Świąteczna wersja sernika. Polecam wszystkim, którzy lubią ciasta przekładane. Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Sernik: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej olejek waniliowy 1/4 kostki margaryny Masa budyniowa(...)budyń waniliowy 2 łyżki cukru 1/2 kostka miękkiej margaryny/masła Truskawki: 500 g truskawek (u mnie mrożone) 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1 szklance gorącej wody Sposób wykonania: 1. Biszkopt i sernik najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej. 2. Zrobić biszkopt, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąkę
Kuchnia domowa Aniciasto Siostry Anastazji, które pieczemy w całości. Pracy troszkę przy nim jest, ale wynagradza to smakiem, a smaków jest tu kilka. Jest ciasto ucierane, jest mak, ser i są biszkopty. Ja do ciasta używałam masła, ale jak ktoś woli margarynę to oczywiście może, bo w oryginalnym przepisie była właśnie ona. Ujęłam też trochę cukru, ciasto i tak było słodkie(...)jakiś aromat. Piana: 7 białek 1/3 szklanki cukru pudru Pianę ubijamy jak nasze ciasto będzie kończyło się piec. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów Przygotowanie ciasta do pieczenia: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - na spód dajemy ciasto ucierane - 1/2 opakowania biszkoptów układamy na ukos w kratkę - między wolne przestrzenie rozprowadzamy mak i masę serową
kruche babeczkitakich wielbicieli Tiramisu jak ja, to po prostu rozkosz dla podniebienia :). Sernik jest prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny deser na początek karnawału :). Bardzo polecam. Spód: opakowanie okrągłych biszkoptów ( około 150 g ) 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 szklanka wody ( 250 ml ) 80 ml likieru Amaretto Masa serowa: 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej 1 szklanka jogurtu greckiego(...)kawę i wystudzić; do zimnej kawy dodać likier, wymieszać. Prostokątną tortownicę o wymiarach około 27x17 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( sam spód ). Biszkopty zanurzać na 2 - 3 sekundy w mieszance kawy i likieru i układać na spodzie foremki, jeden obok drugiego. Masa serowa: Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10 minut
Opowieści z piekarnikaJeśli macie ochotę na coś słodkiego i mocno sycącego to przygotujcie poniższy deser. Krem na bazie mascarpone i masy krówkowej przełożony biszkoptami nasączonymi mocną kawą oraz frużeliną owocową. Wierzch posypany gorzkim kakao. To takie "oszukane" tiramisu, bez jajek i śmietany. Deser najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Składniki na 6 mniejszych porcji: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 300 g masy(...)krówkowej (użyłam o smaku kakaowym) 200 ml mocnej kawy około 20 okrągłych biszkoptów frużelina owocowa 100 g truskawek 100 g malin 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/5 szklanki wody do dekoracji gorzkie kakao Zaparzyć kawę, ostudzić. Do garnka przełożyć owoce (świeże lub mrożone) . Gdy owoce rozgotują się i puszczą sok to wlać do nich zawiesinę z mąki (mąkę rozpuścić w zimnej
Ugotowaćrodzina. W ten sposób powstał lekki jak chmurka tort marzenie. Spójrzcie na zdjęcia, które same za siebie mówią, że torcik ten rozpływa się...w ustach. Polecam! Składniki na biszkopt (dla tortownicy o średnicy 32 cm): 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmielone płatki), 1/2 szklanka mąki gryczanej lub innej bezglutenowej, 1/2 szklanki ksylitolu lub innego cukru, 1/4 szklanki kakao(...)wanilii w proszku, 4 szklanki wody, Sok z połowy cytryny, Skórka otarta z połowy cytryny. Dodatkowo: 3-4 banany, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, Kilka łyżek domowej konfitury wiśniowej. Wykonanie : Biszkopt: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy. Dodajemy do nich wymieszane składniki mokre. Wylewamy ciasto w tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Masa migdałowa
Jeść, by żyć w zdrowiuKolorowa pianka to bardzo delikatne ciasto na ciemnym biszkopcie. Przypomina w smaku ptasie mleczko. Ozdobione wiórkami z ciemnej czekolady, pokrojone w kostki robi wrażenie. Ciekawym elementem w tym cieście jest pianka z białek, dodająca objętości i delikatności. Polecam przepis do wypróbowania. Składniki Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki wody 5 łyżek mąki pszennej ,przesianej 2 łyżki kakao(...)ogniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, szczelnie przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą. Białka na bezę ubić na sztywno. Dalej ubijać i porcjami dodawać cukier, a na koniec ocet. Blaszkę po biszkopcie ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać. Piec 30 minut w 170 stopni lub do lekkiego zrumienienia. Uchylić lekko drzwiczki po upieczeniu i wystudzić. Masło ubić na puszystą
gotuj ze mnąCiast, które w tym roku zrobiło furorę na świątecznym stole. Lekki biszkopt przekładany galaretką, czekoladowym kremem i masą budyniową wprost rozpływa się w ustach. W oryginalnym przepisie użyto morele w syropie, ja zamieniłam je na brzoskwinie. Biszkopt: 4 jajka 140 g cukru 140 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Galaretka: 1 puszka brzoskwiń w syropie(...)Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko studzimy. Dodajemy do nich syrop z brzoskwiń oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem. Wafelki kroimy w kostkę, mieszamy z kremem czekoladowym. Wykładamy na biszkopt. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko rozrabiamy z żółtkami oraz obiema
Fascynacje Aniswoje ulubione świąteczne ciasto. W moim domu jest to ciasto makowe, takie "do góry nogami". Dlaczego? Po wyjęciu z piekarnika ciasto obracamy "do góry nogami", aby biszkopt był na spodzie. Składniki: (blaszka 24x30cm) Ciasto makowe: 30 dag maku 250 g margaryny 6 jajek 18 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy pół szklanki bakalii(...)Biszkopt: 5 jajek 15 dag mąki pszennej 15 dag cukru Masa: 3/4 kostki masła 1 łyżka śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 7 dag orzechów włoskich Dodatkowo: bakalie nasączone alkoholem Ciasto makowe: Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie ucieramy na puch
Pyszności Słodkościmój autorski przepis na bardzo lekkie i pyszne ciasto z dodatkiem pierniczków :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM: BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu KREM: szklanka zimnego mleka 2 śmietany ,,Śnieżki'' śmietana 18 % (330 ml) galaretka pomarańczowa ORAZ: 0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (lub innego(...)kwaśnego ) pierniczki w glazurze ok. 15-20 dag WYKONANIE: BISZKOPT: Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno , dosypujemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek cały czas miksując . Przesiewamy mąkę, wsypujemy na 3 razy do jajek, mieszamy łyżką. Blachę (sam spód) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy w 150 st. C termoobieg
Pani na deseropakowanie) * 1 masło * 3 serki homogenizowane waniliowe (łącznie ok. 35 dkg) * 1 szklanka cukru * 6 -8 łyżek kawy cappuccino (suchego proszku) * 5 żółtek * 1 – 2 paczki biszkoptów * 1 czekolada * 2 łyżki kawy Blaszka 21×24 cm Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrem na parze.Ostudzone połączyłam z wcześniej już rozwierconym masłem. Dodałam mleko w proszku, serki i kawę(...)cappuccino. Na blaszkę wyłożyłam biszkopty wcześniej namoczone w kawie. Użyłam kawy rozpuszczalnej. Rozpuściłam ją w 1/3 szklanki wody. Wyłożyłam masę cappuccino i na wierzch wyłożyłam pozostałe biszkopty. Zrobiłam polewę z czekolady i kawy, która pozostała mi z nasączania biszkoptów. Zagotowałam kawę raz jeszcze i rozpuściłam czekoladę. Mieszałam do uzyskania aksamitnej masy. Nie gotowałam już po dodaniu czekolady. Odstawiłam do stężenia
Pieprzyć z Fantazjąmasło lub margaryna * 5 jajek rozm. L * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 5 łyżek wody * 3 łyżki kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 40 okrągłych biszkoptów * marmolada Na krem: * 1 masło 20 dkg * 1 budyń wanilinowy lub śmietankowy * 0,5 l mleka do budyniu * 3 łyżki cukru Na polewę: * 12 dkg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek(...)dodałam 5 żółtek. Zmiksowałam.Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale za pomocą szpatułki wymieszałam ciasto. Płaską część biszkoptów posmarowałam marmoladą i składałam razem po dwie sztuki. Formę o wymiarach 24×35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam wszystkie sklejone marmoladą biszkopty. Zalałam całość ciastem polewając również biszkopty
Pieprzyć z FantazjąŚwiąteczny torcik z makiem i orzechami pod choinką. Lekki jak puch, z musem z moreli suszonych. Prosty, delikatny w smaku. Na pewno rodzina i goście będą zachwyceni. biszkopt makowo orzechowy: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki maku 2/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ mielone orzechy/ mus morelowy: 100 g moreli suszonych(...)pudru dekoracja: wiórki kokosowe, mak, kulki kokosowe, perełki, lukier ciastka choinki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka masła 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli skórka pomarańczowa opcjonalnie Biszkopt makowo orzechowy: Białka o temp pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Jak cukier się rozpuści dodaję żółtka. Mieszam mikserem. Mąkę orzechową, mak, proszek
wesoła kuchniaspodu. Szybkie i proste do przygotowania. 4. Ciasto marchewkowe - puszyste, lekko wilgotne i udekorowane polewą na bazie kremowego serka, cukru pudru oraz cytryny. 5. Makową panienka , czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. 6. Sernik na zimno na spodzie z biszkoptów, udekorowanego świeżymi malinami i borówkami "zatopionymi(...)przezroczystej galaretce. 7. Brzoskwiniowiec to sernik na zimno, który przygotujecie w niecałe 30 minut. Poniższe ciasto nie wymaga użycia piekarnika ani miksera. 8. Sernik truskawkowy z biszkoptem i dżemem malinowym - swoim wyglądem i smakiem zachwyci gości :) Poniższe ciasto na zimno nie jest za słodkie ani za ciężkie. Jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne, jednak wymaga czasu (przygotowanie biszkoptu, stężenie
UgotowaćJest wiele wersji, ale ja po przetestowaniu kilku przepisów stworzyłam ten wyjątkowy. Połączenie słodkiego kajmaku, ryżu preparowanego oraz masy budyniowej zwieńczone orzechami. Całość stanowi bombę smakową ;) Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej. Składniki na poncz: 1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, Zapach cytrynowy, Cytryna. Składniki na krem(...)mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 200g masła. Składniki na warstwę z ryżem: 160g ryżu preparowanego, 400g masy kajmakowej. Ponadto: 150g orzeszków ziemnych. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem
Słodki Zakątekciasto skradło moje serce :).Jest pyszne delikatne i szybko znika z talerzyka :). Jest to biszkopt przekładany delikatną masą serową ze śmietanką i galaretką,pokryty dżemem brzoskwiniowym i prażonym kokosem.Pycha!!!Na Święta jak najbardziej pasuje :). Wymiary formy 25x25cm SKŁADNIKI biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 500g sera białego mielonego(...)śmietanki 30% 300ml wrzątku 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru pudru dodatkowo dżem brzoskwiniowy 80g wiórków kokosowych łyżka masła WYKONANIE Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty.Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę.Cały czas miksując wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Mała w garnku miesza