Tort Kurczak to idealny tort Wielkanocny. Tort z jasnym biszkoptem, kremem kokosowym i musem ananasowym w kształcie jajka. Taki słodki kurczak na pewno umili Wam święta :). Dekoracje z masy cukrowej można wykonać z kremu maślanego lub z lukru królewskiego. Polecam również tort Wielkanocny. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje(...)masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. 1 dzień: Pieczemy biszkopt. 2 dzień: Robimy kokosowy krem, mus ananasowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. 4 dzień: Tort Kurczak podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem
Słodki Pomysłręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min w 170 st., piec do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić(...)formie, na kratce, do całkowitego ostudzenia, tj. przy dotknięciu biszkoptu od góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Lime curd: 4 jajka 4 żółtka 300 gr cukru drobnego sok z 6 limonek skórka
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy(...)minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem czekoladowy*: 260 gr gorzkiej czekolady (u mnie 52 % kakao z Biedronki
moj przepis nawiśniami Witam, po króciutkiej przerwie. Dziś mam dla Was przepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin mojego męża. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, delikatnej frużeliny z fig, delikatnego kremu czekoladowego oraz frużeliny wiśniowej. Jeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować z nich ponieważ(...)słodzą, a kropką nad i są wiśnie, których nie można w tym przepisie pominąć. Pyszny i lekki w smaku, takie torty lubimy! Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 dużych jajek (rozmiar L) 150 gr drobnego cukru 115 gr maki pszennej 25 gr kakao 50 gr masła roztopionego i ostudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
moj przepis namojprzepisna.pl | Torcik musowy z owocami Torcik jaki przygotowałam na urodziny mojego męża. Torcik przepyszny, leciutki, wbrew pozorom ekspresowy w wykonaniu, zachwycił gości i domowników. Biszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę(...)wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej typ 450 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Do miski wsypać mąki i kakao, wymieszać, przesiać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków formy niczym nie smarować. Białka oddzielić od żółtek
moj przepis naWśród wielu wersji szarlotek ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Moja mama piekła tą szarlotkę na roczne święta. Szarlotka królewska to pyszne połączenie puszystego biszkoptu, masy jabłkowej z galaretką oraz kremowej masy maślanej z serkami homogenizowanymi i dodatkiem mleka w proszku. Po prostu palce lizać ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru (130 gram(...)masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka w proszku 2 serki homogenizowane ( u mnie danio każdy po 140 gram) 50 gram mlecznej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, do ubitych białek dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy i wylewamy
Blog kulinarny S9.PLobłędne. A ten tort to czysta rozpusta i poezja smaku. Trochę trzeba nad nim popracować, ale się opłaca. Kubki smakowe szaleją. Podpatrzone na niezawodnej Kwestii Smaku. Potrzebujemy: Biszkopt: 4 jajka 200 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli Nasączenie: 100 ml wódki o smaku orzechów laskowych (np. Soplica) 2 łyżeczki(...)kakaem, delikatnie mieszamy i powtarzamy ten proces jeszcze dwa razy. Wylewamy masę biszkoptową do tortownicy o średnicy 21 cm. Tortownica powinna być wysmarowana masłem i obsypana kakaem. Pieczemy biszkopt około 40 minut w 180℃. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy go. Zimny biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty. Teraz możemy zająć
Emskie SmakiBardzo łatwy i delikatny torcik. Można użyć dowolnego dżemu lub konfitury. Gwarantuję, że uda się każdemu :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: tabliczka białej czekolady 660 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny kilka kostek(...)gorzkiej czekolady dżem o dowolnym smaku Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto
Smakołyki AsiDelikatny i prosty w przygotowaniu tort śmietanowy o smaku cappuccino. Mocno wilgotny pyszny biszkopt, przełożony lekką kawową masą, a do tego posypka z czekolady nadziewanej znanymi (chyba każdy wie jakimi) ciasteczkami.Serdecznie polecam dla początkujących domowych cukierników, gdyż tort jest prosty i dość łatwy w przygotowaniu. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Na poncz: 200 ml rozpuszczonej kawy cappuccino Ponad to: cukrowe srebrne kuleczki 30 g czekolady z ciasteczkami Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć
Krylowa Kuchniaulubionymi słodkościami. Tak jest w przypadku dyniowego tiramisu , które wręcz nas zachwyciło i pokonało oryginalny włoski przepis. Zupełnie nowe spojrzenie na tiramisu. Zapomnijcie o kawie i amaretto, wyobraźcie sobie biszkopty zanurzone w mleczno-rumowej kąpieli i pokryte serkowo-dyniowym kremem. Jedna porcja tiramisu z dynią to za mało. Udostępnij Składniki na dyniowe tiramisu 500 g serka mascarpone 200 g puree(...)dyni 1 paczka podłużnych biszkoptów 80 g brązowego cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 / 2 szklanki mleka rum cynamon kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Puree z dyni wymieszać na jednolitą masę z cukrem, mascarpone i ekstraktem waniliowym, doprawić do smaku cynamonem. Do głębszego naczynia o płaskim dnie wlać mleko oraz rum – w ilości uzależnionej od preferencji. W tej mieszance
niecodziennikparynazwa tiramisu przetłumaczona na język polski oznacza przebudzenie się, ocknięcie, poderwanie się. Piękne połączenie. Z racji tego mamy dla Was włoską propozycję nawiązującą do wiosennego przebudzenia – deser z biszkoptami, kawą, mascarpone i śmietanką kremówką. Nie trzeba dopowiadać, że znika błyskawicznie. Składniki 200 g podłużnych biszkoptów do tiramisu 300 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 50 ml likieru amaretto(...)sztywno. Następnie stopniowo dodawać do niej po łyżce mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach. Dosłodzić do smaku, zmiksować, wstawić do lodówki. Na dnie wybranego naczynia ułożyć warstwę biszkoptów – uprzednio każdy z nich chwilę namoczyć w kawie z alkoholem. Następnie równomiernie nałożyć połowę kremu, na nim ponownie nasiąknięte kawą biszkopty i krem. Tiramisu posypać cienką warstwą kakao, wstawić
niecodziennikparyozdobienie boków i wierzchu. Pomimo użycia dużej ilości chałwy, masa nie jest zbyt słodka, więc ciasto przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom tego przysmaku. Składniki na chałwowiec Czekoladowy biszkopt: 6 jajek w rozmiarze L 3 / 4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 1 / 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli(...)waniliowej 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 600 ml mleka 250 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 50 g chałwy 3-4 kostki gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Czekoladowy biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier, w dalszym ciągu ubijając. Gdy masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku
niecodziennikparysporą część stanowił krem z mascarpone. W czasie upalnych czerwcowych dni chłodne tiramisu z truskawkami wyjęte z lodówki było deserem idealnym. Udostępnij Składniki na truskawkowe tiramisu 250 g podłużnych biszkoptów 600 g truskawek 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 400 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 1 / 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 2 łyżki amaretto (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)śmietanę kremówkę, dodać mascarpone i 2 łyżki cukru. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Na dno blachy do pieczenia ( 20/20 cm ) położyć papier do pieczenia, ułożyć warstwę biszkoptów. Rozprowadzić na nich połowę tężejącej masy z truskawek, następnie połowę kremu z mascarpone, ponownie ułożyć biszkopty, rozprowadzić truskawki i krem. Wierzch tiramisu ozdobić odłożonymi truskawkami. Truskawkowe tiramisu wstawić do lodówki
niecodziennikparyjest prosty i każdy może sobie go wykonać, a będzie nadawał się na rożne okazji lub bez okazji, jak u mnie :) Składniki na tortownice o średnicy 18 cm Biszkopt: 3 jajka kl M lub 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru(...)reszta mango pozostała z puszki Glazura 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki gorącej wody 150 ml puree z mango Do dekoracji około 80 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru Biszkopt 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej. Mieszamy wszystko
Gotowanie...to proste !Wystarczy tylko parę składników składniki 1 paczka biszkoptów podłużnych 1 puszka ananasów 800 g serki homogenizowane zwykłe 400 ml śmietany 36 % żelatyna 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła 100 g kokosu białego . forma 24 x 24 lub tortownica Formę wyłożyć folia spożywczą, potem położyć biszkopty. Ananasy odsączyć na sitku i pokroić w kostkę(...)łyżek soku z cytryny dodać sok z ananasa i tym nasączyć biszkopty. Tak ok cztery kopiate łyżki zalać wrzącą wodą, mniej niż pół szklanki i wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z 1/2 szklanki cukru pudru. Pod koniec wlać przestudzoną żelatynę oraz serki i wymieszać .Masę wyłożyć na biszkopty . Masło roztopić dodać kokos i odrobinę cukru pudru i podgrzewać na patelni
Moje Wyroby