biszkopt - 18068 przepisów (strona:325/1205)

Tort makowy z jabłkiem, cynamonem i kremem korzennym 76

Egzaminowanym, zdającym, niezdającym,  zakańczającym przygody z edukacją i kontynuującym. Nie sugerując się uratowanym bohaterem zdjęć,  upieczcie ten tort - za powodzenie lub na pocieszenie. Obroni się.  Makowy biszkopt nasączony cytrynowym ponczem  smakował nawet tym, którzy maku unikają. Karmelowa wkładka i delikatna masa winno - słodka z jabłek. Wszystkie te dobroci otulone śmietanowym kremem  sprawiającym wrażenie lekkości przyjemnej(...)tego przyczyną. Kolejne dni sądnymi się okażą.  Liczę na to jednak, że ten tort, faktycznie zasłużył na miano finalnie obronnego. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt makowy: 3 jajka L 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią 3 pełne łyżki maku

Kronika Piekarnika
Biały Lion 80

Biały lion to ciasto, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Jest bardzo oryginalne w smaku, delikatne, lekkie, po prostu rozpływa się w ustach.  Ciasto przygotowane jest na biszkopcie, przełożone warstwą kajmaku z dodatkiem ryżu preparowanego i orzeszków ziemnych. Następnie puszysta masa śmietanowa a wierzch ciasta wykończony jest białą czekoladą. Ciasto jest obłędne! Koniecznie musicie wypróbować przepis! PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY(...)LION Składniki BISZKOPT 5 jajek rozmiar M 150 g mąki pszennej 160 g cukru szczypta soli MASA KAJMAKOWA 1 puszka masy kajmakowej 60 g ryżu preparowanego 80 g słonych orzechów ziemnych MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody DODATKOWO 100 g białej czekolady Wykonanie Białka ubijamy

Alle Dobre!
Co zrobić z nieudanej babki?? 107

lodówki.  KREM: 500 g mascarpone 250 g sera skyr 150 g czekolady 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny DODATKOWO: zaparzona i ostudzona kawa biszkopty około 100g Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Mascarpone łączymy z serem skyr i krótko miksujemy. Masę dzielimy na pół. Do jednej wlewamy rozpuszczoną czekoladę, szybko miksujemy i od razu(...)przekładamy na spód. Wyrównujemy. Na masie czekoladowej układamy biszkopty nasączane w czekoladzie. Gdyby zostało nam zblendowanej babki lub herbatników, uzupełniamy nimi wolne przestrzenie pomiędzy biszkoptami i również nasączamy kawą. Do pozostałego kremu dodajemy cukier puder oraz skórkę z cytryny i krótko miksujemy. Posypujemy np. kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to ok. 280 kcal Ciasto

Relaxtime
Wielkanocny deser bez pieczenia 143

mrożone mango. To taka oszczędność czasu. Chciałam, aby kolor i smak śmietankowca w pełni zdradzał, że jest w nim mango. Śmietanowiec to deser bez pieczenia . Na spód wykorzystałam podłużne biszkopty, które namoczyłam w kokosowym likierze. Oczywiście spód do ciasta jest kwestią smaku. Można równie dobrze upiec biszkopt lub wykorzystać pokruszone ciastka digestive. Śmietankowiec z mango i marakui(...)Składniki: 1 kg mango, u mnie mrożone 4 owoce marakui 1 łyżka soku z cytryny 180 g cukru 9 listków żelatyny 400 ml śmietanki kremówki, 36% około 20 podłużnych biszkoptów 100 ml kokosowego likieru Malibu kolorowe jajeczka do dekoracji Sos malinowy 500 g malin 150 g cukru Zalać żelatynę zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Rozmrożone mango umieścić

codojedzenia
Świąteczny torcik a'la Dacquoise 88

orzechami i daktylami. Ponieważ bezę się dość długo suszy, a zależało mi, na czasie wymyśliłam szybszą wersję tego deseru.Wykorzystałam masę z dacquoise'a do torciku na czekoladowym biszkopcie. Ciasto wyszło przepyszne. Kto chce kawałek? TORCIK A'LA DACQUOISE Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szl cukru kryształ 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku(...)masy kajmakowej garść posiekanych orzechów włoskich 5-6 suszonych daktyli wierzch: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru garść posiekanych orzechów    Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem

Bon appetit mon amie
Kostka Sernikowa Na Biszkopcie Z Dżemem I Galaretką 87

posmakuje większości osób :) Od razu też chciałam Wam życzyć Wesołych i Radosnych Świąt Wielkiej Nocy, abyście je mile spędzili w gronie rodzinnym :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Masa sernikowa: 350 g sera twarogowego użyłam Mój Ulubiony 1/2 szkl cukru 60 g masła(...)jajka kl M 50 ml mleka 3 łyżki budyniu w proszku bez cukru Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki lemoniadowej lub cytrynowej 200 ml wody dżem morelowy lub z czarnej/czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, brzegów nie smarujemy niczym

Gotowanie...to proste !
Wielkanocne Mini Torciki Serowe 89

Być może to już ostatni przepis prze świętami, ale za to jaki ;) Prosty do wykonania i zapewniam że bardzo smaczny, wręcz jak sernikowy obłoczek. Składniki na 3 torciki Biszkopt: 2 jajka kl L 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa serowa: 200 g twarogu Mój Ulubiony(...)pokojowej 1/2 puszki mandarynek 30 g cukru pudru 50 ml śmietanki 30 % Do nasączenia: 2 łyżki syropu z pod mandarynek dla dorosłych można dodać jeszcze 1-2 łyżki spirytusu ;) Biszkopt na blaszkę 26 x 26 1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę, 1 łyżkę oleju oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy

Gotowanie...to proste !
Tort makowo orzechowy z borówkami 155

oczyszczonej Szczypta soli 100g serka typu Philadelphia lub mascarpone 3 łyżki masła orzechowego gładkiego 300 ml śmietany 36% 50g erytrytolu Dodatkowo sok z połowy pomarańczy, 200g borówek amerykańskich. Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodawać erytrytol. Do ubitej na sztywno piany stopniowo dodawać żółtka pamiętając aby chwilę po każdym miksować(...)łyżkę ubitej śmietany do masy orzechowej i wymieszać. Czynność powtórzyć 3 razy aby masa stała się luźniejsza. Następnie dodać masę orzechową do pozostałej śmietany i całość wymieszać. Całość Ostudzony biszkopt przekroić na pół i skropić sokiem z połowy pomarańczy. Biszkopt nie musi być bardzo wilgotny. Na spód wyłożyć połowę masy orzechowej i rozłożyć połowę borówek.  Następnie przykryć drugą częścią

Mohiella
Migdałowy sernik na zimno a’la tiramisu 76

łyżki (jeśli za masa będzie za mało słodka) 3 – 3,5 łyżeczki żelatyny (latem więcej, 4 łyżeczki pełne) 3 – 4 łyżki mleka 1 paczka okrągłych biszkoptów 2 filiżanki mocno zaparzonej kawy kilka łyżeczek kakao do posypania Wykonanie Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Stopniowo dodajemy śmietankę, olejek. Masa powinna byc słodka i puszysta. Tortownicę wykładamy papierem(...)pieczenia. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami maczanymi w mocnej kawie. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy żelatynę, podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Nie gotujemy! Schłodzoną żelatynę wlewamy cienkim strumyczkiem do masy serowej i wolno miksujemy. Połowę masy serowej przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i ponownie wykładamy biszkopty maczane w kawie. Po ich ułożeniu (w miarę ciasno) całość posypujemy spora ilością kakao. Na biszkopty

Raj dla Podniebienia
Tort czekoladowy z musem z porzeczek 70

Dzisiejszy przepis na tort czekoladowy to moja propozycja nie tylko na wyjątkowe okazje, ale także na zbliżające się święta Składniki biszkopt 6 jajek / 1 szklanka cukru pudru / 1 szklanka mąki pszennej tortowej / 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej / 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 500 g serka mascarpone (w temp pokojowej) / 200 g dobrej, gorzkiej  czekolady / 500 g śmietanki(...)porzeczkowy 150 g mrożonych czarnych porzeczek / mały słoiczek konfitury porzeczkowej / kieliszek wiśniówki /  ponadto 1 łyżeczka cynamonu / kieliszek rumu / 1/2 szklanki herbaty earl grey / cukrowe ozdoby do dekoracji Wykonanie biszkopt Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do misy miksera, ubijać na pianę na wysokich obrotach. W trakcie ubijania dodaj cukier. Gdy piana będzie już sztywna, dodawaj po żółtku. teraz

Raj dla Podniebienia