przygotowaniu. Spróbujcie! Przepis na tortownicę o śr. 21cm z której wychodzi 10 kawałków. Jeden kawałek to ok. 170kcal, B: 7,5g, T: 5g, W: 22,6g. Składniki na biszkopt: – 50g mąki orkiszowej – 50g erytrolu – 2 duże jajka – ekstrakt waniliowy Składniki na piankę: – 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%, schłodzone – 300g malin – 2 galaretki(...)poziomkowe + 350ml wrzątku BISZKOPT: Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka ubijamy z erytrolem na sztywno. Dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy i przesianą przez sito mąkę – delikatnie mieszamy. Formę tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę do formy i delikatnie rozprowadzamy, by wierzch był równy. Pieczemy przez ok. 15 minut. Po upieczeniu studzimy i odrywamy od papieru. Formę wykładamy nowym papierem
Be Fit Be StrongDziś mam dla Was takiego z pozoru prostego przekładańca. Czekoladowy biszkopt, kwaskowaty dżem i do tego budyniowy krem czekoladowy, a na górze herbatniki i polewa czekoladowa. Całość nie dość, że smakuje fantastycznie i trudno przestać po jednym kawałeczku to jeszcze prezentuje się pięknie. Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki ml oleju 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy do połączenia. Dodatkowo: słoik kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) herbatniki 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 3-4 łyżki mleka Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy dżem, na dżem dajemy 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy wszystko drugą częścią biszkoptu, na której rozsmarowujemy pozostały krem. Krem z kolei przykrywamy równą warstwą herbatników
Cynamonowe szczęściesmaczniejsze. Ciasto więc idealnie wpisuje się w ideę zero waste i nie marnuję jedzenia . PRZEPIS CIASTO Z BANANÓW BEZ PIECZENIA Składniki na tortownicę 21cm (ok 8-10 porcji): 10 biszkoptów 2 galaretki cytrynowe 4 duże banany Jak zrobić ciasto z bananów bez pieczenia: Jeśli używamy tortownicy zaczynamy od wyłożenia jej wnętrza folią spożywczą. Ja użyłam szklanej formy na tartę. Następnie(...)galaretki rozpuszczamy w 800ml (mniej niż w przepisie na opakowaniu) wody, studzimy. Potem na dnie naczynia wykładamy biszkopty. Następnie na biszkopty kładziemy banany pokrojone w plasterki. Potem zimną, tężejąca już lekko galaretkę wlewamy do naczynia z biszkoptami i bananami. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc. Artykuł Ciasto z bananów bez pieczenia pochodzi
Dorota Smakujemusiałam "powiększyć" tortownicę za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można zrobić tak samo lub użyć większej formy. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek ksylitolu/cukru 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem: 250 g chudego twarogu 150 g serka /skyru waniliowego(...)serka mascarpone 1/2 szklanki ksylitolu/cukru Dodatkowo: ok. 250 g mrożonych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml zagotowanej wody i zostawić do ostudzenia. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec
Healthy food explorerkawy w proszku cappuccino wiśnia w czekoladzie 3 łyżki żelatyny z górką Nasączenie: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 400 ml gorącej wody 1 łyżeczka płaska cukru do smaku Dodatkowo: biszkopty podłużne (36 sztuk) 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym ok. 600 ml gorącej wody Przygotowanie: 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 600 ml gorącej wody i odstawić(...)dokładnie ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy w proszku cappuccino i ubijamy nadal na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy żelatynę i mikserem dokładnie mieszamy na najwyższych obrotach. Przełożenie: Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej herbacie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. Na biszkopty wykładamy cały mus borówkowy
Ciastka - domowe słodkościYouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort bez pieczenia Pyszne LATO z jagodami i malinami Składniki: Spód: około 120g-130g biszkoptów 70ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 20g żelatyny + 170ml wody 300g jagód (użyłam leśnych, nie borówki) 350g malin 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 250g serka(...)Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyłam tylko dno. Można też użyć folii rantowej, patrz FILM , jeśli nie mamy to pomijamy. Na dnie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów. 2. Wymieszać wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopty w blaszce. Na czas dalszych przygotowań tortownicę wstawić do lodówki. Krem: 3. Żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka
Mała CukierenkaBudyniowe tiramisu to jedna z moich ostatnich zachcianek na coś słodkiego. Bardzo za mną chodziło takie ciasto/deser na zimno z namoczonymi kawą biszkoptami i z jakimś pysznym kremem. Kupiłam więc potrzebne składniki i szybko zabrałam się do roboty. Swoje oszukane tiramisu zrobiłam w małej foremce, bo nie chciałam zjeść sama całej blachy. Budyniowe tiramisu wyszło pyszne, a jego zrobienie zajęło(...)jedynie kilkanaście minut. Radzę wam od razu potroić składniki, bo szybko zniknie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 10-12 podłużnych biszkoptów deserowych 1 budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej ok. 70g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru waniliowego 125ml wrzątku ok. 2 łyżeczki gorzkiego kakao Sposób przygotowania
Waniliowe ImprowizacjeŚwietnie sprawdzi się jako alternatywa dla dzieci. Zapewniam, że owocowa wersja jest idealna! Lista zakupów (na 5-6 porcji) 300 g mascarpone 4 łyżki cukru 4 żółtka 200 g biszkoptów lady fingers 100 ml soku pomarańczoweg Krok pierwszy: do miski przełożyć żółtka z cukrem i utrzeć mikserem na puszystą masę. Krok drugi : do ciasta dodać mascarpone i ponownie zmiksować(...)połączenia składników. Krok trzeci : biszkopty zamoczyć z jednej strony w soku pomarańczowym i ułożyć z nich warstwę w naczyniu. Na to równomiernie wyłożyć krem z macarpone. Powtórzyć warstwę z biszkoptami namoczonymi sokiem i na to nałożyć ponownie krem. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a idealnie na całą noc. Biszkopty zdążą wtedy zmięknąć
Proste-przepisy.plZostało mi trochę biszkopta, na którego nie miałam za bardzo pomysłu. Postanowiłam więc przygotować bajaderki, które uwielbia moja córka. 200 g suchego biszkoptu (bez masy o dowolnym smaku) kilka okrągłych biszkoptów 50 g masła 150 g czekolady deserowej 150 g mascarpone 100 g posiekanych orzechów (u mnie włoskie i migdały) łyżka wiórków kokosowych + do obtoczenia kilka kropel aromatu migdałowego(...)rumowego Biszkopt dokładnie rozkruszyć. Okrągłe biszkopty pokruszyć na większe kawałeczki. Masło i czekoladę rozpuścić. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce. Gdyby masa wyszła trochę za sucha można dodać do niej odrobinkę mleka lub dżemu. A gdyby okazała się zbyt luźna, można dodać kilka biszkopcików więcej
Smakołyki AsiŚmietanowiec jest bardzo prostym, efektownym i kolorowym deserem na zimno, na każdą okazję. To delikatny serniczek z dodatkiem kolorowych galaretek ułożony na biszkoptach, który z pewnością pokochają dzieci. Przygotujesz go przez cały rok, jednak zdecydowanie cieszy się popularnością w letnie dni. Śmietanowiec lub galaretkowiec to w zasadzie kilka prostych składników: śmietanka oraz kolorowe galaretki. Zdarza się, że deser ten przygotowywany(...)jest z dodatkiem jogurtu naturalnego (gęstego) lub serka homogenizowanego. Galaretkowca możesz przygotować w tortownicy, formie kwadratowej (użyj wtedy podłużnych biszkoptów) lub w formie mini deserów serwowanych w małych, szklanych miseczkach, pucharkach lub szklaneczkach. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na pyszny deser na zimno. Poniżej dokładny opis wykonania oraz kilka porad dotyczących przygotowania. Śmietanowiec SKŁADNIKI: 3 kolorowe galaretki: czerwona, zielona, pomarańczowa
Zasmakuj KuchniWidziałam różne wersje tego deseru, ja zdecydowałam się na taka troszkę odchudzoną, bo zrobioną ze skyrem, ale musiałam także dołożyć nieco mascarpone, bo w końcu to tiramisu :) Dodatkowo obowiązkowo biszkopty namoczone w kawie i mamy szybki i pyszny deserek. Składniki (2 porcje): 300 g skyru naturalnego lub waniliowego 2 kopiate łyżki mascarpone 5 łyżek ksylitolu/erytytolu 1/2 szklanki zaparzonej kawy(...)truskawek kilka podłużnych biszkoptów Wykonanie: Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Skyr zmiksować lub zblendować z 2 łyżkami macarpone oraz ksylitolem. Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, następnie moczyć w zaparzonej, przestudzonej kawie i układać na dno szklanek/pucharków, na to wyłożyć warstwę kremu i kawałki truskawek. Następnie znów ułożyć biszkopty, krem i truskawki. Schłodzić w lodówce
Healthy food explorerPyszne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem na ciemnym biszkopcie. Bardzo smaczne i na każdą okazję, polecam. CIASTO : 6 jajek klasy ' M 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej, tortowej ( 150 g ) 2 łyżki ciemnego kakao(...)PRZYGOTOWANIE : BISZKOPT - białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy cukry. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 25/30 cm. Pieczemy 35 minut, temperatura 180 % C, termoobieg. Biszkopt studzimy i przecinamy na 2 równe połówki. SŁONECZNIK - na patelnię przekładamy masło i cukier, podgrzewamy
Kulinarne Fantazje Marioliwaniliowe bez cukru po 40 g 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru biszkopty podłużne 1-2 paczki 1 szklanka zagotowanego mleka do maczania biszkoptów 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE : Mleko wlewamy do garnka, trochę odlewamy do szklanki(...)szklance wrzątku i studzimy. Truskawki oczyszczamy i kroimy na talarki. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy po trochu zimny budyń. Biszkopty maczamy w zagotowanym i ostudzonym mleku, wykładamy je na dno formy o wymiarach 25/30 cm. Na to rozkładamy część masy, ponownie biszkopty i masa, na to truskawki i tężejąca galaretka. Ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolimacie pomysłu co zrobić na weekend do kawy, to polecam jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia. Na pewno bardzo posmakuje dzieciom, bo jest kolorowy i z galaretkami. Spód to podłużne biszkopty, następnie masa jogurtowa z dodatkiem galaretek kokosowych, a w niej kolorowe galaretki, wierzch truskawki i galaretka. Ciasto pełne galaretek, lekkie i orzeźwiające :-) Udanego weekendu :-) Blaszka: 25 x 25 cm Składniki(...)galaretki kokosowe po 375 g każda 800 g jogurtu greckiego 1 galaretka owoce leśne 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka winogronowa 1 galaretka truskawkowa biszkopty podłużne świeże truskawki 1. Galaretkę cytrynową, winogronową i owoce leśne zalewamy po 350 ml wrzątku każda. Odstawiamy do wystudzenia i całkowitego stężenia. Następnie kroimy w kostkę. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i układamy
kruche babeczkiTorcik truskawkowy TORCIK TRUSKAWKOWY 1 kg truskawek 400 g śmietany 30% 400 g waniliowego serka homogenizowanego 4 płaskie łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny ok 150g biszkoptów wrocławskich bez cukru Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy na plasterki (jeśli są nieduże przekrawamy na pół). Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder i serki(...)waniliowe dalej ubijając. Powinna powstać puszysta masa. Połowę biszkoptów układamy na dni foremki. Na biszkopty wykładamy połowę masy śmietanowo-waniliowej, a następnie układamy warstwę truskawek lekko dociskając. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, masy śmietanowo-waniliowej i truskawek. Wstawić do lodówki na minimum 3h. Torcik truskawkowy SMACZNEGO
peggiwkuchni