Przepyszny torcik na biszkoptowym czekoladowym spodzie ,z galaretką truskawkową i bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i mascarpone. Przepis na biszkopt kakaowy podejrzałam u waniliaikardamon.blogspot . Dzięki temu że dodajemy olej ,ciasto jest naprawdę wilgotne. Wszystko razem daje naprawdę niesamowity efekt ! Rozpływa się w ustach... Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jaja pół szklanki oleju(...)truskawkową galaretkę. Odkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.Ja użyłam papieru do pieczenia i też nie było problemu z wyjęciem galaretki. Jeśli chcemy aby galaretka była mniejsza od biszkoptu używamy garnka o średnicy mniejszej niż tortownica. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 biała czekolada Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.Dodajemy serek i delikatnie
Przepisy mojej mamyBiszkopt makowy z puszystym kremem karpatkowym i bita śmietanka . Całość wyśmienicie się komponuje. Ciasto jest naprawdę pyszne! Gorąco polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g maku suchego Oraz opakowanie kremu kremu karpatkowego +to co potrzebne do jego przygotowania tak jak na opakowaniu(...)miski,dodajemy proszek i mak.Powoli wsypując dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.45 minut w 180 st.C. Po upieczeniu biszkopt upuszczamy na ziemię z wysokości kolan i odstawiamy do wystudzenia.Kiedy jest zimny wyciągamy z formy i przekrajamy go wzdłuż na pół. Krem karpatkowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.Gotowym kremem
Przepisy mojej mamyTort który zrobiłam na 3 urodzinki mojego synka. Biszkopty posmarowane dżemem truskawkowym,bitą śmietaną i przełożone galaretką.Tort wszystkim smakował i bardzo szybko znikł,dlatego nie zdążyłam zrobić zdjęcia torta w przekroju :-) Tort zrobiony według tego przepisu https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/02/moje-torty-z-dzemem-i-bita-smietana.html . Do bitej śmietany można dodać serek mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam galaretką truskawkową. Przygotowanie: biszkopt z 6 jajek(...)łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 6 łyżek dżemu truskawkowego 2 galaretki(u mnie truskawkowe) rozpuszczone w 500 ml wody 1 galaretka rozpuszczona w 300 ml wody Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier puder oraz mascarpone.Dokładnie mieszamy.Galaretkę kroimy w kostkę o boku ok.1cm. Biszkopt smarujemy połową dżemu
Przepisy mojej mamyMój urodzinowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną z kokosami ❤🎂🥳 Przepis na tortownicę o średnicy 25cm. SKŁADNIKI: Biszkopt : 5 jajek 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju ORAZ: 10 łyżek dżemu truskawkowego 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki wiórek kokosowych woda z cytryną(...)nasączenia biszkoptu truskawki do dekoracji Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąki i p roszek mieszamy razem i przesiewamy. Dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy łyżkę oleju. Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 170 st.C. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,na koniec dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Wystudzony biszkopt
Przepisy mojej mamyprzesłodzone jak większość rogali na 11 listopada.... Za to z mnóstwem masła, migdałów, miodu... I co dla mnie istotne zrobiłam je w całości z mąki orkiszowej, nawet dodatek biszkoptów do masy jest orkiszowy- błyskawicznie upiekłam swoje biszkopty... Jak już robić własne, to porządnie...💪 I choć zupełnie nie miałam ich w planach 🙈, mam już na blogu podobne rogale, to gdy tylko(...)już zmielony, z pewnością byłyby u nas częściej.... Inspiracją był ten przepis , wprowadziłam tylko małe zmiany, m.in. mocno okroiłam słodycz (i tak były słodkie), dałam też dużo mniej biszkoptów, w związku z tym zmniejszyłam też ilość jajek. Masa wyszła idealna 😋 Zarówno masę makową jak i ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. Z chłodnym ciastem łatwiej się
Smaczne Zdroweciasta (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą – łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto. Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia. Biszkopty maczać w przestudzonej galaretce i układać na dnie formy. Galaretkę odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na biszkoptach i odstawić do zastygnięcia. 2 warstwa : jabłka włożyć do garnka(...)Miseczkę wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać ją do gorących jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Chłodne jabłka wyłożyć na galaretkę z biszkoptami. Wyrównać. Odstawić do zastygnięcia. 3 warstwa : 200 ml śmietany ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii i serek mascarpone. 100 ml śmietany zagotować, lekko przestudzić. Żelatynę
królestwo garówTort orzechowo – kawowy to przepyszny tort z orzechowym biszkoptem, frużeliną wiśniową i kremem z kawą. Tort orzechowy z kremem kawowym był moim słodkim prezentem dla mamy męża. Muszę powiedzieć, że ten tort najlepiej mi smakował 2 dni po tynkowaniu! Przekładałam go kremem kawowym w piątek. W sobotę dekorowałam, a w niedzielę podaliśmy go na stół. Był pyszny, ale dopiero(...)poniedziałek smaki się super przegryzły. Dlatego nie polecam pośpiechu z tym tortem :). Polecam również tort orzechowy. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę wiśniową. 2 dzień: Robimy krem kawowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. 4 dzień: Tort orzechowo – kawowy podajemy
Słodki PomysłGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na biszkopt: 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 165 g cukru 120 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)ok.170 st.C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy razem z foremką z ok. 30 cm. Odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na cztery blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Następnego dnia przekroić i przełożyć kremami, schłodzić w lodówce przez noc i kolejnego dnia tynkować i dekorować. składniki na kem z michałków klasycznych: 150 g cukierków michałków
Domowy Smak JedzeniaKakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym przełożony kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową. Ten klasyk zasmakuje każdemu łasuchowi. Średnica 18 cm. Biszkopt 4 duże jajka L 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej poł szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka(...)Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia wlać ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić Najlepiej upiec dzień wcześniej. Frużelina Wiśniowa Wiśnie przełożyć do garnuszka zasypać cukrem, zagotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Mąkę wymieszać
Andzia Pichcisłodkiego. Ciasto jest niby proste i banalne a wygląda bardzo ciekawie i co najważniejszej świetnie smakuje! Sprawdźcie sami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z KREMEM ŚMIETANKOWYM Składniki BISZKOPT 4 jajka 1 szklanka cukru 60g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia * do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwa biszkopty MASA 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny szklana(...)grzałka góra/dół. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, ciągle mieszamy, aż ostygnie. Gdy śmietana się ubije, dolewamy żelatynę i łączymy, delikatnie mieszając. Biszkopt smarujemy marmoladą, a następnie nakładamy masę. Całość przykrywamy drugim biszkoptem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie Ciasto z Kremem Śmietankowym pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia z mnóstwem kolorowych galaretek :) SKŁADNIKI: 30 dag okrągłych biszkoptów 1 l jogurtu greckiego 2-4 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 5 dowolnych galaretek mini biszkopty do dekoracji starta czekolada WYKONANIE: Każdą z 5 galaretek rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy najlepiej na noc do stężenia. Następnie kroimy(...)Jogurty miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę i miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki i dokładnie mieszamy. Blachę o wym. 25/25 cm wykładamy po brzegi papierem do pieczenia. Układamy biszkopty (możemy je nasączyć mlekiem lub kawą) Wlewamy jogurtową masę z galaretkami. Wygładzamy i posypujemy mini biszkoptami oraz startą czekoladą. Chłodzimy parę godzin w lodówce
Pani na deserBiszkopt orzechowy z masą orzechową to bardzo orzechowe ciasto. Muszę przyznać że jest smaczne ale następnym razem do masy dodam mniej orzechów i wleję trochę alkoholu, wtedy całość będzie smaczniejsza. Mimo wszystko polecam przepis. SKŁADNIKI : 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 2 płaskie łyżeczki proszku(...)szklanki mielonych orzechów włoskich 1,5 szklanki mleka 3/2 % 1,5 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru ( 3 kieliszki wódki ) niekoniecznie PRZYGOTOWANIE : Na biszkopt białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać, następnie dodawać po jednym
Kulinarne Fantazje MarioliProducent: Przyjaciele Kawy Region pochodzenia: Ameryka południowa, Ameryka środkowa Średni stopień palenia Kraj pochodzenia: Litwa Rodzaj ziaren kawy: 100 % Arabica Delicja kawowa: Składniki: 3 pojedyncze opakowania podłużnych biszkoptów 500 ml śmietany kremówki 30 % 200 g sera z wiaderka waniliowego 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 szklanka mocnej kawy Parallel"36 z ekspresu 7 łyżeczek żelatyny(...)Następnie ciągle mieszając delikatnie wlewamy mleko oraz żelatynę rozpuszczoną w kawie. Naczynie żaroodporne wykładamy przezroczystą folią spożywczą, Zaparzamy 220 ml kawy i dodajemy cukier. Dosłownie na chwilkę wkładamy biszkopty, szybko wyciągamy żeby nie rozmokły, wykładamy szczelnie dno naczynia. Na biszkopty wykładamy cześć masy, można posypać ją zmieloną kawą. Następnie zamaczamy w kawie biszkopty i powtarzamy czynności do wykończenia składników
Sama słodycz i szczypta chilizapraszam na pyszne jesienne ciasto, w którym główną rolę grają orzechy i marchewka, czyli to co kojarzy nam się z jesienią. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa marchewkowa: 700 ml soku(...)Dodaję do masy. Cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa marchewkowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę wykładam na jeden blat biszkoptu
Tradycyjna kuchnia Kasidekoracje z Jego ulubionych słodkości. Smak tortu, wedle życzenia był podwójnie czekoladowy, a całość przełamana frużeliną jeżynową. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 24 cm, czyli mniejszy wariant. Biszkopt czekoladowy: 5 jaj ¾ szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki pszennej dag mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno(...)line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } WYKONANIE: biszkopt + nasączenie + 4 łyżki frużeliny 1/2 masy czekoladowej biszkopt + nasączenie+4 łyżki frużeliny 1/2 masy czekoladowej biszkopt + nasączenie +polewa czekoladowa dekoracja ze słodkości p { margin-bottom
Domowe ciasta