jeszcze kilkukrotnie później przygotowałam ten przepis. Nigdy jednak nie było okazji go spisać. Aż do teraz! Mam dla Was przepis na fantastyczne, orzeźwiające ciasto mandarynkowe z pianką, na biszkopcie. Łatwe do zrobienia! Szybkie! Pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * jajko L – 5 szt * cukier do wypieków – 140 g * mąka pszenna – 90 g * mąka ziemniaczana – 35 g MASA POMARAŃCZOWA(...)PIANKA ŚMIETANKOWA: śmietana 36% – 600 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 4 łyżki DODATKOWO: * herbatniki kakaowe – 50 g * herbatniki maślane – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Nagrzewamy piekarnik na 170C bez termoobiegu. Białka ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia się rozpuści ). Dodajemy
Ostra na Słodkowypieków 15 g kakao Składniki krem: 1 kg śmietany 36% 5 czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki ciepłej wody Pozostałe składniki: około 200 g okrągłych biszkoptów 300 g czekolady (najlepiej gorzkiej, ale wersja z mleczną też będzie smaczna) 125 ml wódki 125 ml mocnej kawy 100 g cukru 1-2 łyżki kakao Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik(...)pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie wymieszaj bez miksowania. Przelej ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut po czym całkowicie wystudź biszkopt i przekrój go na 2 blaty. W tym czasie do rondelka dodaj zaparzoną kawę, cukier i czekoladę połamaną na kawałki. Podgrzewaj aż czekolada się rozpuści i zagęści sos. Wtedy dodaj
nietylkopasta.plkoszyka w sklepie wpadły galaretki o ciekawym, niebieskim kolorze, z działki zerwałam kilkanaście boróweczek… A reszta wyszła spontanicznie: krem z dodatkiem kawy cappucino i tegoż smaku nasączenie w tradycyjnym biszkopcie. Całość świetnie zgrana w smaku, a i aspekt wizualny ciasta ciekawy : ) Blaszka 22 x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 150%; text-align(...)font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Składniki na biszkopt 4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki przegotowanej wody aromat waniliowy ( 3 krople) Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier
Domowe ciastanosi taką nazwę, faktycznie jest bajeczne... Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM: 0,5 słoiczka dżemu lub konfitury wiśniowej 0,5 dużego opakowania herbatników 20 dag okrągłych biszkoptów BUDYŃ: 2 szklanki mleka 6 łyżek cukru 1 budyń śmietankowy (40 g) po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka cukru waniliowego 10 dag masła w temp. pokojowej KREM ŚMIETANOWY(...)gotujemy. Cały czas mieszamy. Odstawiamy na chwilę, dodajemy pokrojone na małe części masło. Budyń ucieramy mikserem do momentu aż masło się zmiksuje. Budyń wylewamy na konfiturę. Wyrównujemy. Każdy biszkopt moczymy w kawie i układamy na budyniu. Jeśli trzeba przycinamy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aż budyń wystygnie. KREM ŚMIETANOWY: Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno
Pani na deserPiekłam wielokrotnie to ciasto jednak nigdy nie udało mi się zrobić zdjęć, tak szybko znikało ;) SKŁADNIKI: BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU: KLIK KREM: 1,5 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy masło 200 g ORAZ: puszka masy krówkowej Gostyń duża paczka herbatników maślanych ŚMIETANA: 0,5 l śmietany(...)łyżka żelatyny łyżka cukru pudru DEKORACJA: polewa czekoladowa zrobiona z połowy porcji- KLIK WYKONANIE: Biszkopt pieczemy w blaszce o wym: 25/40 cm. Przecinamy na pół. KREM: S zklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki mleka mieszamy budyń. Wlewamy i gotujemy, cały czas mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyniu i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy
Pani na deserTakie ciasto przygotowałam jakiś czas temu. Wszystkim bardzo smakowało. Było lekkie, orzeźwiające i idealnie słodkie. Polecam :) SKŁADNIKI: BISZKOPT: 2 całe jajka 5 łyżek cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: jogurt grecki 400 g 2 łyżki cukru pudru galaretka malinowa ORAZ: galaretka agrestowa 10-20 dag borówek WYKONANIE: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 niepełnych szklankach(...)wody, odstawiamy na bok. BISZKOPT: Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do jajek w 2 partiach. Delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok 20 minut w 170 st. C ustawienie góra dół. Po upieczeniu
Pani na deserTakie pyszne ciasto powstało w mojej kuchni na weekend majowy. Wyszło znakomicie :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 30 CM: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 budynie czekoladowe każdy po 40 g 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku i octu SER: 1 kg sera z wiaderka 1/3 szklanki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego 3-4 łyżki cukru pudru(...)cytrynowe ORAZ: truskawki ok. 40-50 dag galaretka truskawkowa WYKONANIE: W pierwszej kolejności rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 2 szklankach wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Truskawki myjemy, kroimy na pół. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, wlewamy powoli do białek, ciągle ubijamy. Budynie przesiewamy z mąką, dzieląc na 3 wsypujemy do jajek
Pani na deserSzybkie ciasto bez pieczenia, które przygotowałam do niedzielnej kawki. Polecam :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: opakowanie okrągłych biszkoptów (ok.200 g) galaretka niebieska galaretka pomarańczowa 1 szklanka śmietanki 36 % 1 szklanka jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru 4 ciasteczka oreo 0,5 szklanki mocnej, posłodzonej kawy 2 łyżki dżemu wiśniowego WYKONANIE: Galaretkę niebieską rozpuszczamy w 1 szklance wody(...)Przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie galaretkę kroimy w drobną kostkę. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do ostudzenia. Biszkopty nasączamy w kawie, układamy w tortownicy, smarujemy dżemem. Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i zimną galaretkę. Miksujemy, dodajemy pokruszone oreo, mieszamy i wylewamy na biszkopty. Dookoła układamy
Pani na deserprzepyszne. Goście byli zadowoleni, a moja córka bardzo szczęśliwa. I to jest najważniejsze! Tort dla dziewczynki Jednorożec - składniki: (Średnica 22-24 cm) Biszkopt: 6 jajek 150g cukru 150g mąki pszennej tortowej Krem do przełożenia: 600 ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Krem do obłożenia: 300 ml śmietanki(...)300g dżemu malinowego niskosłodzonego (może być dowolny dżem, np. wiśniowy lub z czarnej porzeczki) Dekoracja: papierowe ozdoby (*) mini beziki Tort dla dziewczynki Jednorożec - przygotowanie: Biszkopt. Jak przygotować biszkopt dowiecie się tu - klik . Krem do przełożenia. Koniecznie schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone. Krem podzielić
Di gotujekremem oreo. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. 1 dzień: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki Kinder Bueno w śmietance. 2 dzień: Robimy krem kinder bueno, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. 4 dzień: Tort(...)warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis: Jak złożyć prosto tort Składniki na biszkopt (tortownica/rant śr 22 cm) – biszkopt z olejem: 6 białek (ok 220 g) 200 g drobnego cukru 6 żółtek 5 łyżek […] Artykuł TORT Z KREMEM KINDER BUENO – tort
Słodki PomysłMiłego pieczenia :-) Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 400 g, cukier puder 150 g, margaryna 200 g, żółtka 4 szt, śmietana 18% 2-3 łyżki, amoniak 1,5 łyżeczki, biszkopt: jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3.4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, beza: białka 4 szt, cukier puder 1 szklanka, mąka ziemniaczana(...)delikatnie wymieszać. Połowę piany wyłożyć na jedno ciasto kruche a drugą połowę na drugie ciasto. Pianę posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec w 170 st C przez 20-30 min. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem aż powstanie jasno żółta pianka. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać do połączenia. Wyłożyć na blachę
kulinarne odsłony patiktóre również smakuje rewelacyjnie, krem zrobiony jest ze skyru waniliowego, który świetnie się tutaj sprawdza, dodatkowo dodałam również nieco mascarpone, bo oczywiście trudno bez niego nazwać ten deser tiramisu :) Biszkopty, kawa i kakao oczywiście też są, do posłodzenia ksylitol i mamy pyszny deser, ale już nie tak bardzo kaloryczny. Składniki (2 porcje): 300 g skyru naturalnego lub waniliowego(...)łyżki mascarpone 5 łyżek ksylitolu/erytytolu 1/2 szklanki zaparzonej kawy kakao kilka podłużnych biszkoptów Wykonanie: Skyr zmiksować lub zblendować z 2 łyżkami macarpone oraz ksylitolem. Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, następnie moczyć w zaparzonej, przestudzonej kawie i układać na dno szklanek/pucharków, posypać kakao, na to wyłożyć warstwę kremu. Następnie znów ułożyć namoczone w kawie biszkopty, kakao oraz krem. Na koniec
Healthy food explorerzrobiłam. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. 1 dzień: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki Kinder Bueno w śmietance. 2 dzień: Robimy krem kinder bueno, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. 4 dzień: Tort(...)dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów! Skorzystaj z przelicznika foremek Polecam wpis: Jak złożyć prosto tort Składniki na biszkopt (tortownica/rant śr 22 cm) – biszkopt z olejem: 6 białek (ok 220 g) 200 g drobnego cukru 6 żółtek 5 łyżek oleju 250 g mąki pszennej Oddzielamy białka
Słodki PomysłZnacie to ciasto? To ciacho to istna euforia dla kubków smakowych ☺️ Mięciutki, czekoladowy biszkopt, a między nim chrupiący blat makowy z orzechami. Całość oblana czekoladowym ganache❤️Pyyycha! Składniki blaszka 23 /33: biszkopt: jajka duże 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, Krem: śmietanka 36% 500 ml, śmietanka(...)cukier 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, Polewa: śmietanka 30% 100 ml, czekolada gorzka 50 g, czekolada mleczna 50 g, Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia
kulinarne odsłony pati