nada się na każdą okazję Zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI ***przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm*** *szklanka u mnie to zawsze 250ml* BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -łyżka mąki ziemniaczanej -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe(...)polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy mleko, cukier, cukier waniliowy, budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy też mieszając tak by się nie przypaliło. Budyń studzimy do temp pokojowej. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na sztywną pianę, wciąż ubijając dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTort truskawkowy z bitą śmietaną, przepłeniony aromatem truskawek, delikatny po prostu rozpływa się w ustach. Składniki Biszkopt ( tortownica 22 cm) Składniki 6 jajek ¾ szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 4łyżki mąki ziemniaczanej Krem 0,5g śmietany 36% Galaretka krystaliczna rozpuszczona w ½ szklanki gorącej wody 0,5 kg truskawek ( umytych i przekrojonych na pół) Poncz Sok z jednej cytryny ¾ szklanki(...)przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru Dekoracja 250g schłodzonej śmietanki kremówki 36% Fix do śmietany Cukier waniliowy 05kg truskawek Cukier puder Sposób przygotowania: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać
RAROSSAJabłecznik królewski z bitą śmietaną to ciasto idealne na każdą okazję. Delikatny i puszysty biszkopt, soczyste jabłka zatopione w galaretce i lekka bita śmietana oprószona tartą czekoladą to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć. Przepis na jabłecznik królewski z bitą śmietaną nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto przygotowuje się szybko i przyjemnie. Nawet osoba początkująca bez problemu(...)sobie z nim poradzi. Jabłecznik z bitą śmietaną będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta. JABŁECZNIK KRÓLEWSKI Z BITĄ ŚMIETANĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy: 5 jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki
Alle Dobre!się, że to ich jest słynne tiramisu. Szlachcic Camillo Cavour, też uchodził za smakosza, wręcz był żarłokiem niepospolitym. Dlatego też, na jego cześć turyńscy cukiernicy przygotowali tiramisu na słynnych biszkoptach savoiardi. Zdaniem Piemontczyków już sam fakt tych biszkoptów daje im prawo do przypisania sobie ojcostwa pod tiramisu. Z kolei mieszkańcy Lombardii upierają się, że przepis jest ich, bo przecież mascarpone(...)sztywną pianę i połącz z kremem, ale nie używaj miksera, ponieważ mascarpone popłynie. Savoiardi zanurz na chwilkę w kawie z alkohole. Dno naczynia posmaruj cieniutką warstwą masy, następnie ułóż biszkopty jeden obok drugiego i wyłóż na nie połowę kremu. Na kremie ułóż biszkopty nasączone kawą prostopadle do tych na dole. Pokryj tę warstwę kremem i posyp kakao. Odstaw
Z Kuchni Do KuchniDlaczego warto przygotować tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi? jest prosty w przygotowaniu składa się z prostych składników nie jest za słodki jest bardzo czekoladowy Składniki na biszkopt 5 jajek 120 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g mąki 60g kakao 3 łyżki oleju Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na krem śmietankowy(...)chwilę przed przygotowaniem wyjąć je z lodówki. Składniki na poncz do nasączania 150 ml likieru kawowego 50 ml wody Oba składniki mieszamy, otrzymując w ten sposób poncz do nasączania biszkoptów. Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady 150 g powideł śliwkowych owoce sezonowe Blaty biszkoptowe – jak przygotować Jajka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż uzyskamy puszystą, gęstą piankę. Suche
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dlaczego warto przygotować tort czekoladowy z kremem śmietankowy i powidłami śliwkowymi? jest prosty w przygotowaniu składa się z prostych składników nie jest za słodki jest bardzo czekoladowy Składniki na biszkopt 5 jajek 120 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g mąki 60g kakao 3 łyżki oleju Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na krem śmietankowy(...)chwilę przed przygotowaniem wyjąć je z lodówki. Składniki na poncz do nasączania 150 ml likieru kawowego 50 ml wody Oba składniki mieszamy, otrzymując w ten sposób poncz do nasączania biszkoptów. Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady 150 g powideł śliwkowych owoce sezonowe Blaty biszkoptowe – jak przygotować Jajka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż uzyskamy puszystą, gęstą piankę. Suche
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Włoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem ciemnego rumu i kremowo-jajeczna pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Smaku zdecydowanie dodają wiśnie dzięki czemu jest obłędnie pyszne. Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie. To połączenie warto wypróbować, smak zostaje długo w pamięci. Składniki(...)Tiramisu: 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi –można kupić min w sklepie Kuchnie Świata 3 żółtka 350 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szklanka posłodzonego naparu z mocnej kawy espresso 90 ml rumu kakao do oprószenia Frużelina wiśniowa: 450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki
Wanilia i KardamonEgzaminowanym, zdającym, niezdającym, zakańczającym przygody z edukacją i kontynuującym. Nie sugerując się uratowanym bohaterem zdjęć, upieczcie ten tort - za powodzenie lub na pocieszenie. Obroni się. Makowy biszkopt nasączony cytrynowym ponczem smakował nawet tym, którzy maku unikają. Karmelowa wkładka i delikatna masa winno - słodka z jabłek. Wszystkie te dobroci otulone śmietanowym kremem sprawiającym wrażenie lekkości przyjemnej(...)tego przyczyną. Kolejne dni sądnymi się okażą. Liczę na to jednak, że ten tort, faktycznie zasłużył na miano finalnie obronnego. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt makowy: 3 jajka L 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią 3 pełne łyżki maku
Kronika PiekarnikaBiały lion to ciasto, które zachwyci każdego miłośnika słodkości. Jest bardzo oryginalne w smaku, delikatne, lekkie, po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto przygotowane jest na biszkopcie, przełożone warstwą kajmaku z dodatkiem ryżu preparowanego i orzeszków ziemnych. Następnie puszysta masa śmietanowa a wierzch ciasta wykończony jest białą czekoladą. Ciasto jest obłędne! Koniecznie musicie wypróbować przepis! PRZEPIS NA CIASTO BIAŁY(...)LION Składniki BISZKOPT 5 jajek rozmiar M 150 g mąki pszennej 160 g cukru szczypta soli MASA KAJMAKOWA 1 puszka masy kajmakowej 60 g ryżu preparowanego 80 g słonych orzechów ziemnych MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody DODATKOWO 100 g białej czekolady Wykonanie Białka ubijamy
Alle Dobre!lodówki. KREM: 500 g mascarpone 250 g sera skyr 150 g czekolady 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny DODATKOWO: zaparzona i ostudzona kawa biszkopty około 100g Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Mascarpone łączymy z serem skyr i krótko miksujemy. Masę dzielimy na pół. Do jednej wlewamy rozpuszczoną czekoladę, szybko miksujemy i od razu(...)przekładamy na spód. Wyrównujemy. Na masie czekoladowej układamy biszkopty nasączane w czekoladzie. Gdyby zostało nam zblendowanej babki lub herbatników, uzupełniamy nimi wolne przestrzenie pomiędzy biszkoptami i również nasączamy kawą. Do pozostałego kremu dodajemy cukier puder oraz skórkę z cytryny i krótko miksujemy. Posypujemy np. kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to ok. 280 kcal Ciasto
Relaxtimemrożone mango. To taka oszczędność czasu. Chciałam, aby kolor i smak śmietankowca w pełni zdradzał, że jest w nim mango. Śmietanowiec to deser bez pieczenia . Na spód wykorzystałam podłużne biszkopty, które namoczyłam w kokosowym likierze. Oczywiście spód do ciasta jest kwestią smaku. Można równie dobrze upiec biszkopt lub wykorzystać pokruszone ciastka digestive. Śmietankowiec z mango i marakui(...)Składniki: 1 kg mango, u mnie mrożone 4 owoce marakui 1 łyżka soku z cytryny 180 g cukru 9 listków żelatyny 400 ml śmietanki kremówki, 36% około 20 podłużnych biszkoptów 100 ml kokosowego likieru Malibu kolorowe jajeczka do dekoracji Sos malinowy 500 g malin 150 g cukru Zalać żelatynę zimną wodą i moczyć przez 30 minut. Rozmrożone mango umieścić
codojedzeniaorzechami i daktylami. Ponieważ bezę się dość długo suszy, a zależało mi, na czasie wymyśliłam szybszą wersję tego deseru.Wykorzystałam masę z dacquoise'a do torciku na czekoladowym biszkopcie. Ciasto wyszło przepyszne. Kto chce kawałek? TORCIK A'LA DACQUOISE Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szl cukru kryształ 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku(...)masy kajmakowej garść posiekanych orzechów włoskich 5-6 suszonych daktyli wierzch: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru garść posiekanych orzechów Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem
Bon appetit mon amieposmakuje większości osób :) Od razu też chciałam Wam życzyć Wesołych i Radosnych Świąt Wielkiej Nocy, abyście je mile spędzili w gronie rodzinnym :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Masa sernikowa: 350 g sera twarogowego użyłam Mój Ulubiony 1/2 szkl cukru 60 g masła(...)jajka kl M 50 ml mleka 3 łyżki budyniu w proszku bez cukru Dodatkowo: 1/2 opakowania galaretki lemoniadowej lub cytrynowej 200 ml wody dżem morelowy lub z czarnej/czerwonej porzeczki Biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, brzegów nie smarujemy niczym
Gotowanie...to proste !Być może to już ostatni przepis prze świętami, ale za to jaki ;) Prosty do wykonania i zapewniam że bardzo smaczny, wręcz jak sernikowy obłoczek. Składniki na 3 torciki Biszkopt: 2 jajka kl L 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa serowa: 200 g twarogu Mój Ulubiony(...)pokojowej 1/2 puszki mandarynek 30 g cukru pudru 50 ml śmietanki 30 % Do nasączenia: 2 łyżki syropu z pod mandarynek dla dorosłych można dodać jeszcze 1-2 łyżki spirytusu ;) Biszkopt na blaszkę 26 x 26 1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę, 1 łyżkę oleju oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy i wykładamy
Gotowanie...to proste !oczyszczonej Szczypta soli 100g serka typu Philadelphia lub mascarpone 3 łyżki masła orzechowego gładkiego 300 ml śmietany 36% 50g erytrytolu Dodatkowo sok z połowy pomarańczy, 200g borówek amerykańskich. Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę pod koniec stopniowo dodawać erytrytol. Do ubitej na sztywno piany stopniowo dodawać żółtka pamiętając aby chwilę po każdym miksować(...)łyżkę ubitej śmietany do masy orzechowej i wymieszać. Czynność powtórzyć 3 razy aby masa stała się luźniejsza. Następnie dodać masę orzechową do pozostałej śmietany i całość wymieszać. Całość Ostudzony biszkopt przekroić na pół i skropić sokiem z połowy pomarańczy. Biszkopt nie musi być bardzo wilgotny. Na spód wyłożyć połowę masy orzechowej i rozłożyć połowę borówek. Następnie przykryć drugą częścią
Mohiella