Delikatne, aksamitne w smaku ciasto ananasowiec to istny raj dla wszystkich łasuchów i miłośników kokosa. Przepyszne ciasto na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 3 jajka L 1 szklanka cukru 10 łyżek oleju 6 łyżek gorącej wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto kokosowe: 1 szklanka cukru(...)łyżek cukru 50 gram wiórek kokosowych 250 gram masła ( u mnie 125 gram margaryny i 125 gram masła) 4 żółtka 2 budynie śmietankowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pieczenie biszkoptu: całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, do ubitych jajek dodajemy powoli olej oraz gorącą wodę. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy i przelewamy
Blog kulinarny S9.PLtłuszczu / 29 g węglowodanów / 0,4 g błonnika mleczko kokosowe (puszka) - 400 ml jogurt grecki - 400 g napar z mocnej, czarnej kawy - 400 ml podłużne biszkopty - 130 g cukier (lub inne słodzidło) - dwie łyżki kakao naturalne - łyżeczka fix do śmietany (opcjonalnie) - dwie saszetki W misce do ubijania umieść gęstą część mleczka kokosowego, dodaj cukier i zacznij ubijać(...)niskich obrotach. Stopniowo dodawaj po łyżce jogurtu greckiego. Wsyp fix do śmietany i ubijaj do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Biszkopty przekrój tak, aby dopasowały się do kszałtu pucharków - ja je przekroiłam na pół. Na dnie pucharków umieść pierwszą warstwę moczonych w kawie biszkoptów (dosłownie przez chwilę), nałóż łyżkę "śmietanowej masy", wyrównaj. Następnie nałóż kolejną warstwę moczonych w kawie biszkoptów, nałóż
Kuchnia EllieWspaniałe ciasto z pysznym kremem cytrynowo-budyniowym i pianką. Zdecydowanie do powtórzenia! Składniki (blaszka 20x36cm): Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa cytrynowa: sok z 2-3 cytryn + woda (w sumie soku i wody powinno być 1,5 szklanki / 375ml) 2 budynie śmietankowe 200 g cukru 1 kostka masła(...)śmietany 30-36% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szklance wody Dodatkowo: napar z herbaty słodzony z dodatkiem soku z cytryny do nasączenia biszkoptu woda + sok z cytryny do nasączenia herbatników prostokątne herbatniki Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami
Kuchnia domowa Anicukru pudru, 50 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Mus malinowy: 1 galaretka malinowa, 120 g malin Dodatkowo: podłużne i okrągłe biszkopty, sok malinowy WYKONANIE Przygotowujemy blaszkę (u mnie forma w kształcie serca o średnicy 20 cm). Boki wykładamy przeciętymi na pół podłużnymi biszkoptami, a środek możemy okrągłymi. Biszkopty znajdujące się(...)Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem, dodajemy ostudzone czekolady, mieszamy. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę. Masę serową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką. Tężejącym musem zalewamy masę sernikową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
słodki bratekborówkami. Tort był tak dobry, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis jest bardzo prosty, tort robi się bardzo szybko. Kto z Was ma ochotę na kawałeczek? Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Wykonanie: Piekarnik(...)wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie z wysokości – około 50 – 60 cm. Odstaw do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu – przekrój na 3 blaty. Biszkopt możesz przegotować dzień wcześniej i zostawić np. w uchylonym piekarniku na noc – do całkowitego ostygnięcia. Bita śmietana: 2 śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Ulubione owoce
Moja pasja smakupierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał realnego kształtu. Jeśli mięta i czekolada to Wasze smaki, to zdecydowanie polecam Wam ten tort Składniki na kakaowy biszkopt (tortownica 22cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie(...)dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Składniki na mus czekoladowy: 150 g czekolady (użyłam mlecznej
Słodki sentymentzimno bez spodu i bez galaretki. Choć jeśli lubicie galaretkę możecie ją dodać, podobnie jak spód . Na spód najlepiej sprawdzą się pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem, nasączone biszkopty lub kruchy spód, a nawet cienki pieczony biszkopt. Wszystko zależy od upodobań. My uwielbiamy, to ciasto w takiej prostej formie. Śnieżynka z mascarpone najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki pyszne, aromatycznej czarnej(...)posypka, można też zetrzeć (tuż przed podaniem!) czekoladę Rada: Sernik można też przygotować na spodzie np. z pokruszonych herbatników wymieszanych z rozpuszczonym masłem (coś a la mokry piach), nasączonych biszkoptów, na pieczonym kruchym spodzie lub cienkim biszkopcie. Przygotowanie: Na początku miksujemy ze sobą twaróg, serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Masa powinna być jednolita, bez grudek. Ja robię
Słodkie okruszkiTiramisu bez jajek z adwokatem. Tiramisu w szklankach o delikatnym i leciutkim kremie na bazie mascarpone i bitej śmietany, bez jajek, oraz biszkoptach zanurzonych w kawie i oprószonych gorzkim kakao. Przepyszny włoski deser z kilku składników. Polecam Wam też przepis na ekspresowe tiramisu , bez alkoholu w kremie, które mogą jeść dzieci. Niedługo Walentynki, czyli święto zakochanych i ten deser będzie(...)jajek 500 g mascaprone 125 ml ajerkoniaku 3-4 łyżki cukru pudru (można dać mniej, gdyż likier jest słodki) 250 ml słodkiej śmietanki 30% (ubitej na sztywno) podłużne biszkopty filiżanka ostudzonej kawy espresso (ewentualnie mocnej kawy rozpuszczalnej) 1 łyżka amaretto kakao do posypania Przygotowanie dania tiramisu bez jajek. Ubijamy dokładnie mikserem krem mascarpone z ajerkoniakiem i cukrem pudrem. Następnie ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort ten przygotowałam na chrzest święty mojego synka. Składniki: tortownica o wymiarach 21 cm Biszkopt jasny: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru(...)łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Masa maślana: 1 kostka masła, 3/4 szkl. cukru, 100 g mascarpone Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, maliny Do nasączenia: gorzka herbata WYKONANIE Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy
słodki bratekklasyczne i wbrew pozorom łatwe do zrobienia ciasto wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną. Biszkopt 5 jajek M pół szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół szklanki cukru 1 łyżka octu 1 kg obranych i pokrojonych jabłek 1 galaretka o smaku cytrynowym(...)jabłka to dodajemy odrobinę wody), opcjonalnie dodajemy cukier. Jabłka wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku również wystudzić i zimną ale nie stężałą dodajemy do wystudzonych jabłek, dokładnie mieszamy. Biszkopt przekroić na połowę, dolną część przekładamy ponownie do blaszki i wykładamy gęstniejącą masą jabłkową, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu lekko dociskamy. Następnie wkładamy do lodówki
Andzia Pichciwykorzystać w mojej kuchni. Zrobiłam czekoladowy tort z ptysiami które nadziewałam bitą śmietaną. No i udało mi się zaskoczyć domowników i gości zarówno pomysłem jak i smakiem. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 500 ml śmietany kremówki 30%(300 + 200ml(...)pudru 100 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 50 g posypki czekoladowej Dodatkowo: 5-6 ptysi Brześć 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru pudru kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy
Ala piecze i gotujeOpis Ciasto Milky Way : Ciasto Milky Way to idealne ciasto na każdą okazję. Ciasto to możemy potocznie nazwać mleczną kanapko, ponieważ jest to ciemny biszkopt z kakao z dodatkiem bardzo mlecznej i puszystej masy. Smakiem bardzo przypomina znanego batona Milky Way. Z pewnością swoim smakiem zachwyci każde dziecko jak i dorosłego. Dużym plusem jest to, że nie jest trudny(...)masło (miękkie) ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy mleko z cukrem. Następnie do tego dodajemy również mleko w proszku i ucieramy całość na gładką masę. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Na dolny biszkopt wykładamy gotową masę mleczną. Natomiast drugą część biszkoptu delikatnie połóż na masie mlecznej. W ostatnim kroku przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnechcemy używać alkoholu wówczas zamiast nalewki do ponczu możemy dodać syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis i składniki na małą foremkę o średnicy 18 cm. Składniki SPÓD 7 sztuk biszkoptów podłużnych 10 ml soku z cytryny 20 ml nalewki z kwiatów czarnego dzikiego bzu 5 g cukru 10 ml wrzątku WARSTWA BIAŁA 10 g żelatyny 20 ml wody do żelatyny(...)cytryny GALARETKA 10 g żelatyny 20 ml wody do żelatyny 300 ml syropu z kwiatów czarnego dzikiego bzu 30 ml soku z cytryn 170 ml wody Wykonanie SPÓD Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Cukier zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i nalewkę. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. WARSTWA BIAŁA Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy
Tajemnice SmakuMoje ulubione świąteczne ciasto. Tradycyjna wersja została przeze mnie wzbogacona o kajmak i biszkopty. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag masła 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 kostka masła 15 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny(...)łyżki cukru zapach migdałowy Dodatkowo: mocna herbata do nasączenia blatów i biszkoptów, podłużne biszkopty, wiórki kokosowe, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp
słodki bratek