soku oraz innego smaku galaretek. Ta wersja jest dla miłośników truskawek, a myślę że znajdzie się tutaj ich sporo. Ciacho naprawdę smaczne, zapraszam na przepis. Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 4 szt, cukier 8 łyżek, mąka pszenna 4 łyżki, mąka ziemniaczana 4 łyżki, warstwa z Kubusiem: sok Kubuś czerwony o smaku truskawkowym 900ml, budyń waniliowy 3 szt, Krem(...)śmietanka 30% 500 ml, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, Dodatkowo: delicje o smaku truskawkowym 2 opakowania, galaretki truskawkowe 2 szt, gorąca woda 3 szklanki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać do oddzielnej miski, dodać do masy jajecznej i delikatnie
kulinarne odsłony patiSprawdzony przepis na biszkopt na tort. Jest on uniwersalny i sprawdzony. Składniki 3/4 szklanki cukru (użyłam drobnego) 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie Mąki przesiewam przez sito. Do białek dodaje odrobinę soli i miksuję. Gdy ubiję białka dodaje po łyżce cukru, ciągle ubijam do uzyskania gęstej i błyszczącej masy białkowej. Następnie dodaję po jednym żółtku(...)nagrzanego piekarnika na 175st. (u mnie z termoobiegiem) na ok. 35-40 minut. Po ok. 20 minutach zmniejszam temp. do 170st. Po tym czasie otwieram piekarnik i zrzucam biszkopt na ziemię (z wysokości kolan). Upieczony biszkopt zostawiam w rancie do wystudzenia, następnie delikatnie nożem oddzielam boki, przewracam do góry nogami i odciągam papier. Autor przepisu: Anita Paulakowska Artykuł Biszkopt
Wasze Przepisyczyli ciasto z falami lub jak to woli ciasto wyrwane/przełamane ponieważ odsłania środek tortu. Przygotowałam wersje tego tortu w wersji zimowej, bardzo smacznej. SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana Tężejąca niebieska galaretka rozpuszczona w ½ szklanki goracej wody 500 ml bitej śmietany Poncz(...)tynkowania 160 g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 60 g cukru pudru 240 g serca mascarpone barwnik niebieski wiórki kokosowe oraz barwnik złoty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki
RAROSSAdostępne i można je zakupić w każdym markecie, przygotowanie kremówki nie jest wcale takie czasochłonne. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie kremówki na tradycyjnym cieście francuskim, jednak przykrytą cienkim biszkoptem, posmarowanym masą toffi. Masa budyniowa a dokładniej jej kolor zależy od intensywności żółtek. A samo jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Dlatego też jeśli macie ochotę na domową kremówkę(...)Składniki KREM 500 ml mleka 6 żółtek 220 ml śmietanki 30% 130 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła BISZKOPT 3 jajka 70 g cukru 1 łyżka oleju 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO 1 płat ciasta francuskiego 300 g masy kajmakowej Przygotowanie Blachę wyścielić papierem
Przepiski.plwłaściwie tort mango i czekolada. Przepyszne połączenie, które gorąco polecam. Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając(...)Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej herbaty Krem czekoladowy: 180 g czekolady
Słodki sentymentBiszkopt cytrynowy: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 200 g margaryny 2 łyżki oleju 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek cytrynowy 4 jabłka Krem cytrynowy: 2 opakowania budyni cytrynowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny(...)wyciśnięty z 3 - 4 cytryn Dekoracja: garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średnią kostkę. Biszkopt cytrynowy - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej
Ciastka - domowe słodkościtiramisu jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. I naprawdę dobrze smakuje. Doskonale się sprawdzi na niedzielny podwieczorek, do kawy lub herbaty. Częstujcie się, proszę. Składniki: Na biszkopt: • 5 jajek • 1 szklanka mąki (w tym 4/5 szklanki mąki pszennej, 1/5 szklanki skrobi ziemiaczanej) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) • 2/3 szklanki cukru(...)Nasączenie: • 100 ml likieru amaretto • 100 ml ciepłej wody • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: • kakao do posypania Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia przesiać. 2. Do misy włożyć białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli i ubijać. 3. Kiedy piana
W mojej kuchniskładniki na biszkopt czekoladowy/ kakaowy: 4 jajka 70 g mąki 30 g kakao 100 g cukru 2 łyżki oleju 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na dwie równe części i pikę dwa osobne blaty. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich 3 białka
Domowy Smak JedzeniaWuzetka to ciasto, które zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Jest lekkie, puszyste i pysznie czekoladowe. Składniki Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie Białka ubić, dodać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Przelać do blachy (25x35cm) wyłożonej papierem(...)pieczenia i piec ok. 30 minut w temp. 175 C (grzałka góra-dół). Biszkopt nasączyć woda + cukier + sok z cytryny. Dodatkowo potrzebne będą 1 słoiczek dżemu wiśnia, 1 litr śmietany 36, mascarpone 500g + czekolada do polewy i 2 lub 3 łyżeczki cukru pudru do masy. Biszkopt przekrawamy, nasączamy, wykładamy dżem i 3/4 masy, nakładamy górny biszkopt, nasączamy i nakładamy pozostała
Wasze Przepisyblaszka 23/33: Ciasto miodowe: jajko 1 szt, soda 1 łyżeczka, masło lub margaryna 150g, mąka pszenna 450 g, cukier 150 g, miód 3 łyżki, biszkopt: jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Krem: mleko 750ml, mąka pszenna(...)wielkość blaszki. Najłatwiej można to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść ciasto do blaszki. Pieczemy w 170st.C przez 10-15 min. aż ciasto będzie złociste. Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki, mieszamy
kulinarne odsłony patiskładniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 70 g mąki 30 g kakao 100 g cukru 2 łyżki oleju 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy(...)średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na dwie równe części i pikę dwa osobne blaty. składniki na biszkopt orzechowy: 75 g zmielonych orzechów 2 jajka (białka oddzielone od żółtek
Domowy Smak Jedzeniaorzeźwiającą pomarańczę. No i te szyszki na wierzchu! Nieskromnie powiem, że torcik wyszedł przepyszny. Taka kwintesencja zimy :) Tort piernikowy z suszonymi śliwkami i nutą grzańca i pomarańczy Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3) 100 g cukru(...)dekoracji : 1) masa cukrowa 2) płatki czekoladowe typu chocapic Sposób przygotowania: 1. Biszkopt 1) Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z przyprawą do pierników przesiewamy przez sitko. 2) Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut
Na kulinarnym poligonieDziś zapraszam na puszek. Puszysty, mięciutki biszkopt i delikatna, lekko piankowa masa. Dlatego taka nazwa :) Tak mi się skojarzyło, bo ciasto jest naprawdę puszyste i delikatne. Rodzince bardzo smakowało. Pytałam czy nazwa pasuje, zgodnie stwierdzili, że tak :) Do tego ciasta użyłam serków homogenizowanych truskawkowych i jagodowej galaretki. Dlatego masa wyszła różowa. Można tu użyć serków(...)potrzebna będzie 1 szklanka wody. To co? Jest ktoś chętny, żeby zrobić? Mam nadzieję, że tak :) Jak zawsze czekam na Wasze komentarze. Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1 szklanka śmietanki 30 % 2 serki homogenizowane małe 3/4 szklanki wrzątku
Agusiowe smakołykiSnickers to przepyszne ciasto, które wszystkim bardzo smakuje i szybko znika ze stołów. Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Białka ubić z cukrem, żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych(...)proszku 3/4 szklanki cukru masa kajakowa orzeszki solone rodzynki czekolada mleczna Mleko, cukier i masło rozpuścić, ostudzić do zimnej masy dodać mleko w proszku i miksować na jednolity krem. Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Układanie warstw : biszkopt pół masy kajmakowej pół masy białej biszkopt reszta masy kajmakowej reszta masy białej na górze orzeszki solone uprażone i rodzynki przelane wrzątkiem
Wasze PrzepisyPomysł na deser w pucharkach - tiramisu z kremem czekoladowym i biszkoptami nasączonymi sokiem pomarańczowym. Deser prosty i szybki do przygotowania. Najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Składniki na 4 porcje: 100 g biszkoptów 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml) 1 opakowanie serka mascarpone (250 ml) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 3-4 pomarańcze Schłodzoną śmietanę 30% ubić(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, cukier puder i gorzkie kakao. Całość ze sobą zmiksować, aż do utworzenia gęstego kremu. Z pomarańczy wycisnąć sok. Biszkopty nasączyć przygotowanym sokiem. Do pucharków nakładać naprzemiennie nasączone biszkopty i krem czekoladowy. Uwaga: każdorazowo warstwę kremu posypać gorzkim kakao (oprócz wierzchu deseru!) . Tiramisu wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Przed podaniem, wierzch deseru
Ugotować