biszkopt - 17572 przepisów (strona:325/1172)

Ciasto snickers 53

Ciasto snickers to przepyszny deser, który rozpływa się w ustach. Smakuje niemal tak samo jak popularny batonik. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 budyń waniliowy 1,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 margaryna Dodatkowo: 1 puszka kajmaku orzeszki solone do posypania 0,5 kostki czekolady Sposób przygotowania(...)Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier – dalej ucierać. Dodać żółtka, następnie proszek do pieczenia i mąkę i wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i upiec. Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć na dwie części. Masa: szklankę mleka zagotować z 1/3 kostki margaryny i szklanką cukru. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i dodać do gotującego mleka. Powstały budyń wystudzić. Pozostałą

Wasze Przepisy
TORCIK CYTRYNOWO MIODOWY Z BAKALIAMI 75

Składniki: Biszkopt cytrynowy: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru cytrynowego 200 g margaryny 2 łyżki oleju 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek cytrynowy Krem miodowy: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka(...)rodzynek sułtańskich 50 g żurawiny suszonej 6 szt. moreli  3 szt. śliwek węgierek Dekoracja: perełki cukrowe średnie różowe kuleczki cukrowe drobne białe posypka waflowa różowa Przygotowanie: Biszkopt cytrynowy - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Mleczna Kanapka 71

pieczenie ciast inspirowanych różnego rodzaju batonikami czy wafelkami. Był już snickers , 3 bit , lion a teraz pora na ciasto mleczna kanapka . Ciasto mleczna kanapka z puszystym kremem i kakaowym biszkoptem to idealny deser dla dzieci, jak i dorosłych. Jest bardzo lekkie, wilgotne i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto mleczna kanapka to uwielbiana przekąska dzieciaków, dlatego tym bardziej zachęcam(...)wypróbowania tego przepisu. Swoim wyglądem i smakiem przypomina batonik, który dzieciaki wręcz uwielbiają. Na pewno będą zadowolone z takiego deseru. PRZEPIS NA CIASTO MLECZNA KANAPKA Składniki: BISZKOPT 5 jajek 40 g kakao 50 ml oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru 120 g mąki tortowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KREM 150 ml mleka 100 g cukru

Przepiski.pl
Sycylijski deser 80

prezentuje i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort na różne okazje. Dość prosty w przygotowaniu więc nie powinno sprawić dużego kłopotu przygotowanie tego bajecznego ciasta:) Zapraszam po przepis. Składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 500 g białego sera, z wiaderka 250 g serka mascarpone(...)Wstawić do piekarnika na około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić i przeciąć na 3 blaty. Miskę o podobnej średnicy jak tortownica wyłożyć folią spożywczą. Jeden blat biszkoptu pociąć na trójkąty, drugi na średnicę góry miski. Trójkątami wyłożyć dno i boki miski. Nierówności i szczeliny uzupełnić resztkami biszkoptu. Skropić wodą z cytryną. Żółtka ubić z cukrem na puszystą

gotuj ze mną
Rolada szpinakowa z łososiem 67

delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem i równomiernie rozprowadzamy. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na średniej wysokości półki przez 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy szpinakowy biszkopt i studzimy (nie zdejmujemy z blachy ani nie odklejamy papieru). Wyjmujemy z lodówki serki, żeby nabrały temperatury pokojowej, dzięki czemu łatwiej będzie je rozprowadzić na biszkopcie szpinakowym. Jeśli chcesz możesz(...)dodać 1 łyżeczkę chrzanu do serka. Na wystudzonym biszkopt szpinakowy rozprowadzamy kremowy serek. Kolejno wykładamy plastry łososia. Zwijamy w roladę. Gotową roladę zwijamy w papier, w którym piekł się biszkopt. Wsadzamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego

CookYourself
EKSTRA MOCNY PIERNIK 91

Składniki: Biszkopt piernikowy: 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka Masa o smaku piernika: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 - 5 łyżeczek kremu o smaku(...)ciasteczek korzennych Dodatkowo: pół słoika powideł śliwkowych z cynamonem 50 g suszonych śliwek kalifornijskich ok. 50 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych Przygotowanie: Biszkopt piernikowy  -  mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy powoli mleko

Ciastka - domowe słodkości
BUCHE DE NOEL ROLADA POLANO 134

Rolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Do ciasta użyłam biszkoptu idealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek. Składniki: 5 jajek ¾  szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej(...)wierz rolady ¾ szklanki cukru 3 łyżki kakao 150g masła 4 łyżki mleka Opcjonalnie można dodać kieliszek alkoholu np.. nalewki z wędzonych śliwek 200 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać

RAROSSA
Tort piernikowo krówkowy cappuccino 102

Świąteczny tort o smaku piernika i kawy. Do tego czekolada i krówka. Czy może być coś lepszego. Nie oderwiecie się od niego w święta :-)           biszkopt piernikowy: 4 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka płaska kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru(...)śmietany kremówki 30 %   przełożenie: 300 g kremu krówkowego nasączenie: 125 ml wina czerwonego 1 cytryna 50 ml wody dekoracja: pierniki, bezy, polewa czekoladowa, kawa cappuccino  Biszkopt: Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier się rozpuści. Dodaję stopniowo żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek

wesoła kuchnia
Śliwka z makiem 105

Ciasto czekoladowe z makiem i śliwkami. Takim pysznym deserem na pewno zaskoczycie swoich gości.  Prosto, pysznie i w świątecznym klimacie. CIASTO ŚLIWKA Z MAKIEM   Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1/2 szkl cukru 1/3 szkl oleju 1/4 szkl wody 1,5 łyżki kakao masa czekoladowa(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki kakao  3 łyżki cukru 2 szkl mleka 200 g masła dodatkowo: puszka gotowej masy makowej    Przygotowanie: biszkopt: Wodę, cukier, kakao i olej podgrzewamy mieszając. Powstałą w ten sposób płyn studzimy.  Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, a potem ostudzony płyn czekoladowy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem

Bon appetit mon amie
Ciasto Królewiec 82

Składniki: ( na dużą blaszkę) (szklanka 250 ml) Placki miodowe : Mąka pszenna 2 szklanki Cukier 3/4 szklanki Miód płynny 2 łyżki  Masło 150 g Jajko Soda łyżeczka Biszkopt: Jajka 6 sztuk Cukier szklanka Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki Olej 5 łyżek Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Masa: Mleko 500 ml Cukier 1/2 szklanki Mąka ziemniaczana 3 łyżki(...)stopni . Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ciasto miodowe po wystudzeniu robi się twardsze. Następnym krokiem będzie przygotowanie biszkoptu. Białka ubijamy, a gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu partii cukru chwilę miksujemy. Dodajemy partiami żółtka. Powoli wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną

Kulinarne przygody
Tort Kinder bueno 145

również zabraknąć dripu z mlecznej czekolady. Całość udekorowana Kinder jajem i czekoladkami Kinder. Tort bardzo wszystkim smakował i myślę że zadowoliłby niejedno dziecko oraz niejednego dorosłego. Składniki tortownica 24cm: biszkopt ciemny: jajka 7 szt, cukier 270 g, mąka pszenna 200 g, kakao 50 g, sól szczypta, Biszkopt jasny: jajka 3 szt, cukier 3 łyżki,  mąka pszenna 3 łyżki, mąka(...)cukier 75 g, Mleko 3,2% 75 ml, Mleko w proszku 135 g, Do dekoracji: Kinder jajko, kinder czekoladki, choko bons, baton kinder bueno ciemny, Sposób przygotowania: Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć na tortownicę

kulinarne odsłony pati
CIASTO MIKOŁAJKOWE 90

Składniki: Biszkopt makowy z bakaliami: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g rodzynek sułtańskich 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek migdałowy Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowych 0,5 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250g margaryny 1 olejek spirytusowy śmietankowy  Frużelina z żurawiny(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: posypka waflowa koloru czerwonego posypka waflowa koloru żółtego posypka waflowa koloru brązowego dekoracje cukrowe w kształcie figurek świątecznych kawałki czekolady deserowej w kształcie prostokątów Przygotowanie: Biszkopt -  Rodzynki sparzyć i odcedzić. Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia, następnie dodajemy masę makową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się

Ciastka - domowe słodkości
Torcik Malakoff-Austriacki tort migdałowy 112

Malakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu.   Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi   ponczem z likierem cointreau i kremu budyniowego ze śmietanką i mielonymi migdałami, słodycz przełamuje frużelina z malin. Wariacji tego tortu jest mnóstwo i każda wersja jest smaczna. Można popuścić wodze fantazji. Całość zakończona posypką z prażonych na sucho migdałów. Pyszny(...)jest trudny w przygotowaniu, najlepszy po całonocnym chłodzeniu.  Przed podaniem polecam go chwilę ogrzać w temperaturze pokojowej. Polecam!   Składniki na formę 24/24 cm 30 dag podłużnych biszkoptów savoiardi   Krem śmietanowo-budyniowy: 20 dag masła 1,5 szklanki mleka ½ szklanki śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki

Wanilia i Kardamon
TORCIK CALIMERO 126

kolorów. Nie tylko pięknie wygląda, ale też łatwo się przygotowuje i zawsze wszystkich oczarowuje.  Torcik jest  mały, ale dosyć sycący i podzielny. Spód stanowią nasączone kawą biszkopty, następnie gruba warstwa aksamitnego kremu z mascarpone, likieru i bitej śmietany, a na koniec pokruszone bezy i świeże maliny. Całość udekorowana polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli nie możecie użyć likieru Bombardino(...)likierem jajecznym typu advokaat lub ajerkoniak. Smak polskich odpowiedników jest bardziej alkoholowy i mniej delikatny, od włoskiego oryginału, ale jak najbardziej pasuje do przepisu. ________________________________________________________ SKŁADNIKI SPÓD 100 g podłużnych biszkoptów typu ladyfinger 70 ml kawy espresso 3 łyżki likieru amaretto KREM 500 g serka mascarpone 50 ml schłodzonej śmietany 30%, można zastąpić likierem 100 ml likieru bombardino

cool and minty
Rolada biszkoptowa z makiem 121

Szybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka gotowej masy makowej cukier puder do posypania Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal(...)ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć na nią biszkopt i jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Roladę delikatnie rozwinąć

Smakołyki Asi