biszkopt - 17572 przepisów (strona:363/1172)

Szarlotka z kisielem bez pieczenia 134

czasami proste jest najsmaczniejsze :). Szarlotka z kisielem bez pieczenia 1 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 torebki kisielu ( u mnie cytrynowy) cynamon 15-20 dag biszkoptów Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, zagotować i dosłodzić cukrem. Dusić, aż zmiękną. Kisiel rozrobić w 200 ml wody, dodać do ugotowanych jabłek. Zagotować razem, doprawiając cynamonem(...)blaszce ułożyć biszkopty jeden obok drugiego (1/4 zachować do posypania wierzchu). Gorący mus jabłkowy wyłożyć na biszkopty, aby zmiękły. Całość posypać startymi na tarce pozostałymi biszkoptami. Udekorować wedle własnego uznania. Artykuł Szarlotka z kisielem bez pieczenia pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Kaszak 134

synka. Jest mnóstwo wariacji związanych z tym ciastem, ja jednak wybrałam wersję klasyczną bez herbatników, za to z dżemem porzeczkowym i galaretką. Tak zapamiętałam to ciasto z dzieciństwa :). KASZAK Biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakako Krem 1 litr mleka 1 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1 masło(...)ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy delikatnie mieszając. Piec do zrumienienia. Ostudzony biszkopt przekroic na pół. Do szkl mleka wsypac kaszę mannę a resztę mleka zagotować z cukrami, masłem i kakao. Do gotującego się mleka wlać kaszę z mlekiem i gotować do zgęstnienia

Pieguskowa Kuchnia
TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 155

Klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, przełożony bitą śmietaną wymieszaną ze sporą ilością pokrojonych truskawek. Był prezentem imieninowym dla Babci, dlatego nie będzie zdjęć z przekroju. Musicie uwierzyć mi na słowo, że wyglądał ślicznie. Ciemny biszkopt, biała śmietana i czerwone truskawki sprawiły, że tort był bardzo wiosenny. Wydawało się, że trudnością będzie pokrojenie go ale ostry nóż poradził sobie doskonale(...)podziałem. Polecam ten tort z bitą śmietaną na każdą okazję nawet na niedzielę:) TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI BISZKOPT 6 jajek 1,5 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu MASA ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWA 750 ml śmietany 30% 0,5 kg świeżych i dojrzałych

Pieguskowa Kuchnia
CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA 96

walentynki albo po prostu do kawki CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA Ciasto na serduszka 1 białko 30 g cukru 40 g mąki tortowej 20 g miękkiego masła czerwony barwnik Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl + 1 łyżka cukru 60 g roztopionego masła 1/2 szkl mąki tortowej 1/4 szkl kakao Krem: opakowanie mascarpone 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka(...)masło i barwnik. Dokładnie wymieszać. Nałożyć do szprycki i wyciskać na papierze do pieczenia serduszka. Można użyć szablonu ułożonego pod papier do pieczenia. Wstawić do zamrażarki do stężenia. Przygotować biszkopt: ubić białka z łyżką na sztywną pianę. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodać ubite białka i dokładnie wymieszać. Do masy dosypać mąkę wymieszaną z kakao oraz

Pieguskowa Kuchnia
Sernik jagodowy z białą czekoladą 135

świeżymi, jak i mrożonymi. Ja swój przygotowałam z owocami świeżymi, sezonowymi. Na straganach i w warzywniakach powinny być jeszcze ostatnie, tegoroczne jagody. Do przygotowania spodu do sernika, użyłam okrawków biszkoptów. Piekąc torty, resztki biszkoptów suszę, a następnie kruszę w malakserze i przesypuję do szczelnie zamykanych pojemników. Potem, zamiast kupować biszkopciki, wykorzystuję moje suszone okrawki. PRZEPIS NA SERNIK JAGODOWY Z BIAŁĄ(...)CZEKOLADĄ Składniki na sernik jagodowy: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła Masa serowa: 800 g mielonego twarogu ( użyłam sera z wiadereczka Włoszczowa )  1 szklanka cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 150 g białej czekolady 150 g śmietanki 30% 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g jagód Frużelina jagodowa: 200 g jagód 30 ml wody 1/4 szklanki cukru

kolorowotorcikowo
Ciasto z Krainy Lodu 115

BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. =>MASA SEROWA: SKŁADNIKI: - 1,5 szkl zimnego mleka - 3 śnieżki na mleko - 500g serka homo naturalnego - 4 łyżki cukru(...)sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i serek homo. Na samym końcu dodać tężącą galaretkę. 1/3 masy przelać do osobnej miski i dodać odrobinę niebieskiego barwnika. =>DODATKI: - biszkopty - 2 galaretki bursztynowe - 2 szkl gorącej wody (galaretka rozpuszczona w 2 szk wody, zalewamy placek gdy galaretka zacznie tężeć) =>PRZEŁOŻENIE biszkopt-masa z barwnikiem-biszkopty-masa bez barwnika-galaretka

Dziś Ja gotuje
Mała Pyzia 94

BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. =>MASA Z JABŁEK SKŁADNIKI: - 1,2kg jabłek - 1 galaretka pomarańczowa - 1 łyżka masła - 2 łyżki cukru WYKONANIE: Masło roztopić(...)grubych oczkach oraz cukier, przez chwilkę prażyć. Dodać suchą galaretkę i jeszcze przez chwile prażyć na wolnym ogniu. Jabłka odstawić i czekać aż ostygną po czym wyłożyć na biszkopt, na jabłka układamy okrągłe biszkopty. =>MASA JOGURTOWA SKŁADNIKI: - 1 litr jogurtu owocowego (u mnie brzoskwinia- marakuja) - 1 galaretka brzoskwiniowa - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/3szkl wody

Dziś Ja gotuje
Ciasto Lambada 118

Składniki Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml(...)Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody Wy konanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę o wymiarach 26cmx26cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Po czym dodajemy po jednym żółtku i na końcu

Dziś Ja gotuje
Letnia Tęcza 127

BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia(...)budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS

Dziś Ja gotuje
Przekładaniec Agi 411

sieci. Pamiętam, jak Pani Agnieszka mnie do tego namawiała... namawiała jak widać nie na marne! ;) Wracając do ciasta, składa się ono aż z 6 warstw. Pierwsza to ciemny biszkopt, następnie krem maślano-budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, ponownie herbatniki, a na samej górze lekka pianka śmietankowa. Dekoracja ciasta wykonania jest z kakao. Polecam kochani! Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Biszkopt ciemny(...)masy krówkowej (400-500 g) Pianka śmietanowa: 350 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 1 galaretka agrestowa 1 szkl gorącej wody Dodatkowo: 3-4 łyżeczki kakao do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt ciemny:   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Leśny mech 128

dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki(...)śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar wody) potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach . Do miski wlać jajka i mieszać robotem kuchennym. Następnie dosypać cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem. Stopniowo dolewamy olej. Mąki połączone z proszkiem

Różne smaki w kuchni
Wegańskie czekoladowo-kawowe ciasto z owocami, Puck - Hel 262

robi wrażenie na gościach (bez jajek, mleka, sera, a takie dobre?!?!?!). Koniecznie trzeba je wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Będzie się lepiej kroiło i smakowało. Warstwy: - biszkopt - słodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy) - krem - biszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego(...)łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji.     Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy (raczej nie mniejsza): 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego 4 łyżki cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 1 szczypta

Qlinarnie i Qlinarnie
Porzeczkowy tort z glazurą 194

mala ilością cukru porzeczkowy tort który szybko znika. Bardzo lubię porzeczki bo są kwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy. biszkopt: 2 jajka 1 łyżka płaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie typ 500 spód z ciastek(...)jogurtu greckiego 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 4 łyżki obranej porzeczki glazura 1 szklanka musu z czerwonej porzeczki 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo

wesoła kuchnia
Rolada z kremem bazyliowym i porzeczkami 174

zapas - porzeczki świetnie się mrożą. Rolada z kremem bazyliowym to fantastycznie świeży smak, idealnie komponują się z frużeliną porzeczkową.  Rolada prosta, szybka i zaskakuje smakiem. Koniecznie spróbujcie. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków 1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej) szczypt soli Całe jajka umieścić(...)minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Powinno być nie spieczone raczej blade.  Przygotujcie sobie bawełnianą czystą ściereczkę. Posypcie cukrem lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Krem bazyliowy 320 śmietany kremówki 220 g mascarpone 2-3 łyżki cukru spora garść listków bazylii oraz 1/2 szklanki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto arbuzowe z galaretką 265

Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Dzięki galaretce i arbuzowi jest również orzeźwiające. Jednym słowem doskonały deser do letniej kawy. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 2/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1/2 dużego arbuza 2 galaretki truskawkowe Biszkopt:  Białka(...)jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Na dno kwadratowej formy (21x21cmcm) wyłożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Z arbuza wydrążyć okrągłą łyżką kuleczki (w razie konieczności usunąć

Smakołyki Asi