prezentuje i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort na różne okazje. Dość prosty w przygotowaniu więc nie powinno sprawić dużego kłopotu przygotowanie tego bajecznego ciasta:) Zapraszam po przepis. Składniki Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 500 g białego sera, z wiaderka 250 g serka mascarpone(...)Wstawić do piekarnika na około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić i przeciąć na 3 blaty. Miskę o podobnej średnicy jak tortownica wyłożyć folią spożywczą. Jeden blat biszkoptu pociąć na trójkąty, drugi na średnicę góry miski. Trójkątami wyłożyć dno i boki miski. Nierówności i szczeliny uzupełnić resztkami biszkoptu. Skropić wodą z cytryną. Żółtka ubić z cukrem na puszystą
gotuj ze mnądelikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem i równomiernie rozprowadzamy. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na średniej wysokości półki przez 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy szpinakowy biszkopt i studzimy (nie zdejmujemy z blachy ani nie odklejamy papieru). Wyjmujemy z lodówki serki, żeby nabrały temperatury pokojowej, dzięki czemu łatwiej będzie je rozprowadzić na biszkopcie szpinakowym. Jeśli chcesz możesz(...)dodać 1 łyżeczkę chrzanu do serka. Na wystudzonym biszkopt szpinakowy rozprowadzamy kremowy serek. Kolejno wykładamy plastry łososia. Zwijamy w roladę. Gotową roladę zwijamy w papier, w którym piekł się biszkopt. Wsadzamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego
CookYourselfSkładniki: Biszkopt piernikowy: 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka Masa o smaku piernika: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 - 5 łyżeczek kremu o smaku(...)ciasteczek korzennych Dodatkowo: pół słoika powideł śliwkowych z cynamonem 50 g suszonych śliwek kalifornijskich ok. 50 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych Przygotowanie: Biszkopt piernikowy - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy powoli mleko
Ciastka - domowe słodkościRolada Buche-de-Noel popularna rolada francuska przypominającą pień drzewa/ polano. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Do ciasta użyłam biszkoptu idealnego, a wierzch to ta sama polewa co Izaurze plus masło, krem to bita śmietana. Jest naprawdę smaczna, przygotowuje się ją bardzo szybko ;) Dodatkowo nasączyłam roladę nalewką z wędzonych śliwek. Składniki: 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej(...)wierz rolady ¾ szklanki cukru 3 łyżki kakao 150g masła 4 łyżki mleka Opcjonalnie można dodać kieliszek alkoholu np.. nalewki z wędzonych śliwek 200 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać
RAROSSAŚwiąteczny tort o smaku piernika i kawy. Do tego czekolada i krówka. Czy może być coś lepszego. Nie oderwiecie się od niego w święta :-) biszkopt piernikowy: 4 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka płaska kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru(...)śmietany kremówki 30 % przełożenie: 300 g kremu krówkowego nasączenie: 125 ml wina czerwonego 1 cytryna 50 ml wody dekoracja: pierniki, bezy, polewa czekoladowa, kawa cappuccino Biszkopt: Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier się rozpuści. Dodaję stopniowo żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek
wesoła kuchniaCiasto czekoladowe z makiem i śliwkami. Takim pysznym deserem na pewno zaskoczycie swoich gości. Prosto, pysznie i w świątecznym klimacie. CIASTO ŚLIWKA Z MAKIEM Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 2 jajka 1/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 1/2 szkl cukru 1/3 szkl oleju 1/4 szkl wody 1,5 łyżki kakao masa czekoladowa(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 2 szkl mleka 200 g masła dodatkowo: puszka gotowej masy makowej Przygotowanie: biszkopt: Wodę, cukier, kakao i olej podgrzewamy mieszając. Powstałą w ten sposób płyn studzimy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, a potem ostudzony płyn czekoladowy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem
Bon appetit mon amieSkładniki: ( na dużą blaszkę) (szklanka 250 ml) Placki miodowe : Mąka pszenna 2 szklanki Cukier 3/4 szklanki Miód płynny 2 łyżki Masło 150 g Jajko Soda łyżeczka Biszkopt: Jajka 6 sztuk Cukier szklanka Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki Olej 5 łyżek Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Masa: Mleko 500 ml Cukier 1/2 szklanki Mąka ziemniaczana 3 łyżki(...)stopni . Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ciasto miodowe po wystudzeniu robi się twardsze. Następnym krokiem będzie przygotowanie biszkoptu. Białka ubijamy, a gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu partii cukru chwilę miksujemy. Dodajemy partiami żółtka. Powoli wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną
Kulinarne przygodyrównież zabraknąć dripu z mlecznej czekolady. Całość udekorowana Kinder jajem i czekoladkami Kinder. Tort bardzo wszystkim smakował i myślę że zadowoliłby niejedno dziecko oraz niejednego dorosłego. Składniki tortownica 24cm: biszkopt ciemny: jajka 7 szt, cukier 270 g, mąka pszenna 200 g, kakao 50 g, sól szczypta, Biszkopt jasny: jajka 3 szt, cukier 3 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, mąka(...)cukier 75 g, Mleko 3,2% 75 ml, Mleko w proszku 135 g, Do dekoracji: Kinder jajko, kinder czekoladki, choko bons, baton kinder bueno ciemny, Sposób przygotowania: Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć na tortownicę
kulinarne odsłony patiSkładniki: Biszkopt makowy z bakaliami: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 200 g rodzynek sułtańskich 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek migdałowy Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowych 0,5 l mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 250g margaryny 1 olejek spirytusowy śmietankowy Frużelina z żurawiny(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: posypka waflowa koloru czerwonego posypka waflowa koloru żółtego posypka waflowa koloru brązowego dekoracje cukrowe w kształcie figurek świątecznych kawałki czekolady deserowej w kształcie prostokątów Przygotowanie: Biszkopt - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia, następnie dodajemy masę makową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się
Ciastka - domowe słodkościMalakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu. Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi ponczem z likierem cointreau i kremu budyniowego ze śmietanką i mielonymi migdałami, słodycz przełamuje frużelina z malin. Wariacji tego tortu jest mnóstwo i każda wersja jest smaczna. Można popuścić wodze fantazji. Całość zakończona posypką z prażonych na sucho migdałów. Pyszny(...)jest trudny w przygotowaniu, najlepszy po całonocnym chłodzeniu. Przed podaniem polecam go chwilę ogrzać w temperaturze pokojowej. Polecam! Składniki na formę 24/24 cm 30 dag podłużnych biszkoptów savoiardi Krem śmietanowo-budyniowy: 20 dag masła 1,5 szklanki mleka ½ szklanki śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki
Wanilia i Kardamonkolorów. Nie tylko pięknie wygląda, ale też łatwo się przygotowuje i zawsze wszystkich oczarowuje. Torcik jest mały, ale dosyć sycący i podzielny. Spód stanowią nasączone kawą biszkopty, następnie gruba warstwa aksamitnego kremu z mascarpone, likieru i bitej śmietany, a na koniec pokruszone bezy i świeże maliny. Całość udekorowana polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli nie możecie użyć likieru Bombardino(...)likierem jajecznym typu advokaat lub ajerkoniak. Smak polskich odpowiedników jest bardziej alkoholowy i mniej delikatny, od włoskiego oryginału, ale jak najbardziej pasuje do przepisu. ________________________________________________________ SKŁADNIKI SPÓD 100 g podłużnych biszkoptów typu ladyfinger 70 ml kawy espresso 3 łyżki likieru amaretto KREM 500 g serka mascarpone 50 ml schłodzonej śmietany 30%, można zastąpić likierem 100 ml likieru bombardino
cool and mintySzybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka gotowej masy makowej cukier puder do posypania Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal(...)ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć na nią biszkopt i jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Roladę delikatnie rozwinąć
Smakołyki Asiochani moi, to mój ostatni tworek ; ) Ciacho przekładane wielowarstwowe: owocowa moc ukryta w owocach i biszkopcie z mocą %%% . Kakaowy krem to nuta słodkiego zapomnienia- bardzo udane połączenie- nie chciałam tutaj typowego, mocnego smaku czekolady ( który zdominowałby owoce), a jedynie małą jej namiastkę , zaakcentowaną przez kakao. Przekładaniec z gatunku tych tortowych- fajnie sprawdzi się na Święta czy imprezę. Blaszka(...)language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Składniki na biszkopt : 4 jaja 2/3 szklanki cukr u ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec
Domowe ciastaciasto z bananami i masą budyniową to pyszny, zdrowy i odchudzony biszkopt z mąki owsianej, na którym zostały umieszczone banany i masa budyniowa bez masła. Jeśli to dietetyczne ciasto podzielimy na 12 kawałków, to jeden będzie miał około 200 kcal (jeśli dodamy erytrol), natomiast z cukrem brązowym jeden kawałek to około 270 kcal. Składniki na fit ciasto z bananami(...)żółtka 80 g (pół szklanki) cukru brązowego lub erytrolu łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Ponadto: 4 banany sok wyciśnięty z połówki cytryny 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka oraz 2 białka wbijamy do miski miksera i ubijamy razem z cukrem na najwyższych obrotach
e-PrzepisyKulinarnetort ale nie oznacza to, że szykuję się na czyjeś urodziny. Taki tort śmiało możecie przygotować każdego dnia i delektować się z nim z bliskimi. Składniki: biszkopt czekoladowy: 4 jaja 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (sypkiej) 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mus dyniowy(...)łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki śmietany 30% ganasz czekoladowy: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki śmietany 30% do dekoracji: orzechy włoskie lub pekan Przygotowanie: biszkopt czekoladowy ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po kolei po żółtku. Następnie powoli dodawaj cukier, mąkę, kawę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe
Niezły Młynek