biszkopt - 17572 przepisów (strona:334/1172)

Kretowisko 95

kretowisko:) Pyszne i proste w wykonaniu. Jeśli raz spróbujecie takiego swojskiego nigdy więcej nie kupicie tego z pudełka. Idealne do kawki i szybko znika z talerzyków. Zapraszam:) Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru ( szklanka o poj. 250 ml) 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki gorzkiego kakao 1 opakowani budyniu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao, delikatnie mieszamy łopatką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy na kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia. Z zimnego biszkoptu ściągamy delikatnie papier.Papier wkładamy ponownie do blaszki.W koło biszkoptu zostawiamy 1 cm rant i z środka delikatnie wydrążamy ciasto spód

Sama słodycz i szczypta chili
GRZESIEK 106

Składniki: Biszkopt: 5 jajek 100 g cukru 190 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kakao 70 ml zaparzonej kawy Masa Grześkowa: 10 sztuk cukierków Grześków (ok. 150g) 250 g margaryny 0,5 szklanki cukru 2 opakowania budyni waniliowych 0,5 litra mleka Dodatkowo: 2 wafelki Grześki kakaowe(...)czekoladzie Przygotowanie: Biszkopt - kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu na proszek. Mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Dodać kawę w proszku - wymieszać. Ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać zaparzoną kawę i wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą - delikatnie wymieszać za pomocą

Ciastka - domowe słodkości
Kostka alpejska 478

spokojnie można użyć tych ze sklepu. Składniki na ajerkoniak: 5 żółtek, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mleka UHT, 1/2 szklanki spirytusu. Składniki na biszkopt: 4 jaja, 100g cukru, 35g ciemnego kakao, 90g mąki pszennej, Szczypta soli. Nasączenie: 1 szklanka wrzątku, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cukru, 50ml amaretto. Krem kajakowym z ajerkoniakiem: 400g masy(...)czekoladowych. Ajerkoniak : Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać mleko, a następnie spirytus. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć butelką. Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, ubijamy tak długo, aż będzie niewyczuwalny.  Partiami dodajemy przesianą mękę wymieszaną z kakaem,  mieszamy  bardzo delikatnie

Słodki Zakątek
Ciasto Ananasowiec 161

Delikatne, aksamitne w smaku ciasto ananasowiec to istny raj dla wszystkich łasuchów i miłośników kokosa. Przepyszne ciasto na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 3 jajka L 1 szklanka cukru 10 łyżek oleju 6 łyżek gorącej wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto kokosowe: 1 szklanka cukru(...)łyżek cukru 50 gram wiórek kokosowych 250 gram masła ( u mnie 125 gram margaryny i 125 gram masła) 4 żółtka 2 budynie śmietankowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczenie biszkoptu: całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, do ubitych jajek dodajemy powoli olej oraz gorącą wodę. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy i przelewamy

Blog kulinarny S9.PL
FIT tiramisu w pucharku 89

tłuszczu / 29 g węglowodanów / 0,4 g błonnika mleczko kokosowe (puszka) - 400 ml  jogurt grecki - 400 g napar z mocnej, czarnej kawy - 400 ml  podłużne biszkopty - 130 g cukier (lub inne słodzidło) - dwie łyżki kakao naturalne - łyżeczka fix do śmietany (opcjonalnie) - dwie saszetki W misce do ubijania umieść gęstą część mleczka kokosowego, dodaj cukier i zacznij ubijać(...)niskich obrotach. Stopniowo dodawaj po łyżce jogurtu greckiego. Wsyp fix do śmietany i ubijaj do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Biszkopty przekrój tak, aby dopasowały się do kszałtu pucharków - ja je przekroiłam na pół. Na dnie pucharków umieść pierwszą warstwę moczonych w kawie biszkoptów (dosłownie przez chwilę), nałóż łyżkę "śmietanowej masy", wyrównaj. Następnie nałóż kolejną warstwę moczonych w kawie biszkoptów, nałóż

Kuchnia Ellie
Cytrynowiec 160

Wspaniałe ciasto z pysznym kremem cytrynowo-budyniowym i pianką. Zdecydowanie do powtórzenia! Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa cytrynowa: sok z 2-3 cytryn + woda (w sumie soku i wody powinno być 1,5 szklanki / 375ml) 2 budynie śmietankowe 200 g cukru 1 kostka masła(...)śmietany 30-36% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szklance wody Dodatkowo:  napar z herbaty słodzony z dodatkiem soku z cytryny do nasączenia biszkoptu woda + sok z cytryny do nasączenia herbatników prostokątne herbatniki Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami

Kuchnia domowa Ani
Torcik walentynkowy 121

cukru pudru, 50 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 4 łyżeczki żelatyny,  1/3 szkl. wrzątku Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Dodatkowo: podłużne i okrągłe biszkopty, sok malinowy  WYKONANIE Przygotowujemy blaszkę (u mnie forma w kształcie serca o średnicy 20 cm). Boki wykładamy przeciętymi na pół podłużnymi biszkoptami, a środek możemy okrągłymi. Biszkopty znajdujące się(...)Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem, dodajemy ostudzone czekolady, mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę. Masę serową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Tężejącym musem zalewamy masę sernikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

słodki bratek
Tort z bitą śmietaną i owocami 98

borówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Piekarnik(...)wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 50 – 60 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 blaty. Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia. Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Ulubione owoce

Moja pasja smaku
Tort czekoladowo-miętowy 82

pierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał realnego kształtu. Jeśli mięta i czekolada to Wasze smaki, to zdecydowanie polecam Wam ten tort Składniki na kakaowy biszkopt (tortownica 22cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie(...)dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Składniki na mus czekoladowy: 150 g czekolady (użyłam mlecznej

Słodki sentyment
Śnieżynka z mascarpone – sernik bez pieczenia 188

zimno bez spodu i bez galaretki. Choć jeśli lubicie galaretkę możecie ją dodać, podobnie jak spód . Na spód najlepiej sprawdzą się pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem, nasączone biszkopty lub kruchy spód, a nawet cienki pieczony biszkopt. Wszystko zależy od upodobań. My uwielbiamy, to ciasto w takiej prostej formie. Śnieżynka z mascarpone najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki pyszne, aromatycznej czarnej(...)posypka, można też zetrzeć (tuż przed podaniem!) czekoladę Rada: Sernik można też przygotować na spodzie np. z pokruszonych herbatników wymieszanych z rozpuszczonym masłem (coś a la mokry piach), nasączonych biszkoptów, na pieczonym kruchym spodzie lub cienkim biszkopcie. Przygotowanie: Na początku miksujemy ze sobą twaróg, serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Masa powinna być jednolita, bez grudek. Ja robię

Słodkie okruszki
Tiramisu bez jajek z adwokatem 132

Tiramisu bez jajek z adwokatem. Tiramisu w szklankach o delikatnym i leciutkim kremie na bazie mascarpone i bitej śmietany, bez jajek, oraz biszkoptach zanurzonych w kawie i oprószonych gorzkim kakao. Przepyszny włoski deser z kilku składników. Polecam Wam też przepis na ekspresowe tiramisu , bez alkoholu w kremie, które mogą jeść dzieci. Niedługo Walentynki, czyli święto zakochanych i ten deser będzie(...)jajek 500 g mascaprone 125 ml ajerkoniaku 3-4 łyżki cukru pudru (można dać mniej, gdyż likier jest słodki) 250 ml słodkiej śmietanki 30% (ubitej na sztywno) podłużne biszkopty filiżanka ostudzonej kawy espresso (ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej) 1 łyżka amaretto kakao do posypania Przygotowanie dania tiramisu bez jajek. Ubijamy dokładnie mikserem krem mascarpone z ajerkoniakiem i cukrem pudrem. Następnie ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT Z OREO I MALINAMI 123

Tort ten przygotowałam na chrzest święty mojego synka.   Składniki: tortownica o wymiarach 21 cm Biszkopt jasny: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru(...)łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Masa maślana: 1 kostka masła, 3/4 szkl. cukru, 100 g mascarpone Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, maliny Do nasączenia: gorzka herbata WYKONANIE Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy

słodki bratek
Królewski jabłecznik z bitą śmietaną 116

klasyczne i wbrew pozorom łatwe do zrobienia ciasto wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną.  Biszkopt 5 jajek M pół szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół szklanki cukru 1 łyżka octu 1 kg obranych i pokrojonych jabłek 1 galaretka o smaku cytrynowym(...)jabłka to dodajemy odrobinę wody), opcjonalnie dodajemy cukier. Jabłka wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku również wystudzić i zimną ale nie stężałą dodajemy do wystudzonych jabłek, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekroić na połowę,  dolną  część przekładamy ponownie do blaszki i wykładamy gęstniejącą masą jabłkową, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu lekko dociskamy. Następnie wkładamy do lodówki

Andzia Pichci
Tort czekoladowy z ptysiami 249

wykorzystać w mojej kuchni. Zrobiłam czekoladowy tort z ptysiami które nadziewałam bitą śmietaną. No i udało mi się zaskoczyć domowników i gości zarówno pomysłem jak i smakiem. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 500 ml śmietany kremówki 30%(300 + 200ml(...)pudru 100 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 50 g posypki czekoladowej Dodatkowo: 5-6 ptysi Brześć 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru kakao do oprószenia  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy

Ala piecze i gotuje