się chce A mi mamo, oreo A może to połączymy? I tak z rozmów matki z córką powstało obłędnie pyszne ciacho Co nam trzeba? 400g mascarpone opakowanie podłużnych biszkoptów- minimum 400g (starczy na 2 warstwy) 400 ml śmietany 36% Opakowanie ciastek oreo original (4 w środku po 4 sztuki 300ml mocnej, zimnej kawy Robimy! Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)drugiej miseczki. Ciasteczka wrzucamy do blendera i mielimy na grubszy piasek (można roztłuc tłuczkiem) Masę ze środka dorzucamy do śmietany z mascarpone oraz 2 łyżki piasku ciasteczkowego Zaczynamy układankę: Biszkopty maczamy w kawie (dosłownie zanurzamy i wyjmujemy-3 sekundy ) i układamy na spodzie prostokątnego naczynia lub blaszki Na biszkoptach układamy warstwę masy Na masie układamy ponownie biszkopty, na nie resztę
Latosiowydomdosłownie w 20 minut! Mam nadzieję, że zakochacie się w nim tak samo mocno jak ja – gwarantuję, że nie pożałujecie! Delikatna, kremowa masa przełożona nasączonymi w aromatycznej kawie biszkoptami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch ( nie tylko wielbiciel kawy ) się nie oprze! Smacznego! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * biszkopty okrągłe – ok. 400 g * ser 3x mielony(...)jajka, miksujemy i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Do masy wlewamy rozrobione budynie, gotujemy aż zawrze. Zdejmujemy z palnika. Na dno tortownicy układamy namoczone w naparze kawy biszkopty. Przykrywamy połową gorącej masy serowej. Układamy kolejną porcję namoczonych biszkoptów. Zalewamy resztą sera. Przykrywamy ostatnimi już ciastkami. Odstawiamy do schłodzenia. Po schłodzeniu dekorujemy np. kakao lub czekoladą. Smacznego! Ps. jeśli
Ostra na SłodkoCiasto mleczna kanapka Dwa wilgotne biszkopty czekoladowe przełożone wyśmienitym kremem śmietankowym i oblane płynną czekoladą. To ciacho wręcz rozpływa się w ustach! Polecam! Nazwałam to ciasto „Mleczna kanapka”, ponieważ bardzo przypomina ono z wyglądu ten słynny smakołyk. W smaku jest jednak nieco inne, myślę że nawet lepsze. Biszkopt nie jest delikatny i leciutki, lecz ciężki, wilgotny i mocno(...)serek mascarpone, śmietankę, miód oraz cukier puder *** *** Całość miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji – nie za długo, aby krem się nie zważył *** *** Krem rozsmarowujemy na jednej części czekoladowego biszkoptu. Ja mój biszkopt przełożyłam do małej blaszki wyłożonej papierem, jednak nie jest to konieczne, gdyż krem jest bardzo stabilny i nie będzie nam wypływał na boki ciasta *** *** Całośc przykrywamy drugą
Blog z Apetytem