biszkopt - 17572 przepisów (strona:351/1172)

Truskawkowa Chwila 229

Już już wkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu(...)opakowanie fixu do śmietany, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 500g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelewam na blaszkę o wym. 24cm x24cm

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto bananowe z galaretką 191

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na blaszkę 28x19cm   Biszkopt: 3 jajka 90g drobnego cukru kryształu 75g mąki pszennej 75g mąki kukurydzianej Szczypta soli Krem: 500ml śmietanki kremówki 100g cukru pudru 1 opakowanie żelatyny w listkach 4 banany 2 łyżki(...)soku z cytryny Dodatkowo: 3 pomarańcze 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe Sposób przygotowania Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, a następnie do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier i żółtka, miksując na najniższych obrotach, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy na wyłożoną

Kuchnia w czekoladzie
Sernik na zimno z borówkami i delicjami 152

Szybki, lekki i pyszny sernik bez pieczenia na spodzie z biszkoptów, środek to mascarpone, serek homogenizowany i śmietanka 30% do tego galaretki i wierzch borówka amerykańska, delicje i galaretka przeźroczysta (krystaliczna). Torcik znikał szybciutko, bo w domu mam kilku fanów takich właśnie lekkich deserów. Polecam, bo warto zrobić :-) Miłego piątku :-) Tortownica: 23 cm Składniki: 300 g śmietanki(...)mnie truskawkowy 250 g serka mascarpone 2 galaretki u mnie również krystaliczna o smaku cytrynowym Dodatkowo: delicje u mnie smak truskawkowy borówka amerykańska 1 galaretka krystaliczna u mnie truskawka/wanilia biszkopty okrągłe 1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ja dodatkowo boki owinęłam folią spożywczą. Na spodzie wykładamy biszkopty okrągłe. Odstawiamy. 2. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, odstawiamy

kruche babeczki
Szpinakowy biszkopt i mus truskawkowy. 200

tego przepisu- do dzisiaj! Dorota z bloga Moje wypieki zapewniła że ten -właśnie TEN  - jej przepis jest przepisem doskonałym. Tak jest ! Absolutnie doskonały i nie zmieniłam w tym biszkopcie nic. Szpinaku nie wyczujecie a biszkopt jest puszysty, delikatny, nie przesłodzony i wilgotny dzięki zawartości oleju.  ( Myślę, a nawet jestem pewna, że wykorzystam ten przepis na biszkopt(...)tortu) Ciasto delikatne, orzeźwiające i nieprzyzwoicie łatwe.  Idealne na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Na biszkopt o wymiarach 25 cm na 25 cm będziecie potrzebowali: 5 dużych jaj ( żółtka i białka osobno) 3/4 szklanki cukru  150 ml oleju rzepakowego 260 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka proszku dopieczenia  150 g młodego świeżego szpinaku Do nasączenia użyłam soku wyciśniętego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kawowe ciasto tiramisu na zimno 118

najważniejsze można zamrozić część deseru na jakąś następną okazję. Kawowe ciasto tiramisu SKŁADNIKI foremka szklana lub porcelanowa o wymiarach 25 cm x 20 cm 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g 2 filiżanki świeżo parzonego espresso lub 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżki kawy ) 1 łyżka cukru 1 kieliszek likieru kawowego (niekoniecznie) 1 kubeczek schłodzonej śmietanki(...)Przygotować masę ze śmietanki i maskarpone: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukieru pudru i 3 krople olejeku waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopty moczyć w zimnej kawie i od razu układać w foremce - powinny być całe dobrze nasączone, ale nie rozmięknięte . Wyłożyć połowę masy, na pierwszą warstwę biszkoptów, na masę układać 2 nasączoną

zielonacukinka
LODOWIEC 152

ciasto jest ulubionym deserem w mojej rodzinie. Okrągłe biszkopty nasączone galaretką przełożone puszystą masą śmietankową i kakaową. Całość oblana jest truskawkową galaretką, a boki ozdobione są chrupiącymi rurkami z kremem. Składniki: 2 paczki biszkoptów 3 galaretki 1 kostka masła 1 kostka margaryny ½ l mleka 2 budynie śmietankowe niepełna szklanka cukru 4 żółtka 2 płaskie łyżki żelatyny 3 łyżki kakao(...)ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Biszkopty namoczyć w galaretce i układać na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasną masę. Na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i masę kakaową. Wierzch polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Boki

Słodki Zakątek
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 115

łyżki kakao 4 żółtka 25 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 15 dkg cukru 15 dkg kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 3 jajka 5 łyżek cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki(...)roztapiamy i chłodzimy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus. Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami. 5. Rozsmarowujemy. 6. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem

Kuchnia u Bietki
Kawowe ciasto tiramisu na zimno 193

najważniejsze można zamrozić część deseru na jakąś następną okazję. Kawowe ciasto tiramisu SKŁADNIKI foremka szklana lub porcelanowa o wymiarach 25 cm x 20 cm 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200 g 2 filiżanki świeżo parzonego espresso lub 1 szklanka kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżki kawy ) 1 łyżka cukru 1 kieliszek likieru kawowego (niekoniecznie) 1 kubeczek schłodzonej śmietanki(...)Przygotować masę ze śmietanki i maskarpone: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania (jak już będzie sztywna) dodać po łyżce cukieru pudru i 3 krople olejeku waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopty moczyć w zimnej kawie i od razu układać w foremce - powinny być całe dobrze nasączone, ale nie rozmięknięte . Wyłożyć połowę masy, na pierwszą warstwę biszkoptów, na masę układać 2 nasączoną

zielonacukinka
Jagodowy sernik na zimno bez laktozy 114

Sernik bez pieczenia przygotowany na delikatnych biszkoptach, z delikatną masą serową o smaku leśnych jagód oraz masą z jogurtu naturalnego to świetna propozycja chłodnego deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi. Składniki: Spód: 110g okrągłych biszkoptów Masa serowo-jagodowa: 920g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita 6 łyżek cukru pudru 16g cukru wanilinowego 4 łyżki żelatyny 7 łyżek mleka bez laktozy(...)Masa jogurtowa: 350g jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka bez laktozy Mlekovita Dekoracja: 80g jagód listki mięty Wykonanie: 1. Spód: Biszkopty wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. 2. Jagody umyć, a następnie zmiksować blenderem. 3. Masa serowo-jagodowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik krówkowy bez pieczenia 3981

Składniki: 800g serka do sernika (z wiaderka, niezbyt gęstego) 350-400g masy krówkowej (kajmakowej) 150g śmietanki 30% 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 24g (6 łyżeczek) żelatyny 100ml wody biszkopty na spód (u mnie około 70g) 2-3 łyżki masy krówkowej, 1 łyżeczka masła i 2-3 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia(...)wyjmując go poza obręcz - do boku formy przykleić za pomocą masła pasek z papieru do pieczenia - na dno formy wyłożyć obok siebie biszkopty, można połamać je na kawałki, uzupełniając wolne pola - do miski przełożyć serek i masę krówkową (kajmakową), zmiksować - żelatynę zalać wodą, odstawić do zgęstnienia, a następnie podgrzać ją krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści (ja podgrzewam

Smakołyki Bereniki
Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką 148

aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami. Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm): 4 jajka Szczypta soli ¾ szklanki białego cukru 4 łyżki oleju ¾ szklanki mąki pszennej 2 czekoladowe budynie 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mleczny krem(...)Poncz: Słodka czarna herbata z cytryną 1 pomarańczowa galaretka 1 szklanka wrzątku Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 50 g masła 3 łyżki śmietany 30% Orzechy laskowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi stać się puszysta

VioletoweKucharzenie
Urodzinowy tort z matchą 110

mija rok prowadzenia przeze mnie bloga, jejjj!!! Z tej okazji zapraszam Was na pysznego torta z matchą. Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smakowity. Wspaniale puszyste biszkopty wzbogacone japońską zieloną herbatą w proszku i przekładane bitą śmietaną zrobią furorę na każdym urodzinowym przyjęciu. Polecam! Więcej o zdrowotnych właściwościach herbaty matcha pisałam tutaj . Składniki (2 tortownice o wymiarach(...)Biszkopt: 1 1/2 szklanki (365 ml) mąki orkiszowej (najczęściej używam typu 700) 1 łyżka (15 ml) herbaty japońskiej matcha 1 łyżeczka (5 ml) sody 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/2 szklanki (125 ml) cukru brązowego lub ksylitolu 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1 szklanka (250 ml) mleka roślinnego 1/3 szklanki (około 80 ml) oleju olej do nasmarowania

Lamarida.pl
CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI 333

się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na blogu ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days. Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym(...)obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół. Goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×28 ) BISZKOPT KAKAOWY: * jajko – 8 szt * mąka – 2/3 szkl * cukier- 1 szkl * kakao – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CZEKOLADOWY: * kakao – 4 łyżki * masło min. 82% – 200 g * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Rolada biszkoptowa 227

mój najlepszy przepis na biszkopt do każdej rolady na słodko. Rolada biszkoptowa wychodzi niebiańsko puszysta, mięciutka  i delikatna. Biszkopt smakuje cudownie! Sama jestem zachwycona smakiem i strukturą. Jeśli zaś szukacie biszkoptu pod perfekcyjny tort, to zerknijcie na mój przepis na uniwersalny biszkopt do tortów - jest świetny

AniaGotuje.pl
Tort Bueno-Rocher 133

właśnie taką mieszankę. Nie przerażajcie się długim opisem. To nie jest aż tak skomplikowane. Choć zajmuje trochę czasu, ale myślę, że warto go poświęcić, dla takich chwil przyjemności. Składniki: Biszkopt: 220g cukru (szkl.) 240g mąki pszennej (2 szkl.) tabliczka gorzkiej czekolady 75g masła 7 jajek 2- 3 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina Amaretto (do skropienia/zwilżenia(...)Rocher wiśnie w syropie (kilkanaście) Polewa/ Glazura 2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 łyżki żelatyny Do dekoracji 8 pralinek Ferrero Rocher Opakowanie Kinder Bueno Sposób przygotowania: Biszkopt Rozpuszczamy czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach

Pyszny Duet