Szybki do wykonania deser (tylko 5 składników). Zrobiłam dwie bardzo duże porcje, bo akurat miałam takie pucharki Polecam jednak zrobić cztery mniejsze porcje. 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady brzoskwinie w syropie (około 10 połówek + 1 na wierzch do ozdoby) kilka biszkoptów na dno pucharków (do każdego dałam(...)biszkopty) Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (około minuty w niskiej mocy). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać delikatnie łyżką z ostudzoną czekoladą (dodawać po łyżce czekolady do śmietany). Odstawić do lodówki. Brzoskwinie zmiksować w malakserze. W pucharkach układać po kilka biszkoptów, krem czekoladowy, zmiksowane brzoskwinie i kolejną warstwę czekoladową. Ozdobić plastrami

Bullio
Tort truskawkowy 143

Biszkopt z kremem truskawkowym. Polecam na urodziny wszystkim urodzonym, tak jak ja, w sezonie truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm. Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek(...)dekoracji (użyłam 3 czubatych łyżek). Do pozostałej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej i mieszać na niskich obrotach miksera do połączenia. Odstawić na około pół godziny do lodówki. Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części. Układać warstwy: biszkopt, masa truskawkowa, pokrojone truskawki. Całość posmarować pozostałym kremem. Udekorować bitą śmietaną, truskawkami i utartą czekoladą

Bullio
Ciasto kokosowo- śmietankowe 137

wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo jesiennej aury zagościł na Waszych twarzach. Składniki na blaszkę 24x36cm: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 kostka masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 500ml(...)serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: 1 opakowanie "Wafle gofrowane" śmietankowe 1 mały słoiczek dżemu truskawkowego 100g płatków migdałowych świeże truskawki (nie są konieczne) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy naprzemiennie po jednym żółtku i odrobinie cukru, a następnie przesiane z proszkiem do pieczenia mąki: krupczatkę i ziemniaczaną

Kuchnia w czekoladzie
Torcik z pigwą. 137

Składniki :  Biszkopt : 6 jajek  1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Bita śmietana : 1/2 l śmietany 36 % 50 dkg serka mascarpone 6-7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanka wody cukier puder do smaku   Przygotuj także : 2 galaretki truskawkowe 1 l słoik pigw z kompotu Sposób wykonania : Biszkopt :   B iałka ubij(...)sicie. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. W ciepłe dni możesz dodać do galaretek łyżeczkę żelatyny, aby galaretka ładnie nam zastygła. Złożenie :    N a spód daj wystudzony biszkopt. Na biszkopt wylej bitą śmietanę , wyrównaj na całej powierzchni. Poukładaj pokrojone na kawałki owoce pigwy. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia śmietany. Następnie wylej na wierzch ciasta tężejącą galaretkę . Odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Sernik na zimno z malinami i migdałami 112

się posmakowało, tylko te 1000 km odległości. Piszę się na kolejny, a w międzyczasie sama spróbuję swoich sił, bo do września nie wytrzymam. Składniki: 150 g biszkoptów 100 g masła 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 3 łyżki migdałów łuskanych blanszowanych 20 g żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody maliny 2 łyżki wiórek kokosowych 2 galaretki owocowe (truskawka/malina) Sposób przygotowania(...)Biszkopty należy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane biszkopty przesypujemy do tortownicy (ok. 26 cm) i dokładnie ugniatamy palcami by biszkoptowy spód dokładnie przylegał do formy.  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, po czym zalewamy nią serki waniliowe  i wszystko miksujemy, tak by się dobrze połączyła z serkami.  Dodajemy do serków połączonych

Z notatnika
Proste ciasto na biszkopcie, z kremem i galaretką 187

Składniki:   ( blacha o wymiarach: 37,5cmX23cm ) Biszkopt: 4 jajka ( żółtka i białka oddzielnie ), 2 łyżki mąki pszennej ( 40g ), 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ), 1/2 szklanki cukru ( 120g ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500g serka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło(...)posmarowania blachy, bułka tarta do obsypania blachy. Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i żółtka ( żółtka wcześniej roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody ). Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Gdy białka są już ubite z cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie

W kuchni u Moniki
Tiramisu z truskawkami 125

tegoroczne pyszności z truskawkami w roli głównej.  250 g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 1/2 szkl. mocnej kawy kilka sztuk biszkoptów  kilkanaście truskawek Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać mascarpone i 1 łyżkę likieru amaretto,wymieszać. Zimną kawę wymieszać z resztą amaretto,namoczyć biszkopty i ułożyć jedną warstwę(...)pucharkach. Część masy wyłożyć na biszkopty,na to kawałki truskawek,ułożyć drugą warstwę z biszkoptów i nałożyć resztę masy. Po bokach wcisnąć plasterki truskawek. Wstawić do lodówki co najmniej na 4 godziny,musi być mocno schłodzone. Po wyjęciu z lodówki wierzch ozdobić pokrojonymi truskawkami

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto z kremową pianką,kajmakiem i słonecznikiem 193

Delikatne ciasto z pianką z białej czekolady i śmietany a na wierzchu warstwa masy kajmakowej i prażone ziarno słonecznika.  biszkopt: 4 jajka 1 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia pianka: 2,5 szkl. śmietanki 36% 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej(...)cukrem ubić na sztywną pianę, dodać żółtka,chwilę jeszcze ubijać,delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem. Wylać na blachę(25/29cm) i piec 30-35 min. w temp.180°C. Ostudzony biszkopt przeciąć na połowę tak aby powstały 2 cienkie placki. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć 1 placek biszkoptowy. 1/2 szklanki śmietany podgrzać i roztopić w niej białą czekoladę.  Żelatynę rozpuścić

Kolorowa kuchnia Elki
Torcik czekoladowo-jeżynowy 203

Kwaskowatość jeżyn przełamana gorzką czekoladą. Jak dla mnie połączenie idealne.  biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jeżynowa: 1 szkl. musu z jeżyn* 2 szkl. śmietanki 36% 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody czekoladowa pianka: 1 i 1/2 szkl. śmietanki 36% 100 g czekolady deserowej(...)wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć jeden biszkoptowy krążek. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody i wymieszać z musem jeżynowym. Śmietanę ubić

Kolorowa kuchnia Elki
deserek kawowy ze śmietanową gruszkową galaretką... 140

Składniki: śmietana 30 % 330 ml/zimna, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, zaparzona mocna kawa 1 szklanka, biszkopty okrągłe 150 gram, konfitura niskosłodzona - ile potrzeba/truskawkowa, herbatniki pełnoziarniste 15 sztuk, czekolada starta 100 gram do szklanki wsypać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i ostudzić do pucharków wkładać namoczone biszkopty w kawie zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką gruszkową, porcje nałożyć na biszkopty(...)porcję dżemu niskosłodzonego truskawkowego powtórzyć: biszkopty,śmietana, dżem powkładać herbatniki pełnoziarniste, posypać startą czekoladą i schować do lodówki - smaczny deserek na szybko............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szkocki trifle. 139

malinowy nadaje charakter  deserowi. Łagodny i jedwabisty custard oraz lekka bita śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza i ciekawsza. Żeby było jeszcze bardziej szkocko, można by biszkopty zastąpić pokruszonym shortbreadem. Być może następnym razem spróbuję takiej właśnie  wersji, bo na pewno następny raz będzie! PS Nieskromnie dodam, że domowy sukces kremu czekoladowego został powtórzony! ;) PPS Chwilowo(...)patrzenia na słodycze i kombinuję co by tu innego wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva) Środkowa warstwa (custard): 150 ml mleka  150 ml słodkiej śmietanki 1 laska wanilii 4 duże żółtka

zadanie-gotowanie
Ciasto słonecznikowo - kajmakowe 124

dlatego są bardzo chrupiące i słodkie. Wypróbujcie to ciasto bo naprawdę warte jest grzechu ;-))) Moje ciasto zostało upieczone na zbyt dużej blasze, dlatego wyszło zbyt niskie i po przecięciu biszkoptu górna warstwa była tak cienka, że ostatecznie zlała się z kremem i jej nie widać. Proponuję użycie blachy o wymiarach około. 23x30 cm.       Biszkopt 5 jajek(...)minut w 170 stopniach. Pieczenie należy kontrolować, aby słonecznik się nie przypiekł gdyż będzie niesmaczny. Musi mieć złocisty kolor. Po upieczeniu wystudzić, a następnie pokruszyć na drobno.   Biszkopt przeciąć na pół i oba blaty lekko nasączyć wodą, aby nie był za suchy. Przełożyć kremem w ilości 3/4 całości i przykryć drugim blatem biszkoptu, wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać

Jadło i czytadło