Producent: Przyjaciele Kawy Region pochodzenia: Ameryka południowa, Ameryka środkowa Średni stopień palenia Kraj pochodzenia: Litwa Rodzaj ziaren kawy: 100 % Arabica Delicja kawowa: Składniki: 3 pojedyncze opakowania podłużnych biszkoptów 500 ml śmietany kremówki 30 % 200 g sera z wiaderka waniliowego 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 szklanka mocnej kawy Parallel"36 z ekspresu 7 łyżeczek żelatyny(...)Następnie ciągle mieszając delikatnie wlewamy mleko oraz żelatynę rozpuszczoną w kawie. Naczynie żaroodporne wykładamy przezroczystą folią spożywczą, Zaparzamy 220 ml kawy i dodajemy cukier. Dosłownie na chwilkę wkładamy biszkopty, szybko wyciągamy żeby nie rozmokły, wykładamy szczelnie dno naczynia. Na biszkopty wykładamy cześć masy, można posypać ją zmieloną kawą. Następnie zamaczamy w kawie biszkopty i powtarzamy czynności do wykończenia składników
Sama słodycz i szczypta chilizapraszam na pyszne jesienne ciasto, w którym główną rolę grają orzechy i marchewka, czyli to co kojarzy nam się z jesienią. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa marchewkowa: 700 ml soku(...)Dodaję do masy. Cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa marchewkowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę wykładam na jeden blat biszkoptu
Tradycyjna kuchnia Kasidekoracje z Jego ulubionych słodkości. Smak tortu, wedle życzenia był podwójnie czekoladowy, a całość przełamana frużeliną jeżynową. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 24 cm, czyli mniejszy wariant. Biszkopt czekoladowy: 5 jaj ¾ szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki pszennej dag mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno(...)line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } WYKONANIE: biszkopt + nasączenie + 4 łyżki frużeliny 1/2 masy czekoladowej biszkopt + nasączenie+4 łyżki frużeliny 1/2 masy czekoladowej biszkopt + nasączenie +polewa czekoladowa dekoracja ze słodkości p { margin-bottom
Domowe ciastaBiszkopt : 6 jajek, 6 łyżek cukru pudru, 2 łyżki kakao, 6 łyżek mąki pszennej tortowej, sól, krem : 2 białka, 150 g cukru, 500 g serka mascarpone, 2 łyżki rumu, 1/2 dużego mango, ewentualnie chilli w proszku lub nitki chilli Biszkopt : jajka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywna masę. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Dokładnie(...)Małym strumieniem wlewać gorący syrop do ubijanych białek. Otrzymany krem beza odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone lekko ubić/dokładnie rozmieszać. Połączyć z bezą lekko ubijając. Następnie dodać rum. Biszkopt rozwinąć. Na biszkopcie rozłożyć krem, zostawiając około 3 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Krem można posypać chilli w proszku, ja posypałam nitkami chilli. Na kremie rozłożyć pokrojone mango. Zwijać
królestwo garówWafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami. Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie! Samo przygotowanie(...)kilka godzin... Składniki: 4 wafle 200 g masła 100 g serka homogenizowanego naturalnego 1/2 puszki kajmaku 50-60 g orzeszków ziemnych solonych 5 krakersów 5 herbatników 5-6 podłużnych biszkoptów Polewa: 100 g gorzkiej czekoldy 2 łyżki śmietanki 30% 100 g orzeszków ziemnych Wykonanie: Masa: Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy. Miękkie masło
Kuchnia MagdaLenyWafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami. Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie! Samo przygotowanie(...)kilka godzin... Składniki: 4 wafle 200 g masła 100 g serka homogenizowanego naturalnego 1/2 puszki kajmaku 50-60 g orzeszków ziemnych solonych 5 krakersów 5 herbatników 5-6 podłużnych biszkoptów Polewa: 100 g gorzkiej czekoldy 2 łyżki śmietanki 30% 100 g orzeszków ziemnych Wykonanie: Masa: Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy. Miękkie masło
Kuchnia MagdaLenymetoda przygotowania gwarantuje bezpieczna konsumpcje. SKAŁDNIKI: 3 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 500 g serka mascarpone 3/4 szklanki śmietany kremówki 30 – 36 % około 36 biszkoptów około szklanki mocnej kawy kieliszek Amaretto (opcjonalnie) czubata łyżka kakao Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Jajka utrzeć z cukrami. Kiedy ładnie się spienią, miskę z jajkami postawić na garnku(...)ubić śmietanę. Kiedy jajka ostygną dodać do nich serek i wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać bitą śmietanę i tym razem, całość wymieszać delikatnie łyżką. Kawę wymieszać z Amaretto. Biszkopty zamoczyć szybko w kawie i układać je na dnie foremki lub szklanego naczynia. Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę kremu, równo rozsmarowując. Na warstwie kremu ponownie ułożyć namoczone w kawie biszkopty
Pani M - kuchnia smakowitaKolejna wariacja na temat klasycznej szarlotki. Tym razem mamy jabłka z galaretką, kruche ciasto, biszkopt, krem budyniowy, a wszystko ułożone tak, że tworzy nie tylko pyszne ale i niezwykle efektownie prezentujące się ciasto. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła (może być margaryna) 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy(...)części i schładzamy w lodówce conajmniej 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor, ok 15 minut w 170 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maki 4 łyżki oleju 2 łyżki wody szczypta soli. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy
Cynamonowe szczęścieCiasto zielone jabłuszku, bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie kwasie ☺ takie lubię najbardziej, i obłędny zielony kolor przypomina kultowe ciasto Shrek . Składniki (forma 25 x 30 cm) Biszkopt 3 jajka 120 g cukru 80 g mąki pszennej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4 duże jabłka(...)galaretki zielone 4 szklanki wody Sok z połowy cytryny Bita Śmietana 500 ml śmietany 36% Galaretka cytrynowa Sposób Przygotowania Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej
RAROSSASkładniki na 4 pucharki: 250 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 ml mleka 50 ml + 2 łyżki likieru kokosowego 2 duże jajka 4 łyżki cukru 100 g podłużnych biszkoptów Wykonanie: Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię i cały czas mieszając podprażyć na średnim ogniu, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Całkowicie wystudzić. Jajka sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej(...)zmiksować, do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy z mascarpone. Przygotować 4 pucharki. Mleko wymieszać z likierem kokosowym ( 50 ml ). Połowę biszkoptów połamać na mniejsze części ( ale nie za małe, tylko tak, aby zmieściły się do pucharków ). Zanurzać je na chwilę w mieszance mleka i likieru i układać na dnie każdego
Opowieści z piekarnikaspody z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki by lekko stężało, a następnie wykładamy gęstniejący mus truskawkowy. Pozostawiamy w lodówce na minimum godzinę. Kawowo- orzechowe deserki z bananem: 12 okrągłych, małych biszkoptów 1 mała filiżanka espresso 200ml śmietanki 30% 120g mlecznej czekolady 150g mascarpone 1 duży banan 3 łyżki orzechów laskowych 1 opakowanie Kinder Bueno white Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy w garnku(...)posiekaną drobno czekoladę i mieszamy do połączenia. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mascarpone i łyżkę espresso. Drugą część zostawiamy na boku. W pozostałej kawie zanurzamy 6 biszkoptów (tak by nie rozmokły!) i układamy na dnie każdego pucharka. Wylewamy po 1-2 łyżeczki kremu z mascarpone, a po bokach układamy cieniutkie plasterki banana, tak by w miarę możliwości
Kuchnia w czekoladzieLeciutkie ciasto składające się z dwóch warstw puszystej pianki na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 4-6osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI BISZKOPT : 3 jajka 160 g mąki tortowej (1 szkl.) 110 g cukru (0.5 szkl. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)oraz galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. 3. Gdy galaretka zacznie stężeć dodajemy do niej zimne mleko skondensowane cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na 25 minut. 4. Drugą warstwę robimy tak samo jak pierwszą i wylewamy na ciasto. Następnie wstawiamy do lodówki na 25minut. Ostatnią warstwą czyli trzecią
karolgotujeciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym lub biszkoptowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam się na biszkopt. Szarlotka wyszła bardzo smaczna i delikatna. Wierzch dodatkowo posmarowałam lukrem cytrynowym, żeby ładnie wyglądało i trochę przełamywało smak. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 2szkl. mąki pszennej tortowej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 0,5szkl. cukru pudru 150g masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Biszkopt: 4jajka 4 łyżki cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 2,5kg jabłek 2-3 łyżki cukru cynamon do smaku 3 łyżki kaszy manny
Waniliowe Improwizacjejednym – bardzo polecam wypróbować przepis bo ciasto nie jest trudne do przygotowania. Sprawdzi się na imprezach i podwieczorkach. Przepis na dużą blachę. PRZEPIS NA CIASTO KOSTKA JABŁKOWA Składniki : biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl mąki pszennej do nasączenia: sok z połowy cytryny 1/2 szkl szkl wody warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 szkl(...)połowy cytryny bita śmietana: 750ml śmietany 30% – zimnej, z lodówki 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru kakao do posypania wierzchu Jak zrobić ciastko kostka jabłkowa : Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najpierw białka jaj ubijajmy na sztywną pianę ze szczypta soli. Następnie dodajemy cukier, cały czas ubijamy. Potem dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Zaraz potem dodajemy mąki i delikatnie wszystko
Dorota SmakujeSkładniki: Biszkopt kokosowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek wiórków kokosowych dżem truskawkowo - ananasowy (280 g) Kruszonka koksowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 g margaryny Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny(...)czekolady Dodatkowo: żółte wiórki kokosowe Przygotowanie: Kruszonka kokosowa- mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Biszkopt kokosowy- do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać wiórki kokosowe. kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę
Ciastka - domowe słodkości