Słodka masa, mocno kawowe biszkopty i słodko-kwaśna figa. Idealny deser dla każdego kto lubi kawę. Mimo, że nie jestem fanką kawy w deserach to ten deser podbił moje serducho. Składniki na ok. 6 porcji: 30 biszkoptów domowych lub ze sklepu (bez cukru, glutenu) 1 filiżanka mocnego espresso (dwie kapsułki) 4 żółtka 2 białka(...)cukru pudru. Dodajemy stopniowo, po łyżce serka (mascarpone). Białka ubijamy że szczyptą soli. Dodajemy resztę cukru pudru i miksujemy. Przekładamy do masy z żółtkami i delikatnie mieszkamy szpatułką. Biszkopty moczymy w kawie i układamy do pucharów. Przekładamy masą, nakładamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę masy. Figę kroimy w plastry i dekorujemy nią tiramisu. Całość możemy posypać kakao
CzarnawisienkaCiasto Smerfetka bez pieczenia to przepyszny i prosty w wykonaniu deser składający się z delikatnej pianki, pysznego kremu z mascarpone, niebieskiej galaretki i biszkoptów. Ciasto Smerfetka to idealna propozycja na domowe uroczystości, na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 330 ml śmietany(...)mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu pianka 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki niebieskie dodatkowo 1 galaretka niebieska przepis Na dnie formy do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale nie na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone
Smakowite DaniaPyszny torcik śmietanowy, przełożony dżemem, bitą śmietaną i udekorowany kokosem. Bardzo pyszny, lekki i łatwy w przygotowaniu. Polecam. BISZKOPT : 4 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy tortownica(...)PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu studzimy, kiedy biszkopt jest już całkowicie zimny, przecinamy go na trzy równe połówki. Śmietana - żelatynę namaczamy we wrzątku i mieszamy
Kulinarne Fantazje Mariolijeden z najlepszych i najszybszych serników jaki kiedykolwiek robiłam. Murzynek, który parę dni leżał w lodówce, posłużył za spód. Ale można go również przygotować na biszkoptach, herbatnikach lub upieczonym wcześniej biszkopcie. Jest rewelacyjny i bardzo prosty do przygotowania. Polecam :) SKŁADNIKI: SER: 1-1,20 zmielonego sera 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe masło(...)margaryna 250 g sok z połowy cytryny lub kilka kropli aromatu ORAZ: dowolny spód: mogą to być biszkopty, herbatniki, upieczony biszkopt, babka, murzynek 0,5 słoiczka powidła śliwkowego WYKONANIE: Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy 150 st. C termoobieg lub 170-180 st.C góra dół. Swojego murzynka pokroiłam na paski a następnie w kostkę. Ułożyłam
Pani na desermazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem na połączenie owoców i jogurtu z biszkoptem makowym właśnie. Sięgnełam po morele. Teraz mamy ich wysyp. Były słodkie, miękkie i pyszne. Użyłam ich do kremu. W sumie wyszło mi ciasto palce lizać Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy: 15 dkg maku 10 dkg mąki orkiszowej 15 dkg jogurtu naturalnego 10 dkg masła bez soli 3 jajka 8.5 dkg cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soku z cytryny
mecooksSmaczna, delikatna, rozpływająca się w ustach pianka z ubitej śmietany i galaretki, z owocami zalanymi galaretką, na biszkoptach. Ciasto proste w przygotowaniu, szybkie (nie licząc czasu, kiedy tężeje pianka i galaretka). Któż nie lubi deserów :) My u wielbiamy takie słodkości a Wy? Składniki na piankę: * 1 litr śmietany kremówki 36% * 2 galaretki agrestowe * 500 ml wody Dodatkowo(...)paczka okrągłych lub podłużnych biszkoptów * 2 galaretki agrestowe * 1 większa kiść winogron * 600 ml wody Wykonanie: Na spód prostokątnej formy wyłożyć biszkopty ściśle jeden obok drugiego. 2 galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, lekka tężejącą galaretkę wlewać stopniowo do śmietany, ciągle masę mieszając mikserem. Piankę wylać na biszkopty
Zrób to smacznieskłada się z kakaowego biszkopta, masy oraz czekoladowej pianki, całość posypana jest orzechami. Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje, gorąco Wam polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI ***przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -3 jajka -2 białka (z masy) -0,5szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody -1,5 łyżki kakao KREM(...)łyżki mąki pszennej -250g masła lub margaryny PIANKA CZEKOLADOWA -200g czekolady deserowej -350ml śmietany 30% -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -kilka orzechów włoskich zmielonych na drobno BISZKOPT Dno blaszki o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z białkami ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy kakao,olej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Szczypta soli Warstwa gruszkowa: 600g gruszek (waga po obraniu i usunięciu gniazd) ⅓ szklanki cukru ¾ szklanki wody 2 galaretki gruszkowe(...)gruszkowa, ja użyłam pomarańczowej) Sposób przygotowania Przed rozpoczęciem pieczenia należy rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w gorącej wodzie i pozostawić do studzenia oraz jedną np. pomarańczową wg opisu na opakowaniu. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy po odrobinie cukru i ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Teraz dodajemy po jednym żółtku. Do biszkoptu dodajemy przesiane mąki i szpatułką delikatnie
Kuchnia w czekoladzieWartości odżywcze na 100 g: 311 kcal w tym: B: 9,9 g; W: 16,5 g; T: 21 g. Składniki (forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt - 6 białek - 80 ml miodu lub innego słodzidła - 250 g migdałów w łupinkach Masa - 6 żółtek - stała część z jednej puszki mleczka kokosowego - 50 g miodu lub innego słodzidła - jeden(...)batonik (28 g) Daim Dodatkowo - 70 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki płynnej części mleczka kokosowego - jeden batonik (28 g) Daim Wykonanie Biszkopt Migdały rozdrabniamy bardzo drobno razem z łupinkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodziło. Chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy migdały i delikatnie - najlepiej łyżką - mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy
Health-Fit-Lifeskładniki na 1 biszkopt jasny: (pieczemy dwa) 40 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki(...)Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.21 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na 1 biszkopt ciemny: (pieczemy dwa) 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 10 g kakao 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na biszkopt: 4 duże jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: ok. 250 ml śmietany kremowej 36% 125 g serka mascarpone cukier puder wg uznania Poncz: ok. 300 ml naparu(...)mocnej kawy ewentualnie ok. 100 ml likieru kawowego + kilka okrągłych biszkoptów gorzkie kakao maliny Przygotowanie : Jajka ubić z solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać łyżką Masę przelać do natłuszczonej blachy o wymiarach
Proste PotrawyLetnie ciasto z malinami, dzisiaj przygotowałam na biszkopcie z śmietaną i mascarpone. Jest nadzwyczaj pyszne i bardzo efektowne. Ciasto z malinami smakuje dzieciom i nie tylko, polecam do kawki lub herbatki. BISZKOPT : 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA(...)PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrem na puszysto, dodajemy olej, dalej miksujemy i na koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm, lub troszkę większą. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Ciasto po ostudzeniu przecinamy wzdłuż, na dwie połówki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje Mariolipomarańczowej 4 łyżki cukru kryształ Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów okrągłych posypka waflowa kakaowa Przygotowanie: Mus jabłkowy - jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rozsmażyć wraz z cukrem. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. jabłka najlepiej(...)dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. wyłożyć biszkoptami. Na to wyłożyć jeszcze lekko ciepłe jabłka. Schłodzić. Następnie na mus jabłkowy wyłożyć biszkopty. Na biszkopty wyłożyć masę waniliową. Wierzch udekorować posypką waflową. Tak przygotowany deser schłodzić. var pfHeaderImgUrl
Ciastka - domowe słodkościTorcik nie tylko spisał się wizualnie ale również (a nawet przede wszystkim) smakowo! a to dlatego, że po wszystkim został rozkrojony i podzielony na osoby zaangażowane. Wszystkie potwierdziły, że biszkopt z mąki kasztanowej jest bardzo smaczny, delikatny i słodszy (ta mąka jak żadna inna podbija słodycz wypieku). Całość wypadła tak dobrze, że tydzień później upieczony został bardzo podobny tort kasztanowy(...)jest bez glutenu (mąka z firmy Incola jest certyfikowana) a do tego taki pyszny. Szczerze polecamy przepis jak i tą mąkę ❤ 😍 Składniki (śr: 18 cm): Kasztanowy biszkopt -5 dużych jajka -20g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -90g mąki kasztanowej Incola -35g kakao -200g ksylitolu -2 łyżki oleju rzepakowego -szczypta soli Krem jogurtowo
Candy PandasMoja rodzina bardzo lubi takie ciacha. Kwaskowe wiśnie przełamują słodycz ciasta. Polecam ciasto zalać galaretką przezroczystą bo fajnie wygląda. U mnie takie ciacho szybko schodzi, a na upały idealne. biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej pianka wiśniowa: 500 g wiśni 1/2 cytryny 500 mililitrów śmietanki 36 % 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek cukru pozostałe: 40 dkg borówek(...)galaretki przezroczyste 800 mililitrów wody Biszkopt: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, po minucie kolejną i tak do końca. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuści się dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Dodaję przesianą mąkę w dwóch etapach i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam
wesoła kuchnia