biszkopt - 17572 przepisów (strona:342/1172)

CZEKOLADOWA PIERZYNKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z CYTRYNOWO-WANILIOWĄ PIANKĄ 170

znak zbliżającej się wielkimi krokami wiosny, kto wie ;) Dziśs przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest! Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko cytrynowym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu(...)swoich kulinarnych poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie i Wy! Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych! Działajcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru ) * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek

Ostra na Słodko
KOSTKA SEROWA Z NUTĄ ADWOKATU 96

Ciasto,które z czystym sumieniem polecam na święta, na wszelkie imprezy czy uroczystości rodzinne. Doskonale się sprawdzi na zbliżające się komunie,gdyż świetnie trzyma formę . Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g zmielonego białego sera 500 g kremówki  8 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny puszka brzoskwiń(...)Masa adwokatowa: 500 ml mleka 1 szklanka adwokatu  5 łyżek cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego kostka masła   Dodatkowo: tabliczka czekolady Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki. Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć syropem

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie 161

Zapraszam kochani na kolejną odsłonę sernika! Tym razem w zupełnie innej wersji. Orzechowy biszkopt, jabłka z  galaretką, gruba warstwa sera,znowu jabłka, a na wierzchu ciasteczka i polewa czekoladowa. Wesołych Świąt! Składniki: biszkopt: mąka pszenna 5 łyżek, jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, orzechy włoskie 200 g, warstwa jabłkowa: jabłka starte 2 słoiki (każdy(...)budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło 100 g, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, dodatkowo: herbatniki 20 szt, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Do masy jajecznej dodajemy

kulinarne odsłony pati
Kostka alpejska 582

pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego, że każdy prosi o przepis. Idealnie smakuje z zaparzoną gorzką kawą zbożową Inką, która gra ważną rolę także w samym wypieku. Biszkopt(...)kakao i proszkiem, bardzo delikatnie mieszając szpatułką (z góry na dół). Wykładamy do średniej wielkości formy (np. 24x28cm lub 30x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, nasączamy go powoli gorącą, zaparzoną kawą Inką wymieszaną z łyżką soku z cytryny. Rozsmarowujemy na wierzchu kwaśny dżem. Miękkie masło ucieramy na puch. Nadal miksując dodajemy po łyżce kajmaku

Poezja smaku
CIASTO JAGÓDKA 142

jagodowe, a mianowicie – Jagódka. Co prawda jedząc ciasto się nie wysmarowałam jak to jest w słowach piosenki, ale na widok ciach ślinka cieknie J SKŁADNIKI (forma 22 x 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Krem 0,75 litra śmietany 36 % 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¾ szklanki gorącej wody cukier waniliowy Galaretka jagodowa(...)Dżem jagodowy około 250 g + szklanka wody + 0,5 łyżki żelatyny zalać 5 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać

RAROSSA
CZEKOLADOWY TORT BANANOWY 85

tort robiłam już kilka razy. Zachwycił swoją prostą dekoracją wszystkich. Smak czekoladowo bananowy jest uwielbiany przez wielu czekoladoholików ;) Kakaowy wilgotny biszkopt nasączony ponczem z nutą alkoholu, banany i mnóstwo kremu czekoladowego pokochają wszyscy którzy lubią słodycze.   Biszkopt kakaowy (24cm): 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1/2 szklaki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej Mus czekoladowy(...)łyżki soku cytryny 1/2 l przegotowanej wody 2 łyżki cukru Dekoracja: 500ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na gęstą pianę, dodajemy małymi porcjami cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę i kako. Wymieszać delikatnie na jednolitą masę. Piec 30 minut

Słodki Zakątek
JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY 683

Jogurtowiec truskawkowy to przepyszne, orzeźwiające ciasto na biszkoptach, przełożone masą jogurtową i musem truskawkowym. Całość udekorowana rozetkami z bitej śmietany i truskawkami.  Ciasto nie jest za słodkie, jest mięciutkie i lekkie, idealne na każde okazje.  Przepis jest łatwy do zrobienia i nie wymaga pieczenia.   Jak zrobić jogurtowiec truskawkowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj(...)galaretki truskawkowe (2 opakowania) + gorąca woda (1,5 szkl.) Bita śmietana: śmietanka kremówka 36 % (100 ml) serek mascarpone (100 g) cukier puder (1 łyżka) Dodatkowo: truskawki do ozdoby biszkopty podłużne (15 szt.)  Potrzebne gadżety: mikser waga kuchenna szklanka 250 ml. Rękaw cukierniczy   foremka z odpinaną opaską 28 x 18 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Biszkopty układamy

RITA food channel
Przekładaniec biszkoptowo-jogurtowy 179

urodziny męża upiekłam ciasto z musem brzoskwiniowym. Robi się go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół. Składniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki(...)jogurtowy: 1 litr jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru pudru - ilość można dostosować do własnych preferencji 4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki maślane polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, potem żółtka, mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20-30 minut w 180 st.C. Całkowicie

Kuchnia domowa Ani
Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym 128

Rolada biszkoptowa nadziana musem jabłkowym to pomysł na lekkie ciasto do kawy. Rolada jest słodko-kwaśna, ponieważ  kwaskowaty mus jabłkowy idealnie pasuje do lekko słodkiego biszkoptu. Wbrew pozorom rolada to ciasto, które jest szybkie do przygotowania, natomiast najwięcej czasu zajmuje stężenie masy jabłkowej.  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 40 cm: rolada biszkoptowa 3 jajka(...)wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nią przygotowane ciasto. Wyrównać i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka i zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. Przygotowanym  lekko stężonym

Ugotować
sernik z pomarańczową pianką 138

różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne,  żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty.  *foremka 24*24 cm  Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka 5 jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka cukru 2 opakowania budyniu  śmietankowego skórka otarta(...)pomarańczy 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa  2-3 łyżki dżemu pomarańczowego Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić. Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik czekoladowy 86

Torcik czekoladowy Pyszny i efektowny tort złożony z kakaowego biszkoptu, kremu czekoladowego, masy śmietankowej oraz polewy z czekolady i udekorowany świeżymi truskawkami. Ciasto nie jest trudne do wykonania ale dosyć czasochłonne. Prace jednak można podzielić sobie na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować.     Składniki: Biszkopt(...)cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny szczypta soli Polewa czekoladowa: 50g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: truskawki do dekoracji       *** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy, do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca

Blog z Apetytem
Łącki przekładaniec wg siostry Anastazji 339

Moje ulubione! Siostra Anastazja nie ma sobie równych jeśli chodzi o wypieki, a ten – jak dla mnie – jest najlepszym z najlepszych. Na całość składa się delikatny, kakaowy biszkopt, domowa masa budyniowa na żółtkach, ciasto z dodatkiem orzechów i miodu, a „kropką nad i” są śliwki namoczone w rumie. Prawdziwa petarda. Polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl(...)Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Śliwki osączamy z rumu (mniej więcej 1-2 łyżki można dodać do masy budyniowej), kroimy na mniejsze kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozkładamy cienką warstwę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wykładamy masę budyniową, wymieszaną ze śliwkami (śliwki można też rozłożyć na cieście orzechowym i przykryć masą). Wierzch dekorujemy

Smaki Na Talerzu
Wiśniowo – porzeczkowe ptasie mleczko 119

Bardzo dobre lekko kwaskowate ciasto. Uwielbiam ciasta z wiśniami, są przepyszne. Wykonanie biszkoptu- patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ To jest najlepszy biszkopt. Polecam go zawsze bez najmniejszych obaw. Wykonanie ptasie mleczka – mrożone owoce rozmrozić, następnie przetrzeć przez sitko. Powinno powstać 500 ml przetartych owoców. Jeżeli jest mniej to dolać soku wiśniowego lub innego. Dodać cukier i wymieszać. Żelatynę wsypać(...)żelatynę, ale ciągle musi być lejąca. Dokładnie wymieszać i wstawić masę do lodówki. Teraz trzeba pilnować żeby masa nie zgęstniała. Jak już zacznie gęstnieć wylać masę na zimny upieczony biszkopt. Na górze rozłożyć wypestkowane wiśnie. Ponownie wstawić do lodówki aż całkowicie zgęstnieje. Galaretkę zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia. jak już galaretka zacznie gęstnieć wylać na wiśnie i wstawić

Kuchnia Pokoleń
Tort czekoladowy z nutą migdałów 104

Staromodny tort czekoladowy. Tradycyjna czekoladowa masa na żółtkach. Dużo czekolady, dużo masła. Jeśli jesteście na diecie to nie polecam :). Biszkopty możecie upiec zupełnie zwykłe lub wykorzystać te z dodatkiem migdałów. Przepis jest na duży tort z prostokątnej blachy. Jeśli potrzebujecie mniejszy okrągły torcik to spokojnie możecie zrobić z polowy składników.  Dla kogo : dla fanów tradycyjnych smaków dla czekoladoholików(...)cukrem, powoli dodawać żółtka. masa powinna stać się puszysta i jasna. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Upiec 4 biszkopty na prostokątnych blachach lub dwa i przekroić je na pół. Pieczemy ok. 30-40 min w temp. 170 stopni.  Wykonanie masy: Masło utrzeć na pulchna masę. Jajka ubić

Mania Wypiekania
Tort biszkoptowy z malinami - Motylek 90

foremkę w kształcie motyla i piekła nam takie torty na urodziny. Pojechałam do mamy, poszłam na strych i foremka się znalazła. Ponad 20-letnia, ale w stanie idealnym ;-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru(...)pudru 1 łyżka soku z cytryny Maliny: 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder

Kuchnia domowa Ani