biszkopt - 17572 przepisów (strona:352/1172)

Szarpaniec 153

Upiekłam biszkopt kakaowy , był mi potrzebny do ciasta.. wynalazłam fajny przepis ..i co ? i biszkopt nie wyszedł tak jak trzeba ..więc dalej już według znalezionego przepisu nic z niego nie robiłam..Ale wyrzucić też było szkoda, bo biszkopt w sumie wyszedł, upiekł się , ale był za niski i nie mogłam przekroić..tak więc zrobiłam co innego ..no i też(...)wyglądało.To już 3 wersja mojego szarpańca, 2 już są na blogu  [ klik] . 3/4 litra śmietany 3 różne galaretki 1/2 szkl.cukru 2 łyżki żelatyny owoce [maliny, porzeczki, jagody] biszkopt pokrojony na kawałki 3 galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie [ każda z osobna] i zostawić do zastygnięcia.Zastygnięta pokroić w kostkę.Ciasto pokroić w kawałki.Śmietanę osłodzić i ubić, dodać rozpuszczoną

Moje domowe kucharzenie
Kostka kajmakowo kokosowa 170

całe mnóstwo, wszystkie sfotografowane, ale zamiast usiąść do komputera wolę wyjść z moją Panienką na spacer, bo pogoda taka piękna. Obiecuję, poprawę, a dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowy biszkopt, z masą kokosową, dwiema warstwami herbatników i masą kajmakową. Pyszne i efektowne ciasto w sam raz do weekendowej kawy, ale i na specjalne okazje także się sprawdzi. Biszkopt(...)puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu z wiórkami cały czas ucierając. Dodatkowo: herbatniki kakaowe (ja kupuję ostatnio duże opakowania chyba 400 g) masa kajmakowa  czekolada mleczna Biszkopt kroimy na pół (można go nasączyć np herbatą) wykładamy na niego połowę masy kokosowej, a na nią układamy warstwę herbatników, na herbatnikach smarujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników

Cynamonowe szczęście
Ciasto migdałowe z kajmakiem 122

ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni. Biszkopt: 4 jajka(...)mieszać delikatnie łyżką. Wylać na spód kwadratowej formy o wymiarach 24 na 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 30 minut w temperaturze 170 o C. Ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Następnie na powierzchni biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię

Czerwień i błękit
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 154

Torcik dla amatorów intensywnie czekoladowych smaków, budyniowy biszkopt doskonale współgra z wiśniami i śmietanowo-czekoladowym kremem, smaku dopełniają trufle, prawdziwa  słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt smakowy jest tego wart. Tortownica 24 cm Biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 budyń czekoladowy(...)serka mascarpone 10 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Poncz: 1 szklanka syropu  z wiśni 50 ml wódki Dekoracja: Czekoladowe trufle tarta czekolada Sposób przygotowania tortu: Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka zmiksować. Mąkę

Wanilia i Kardamon
Biszkopt z masą straciatella. 189

Biszkopt kakaowy przełożony delikatną masą ze śmietanki i galaretki, z kawałkami czekolady. Smakuje całkiem nie źle :) Zrobiłam dla męża na urodziny. Przepis dodaję z opóźnieniem bo coś ostatnio nie jestem zorganizowana :) Pewnie dlatego, że jestem już w świątecznym transie :) Wczoraj nastawiłam zakwas na biały barszcz, też trochę z opóźnieniem, ale ważne, że już się kisi. Barszcz będę gotować w sobotę(...)więc zdąży się zakisić. Wracając do ciasta to piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Składniki na masę: 500 ml. śmietanki 30 % 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka wody 100 g gorzkiej czekolady Polewa

Agusiowe smakołyki
Rolada brzoskwiniowa 126

Wbrew pozorom roladę brzoskwiniową przygotowuje się bardzo szybko. Nie musi być ona polana czekoladą. Można ją tylko posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną lukru i udekorować plasterkami brzoskwini. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150  mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka białej herbaty Nadzienie(...)śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 duża puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Dekoracja: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka oleju kokosowego cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka upić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier

Passions hobbies life
Ciasto z kremem budyniowym i bananami 172

Opis ciasto z kremem budyniowym i bananami: Ciasto z kremem budyniowym i bananami na pysznym i puszystym biszkopcie. Nie jest trudny w przygotowaniu ani czasochłonny, więc z pewnością ten przepis pokocha każdy. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka Sól Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 250 g masła(...)całość delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i ciasto pieczemy przez ok. 12-14 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostudzenia. Każdy budyń gotujemy oddzielnie, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Budynie odstawiamy do ostudzenia. Masło, którego używamy powinno być w temperaturze pokojowej, lekko miękkie. Masło ucieramy z cukrem pudrem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jeżynowa babka z melisą 239

świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. biszkopt: 2 jajka wielkość M 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego mus jeżynowy: 40 dkg jeżyn mrożonych 1 pęczek melisy świeżej 3 łyżki cukru(...)pianka bezowa: 2 białka 70 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny płaskie 1/4 musu jeżynowego krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 musu jeżynowego 2 łyżeczki płaskie żelatyny Biszkopt: Jajka wyjmuję z lodówki wcześniej. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru, i kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już

wesoła kuchnia
Ciasto z Krainy Lodu 863

WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. MASA SEROWA: SKŁADNIKI: - 1,5 szkl zimnego mleka - 3 śnieżki na mleko - 500g serka homo naturalnego(...)ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i serek homo. Na samym końcu dodać tężącą galaretkę. 1/3 masy przelać do osobnej miski i dodać odrobinę niebieskiego barwnika. DODATKI: - biszkopty - 2 galaretki bursztynowe - 2 szkl gorącej wody (galaretka rozpuszczona w 2 szk wody, zalewamy placek gdy galaretka zacznie tężeć) PRZEŁOŻENIE: biszkopt-masa z barwnikiem-biszkopty-masa bez barwnika-galaretka

Dziś Ja gotuje
KOSTKA JAGODOWA BEZ PIECZENIA 128

zimno bez pieczenia , który z pewnością zaskoczy gości ! Ja użyłam jagód ale spokojnie można użyć innych owoców np. malin, truskawek, jeżyn :) Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 300 g   podłużnych biszkoptów 900 g   serka homogenizowanego lub jogurtu gęstego typu Greckiego 270 g   jagód (mogą być mrożone) 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny 1 bita śmietana(...)Śnieżka PRZYGOTOWANIE: 1.Blaszkę o wymiarach 26x21 wykładamy folią aluminiową, a na dnie układamy podłużne biszkopty. 2. Rozmrożone jagody miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. 3. Żelatynę wsypujemy do ½ szkl. wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę wlewamy do musu jagodowego. Dokładnie mieszamy. 4. Serki homogenizowane naturalne lub gęsty jogurt krótko miksujemy, a następnie partiami dodajemy

Marcepanowa kuchnia
Ciasto cappuccino z Danio i mlekiem w proszku 8038

Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki letniej wody 6 łyżek oleju Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę, olej i wymieszane żółtka. Wszystko miksujemy na wolnych obrotach(...)jednym serki danio miksując powoli do połączenia składników po czym dodajemy po szklance mleka w proszku. Miksujemy do połączenia składników. Masy nie należy zbyt długo miksować Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów opakowanie ulubionego cappuccino rozpuszczonego w 2 szklankach wody ( u mnie były to dwie szklanki kawy rozpuszczalnej) czekolada mleczna lub kakao do posypania wierzchu Biszkopt przekroić na pół i nasączyć obie

Kuchenne inspiracje Sylwii
TORCIK WIELKANOCNY 140

Biszkopt kakaowy: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao  Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta(...)jajko roztrzepać i każdy trójkąt posmarować roztrzepanym jajkiem.  Piec około 15 minut w temperaturze 225 stopni C. Wystudzone trójkąty udekorować cienkimi paseczkami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą gorzką. Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić

Ciastka - domowe słodkości
Tort kokosowy z kremem budyniowo maślanym 96

Tort rodem z PRLu. Krem z masą budyniową był bardo popularny i w miarę tani. Wystarczyło mleko, budyń i masło. Biszkopt kokosowy też często był pieczony. W moim rodzinnym domu i w domach znajomych często pojawiał się na urodzinowych stołach. Jeżeli użyjemy budyń bezglutenowy to otrzymamy tort bezglutenowy . biszkopt: 8 jajek, 250 g cukru pudru, 250 g wiórków kokosowych, ½ łyżki(...)opakowania budyniu (śmietankowego, waniliowego) bezglutenowego, 1 l mleka 3,2%, 3 łyżki cukru pudru, 360 g miękkiego masła, 3 łyżki brandy (to już według uznania), wiórki kokosowe do dekoracji, Biszkopt : ż ółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze

królestwo garów
Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu 152

łyżki (jeśli za masa będzie za mało słodka) 3 – 3,5 łyżeczki żelatyny (latem więcej, 4 łyżeczki pełne) 3 – 4 łyżki mleka 1 paczka okrągłych biszkoptów 2 filiżanki mocno zaparzonej kawy kilka łyżeczek kakao do posypania Wykonanie Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Stopniowo dodajemy śmietankę, olejek. Masa powinna byc słodka i puszysta. Tortownicę wykładamy papierem(...)pieczenia. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami maczanymi w mocnej kawie. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy żelatynę, podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Nie gotujemy! Schłodzoną żelatynę wlewamy cienkim strumyczkiem do masy serowej i wolno miksujemy. Połowę masy serowej przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i ponownie wykładamy biszkopty maczane w kawie. Po ich ułożeniu (w miarę ciasno) całość posypujemy spora ilością kakao. Na biszkopty

Raj dla Podniebienia
Ciasto Ambasador. 87

jest mistrzem w robieniu Ambasadora i dała mi przepis! :) Ja oczywiście musiałam go trochę przerobić... Jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Zachęcam do spróbowania! :) Składniki na formę 20x30: I. Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu - 4 łyżki cukru  - 4 łyżki mąki  - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: - 1 l mleka(...)pomarańczowa galaretka - 1 malinowa galaretka - 3 łyżki mieszanki owoców egzotycznych w puszce. - 2 polewy krówkowe - 1 polewa czekoladowa - 1 łyżeczka masła - wiórki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania: I. Biszkopt: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy

DominikaDolci