biszkopt - 17572 przepisów (strona:324/1172)

Truskawkowy Kubuś 113

soku oraz innego smaku galaretek. Ta wersja jest dla miłośników truskawek, a myślę że znajdzie się tutaj ich sporo. Ciacho naprawdę smaczne, zapraszam na przepis.  Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 4 szt, cukier 8 łyżek, mąka pszenna 4 łyżki, mąka ziemniaczana  4 łyżki, warstwa z Kubusiem: sok Kubuś czerwony o smaku truskawkowym 900ml, budyń waniliowy 3 szt, Krem(...)śmietanka 30% 500 ml, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, Dodatkowo: delicje o smaku truskawkowym 2 opakowania, galaretki truskawkowe 2 szt, gorąca woda 3 szklanki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać do oddzielnej miski, dodać do masy jajecznej i delikatnie

kulinarne odsłony pati
Biszkopt na tort 55

Sprawdzony przepis na biszkopt na tort. Jest on uniwersalny i sprawdzony. Składniki 3/4 szklanki cukru (użyłam drobnego) 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie Mąki przesiewam przez sito. Do białek dodaje odrobinę soli i miksuję. Gdy ubiję białka dodaje po łyżce cukru, ciągle ubijam do uzyskania gęstej i błyszczącej masy białkowej. Następnie dodaję po jednym żółtku(...)nagrzanego piekarnika na 175st. (u mnie z termoobiegiem) na ok. 35-40 minut. Po ok. 20 minutach zmniejszam temp. do 170st. Po tym czasie otwieram piekarnik i zrzucam biszkopt na ziemię (z wysokości kolan). Upieczony biszkopt zostawiam w rancie do wystudzenia, następnie delikatnie nożem oddzielam boki, przewracam do góry nogami i odciągam papier. Autor przepisu: Anita Paulakowska Artykuł Biszkopt

Wasze Przepisy
FAULT LINE CAKE 111

czyli ciasto z falami lub jak to woli ciasto wyrwane/przełamane ponieważ odsłania środek tortu. Przygotowałam wersje tego tortu w wersji zimowej, bardzo smacznej.  SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana Tężejąca niebieska galaretka rozpuszczona w ½ szklanki goracej wody 500 ml bitej śmietany Poncz(...)tynkowania 160 g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 60 g cukru pudru 240 g serca mascarpone barwnik niebieski wiórki kokosowe oraz barwnik złoty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki

RAROSSA
Kremówka Toffi 66

dostępne i można je zakupić w każdym markecie, przygotowanie kremówki nie jest wcale takie czasochłonne. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie kremówki na tradycyjnym cieście francuskim, jednak przykrytą cienkim biszkoptem, posmarowanym masą toffi. Masa budyniowa a dokładniej jej kolor zależy od intensywności żółtek. A samo jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Dlatego też jeśli macie ochotę na domową kremówkę(...)Składniki KREM 500 ml mleka 6 żółtek 220 ml śmietanki 30% 130 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła BISZKOPT 3 jajka 70 g cukru 1 łyżka oleju 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO 1 płat ciasta francuskiego 300 g masy kajmakowej Przygotowanie Blachę wyścielić papierem

Przepiski.pl
Tort mango 86

właściwie tort mango i czekolada. Przepyszne połączenie, które gorąco polecam. Składniki na biszkopt o średnicy 20 cm: 5 jajek ½  szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając(...)Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i przesiewam do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej herbaty Krem czekoladowy: 180 g czekolady

Słodki sentyment
CYTRYNÓWKA 76

Biszkopt cytrynowy: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 200 g margaryny 2 łyżki oleju 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek cytrynowy 4 jabłka Krem cytrynowy: 2 opakowania budyni cytrynowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny(...)wyciśnięty z 3 - 4 cytryn Dekoracja: garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jabłka - obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w średnią kostkę.  Biszkopt cytrynowy -  mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej

Ciastka - domowe słodkości
Biszkoptowe tiramisu wg Aleex 93

tiramisu jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. I naprawdę dobrze smakuje. Doskonale się sprawdzi na niedzielny podwieczorek, do kawy lub herbaty. Częstujcie się, proszę.   Składniki:   Na biszkopt:   • 5 jajek  • 1 szklanka mąki (w tym 4/5 szklanki mąki pszennej, 1/5 szklanki skrobi ziemiaczanej)  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)  • 2/3 szklanki cukru(...)Nasączenie:   • 100 ml likieru amaretto  • 100 ml ciepłej wody  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  Dodatkowo:   • kakao do posypania  Sposób przygotowania:   1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia przesiać. 2. Do misy włożyć białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli i ubijać. 3. Kiedy piana

W mojej kuchni
tort czekoladowo orzechowy z nutą kawy 185

składniki na biszkopt czekoladowy/ kakaowy: 4 jajka 70 g mąki 30 g kakao 100 g cukru 2 łyżki oleju 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na dwie równe części i pikę dwa osobne blaty. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich 3 białka

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto wuzetka 62

Wuzetka to ciasto, które zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Jest lekkie, puszyste i pysznie czekoladowe. Składniki Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie Białka ubić, dodać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Przelać do blachy (25x35cm) wyłożonej papierem(...)pieczenia i piec ok. 30 minut w temp. 175 C (grzałka góra-dół). Biszkopt nasączyć woda + cukier + sok z cytryny. Dodatkowo potrzebne będą 1 słoiczek dżemu wiśnia, 1 litr śmietany 36, mascarpone 500g + czekolada do polewy i 2 lub 3 łyżeczki cukru pudru do masy. Biszkopt przekrawamy, nasączamy, wykładamy dżem i 3/4 masy, nakładamy górny biszkopt, nasączamy i nakładamy pozostała

Wasze Przepisy
Królewiec 83

blaszka 23/33: Ciasto miodowe: jajko 1 szt,  soda 1 łyżeczka,  masło lub margaryna 150g, mąka pszenna 450 g,  cukier 150 g,  miód 3 łyżki,  biszkopt: jajka 4 szt,  cukier 3/4 szklanki,  mąka pszenna 3/4 szklanki,  mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,  proszek do pieczenia 1 łyżeczka,  Krem: mleko 750ml, mąka pszenna(...)wielkość blaszki. Najłatwiej można to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść ciasto do blaszki. Pieczemy w 170st.C przez 10-15 min. aż ciasto będzie złociste.  Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki, mieszamy

kulinarne odsłony pati
tort czekoladowo orzechowo kokosowy 93

składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 70 g mąki 30 g kakao 100 g cukru 2 łyżki oleju 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy(...)średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na dwie równe części i pikę dwa osobne blaty. składniki na biszkopt orzechowy: 75 g zmielonych orzechów 2 jajka (białka oddzielone od żółtek

Domowy Smak Jedzenia
Tort piernikowy z nutą grzańca i pomarańczy 84

orzeźwiającą pomarańczę.  No i te szyszki na wierzchu! Nieskromnie powiem, że torcik wyszedł przepyszny. Taka kwintesencja zimy :) Tort piernikowy z suszonymi śliwkami i nutą grzańca i pomarańczy Składniki: Biszkopt: 1)       3 jajka 2)       3 łyżeczki przyprawy do piernika 3)       100 g cukru(...)dekoracji : 1)       masa cukrowa 2)       płatki czekoladowe typu chocapic   Sposób przygotowania: 1.        Biszkopt 1)    Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z przyprawą do pierników przesiewamy przez sitko. 2)     Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (około 15 minut

Na kulinarnym poligonie
Ciasto puszek. 88

Dziś zapraszam na puszek. Puszysty, mięciutki biszkopt i delikatna, lekko piankowa  masa. Dlatego taka nazwa :) Tak mi się skojarzyło, bo ciasto jest naprawdę puszyste  i delikatne. Rodzince bardzo smakowało. Pytałam czy nazwa pasuje, zgodnie  stwierdzili, że tak :) Do tego ciasta użyłam serków homogenizowanych truskawkowych  i jagodowej galaretki. Dlatego masa wyszła różowa. Można tu użyć serków(...)potrzebna będzie 1 szklanka wody.  To co? Jest ktoś chętny, żeby zrobić? Mam nadzieję, że tak :)  Jak zawsze czekam na Wasze komentarze.  Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1 szklanka śmietanki 30 % 2 serki homogenizowane małe 3/4 szklanki wrzątku

Agusiowe smakołyki
Snickers 74

Snickers to przepyszne ciasto, które wszystkim bardzo smakuje i szybko znika ze stołów. Składniki oraz sposób przygotowania: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Białka ubić z cukrem, żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych(...)proszku 3/4 szklanki cukru masa kajakowa orzeszki solone rodzynki czekolada mleczna Mleko, cukier i masło rozpuścić, ostudzić do zimnej masy dodać mleko w proszku i miksować na jednolity krem. Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Układanie warstw : biszkopt pół masy kajmakowej pół masy białej biszkopt reszta masy kajmakowej reszta masy białej na górze orzeszki solone uprażone i rodzynki przelane wrzątkiem

Wasze Przepisy
Tiramisu czekoladowo-pomarańczowe 80

Pomysł na deser w pucharkach - tiramisu z kremem czekoladowym i biszkoptami nasączonymi sokiem pomarańczowym. Deser prosty i szybki do przygotowania. Najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Składniki na 4 porcje: 100 g biszkoptów 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml) 1 opakowanie serka mascarpone (250 ml) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 3-4 pomarańcze Schłodzoną śmietanę 30% ubić(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, cukier puder i gorzkie kakao. Całość ze sobą zmiksować, aż do utworzenia gęstego kremu. Z pomarańczy wycisnąć sok. Biszkopty nasączyć przygotowanym sokiem. Do pucharków nakładać naprzemiennie nasączone biszkopty i krem czekoladowy. Uwaga: każdorazowo warstwę kremu posypać gorzkim kakao (oprócz wierzchu deseru!) . Tiramisu wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Przed podaniem, wierzch deseru

Ugotować