waniliowe bez cukru po 40 g 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru biszkopty podłużne 1-2 paczki 1 szklanka zagotowanego mleka do maczania biszkoptów 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE : Mleko wlewamy do garnka, trochę odlewamy do szklanki(...)szklance wrzątku i studzimy. Truskawki oczyszczamy i kroimy na talarki. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrami. Następnie dodajemy po trochu zimny budyń. Biszkopty maczamy w zagotowanym i ostudzonym mleku, wykładamy je na dno formy o wymiarach 25/30 cm. Na to rozkładamy część masy, ponownie biszkopty i masa, na to truskawki i tężejąca galaretka. Ciasto
Kulinarne Fantazje Mariolimacie pomysłu co zrobić na weekend do kawy, to polecam jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia. Na pewno bardzo posmakuje dzieciom, bo jest kolorowy i z galaretkami. Spód to podłużne biszkopty, następnie masa jogurtowa z dodatkiem galaretek kokosowych, a w niej kolorowe galaretki, wierzch truskawki i galaretka. Ciasto pełne galaretek, lekkie i orzeźwiające :-) Udanego weekendu :-) Blaszka: 25 x 25 cm Składniki(...)galaretki kokosowe po 375 g każda 800 g jogurtu greckiego 1 galaretka owoce leśne 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka winogronowa 1 galaretka truskawkowa biszkopty podłużne świeże truskawki 1. Galaretkę cytrynową, winogronową i owoce leśne zalewamy po 350 ml wrzątku każda. Odstawiamy do wystudzenia i całkowitego stężenia. Następnie kroimy w kostkę. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i układamy
kruche babeczkiTorcik truskawkowy TORCIK TRUSKAWKOWY 1 kg truskawek 400 g śmietany 30% 400 g waniliowego serka homogenizowanego 4 płaskie łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny ok 150g biszkoptów wrocławskich bez cukru Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy na plasterki (jeśli są nieduże przekrawamy na pół). Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder i serki(...)waniliowe dalej ubijając. Powinna powstać puszysta masa. Połowę biszkoptów układamy na dni foremki. Na biszkopty wykładamy połowę masy śmietanowo-waniliowej, a następnie układamy warstwę truskawek lekko dociskając. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, masy śmietanowo-waniliowej i truskawek. Wstawić do lodówki na minimum 3h. Torcik truskawkowy SMACZNEGO
peggiwkuchniłatwy, a samo ciasto szybkie w przygotowaniu. Polecam Wam go upiec i w swoim domu, póki sezon na truskawki trwa. PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA KRÓWKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 4 jaja 1/2 łyżeczki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń o smaku krówki bez cukru (40g) 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki UWAGA: Należy upiec 2 takie(...)biszkopty. MASA 1 litr śmietanki roślinnej decor up – można użyć zwykłej 30% lub 36% (zwykła śmietanka będzie miała nieco mniejszą objętość) 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody DODATKOWO 1,2 kg truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Dosypać mąkę, budyń
Przepiski.plwyeliminować. Jeśli już muszę użyć tłuszczu, to jak w przepisie powyżej, wylewam jedną łyżkę na patelnię i przy pomocy pędzelka natłuszczam dno i boki. Podobnie postąpiłam jak usmażyłam biszkopt. Tak to nie pomyłka, nie piekłam, a smażyłam biszkopt. Na kuchence gazowej, na wolnym ogniu, pod przykryciem. Gotowy w 25 minut. Potrzeba matką wynalazków. Był mi potrzebny niewysoki, ale szeroki biszkopt(...)wyszedł doskonale. Będą powtórki. Biszkopt z patelni W ramach testowania odpinanej rączki przygotowałam roladki z mięsa mielonego z pieczarkami zawijane w plastry boczku. Roladki najpierw opiekłam na patelni, potem odpięłam rączkę, nakryłam patelnię pokrywką i upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo soczyste i smaczne. Makaron to chyba najlepsza propozycja na szybki i smaczny obiad. Z patelnią Woll Diamond jest
Kuchnia z widokiem na ogródrozpływający się w ustach. Zadowoli największych łasuchów. Forma 24 cm x 24 cm 20 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 400 g podłużnych biszkoptów · ½ szk. mleka · 1 kg twarogu sernikowego · 660 ml śmietany(...)cukru pudru · ½ śmietany 30% · Sposób przygotowania: 1. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy. 2. Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy
Kulinarna ChwilaSkładniki: (szklanka 250 ml) (blaszka 23x33 cm) Biszkopt: Jajka 5 Mąka pszenna 3/4 szklanki Mąka ziemniaczana 1/4 szklanki Cukier 3/4 szklanki Krem: Bułka kajzerka 2 Mleko 3 szklanki Cukier 1/2 szklanki Wiórki kokosowe 100 g Masło 200 g Kokosowa posypka: Wiórki kokosowe 1 i 1/2 szklanki Masło łyżka Cukier 1/2 szklanki Dodatkowo: Woda 1/2 szklanki wody + łyżka soku(...)krem zgęstnieje. Zdjąć z gazu i odstawić do całkowitego przestudzenia. Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce kremu kajzerkowego cały czas miksując. Tak postępować do skończenia składników. Przygotowanie biszkoptu: Białka ubić na sztywną pianę. Dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. (Miksujemy aby cukier zdążył się
Kulinarne przygodywilgotne i pyszne. Jeśli jednak miałabym wskazać fajne ciasto z rabarbarowym musem, z pewnością byłoby to właśnie to z poniższego przepisu. To taki niewielkich rozmiarów torcik, przygotowany na kakaowym biszkopcie. Dalej mamy dwie warstwy musu rabarbarowo-truskawkowego, w tym jedna z dodatkiem czekolady. Inspirację na to bardzo fajne, lekkie i orzeźwiające ciasto znalazłam na blogu KuchniaMniam. Biszkopt: 2 jajka(...)miękkości. Miksujemy blenderem na mus. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Olewamy 3/4 szklanki, pozostałą masę schładzamy. Tężejący mus rabarbarowo-truskawkowy wylewamy na biszkopt w formie. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Odłożony wcześniej mus umieszczamy w miseczce, którą stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą (poza palnikiem; woda ma być zagrzana, powinna parować
Smaki Na Talerzugalaretką. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i idealnie smakuje w ciepłe dni. Lekko kwaśny rabarbar fajnie łączy się ze słodką truskawkową galaretką i delikatną masą sernikową. Zamiast piec biszkopt można użyć gotowych biszkoptów, wtedy wykonanie będzie jeszcze szybsze. Składniki (tortownica o średnicy 21 cm): Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki mąki (u mnie ryżowa) szczypta soli 2 łyżki(...)wody i gotować na średnim ogniu, aż łodygi zmiękną i zaczną się rozpadać. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i wrzucić galaretką truskawkową, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki
Healthy food explorerkremem i owocami w galaretce nabierze zupełnie innego oblicza, kiedy przygotujecie je w takich mini pucharkach. Każdy będzie miał swoją porcję, na dodatek odpada problem z krojeniem i wysychaniem biszkoptu. Będą nie tylko fajnie smakowały, ale też cieszyły oko. Kto się skusi i przygotuje taki poczęstunek dla najbliższych? Podzielcie się swoimi małymi dziełami sztuki oznaczając mój profil na Instagramie(...)ktoś korzysta z różnych źródeł może tych głosów oddać więcej ;) Za każdy jeden, bardzo dziękuję! Głosowanie odbywa się tutaj --> https://basiazsercem.pl/konkurs/wypiek/3701# Składniki na ok 8 pucharków Biszkopt: 2 jajka 50g drobnego cukru 45g mąki Basia tortowej orkiszowej 20g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 125ml śmietanki 30% 100g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 200g
Kuchnia w czekoladzieczerwonej porzeczki. Tutaj ograniczają nas tylko upodobania małego solenizanta :). Polecam wpis: jakie kremy wybrać do tortu. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i przygotowujemy ganache do kremu czekoladowego. 2 dzień: Robimy krem czekoladowy, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Dekorujemy tort kremem maślanym i dekorujemy wydrukiem na masie(...)dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis: Jak złożyć prosto tort Składniki na biszkopt (tortownica/rant śr 18 cm) – biszkopt z olejem: 4 białka (ok 148 g) 144 g drobnego cukru 4 żółtka 3-4 łyżki oleju 152 g mąki pszennej Oddzielamy białka
Słodki PomysłKochane Mamuśki wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta :) Składniki: biszkopt - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 0,5 litra soku czerwonego typu Kubuś - 1 budyń waniliowy oraz - 400 ml kremówki - 1 galaretka ananasowa - 1 galaretka blucuracao - 1 galaretka porzeczkowa Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie delikatnie mieszając dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut w 180 C. Gdy biszkopt się piecze możemy przygotować masę. Do garnka wlewamy sok, odlewamy pół szklanki w której mieszamy proszek budyniowy. Sok zagotowujemy, wlewamy do niego rozmieszany proszek budyniowy i gotujemy budyń do zgęstnienia. Przestudzony budyń wykładamy
Zainspirowana w kuchniporze roku. Przepisów na wykorzystanie rabarbaru podałam tu już sporo ( klik! ). Dziś zapraszam na roladę biszkoptową z domową galaretką z rabarbaru w wersji wegetariańskiej, czyli bez użycia żelatyny. Składniki : Biszkopt 5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka wody 2 łyżki oleju skórka starta z połowy cytryny (wcześniej(...)wodę, olej i skórkę z cytryny. Zmiksować. Do masy żółtkowej dodawać stopniowo białka i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę. Piec biszkopt ok. 12-15 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć biszkopt na czystej ściereczce wierzchem do dołu. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką
Weekendy w domu i ogrodziePrzed Wami biszkopt kakaowy, który możecie przygotować zarówno jako ciasto do kawy na niedzielę, jak i na większą uroczystość rodzinną. Jest bardzo dobre. Biszkopt kakaowy przełożony jest tutaj domowym kremem budyniowym, a lekkości i orzeźwienia nadaje całości wiśniowa frużelina. Ciasto zyskuje na smaku z każdym kolejnym dniem. Biszkopt: 7 jajek 1 lekko kopiasta szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej
Smaki Na TalerzuLekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką. Truskawki możecie wymienić na maliny lub zrobić z samymi borówkami. Składniki blaszka 23/33: Biszkopt : jajka 4 szt, mąka pszenna 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Pianka cytrynowa: śmietanka 36% 350ml, mascarpone 250 g, cukier puder 2 łyżki, galaretka cytrynowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, Ponadto(...)malinowa 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Do nasączenia: herbata czarna 0,5 szklanki, cukier waniliowy 0,5 opakowania, sok z cytryny 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem
kulinarne odsłony pati