alkoholem samym w sobie ( prócz słodkich likierów) nie przepadam, o tyle uwielbiam smak tortowego ciasta przesiąknięty czymś mocniejszym;) Ten przekładaniec to mocnoczekoladowy puszysty biszkopt „nawilżony” sporą dawką domowego wyrobu śliwowicy( która powstaje przy robieniu bazy do masy). Mocne, wyraziste, z lekką goryczką połączoną ze słodką mleczno- śliwkową masą. W smaku jak popularna śliwka nałęczowska w czekoladzie. Pycha. Składniki na biszkopt(...)Wlewamy roztwór budyniowy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodajemy pokrojone w kostkę odsączone śliwki. Miksujemy chwilę do połączenia. Dodatkowo: polewa płatki migdałowe WYKONANIE: biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy polewa Całość schładzamy w lodówce ok. 3-4 godziny ( wierzchnia warstwa musi stężeć, aby ciasto bez problemu można
Domowe ciastawersji maxisłodkość na świecie;)). Przekładanie 3 bita rozpoczęłam na blacie, skrojonym z wysokiego biszkopta, ale myślę że z powodzeniem można użyć warstwy herbatników, bądź upiec cienki 4 jajeczny biszkopt. Megasłodkie ciacho, w sam raz, gdy „macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie co”;)). Składniki na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę). Dodatkowo: opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastalata bez owocowych smaków- dotyczy to także branży cukierniczej:) Bardzo lubię połączenia śmietany z delikatnym biszkoptem i owocową nutą. Staram się jednak nie używać śmietany kremówki, gdyż moim zdaniem krócej zachowuje świeżość i czasem za bardzo zamula.. Ten torcik z mojego pomysłu został przygotowany bardzo spontanicznie: miało być owocowo, lekko i smacznie. No i moim skromnym(...)zdaniem wszelkie kryteria zostały spełnione;) Mocno nasączony waniliowo- cytrynowym syropem, biszkopt z dodatkiem brzoskwiniowego kisielu, słodka masa śmietanowa i warstwa brzoskwiniowego dżemu... Lekki, smaczny i latem pachnący( i latem smakujący) Składniki na biszkopt: 1 1/4 szklanki cukru kryształu 8 jaj 1 1/4 szklanki mąki pszennej opakowanie kisielu brzoskwiniowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno, stopniowo
Domowe ciastatortu. Tym razem w wersji dla wielbicieli tych o bardziej wyrazistych, czekoladowych nutach, coś a’ la torcik wedlowski.. Bez owocowego akcentu, jedynie mocne, bardzo aromatyczne nasączenie . Mokry biszkopt z wódką , gdzie chrupkie nawiązanie do wspomnianego wcześniej słodyczą stanowi kilka andrutów tworzących koronę na szczycie słodkiego wypieku. Nie za nadto słodki , a wręcz gorzkawy, bardzo mocno nawiązujący(...)czekolady deserowej, i to tej 60- 70 % kakao. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, aż do ubicia na sztywną bezę. Potem wbijamy żółtka , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy
Domowe ciastastąd . Na wygląd wpłynie na pewno rozmiar tortownicy, polecam rozmiar 20 cm ( ja użyłam 24 cm i warstwy nie są tak fajnie widoczne, ale smak jest ten sam :) ). Składniki: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Warstwy: 500 g sera mascarpone 500 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru pudru(...)ucieramy na jasną masę. Białka ubijamy na sztywno. 2. Do jajek dodajemy mąki i proszek do pieczenia miksujemy. Dodajemy pianę z białek i drewnianą łyżką powoli mieszamy. 3. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni) 4. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Również żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej
Na moim talerzuorzechy. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. składniki na biszkopt jasny (okrągły): 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 2 jajka, białka oddzielone od żółtek 60 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty w poziomie a następnie każdy blat na pół tak aby otrzymać 4 półkola. składniki na biszkopt kakaowy (okrągły): 15 g mąki orkiszowej lub pszennej 8 g mąki ziemniaczanej 5 g kakao 1 jajka, białko oddzielone od żółtka 30 g cukru wykonanie: Białko ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie
Domowy Smak JedzeniaBardzo wilgotne ciasto, o intensywnym zapachu pomarańczy. Przełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń. Składniki: pomarańcze 4 szt, orzechy włoskie mielone 1 szklanka, biszkopt (składniki na jeden biszkopt): jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 1 łyżka, bułka tarta 5 łyżek, mąka pszenna 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 1 część pomarańczy, 1 część orzechów, masa: mleko 500 ml, budyń(...)mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st.C przez 45-60 min. Do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty. Mleko z cukrem nastawiamy na palnik (350 ml), w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy. Na małej mocy palnika gotujemy budyń
kulinarne odsłony patiprzedstawiam Wam różne wariacje dekoracji. Jedno z ulubionych ciast mojej mamy, stąd taka częstotliwość robienia. Idealne na urodziny, święta lub do weekendowej kawy. Zachęcam do spróbowania. Składniki na biszkopt (średnica 26cm): 5 jaj 200g maku 150g cukru pudru 125g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń(...)szklanki zimnej wody Poncz: 2 szklanki wody 3 łyżki cukru zapach migdałowy Składniki na dekorację: 3 brzoskwinie 500 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100g maku Biszkopt : Maki i proszek do pieczenia należy przesiać i wymieszać z makiem. Białka ubić, dodać cukier puder. Ubijając dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać
Słodki ZakątekDzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę(...)Nowego Roku! Składniki na biszkopt: 3 jajka 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na krem: 160 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2-3 łyżki mocnej kawy - ristretto 1 łyżka amaretto dodatkowo: kakao do posypania Przygotowanie: jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny trzykrotnie zwiększyć objętość. Przy pomocy szpatułki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto z mniejszą ilością cukru. Udało się, więc łapcie przepis i korzystajcie :) W nawiasie obok proporcji, podam Wam też gramaturę z oryginalnego babcinego przepisu. Biszkopty: 320 g mąki tortowej 160 g cukru pudru (320 g) 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody 5 dużych jaj 1 łyżka proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki sody 1 łyżka(...)Polewa: 120 g masła 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane) 2 łyżki kakao Dodatek na wierzch: wiórki kokosowe Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ). Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody
Mienta blogmojego Pana Męża czyli rolada biszkoptowa. Tym razem krem na bazie kremówki i mascarpone. Do tego kosteczki truskawkowej galaretki. Przepis bardzo prosty. Rolada królowała na moim świątecznym stole. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 200ml śmietanki kremówki * 250g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * galaretka truskawkowa * opcjonalnie czekolada i posypka cukrowa Przygotowanie : Biszkopt pieczemy na największej blaszce, tej z piekarnika(...)ciepłego blatu ściągamy papier do pieczenia i ciasto przekładamy na ściereczkę. Zwijamy biszkopt w rulon. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, wylewamy na płaski talerz i zostawiamy aż zastygnie. Kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone. Krem łączymy z galaretkami. Rozwijamy biszkopt. Smarujemy go kremem i zwijamy. Zakręcamy w papier do pieczenia, tak by utworzyć cukierek. Odstawimy
Magiczne Życie MartyPrzygotowałam go na Sylwestra itak samo szybko znikneło ciasto . Składniki 3 paczki biszkoptów powinny być podłużne, ja miałam okrągłe 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej krem do przekładania 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone lub rikotta 200 g sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % śmietan fix 2 opakowania 1 puszka mandarynek 1 puszka truskawek blaszka o wymiarach(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia potem biszkoptami i posmarować pędzelkiem maczanym w kawie masa do przekładania śmietanę, cukier puder oraz serek miksujemy i dodajemy resztę składników oraz śmietan fix Połowę masy dajemy na biszkopty, a na to mandarynki i biszkopty i znów smarujemy kawą a na to masa i truskawki, na koniec posypać posypką czekoladową polecam bo nie zajmuje
Moje WyrobyEfektowne ciasto przełożone masą krówkową, bitą śmietaną, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Idealne na Sylwestra i rozpoczęcie Nowego Roku. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 4 jajka, 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy kajmakowej, 200 g masła, 100 g bez, 2-3 łyżki ajerkoniaku(...)łyżka kawy mielonej Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: powidła z czarnej porzeczki, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem: Kawę zaparzamy, studzimy
słodki bratekniedzielnej kawusi proponuję pyszny torcik cytrusowy z galaretką. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, pianki cytrynowej, mandarynek oraz galaretki. Torcik jest lekki i orzeźwiający. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, ½ szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Pianka cytrynowa: 300g serka homogenizowanego waniliowego(...)opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1 puszka mandarynek, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do masy wlewam olej i ocet oraz wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasinaszym ulubionym budyniem oraz pyszną pianką o smaku cukierków ,,kukułka''. Połączenie palce lizać. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/25 CM ok. pół opakowania dużych herbatników ok. pół opakowania biszkoptów BUDYŃ: 1 l mleka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy 3/4 - 1 szklanki cukru (zależy jakie słodkie ciasta lubicie) kostka masła PIANKA: 330 ml śmietanki(...)dokładnie mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy i cały czas mieszając gotujemy budyń, robimy to dość długo żeby pozbyć się smaku surowej mąki. Gorący wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy biszkopty, jeśli trzeba docinamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. PIANKA: Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją zakryć, odstawiamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy po łyżce krówki i ubijamy
Pani na deser