chrupiącymi bezikami oraz delikatną śmietanką i lekko kwaskowym dżemem. Całość zwieńczona jest tartą gorzką czekoladą. Pyszne, efektowne i nietuzinkowe połączenie smakowe, które zasmakuje wszystkim łakomczuszkom. Polecam! Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem kajmakowy: 400g kajmaku 200g miękkiego masła 150g(...)suchych bezików Krem śmietankowy: 500ml śmietanki kremówki 30-36% 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: 1/3 szklanki mocnej kawy – do nasączenia biszkoptu 5-6 łyżek dżemu porzeczkowego 100g gorzkiej czekolady *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta, a cukier się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera
Blog z ApetytemProste do zrobienia ciasto. Biszkopt 6 jajek 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny Przełożenie 2 kisiele czerwone 6 łyżek cukru 1 i 1/2 szkl. tartych jabłek Wierzch 500 ml śmietany kremówki 2 zagęstniki do śmietany 1 cukier wanilinowy 1 galaretka czerwona Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka(...)wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku i wymieszać. Jedną część biszkoptu przełożyć do blaszki,a na biszkopt wyłożyć masę kisielowo-jabłkową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić z cukrem
Moje domowe kucharzeniemogę nosić niezależnie od tego z jakiego materiału są wykonane. Srebro jest dla mnie ponadczasowe, eleganckie i pasujące praktycznie do wszystkiego. Dość tego rozpisywania się, pora na przepis. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą(...)następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek oraz kakao i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w blaszce 23x33 cm ok 25 minut w 180 st. C i studzimy. Masa kokosowa: 300 g wiórek kokosowych 750 ml mleka 1/2 szkl. cukru 200 g masła
Cynamonowe szczęściepiekła .Mama ma co prawda już 80 lat więc już nie piecze . Ale warto zachowywać takie przepisy . Pierwsze pieczemy ciasto biszkoptowe i przekroi na 2 części . Ze względu że biszkopt ze starego zeszytu nie wyszedł mi za wysoki to z biedą go przekroiłam ,więc tutaj nie podaje przepisu na biszkopt ,Musicie upiec wedle własnego przepisu na dużą blachę(...)masy jajecznej i ucieramy ,dodajemy małymi porcjami budyń żeby się masa nie zważyła .A na końcu ananasy i wymieszać łyżka .Masę dzielimy na polowe. składanie 1 część biszkopt na to połowa masy ciasto kokosowe i znowu biszkopt 2 cześć ,a na to polewa i mamy gotowe. Tym że masa może być taka nieco nie za gęsta się nie przejmować
Moje Wyrobykoleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie. Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)szklanka cukru pudru 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 2 kostki masła 1 kieliszek spirytusu Polewa: 100ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady deserowej Wiórki kokosowe i orzechowe Sposób przygotowania biszkoptów: Pomarańcze wyparzamy i dobrze myjemy. Gotujemy przez 10 minut, najlepiej poprzedniego dnia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Nazajutrz wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy z orzechami. Najlepiej zrobić
Kuchnia w czekoladziebloga 😊 ( wybaczcie jakość). Ale smak ciacha rekompensuje wszystko: bardzo nasączony wódką czekoladowiec z bogatą warstwą truskawkowo- jabłkowego musu , naprzemiennie z waniliowym kremem. Całość zamyka deserowa polewa. Składniki na biszkopt: 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: biszkopt + nasączenie ½ musu ½ kremu biszkopt + nasączenia ½ musu +½ kremu biszkopt + polewa Smacznego
Domowe ciastasezonowe fascynacje i wiem że będą one oddziaływać właśnie na tort Dzisiaj tort kotek, który przygotowałam dla synka na drugie urodziny. PRZEPIS NA TORT KOTEK Składniki na tort kotek: biszkopt: 4 jaja 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki pszennej do nasączenia: 1/2 szkl wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki syropu np syropu z dzikiej róży(...)glutenu – przepis lub tradycyjnego kremu budyniowego – przepis 1 galaretka wiśniowa 200g wiśni mrożonych dekoracja: 1 porcja lukru maślanego – przepis kakao czerwony barwnik spożywczy 2 herbatniki na uszy 2 biszkopty na nos 2 zielone draże na oczy 6 paluszków na wąsy 1 różowa draża na nosek Jak zrobić tort kotek: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli
Dorota Smakujezaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Sheridan’s 1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 100 g malutkich biszkoptów Puder z suszonych jagód Przygotowanie: Zaparzamy kawę, wlewamy do miseczki, mieszamy z likierem i studzimy. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na dużych obrotach. Żółtka powinny(...)zmienić kolor i konsystencje na puszystą i jasną masę. Czas ubijania około 8 minut. Zmniejszamy obroty dodając stopniowo po 1 łyżce ser mascarpone. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Z jagód odsączamy syrop, a owoce miksujemy. Na biszkopty nakładamy połowę kremu, oraz połowę zmiksowanych jagód. Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu. Wstawiamy do lodówki
Życie zaczyna się w kuchnilepsza niż jabłka, ma fajny smak. Ciacho jest bezglutenowe, kokosowe z kremem z kaszki manny. Częściowo to moje wspomnienie do dzieciństwa kiedy to ten krem często gościł u mnie. biszkopt bezglutenowy: 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych/ można zastąpić inną mąką albo innymi orzechami mielonymi/ 4 jajka wielkość M 1/3 łyżeczki proszku(...)cytrynowe 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego krem grysikowy: 6 łyżek kaszki manny 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 400 ml mleczka kokosowego 91 % posypka kokosowa: 50 g wiórek kokosowych Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już
wesoła kuchnia25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut z termoobiegiem. Upieczone biszkopty wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, ostudzić. Ostudzony jeden blat biszkoptu włożyć do blachy. Krem: Brzoskwinie odcedzić na sicie, zlany syrop, przelać do garnka dodać cukier, zagotować. Proszek budyniowy wsypać(...)zgęstnienia budyniu, ostudzić. Masło rozetrzeć mikserem, dodając po łyżce budyniu, cały czas miksować do wyczerpania składników. Tak przygotowany krem, podzielić na dwie części, jedną część kremu wyłożyć na biszkopt. Delicje lekko zanurzać w kawie, układać na kremie, przykryć resztą kremu, wyrównać. Drugi blat biszkoptu, ułożyć na kremie, lekko docisnąć. Brzoskwinie pokroić, ułożyć na cieście. Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić
Kuchnia Danusidlatego tiramisu wzbogaciłam konferencjami w karmelu na bazie syropu klonowego. Całość wyszła fenomenalnie! Bardzo Wam polecam ten deser! PRZEPIS NA TIRAMISU Z GRUSZKAMI i czekoladą Goplana około 25 biszkoptów podłużnych (u mnie włoskie) czekolada gorzka Goplana 3 żółtka 5 łyżek cukru kokosowego 2 opakowania serka mascarpone 150 ml śmietanki 36% 2 espresso na bazie kawy Arabica(...)porcjami 1 opakowanie serka mascarpone i ubijaj dalej - połącz ze sobą masy i wymieszaj - zaparz w ekspresie podwójne espresso, przelej je do miseczki dodaj likier Amaretto, namaczaj w płynie biszkopty za nim je ułożysz w formie Gruszki: 2 gruszki konferencje 3 łyżki syropu klonowego łyżka masła Gruszki obierz, pokrój w kostkę, dodaj na patelnię podlej 4 łyżkami wody i duś
SMYKWKUCHNIMocno bananowy przekładaniec z biszkoptami, galaretką i czekoladą świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki w gronie najbliższych. Składniki: 150g podłużnych biszkoptów Masa bananowa czekoladowa: 2 galaretki bananowe 3 banany 1 łyżeczka soku z cytryny 50g deserowej czekolady 200g śmietany 30% 350g serka homogenizowanego naturalnego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)Wierzch ciasta: 4 banany 2 galaretki bananowe Wykonanie: 1. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą biszkoptów. 2. Masa bananowo-czekoladowa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody, dodać napęczniałą żelatynę i pozostawić do wystudzenia. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem
Szalona Kuchnia Ewelinynieco zimowym nastroju. Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony delikatnym, puszystym kremem z serkiem mascarpone. Proste, a jakże smaczne! Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Odlewamy 1/2 szklanki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180 o C w formie
Słodki ZakątekŚmiało mogę powiedzieć że to jest najlepszy jabłecznik jaki jadłam. Jabłka dodane są surowe, nie smażone i starte na tarce. Na biszkopcie orzechowym z migdałami, orzechami laskowymi i śmietaną. Czego chcieć więcej, chyba że kolejnego kawałka. biszkopt orzechowy: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ można zastąpić innymi mielonymi orzechami/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)budyniowy: 2 opakowania budyniu 80 g 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mleka 330 ml śmietany kremówki 30 % wierzch: 60 g płatków migdałowych 30 g orzechów laskowych Biszkopt: Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem aż będą puszyste i geste. Mąkę pszenną przesiewam i dodaję z mąka orzechową i proszkiem do pieczenia w dwóch turach, mieszam
wesoła kuchniasernik gotowany. Przepis znalazłam w swoich zapiskach, kiedyś prowadziłam zeszyt ze sprawdzonymi przepisami. Sernik przygotowany jest w pół godziny, potem już tylko musi odstać trochę w lodówce. Spód z biszkoptów, gotowany sernik a na wierzchu owoce i galaretka to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczonego sernika. Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm: * 1 kg twarogu z wiaderka(...)jajka * 1 szklanka cukru * 200 g masła * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 budyń śmietankowy * 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * biszkopty na spód * 2 galaretki truskawkowe * 600 ml wody * owoce do dekoracji (użyłam truskawki i borówki amerykańskie) Wykonanie: Galaretki truskawkowe rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia, potem zimną galaretkę wstawić do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć. Na spód
Zrób to smacznie