kuchni jesień to czas wypieków z jabłkami, więc ja mam dla Was dziś na prawdę wspaniałe ciasto, jedno z moich ulubionych. Ciasto Delicja, składa się ono z mięciuteńkiego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu oraz polewy. Zawsze wychodzi, robi się je łatwo i przyjemnie. Bardzo polecam, bo na prawdę jest wspaniałe. Należy do listy moich TOP ciast. Zapraszam Was tradycyjnie na film(...)SKŁADNIKI *proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru KREM -2 duże budynie śmietankowe po 64g bez cukru (lub 3 standardowe po 40g) -3/4 szkl cukru -1 litr mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuustach. Myślę, że pora rozpocząć nowy orzechowy sezon. Pierwsze orzechy już spadają, więc przygotowałam dla Was pierwszy przepis w tym sezonie na pyszne kawowo-orzechowe ciasto Składniki na biszkopt: 8 jajek 1 ½ szklanka cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy mielonej 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę(...)pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut. Zimny biszkopt przeciąć na dwie części. Składniki na ciasto orzechowe: 27 dag orzechów włoskich 6 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie
Przepisy BabciSkładniki: Biszkopt brownie: 250 g gorzkiej czekolady 6 jajek 3/4 szklanki cukru 150 g margaryny 3 łyżki ciemnego kakao 150 g mąki pszennej 250 ml mleka Pomysł na ten biszkopt zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki adres pod linkiem Soczyste brownie Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka(...)łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Jabłka: 6 średnich jabłek 2 opakowania galaretki o smaku agrestu 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt brownie - mąkę pszenną z kakao przesiać. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, następnie dodać pokrojoną w plastry margarynę i za pomocą szpatułki delikatnie mieszać Na koniec dodać porcjami mleko cały czas
Ciastka - domowe słodkościowocowy z kremem śmietankowo malinowym i żelką malinową, to świetna alternatywa dla ciężkich tradycyjnych tortów. Idealny dla dzieci, moja córeczka była zachwycona nie tylko wyglądem ale i smakiem. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)krem, dodajemy do jogurtu, wlewamy maliny i miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części, możemy je nasączyć np wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu malinowego, tak tylko by przykryła biszkopt
Cynamonowe szczęściemleka w proszku 2/3 szkl cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody kilka kropel ekstraktu waniliowego 2/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej 300 g malin op. okrągłych biszkoptów 1 szkl mleka do nasączenia biszkoptów łyżka kakao Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać aż się rozpuści. W misie miksera umieścić(...)masą serową, dodać żelatynę i krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i razem z malinami wymieszać z masą serową. Dno i boki tortownicy (21cm) wyłożyć folią. Biszkopty krótko maczać w mleku i ułożyć na dnie formy. Zalać masą serową i ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać
Smakołyki AsiDeser na zimno przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżych owoców, na spodzie z gotowych biszkoptów oraz niewielką warstwą galaretki na wierzchu. Słodzony jest białą czekoladą - u mnie bez dodatkowej porcji cukru. Pyszny i prosty przepis na jogurtowiec, składający się z niewielu podstawowych składników. Lekki i delikatny w smaku, nieprzesłodzony - świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci. Moja wersja(...)jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady. Do czekolady dodajemy mleko i umieszczamy miseczkę na rondelkiem
Kuchnia MagdaLenyDeser na zimno przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżych owoców, na spodzie z gotowych biszkoptów oraz niewielką warstwą galaretki na wierzchu. Słodzony jest białą czekoladą - u mnie bez dodatkowej porcji cukru. Pyszny i prosty przepis na jogurtowiec, składający się z niewielu podstawowych składników. Lekki i delikatny w smaku, nieprzesłodzony - świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci. Moja wersja(...)jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady. Do czekolady dodajemy mleko i umieszczamy miseczkę na rondelkiem
Kuchnia MagdaLenyNastępnie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Tak przygotowaną żelatynę wlać do truskawek, wymieszać. Żelkę przelać do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Na biszkopt o średnicy 24 cm przygotowałam żelkę o średnicy 20 cm. Żelka nie klei się bezpośrednio do biszkoptu, należy najpierw na biszkopt położyć warstwę kremu, żelkę i znów krem zanim całość(...)zostanie pokryta kolejnym biszkoptem. Przy użyciu truskawek mrożonych trzeba je najpierw wsypać do garnka i podgrzewać, aby się "rozciapkały", potem zmiksować blenderem i dalej postąpić według powyższych wskazówek
Zrób to smacznieproste, lekkie ciasto na zimno z brzoskwiniami i galaretką. Można użyć dowolnych ulubionych owoców. Ciasto jest pyszne, idealne na deser w ciepłe dni. Nie zawiera dużo kalorii, zamiast piec biszkopt, można użyć gotowych biszkoptów lub herbatników, wtedy przygotowanie będzie jeszcze szybsze i prostsze. Tort zrobiłam w małej tortownicy, więc jeśli chcemy zrobić większy polecam podowoić ilość składników :) Składniki (forma(...)średnicy 18 cm): Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa) szczypta soli 2 łyżki ksylitolu 1 kopiata łyżka ciemnego kakao Masa serowa: 250 g chudego twarogu 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 3/4 szklanki ksylitolu 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem
Healthy food explorertego moje dziecię dostało własnoręcznie zrobioną koparkę na torcie. (Gdybyście mieli wątpliwości, tak - to na górze tortu to jest koparka :D Nauka figurek w planach.... ;) Tort czekoladowo-pistacjowy Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 75 g mąki pszennej 3) 25 g kakao(...)śliwkowy lub porzeczkowy 2) 250 ml przegotowanej wody 3) sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt : 1) Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. 2) Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier
Na kulinarnym poligoniekremu, zamiast prawdziwej kawy, użyłam kawy zbożowej. I faktycznie, Niejadek sprzątnął wszystko w kilka chwil i nawet talerzyk wylizał. Lepszej rekomendacji nie trzeba ;) Tort kawowo-śmietankowy Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 100 g mąki pszennej 3) 100 g cukru(...)dekoracji 5) 50 g czekolady gorzkiej 6) 50 g śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: 1) Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. 2) Jajka ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem
Na kulinarnym poligoniezrobiłam z malinami. Jest równie pyszny, idealne zakończenie obiadu, czy odrobina słodyczy do popołudniowej kawy. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik z malinami i bitą śmietaną Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki cukru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % lub 36 % opakowanie malin 1 galaretka malinowa(...)łyżki cukru pudru Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami, łyżka po łyżce cukier i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, dodajemy mąki i proszek przesiane przez sitko i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. (boków formy nie smarujemy niczym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecamNastępnie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Tak przygotowaną żelatynę wlać do jeżyn, wymieszać. Żelkę przelać do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Na biszkopt o średnicy 24 cm przygotowałam żelkę o średnicy 20 cm. Żelka nie klei się bezpośrednio do biszkoptu, należy najpierw na biszkopt położyć warstwę kremu, żelkę i znów krem zanim całość(...)zostanie pokryta kolejnym biszkoptem. Przy użyciu jeżyn mrożonych trzeba je najpierw wsypać do garnka i podgrzewać, aby się "rozciapkały", potem zmiksować blenderem i dalej postąpić według powyższych wskazówek
Zrób to smacznieJesienne maliny kusząco zerkają z krzaczków i pojemników na straganach, więc jak tu nie zrobić z nimi ciasta? Tym razem wymyśliłam sobie serniczek z serków homogenizowanych na biszkoptach, tak by było prosto i szybko, a przy tym smakowicie. Składniki: 1 kg serka homogenizowanego (dałam waniliowy) 4 łyżeczki żelatyny 3 galaretki malinowe 700 g malin opakowanie biszkoptów okrągłych(...)miski, dodajemy przetarte maliny i ostudzoną galaretkę z żelatyną. Mieszamy całość. Ciasto można zrobić w tortownicy, ja tym razem zrobiłam je w blaszce (23x33 cm), na której spodzie rozkładamy biszkopty, na biszkopty wylewamy połowę masy serowej i wstawiamy na chwilę do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki, gdy galaretka
Cynamonowe szczęście