biszkopt - 17572 przepisów (strona:341/1172)

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI BITĄ ŚMIETANĄ I GALRETKĄ 183

Przepysze ciasto, pojawia się w moim domu  w sezonie truskawkowym 🍓🍰 Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.                    SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek(...)galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać

RAROSSA
Ciasto na zimno z jogurtów greckich, masą budyniową i galaretką z truskawkami 164

biała warstwa 2 opakowania jogurtu greckiego (łącznie 800 g) 2-3 łyżki drobnego cukru do wypieków odrobina soku z cytryny 5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wrzącej wody 90 g biszkoptów do dekoracji 2 galaretki o smaku malinowym + 3 szklanki wrzącej wody 0,5 kg świeżych truskawek odrobina soku z cytryny Na samym początku galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej(...)Masę zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na spodzie ułożyć herbatniki i zalać je ciepłym budyniem. Od razu na budyniu ułożyć biszkopty. Następnie zabrać się za przygotowanie białej masy: jogurty przełożyć do miski, dodać cukier, odrobinę soku z cytryny i rozpuszczoną oraz ostudzoną żelatynę. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, np. trzepaczką

Ugotować
CIASTO JAK ARBUZ + FILMIK 100

Ciasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis. BISZKOPT :  200 g mąki pszennej 3 jajka 2 garście szpinaku 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieli. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier, chwilkę miksujemy. Dodajemy cały szpinak z olejem, mieszamy i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm, w temperaturze około 180 % C, przez 30 minut. Studzimy go i ścinamy górę gdyby była zbyt wypukła. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort Truskawkowy Obłoczek 144

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też zapraszam na lekki tort śmietanowo- truskawkowy. Tort wspaniale wygląda i smakuje. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 ½ szklanki mąki, 6 łyżek oleju, 1 łyżka octu, ½ łyżki proszku do pieczenia, Masa truskawkowa: 300 ml śmietany 30%, 150g serka mascarpone, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej(...)200g truskawek, Masa śmietanowo -trukawkowa: 300 ml śmietany 30%, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 300g truskawek, kolorowa posypka do dekoracji, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na kwadratową blaszkę o boku 25cm

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Ptasie mleczko na mleku skondensowanym z malinami 156

Witam Kochani Ostatnio postanowiłam zrobić coś lekkiego i zimnego. Ciasto, które każdy zna. Ptasie mleczko na biszkopcie z malinami (maliny można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, borówkami itp.).Wykonane jest na bazie mleka skondensowanego niesłodzonego, co daje mu puszystą konsystencję. Polecam, ciasto jest leciutkie, nie za słodkie-idealne na iepłe dni. SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem(...)mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego  -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort Czarny Las 309

Tort Czarny Las Efektowny i baaardzo smaczny torcik Czarny Las zwany też często tortem Szwarcwaldzkim. Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy oraz wiśnie to wprost idealne połączenie smakowe. Polecam!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni(...)szklanki cukru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 4 łyżeczki żelatyny szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka Do dekoracji: 1 tabliczka gorzkiej czekolady       *** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli

Blog z Apetytem
Sernik jagodowy skarb lasu 163

Sernik z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą waniliową to świetna propozycja chłodnego deseru na spotkania z rodziną przy małej czarnej. Jagoda czyli skarb lasu zamknięty w małym słoiczku świetnie komponuje się z deserami i różnymi słodkościami, pozwala wrócić do smaku lata o każdej porze(...)roku. Składniki: Biszkopt: 3 jaja 75g cukru 80g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa serowo-jagodowa: 250g (słoik) jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska 940g twarogu półtłustego 10 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 3/4 szklanki mleka Masa waniliowa: 400g serek waniliowy homogenizowany 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka Poncz

Szalona Kuchnia Eweliny
Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku 112

language:EN-US;} W latach siedemdziesiątych XIX wieku w USA obok white cake popularnością cieszył się również velvet cake. Nazywano go „aksamitnym tortem” ze względu na miękki wilgotny maślany biszkopt z cytrynowym posmakiem. Obok velvet cake częstym deserem był również devil cake, czyli diabelskie ciasto. Było to intensywnie czekoladowe ciasto, wykonane z żółtek jaj, często z dodatkiem kawy, które miało(...)Cake głosi, że pojawił się on w latach 50-tych ubiegłego wieku w stanie Ohio. Wtedy to w lokalnej gazecie opublikowano przepis na tort Waldorf Red Cake. Był to biszkopt z dodatkiem czerwonego barwnika przełożony kremem śmietankowym. Nazwa sugeruje, że tort wymyślono w słynącym z dobrych deserów hotelu Waldorff Astoria. Nieco później za sprawą reklamy piekarni marketów w Seattle tort

Obiad gotowy
Sernik cappucino na biszkoptach 185

być serki homogenizowane) 330 ml śmietanki 30% 2/3 szkl cukru pudru szkl mleka w proszku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szkl zimnej wody opakowanie okrągłych biszkoptów szkl mocnej kawy do namaczania biszkoptów 2 łyżki gorzkiego kakao do posypania Żelatynę zalać zimną wodą (1/3 szkl), wymieszać i zostawić do napęcznienia. Podgrzewać na maleńkim ogniu, mieszając do rozpuszczenia(...)kawę, cukier puder i mleko w proszku. Zmiksować do połączenia składników. Zimną śmietankę ubić i stopniowo dodawać do masy serowej ciągle mieszając. Na końcu dodać żelatynę, krótko zmiksować. Biszkopty krótko maczać w ostudzonej kawie i układać na dnie tortownicy wyłożonej folią (śr. 21cm). Wylać masę serową, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Sernik odstawić do lodówki

Smakołyki Asi
Sernik na zimno z mascarpone i malinami -tutaj są borówki-przepis pani Renaty Czelny Kawa 156

Sernik jest bardzo smaczny i szybko się go przygotowuje. A owoce takie jakie są w sezonie jak wiadomo malin jeszcze nie ma więc są borówki. składniki spód -paczka okrągłych biszkoptów wierzch -maliny -ja dałam borówki masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka Włoszczowa 150 g-200 g serka mascarpone 4 łyżki śmietany 36 procentowej 1 szklanka cukru pudru 1 tabliczka(...)czekolady białej 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka soku z cytryny wykonanie spód tortownicy małej ja miałam 24 cm Wyłożyć papierem do pieczenia.Na spodzie ułożyć biszkopty. nie zostawiając ,między nimi luk .część biszkoptów połamać na mniejsze i umieścić w wolnych przestrzeniach . Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,umieszczonej nad większym garnkiem z gotującą się wodą mniejszy

Moje Wyroby
Sernik szachownica 144

Sernik, który nie tylko zaskakuje swoim smakiem, ale i wyglądem. Sernik na każdą okazję. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego(...)szklanka cukru 1/2 szklanki oleju skórka otarta z pomarańczy   Biszkopt kakaowy: Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka, wodę i olej.  Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.  Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.  Przekładamy do blaszki (kwadratowej) wyłożonej papierem do pieczenia

Pyszności Słodkości
Ciasto orzechowa kostka 146

łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g masła 125 g margaryny 300 g zmielonych orzechów włoskich kieliszek rumu 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki kakao do posypania połówki orzechów do dekoracji Biszkopt: Żółtka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z biszkoptem(...)kwadratowej tortownicy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Biszkopt piec ok 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. Masa: Ubić na parze żółtka, jajko i cukier na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodać kawę. Ostudzić. Miękkie masło i margarynę utrzeć na puch.  Nadal miksując dodawać masę jajeczną. Na koniec masę

Smakołyki Asi
CIASTO PRZEKŁADANE NADZIENIEM JABŁKOWYM 81

więc chyba naprawdę jest smaczne :) Idealne na każdą okazję lub tak po prostu do kubka kawy lub herbaty.  Składniki na blaszkę kwadratową o wymiarach 20 x 20 cm: Biszkopt: * 4 jajka * 3/4 szklanki mąki tortowej * 1/2 szklanki cukru * pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować(...)proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20- 25 minut. Biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż na 4 części. Każdy płat biszkoptu wysmarować warstwą nadzienia o smaku jabłkowym z cynamonem Lauretta , biszkopty ułożyć jeden na drugi (zamiast nadzienia można użyć mus jabłkowy wymieszany

Zrób to smacznie
Ciasto amaretto z kremem z ricotty (Torta con amaretti e crema di ricotta) 157

Ciasto dla miłośników włoskiego likieru i ciasteczek "Amaretti",  składające się z kremowej warstwy z ricotty, ciasteczek, płatków migdałowych oraz delikatnego, lekkiego i puszystego biszkoptu z dodatkiem likieru. Niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku ciasto, które zaspokoi najbardziej wymagającego gościa i wielbiciela słodkich migdałów ;) **** Ecco una torta fatta apposta per gli amanti del liquore italiano e dei biscotti “Amaretti(...)ricotta e biscotti.  Assaggiandola si apprezzerà la gustosità di una torta che soddisferà non solo gli amanti delle mandorle dolci, ma anche gli ospiti più esigenti;) SKŁADNIKI Biszkopt amaretto 200 g m ąki   100 g masła 50 g cukru 8 g proszku do pieczenia 50 ml mleka 30 ml likieru amaretto 1 jajko szczypta soli Warstwa ciasteczkowa

La grande e la piccola cuoca
Truskawkowa pokusa 91

Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z truskawkami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt, galaretkę i pyszną masę śmietanową z mascarpone. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 100g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 160g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Warstwa truskawkowa: 700g truskawek 2 galaretki(...)250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 śmietan-fixy Poncz: 50ml wody 40ml soku z cytryny 60ml wódki np. cytrynowej 1 łyżka cukru Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką

Szalona Kuchnia Eweliny