biszkopt - 17572 przepisów (strona:368/1172)

Truskawkowiec 241

Mój truskawkowiec powstał z reszty mrożonych truskawek z zeszłego roku. Znakomicie nadają się do niego truskawki świeże jak i mrożone. Dodatek mięciutkiego biszkoptu i bitej śmietany sprawia, że ciasto jest wyśmienite i nie sposób nie poprosić o dokładkę. Truskawkowiec robiłam wzorując się na mojej ulubionej szarlotce królewskiej - przepis TUTAJ-KLIK . Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)1litr mrożonych truskawek (najlepiej zmiksowanych) 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru kakao/starta czekolada do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Gdy białka są ubite i cukier rozpuszczony, dodać po żółtku ciągle ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
CIASTO "PALCE LIZAĆ" 41419

mega smaczne. Na polewę użyłam gotowej  polewy mlecznej  od  Helio . Polewę wystarczy podgrzać w mikrofalówce bądź gorącej wodzie i już jest gotowa do użycia. Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 6 łyżeczek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia  (użyłam Skworcu) Składniki na pianę: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 i 1/2 łyżki żelatyny(...)białek * 1 szklanka cukru Składniki na masę: * 5 żółtek * 3 łyżki mąki * 1/2 litra mleka * 1 kostka masła * 1 szklanka cukru * 100 g wiórek kokosowych Wykonanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto wylać do foremki (użyłam prostokątnej 24 na 26 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
Bezglutenowy biszkopt z truskawkami 125

Biszkopt z truskawkami to must have sezonu truskawkowego. Znika ekspresowo, jest lekki, wilgotny i aromatyczny. Wychodzi równie smaczny w wersji glutenowej jak i bezglutenowej. Szczególnie, kiedy truskawki są z domowej, ekologicznej uprawy...:-) Składniki: 200 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki 5 jaj 200 g cukru 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Jaja, ogrzane do temperatury(...)pokojowej, ubić z cukrem na jasną, kremową pianę. Im lepiej ubita piana tym większa pewność, że biszkopt nie opadnie. Do ubitej piany dodawać stopniowo olej, ciągle ubijając. Olej zapewni biszkoptowi wilgoć - biszkopt może stać nieprzykryty kilka dni i nie zeschnie się. Zmniejszyć obroty i mieszać na najwolniejszym biegu, dodając powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie

Ze smakiem bez glutenu
Biszkopt z kremem karpatkowym 793

Uwielbiam krem karpatkowy.... Ale nie chciało mi się robić ciasta karpatkowego i dlatego powstała wersja na biszkopcie. Całkiem udana:-) Oczywiście bezglutenowa. Biszkopt bezglutenowy - składniki: 3 jaja - ogrzane do temperatury pokojowej 120 g cukru 120 g mąki bezglutenowej 20 ml oleju cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dalej ubijając dodawać(...)Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi. Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wystudzić. Bezglutenowy krem karpatkowy - składniki: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - bezglutenowe 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki cukru ewentualnie cukier waniliowy

Ze smakiem bez glutenu
Sernik na zimno z serków homogenizowanych z mrożonymi truskawkami 194

fajny deser. Dzieciaki go uwielbiają a i dorośli nie pogardzą.  Wykorzystuję do niego truskawki mrożone, które powodują, że masa serniczkowa szybko się ścina.  Spód można zrobić z biszkoptów, z ciastek lub można ułożyć kawałki jakiegoś ciasta.  Ja właśnie wykorzystałam resztki ciasta bezglutenowego, które jakoś nie poszło. Składniki - na średnią tortownicę 4 serki homogenizowane(...)śmietany 30% 4 czubate łyżki cukru pudru truskawki mrożone - ok 500 g 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody i odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub ciastem i odrobinę polać galaretką - najlepiej łyżką polewać każdy biszkopt czy kawałek ciasta. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą do wysokości 1 cm ponad suchy proszek i odstawić do namoczenia

Ze smakiem bez glutenu
Makowa panienka 130

Połączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej  z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera(...)wsypujemy galaretki, mieszając je do rozpuszczenia.  Dodajemy wiśnie i odstawiamy do wystudzenia,  aż galaretka zacznie tężeć.  Do przygotowanego wcześniej budyniu dodajemy stopniowo miękkie masło. Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół.  Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy i  tężejącą galaretkę z wiśniami. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Teraz rozpuszczamy polewę deserową,  zanurzając ją w gorącej wodzie

Pyszności Słodkości
prosty tort z lentilkami 323

składniki na 1 biszkopt jasny: (pieczemy 2 takie biszkopty) 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) dodatkowo: ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane(...)Przekładamy ciasto do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 35 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 10 g kakao 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Tiramisu w pucharkach (zimny deser) 668

każdym razem nie tylko smakowało pysznie, ale i wyglądało pięknie.  Tym razem zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao.  I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi(...)smakuje każdemu.  Składniki (na 3-4 porcje): 12 podłużnych biszkoptów 2 duże jajka 250g sera mascarpone 3 łyżki cukru 100ml mocnej kawy 20ml amaretto 2 łyżki kakao Zagotować pół litra wody. Jajka włożyć do gorącej wody na 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z mascarpone. Jedno białko ubić

Obiad gotowy
Koronkowy tort z malinami w środku. 207

proszek Cake  Lace Powder.  Tort w brew pozorom łatwy do zrobienia.  Pyszny śmietankowy krem świetnie komponuje się z malinami. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać.  Białka ubić(...)przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły.  Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ciasto kawowo-pomarańczowe 144

tego co miałam ale moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Choć niestety muszę powiedzieć, że dostał mi się tylko jeden maleńki kawałeczek:( *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka  mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem kawowy(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego  1 szklanka wystudzonej kawy  2 kieliszki wódki 20 sztuk herbatników kakaowych łyżka kakao  Najpierw upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej):  białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli, po jednej łyżce, ubijając

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kokosowiec. Puszysty biszkopt z kremem kokosowym i prażonymi wiórkami. 259

ciasto jest idealnym uzupełnieniem filiżanki czarnej kawy, a nawet herbaty. Idealnie słodkie, puszyste i o fenomenalnym zapachu prażonego kokosu.  Składniki na tradycyjną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru Krem: 0,75 l mleka 3,2% 4 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukru opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 400 g masła 100 g wiórków kokosowych Na wierzch: łyżka masła łyżka cukru 100 g wiórków kokosowych Do nasączenia: woda kokosowa Wykonanie: Upiec biszkopt.  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodać stale miksując jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka

Poezja Smaków - blog kulinarny
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, PIANKĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 280

pyszne ciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości i po które każdy z przyjemnością sięga! Po dokładkę również. Delikatny, lekki biszkopt pokryty cytrynowym kremem budyniowym, lekką śmietanową pianką oraz bezą włoską jest wspaniałym pomysłem na każdą okazję. W jego przygotowaniu pomógł i nowy Cukier ze skórką cytrynową – nowość od marki(...)poddawanych szkodliwym opryskom, upraw z włoskich gajów cytrusowych. Idealny do wypieków, deserów na zimno a także wszelkiego rodzaju koktajl i napojów.   Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20 x 26 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * cukier drobny – 3/4 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 1 łyżka * proszek do pieczenia

Ostra na Słodko
Ciasto z delicjami 145

Dzisiaj kochani czytelnicy witam Was słodkościami 😊 Ciasto składa się z biszkoptu, dżemu, ciasta z maku i kokosu, które najbardziej uwielbiam w tym cieście 💜 oraz masy budyniowej, delicji i galaretki. Do fanek delicji to nie należę, ale do tego ciasta pasują rewelacyjnie. Pierwszy raz jadłam to ciasto, gdy byłam małą dziewczynką i do dzisiaj go pamiętam... Wszystkie warstwy ciasta(...)połączeniu ze sobą tworzą cudowną całość. Delicje możemy nasączyć alkoholem lub herbatą Zapraszam do mojego raju 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, ciasto kokosowo - makowe: białka 7 szt, wiórki kokosowe 15 dag, mak suchy 15 dag, cukier 15 dag,  proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko

kulinarne odsłony pati
Sernik owocowy siostry Anastazji 223

blaszka może być większa ) Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut Temp. pieczenia : 180 C   Przepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji"  Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Cały czas mieszając dodawać mąkę(...)proszkiem do pieczenia - przesianą . Lekko wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut. Biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem

Różne smaki w kuchni