biszkopt - 17572 przepisów (strona:358/1172)

Sernik na zimno z dodatkiem malin i galaretki 165

patrzyłam na pomrożone owoce i zastanawiałam się  z czym zrobić ciacho i padło na maliny więc zapraszam was na pyszny sernik z malinami. Składniki: 100 g biszkoptów okrągłych 2 opakowania galaretki pomarańczowej (na 700 ml wody) 400g serka mascarpone 200 g malin 400 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej agar 3 łyżeczki(...)Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w  700 ml wody i zostawiamy do ostudzenia. Formę okrągłą  26 cm wykładamy folią spożywczą dno i boki. Biszkopty układamy na dnie jeden obok drugiego, a przerwy zapełniamy pokruszonymi biszkoptami. Agar rozpuszczamy gorącej wodzie tak w 100 ml. Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru i trochę przekładamy do rozpuszczonego letniego agaru i mieszamy

Różowa kuchnia
TORT MANDARYNKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 126

Delikatny biszkopt, słodki krem  i egzotyczna nuta mandarynek.  Całość komponuje się  idealnie  zarówno smakowo jak    i kolorystycznie ! BISZKOPT: 5 jajek 100 g mąki typ 450 (mąka krupczatka) 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru szczypta soli KREM: 400 ml śmietanki 30% 1 tabliczka ( 100 g) białej czekolady 1 opakowanie śnieżki GALARETKA Z MANDARYNKAMI(...)galaretka pomarańczowa 2 puszki mandarynek w zalewie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT:  Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki. Pieczemy w 170 st. C około

Marcepanowa kuchnia
Tort kasztanowy z kremem orzechowym, kokosowym karmelem i kokosowym popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 217

prostu gościom. Bez Was blog by się nie rozwijał, bez Was nie miałybyśmy motywacji do testowania i pieczenia, bez Was nic nie miałoby sensu 💋      Składniki : Kasztanowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 duże jajka -25g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -65g mąki kasztanowej (lub 55g gryczanej) -10g kakao -150g ksylitolu -szczypta soli Dyniowo-orzechowy(...)oleju kokosowego rafinowanego (tyle aby ziarenka były w większości pokryte) -cukier koksowy Dodatkowo -waflowy rożek bezglutenowy (np. sojowy) -woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów) -fistaszki (do ozdoby) KASZTANOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać

Candy Pandas
Czekoladowe salami 143

ostatniego zleconego pieczenia tortu zostało mi sporo biszkoptu, który ścięłam z wierzchu, by uzyskać równy blat. Nie miałam sumienia go wywalić, bo uwielbiam go i przyznam bez bicia, że nim zrobiłam salami dziubałam non stop...  Mowa o biszkopcie brownie, który nie raz już był przeze mnie polecany. Do ciast deserowych jest świetny. Wilgotny, nie wymaga nawet nasączania(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 2 sztuki 300g czekoladowego biszkoptu (można użyć czekoladowych herbatników) 120g masła 150g deserowej czekolady 2 łyżki masy kajmakowej 70g drobno zmielonego* cukru trzcinowego #Diamant 1 łyżka kakao + do obtoczenia 1 łyżka cukru pudru do obtoczenia

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie 140

białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 30 g śmietany 30 % 3 białka, które nam zostały z ciasta szczypta soli na wierzch rogali: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 250 g cukru pudru + 1 łyżeczka(...)minut do lodówki. Ciasto zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w lodówce. Pamiętajmy aby szczelnie zawinąć je w folię. Inaczej może nam wyschnąć. Wykonanie masy makowej: Biszkopty wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 15s/obr.10 . Biszkopty przesypujemy do innego naczynia. Migdały zalewamy wrzątkiem na ok 15 min. Następnie obieramy je ze skórki. Orzechy włoskie również zalewamy wrzątkiem

Themo przepisy
Torcik chałwowy z kremem śmietanowo-budyniowym 111

jakie miałam pod ręką, czyli głównie chałwa, kremówka i budyń. Goście nie szczędzili pochwał i zachwytów, więc nie będę was dłużej przekonywać, że był naprawdę pyszny.     Biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju   Masa chałwowa 200 g chałwy 200 g serka(...)śmietany 30% 1 budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru pudru   Do przybrania: uprażone orzechy włoskie i czekolada   Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodajemy powoli cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, chwile ubijamy i odkładamy mikser. Małymi porcjami dodajemy przesianą mąkę, proszek i kakao, delikatnie mieszając

Jadło i czytadło
Ciasto Banoffee na biszkopcie 959

Piątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to :-) Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię . Zmodyfikowałam tylko ilość kajmaku, nie dałam całego opakowania, bo dla mnie byłoby za słodko, a i tak było :-) Życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka 24x34 cm Składniki biszkopt(...)cukru Dodatkowo: 3-4 banany kilkanaście herbatników u mnie petitki (ilość zależy od wielkości )  kajmak pozostały po odebraniu 3 łyżek z puszki kakao do posypania sok z cytryny Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia

kruche babeczki
PUSZYSTY SERNIK NA ZIMNO 137

BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM: 0,5 kg dowolnego mielonego sera  330 ml śmietanki 30 % ok. 0,5 szklanki cukru pudru cytrynowa galaretka ok. 20 dag okrągłych biszkoptów 0,5 szklanki mocnej posłodzonej kawy (u mnie zbożowa) sok z cytryny WYKONANIE: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody.  Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Na spód układamy(...)biszkopty, odpowiednio nacinamy, obficie nasączamy kawą. Ser ucieramy z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, ubijamy, dodajemy sok z cytryny wg uznania. Masę serową wylewamy na biszkopty. Na wierzch układamy biszkopty, które również nasączamy kawą. Ciasto chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy z blachy, usuwamy folię i dowolnie kroimy

Pani na deser
Torcik biszkoptowy z jeżynami 121

Torcik biszkoptowy chodził już za mną od długiego czasu. Wykorzystałam sezon na jeżyny i dodałam je do kremu. Delikatny, puszysty biszkopt, śmietanka z mascarpone i kwaskowe owoce to gwarancja smaku. Klasycznie, pysznie i apetycznie. Jeżyny możecie zastąpić malinami- będzie równie pysznie i kolorowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu dopóki jeżyny i maliny są jeszcze na krzaczkach. Torcik biszkoptowy z jeżynami(...)/tortownica o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru jeżyny Nasączenie 0,5 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie odrobina wódki Białka ubić na sztywno, pod konieć ubijania

Pieguskowa Kuchnia
Torcik śmietanowo - malinowy z rafaello i czekoladkami 163

zdjęcia z przekroju ale tort był na zamówienie dla znajomych więc rozumiecie że nie mogłam go rozkroić. Zapraszam do wypróbowania bo jak stwierdzili znajomi był bardzo pyszny :) Składniki na biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody   1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia Składniki(...)serka mascarpone 4 łyżki z brzuszkiem  cukru  1 cukier waniliowy 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 500 g malin 4 łyżki cukru  do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki  wody 2 łyżki soku z malin około 1 szklanki wiórek kokosowych 7 Raffaello   6 czekoladek z marcepanem lu cukierków Michałki tortownica o średnicy

Sama słodycz i szczypta chili
BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY 178

Składniki: Biszkopt: 1 opakowanie mieszkanki do wypieku ciasta biszkoptowego (400g)   4 jajka 40 ml zimnej wody Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe  3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek rumowy spirytusowy (4,5g) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku tiramisu 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - jajka(...)dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać porcjami wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Utrzeć na jednolitą masę. Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować puszkę masy krówkowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować 3/4 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć

Ciastka - domowe słodkości
Tort z masą orzechową 188

razy do roku piekę tort dla dzieci na urodziny, jeden na wiosnę, a drugi na jesień. Tym razem zrobiłam klasyczny biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki i masą na bazie masła orzechowego. Bardzo pyszne połączenie. Spróbujcie sami. Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki ciemnego kakao(...)masła orzechowego (wedle smaku) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo:  dżem z czarnej porzeczki dowolne dekoracje mocny napar z czarnej herbaty, lekko dosłodzony Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, potem po jednym żółtku, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie

Kuchnia domowa Ani
Bardzo prosty tort! Naked Cake z Nutellą, kremem mascarpone, czekoladowymi kulkami, borówkami i truskawkami 184

Urodzinowy torcik dla mojego najmłodszego braciszka. Delikatny, niezbyt słodki pomimo użytej Nutelli. Lekki i smaczny. Właściwie bardziej letni niż jesienny. Taki jak lubię.  Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej  8 jaj  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej  4 łyżki cukru  Krem: 500 gram mascarpone  300 ml śmietany(...)dodawaj żółtka do ubitej piany cały czas miksując. Na koniec wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Biszkopty piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 30 minut. Wystudź, wyjmij z formy i nasącz herbatą.  Ubij śmietanę na sztywno z cukrem. Dodaj mascarpone, utrzyj. Ułóż jeden

Mango Papaja
deser na zimno borówkowo-truskawkowy... 111

Składniki: biszkopty okrągłe 200 gram, borówki amerykańskie 2 szklanki, jogurt naturalny 750 ml, cukier 4 łyżki, żelatyna na 1 litr opakowanie, truskawki 50 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, syrop malinowy - ile potrzeba forma silikonowa 24 cm, na dno formy wsypać pokrojone truskawki, wlać galaretki rozmieszane w 850 ml gorącej wody, wystudzić, na tężejącą galaretkę rozłożyć biszkopty borówki zmiksować z jogurtem(...)żelatynę rozmieszać w 200 ml gorącej wody i wlać do jogurtu, wymieszać masę z borówkami wylać na galaretkę z biszkoptami formę nakryć płaskim talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru - najsmaczniejszy deser na zimno na biszkoptach z truskawkami i borówkami amerykańskimi, można użyć jak najbardziej mrożonych owoców teraz poza sezonem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Lambada 136

Składniki : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml(...)wody Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę o wymiarach 26cmx26cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Po czym dodajemy po jednym żółtku i na końcu

Dziś Ja gotuje