ciasta (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą – łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto. Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia. Biszkopty maczać w przestudzonej galaretce i układać na dnie formy. Galaretkę odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na biszkoptach i odstawić do zastygnięcia. 2 warstwa : jabłka włożyć do garnka(...)Miseczkę wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać ją do gorących jabłek i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Chłodne jabłka wyłożyć na galaretkę z biszkoptami. Wyrównać. Odstawić do zastygnięcia. 3 warstwa : 200 ml śmietany ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy lub ekstrakt wanilii i serek mascarpone. 100 ml śmietany zagotować, lekko przestudzić. Żelatynę
królestwo garówTort orzechowo – kawowy to przepyszny tort z orzechowym biszkoptem, frużeliną wiśniową i kremem z kawą. Tort orzechowy z kremem kawowym był moim słodkim prezentem dla mamy męża. Muszę powiedzieć, że ten tort najlepiej mi smakował 2 dni po tynkowaniu! Przekładałam go kremem kawowym w piątek. W sobotę dekorowałam, a w niedzielę podaliśmy go na stół. Był pyszny, ale dopiero(...)poniedziałek smaki się super przegryzły. Dlatego nie polecam pośpiechu z tym tortem :). Polecam również tort orzechowy. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę wiśniową. 2 dzień: Robimy krem kawowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. 4 dzień: Tort orzechowo – kawowy podajemy
Słodki PomysłGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na biszkopt: 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 165 g cukru 120 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)ok.170 st.C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy razem z foremką z ok. 30 cm. Odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy na cztery blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Następnego dnia przekroić i przełożyć kremami, schłodzić w lodówce przez noc i kolejnego dnia tynkować i dekorować. składniki na kem z michałków klasycznych: 150 g cukierków michałków
Domowy Smak JedzeniaKakaowy biszkopt nasączony likierem wiśniowym przełożony kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową. Ten klasyk zasmakuje każdemu łasuchowi. Średnica 18 cm. Biszkopt 4 duże jajka L 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej poł szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka(...)Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia wlać ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić Najlepiej upiec dzień wcześniej. Frużelina Wiśniowa Wiśnie przełożyć do garnuszka zasypać cukrem, zagotować na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Mąkę wymieszać
Andzia Pichcisłodkiego. Ciasto jest niby proste i banalne a wygląda bardzo ciekawie i co najważniejszej świetnie smakuje! Sprawdźcie sami! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z KREMEM ŚMIETANKOWYM Składniki BISZKOPT 4 jajka 1 szklanka cukru 60g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia * do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwa biszkopty MASA 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny szklana(...)grzałka góra/dół. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, ciągle mieszamy, aż ostygnie. Gdy śmietana się ubije, dolewamy żelatynę i łączymy, delikatnie mieszając. Biszkopt smarujemy marmoladą, a następnie nakładamy masę. Całość przykrywamy drugim biszkoptem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szybkie Ciasto z Kremem Śmietankowym pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia z mnóstwem kolorowych galaretek :) SKŁADNIKI: 30 dag okrągłych biszkoptów 1 l jogurtu greckiego 2-4 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 5 dowolnych galaretek mini biszkopty do dekoracji starta czekolada WYKONANIE: Każdą z 5 galaretek rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy najlepiej na noc do stężenia. Następnie kroimy(...)Jogurty miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę i miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki i dokładnie mieszamy. Blachę o wym. 25/25 cm wykładamy po brzegi papierem do pieczenia. Układamy biszkopty (możemy je nasączyć mlekiem lub kawą) Wlewamy jogurtową masę z galaretkami. Wygładzamy i posypujemy mini biszkoptami oraz startą czekoladą. Chłodzimy parę godzin w lodówce
Pani na deserBiszkopt orzechowy z masą orzechową to bardzo orzechowe ciasto. Muszę przyznać że jest smaczne ale następnym razem do masy dodam mniej orzechów i wleję trochę alkoholu, wtedy całość będzie smaczniejsza. Mimo wszystko polecam przepis. SKŁADNIKI : 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 2 płaskie łyżeczki proszku(...)szklanki mielonych orzechów włoskich 1,5 szklanki mleka 3/2 % 1,5 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru ( 3 kieliszki wódki ) niekoniecznie PRZYGOTOWANIE : Na biszkopt białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać, następnie dodawać po jednym
Kulinarne Fantazje MarioliProducent: Przyjaciele Kawy Region pochodzenia: Ameryka południowa, Ameryka środkowa Średni stopień palenia Kraj pochodzenia: Litwa Rodzaj ziaren kawy: 100 % Arabica Delicja kawowa: Składniki: 3 pojedyncze opakowania podłużnych biszkoptów 500 ml śmietany kremówki 30 % 200 g sera z wiaderka waniliowego 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 szklanka mocnej kawy Parallel"36 z ekspresu 7 łyżeczek żelatyny(...)Następnie ciągle mieszając delikatnie wlewamy mleko oraz żelatynę rozpuszczoną w kawie. Naczynie żaroodporne wykładamy przezroczystą folią spożywczą, Zaparzamy 220 ml kawy i dodajemy cukier. Dosłownie na chwilkę wkładamy biszkopty, szybko wyciągamy żeby nie rozmokły, wykładamy szczelnie dno naczynia. Na biszkopty wykładamy cześć masy, można posypać ją zmieloną kawą. Następnie zamaczamy w kawie biszkopty i powtarzamy czynności do wykończenia składników
Sama słodycz i szczypta chilizapraszam na pyszne jesienne ciasto, w którym główną rolę grają orzechy i marchewka, czyli to co kojarzy nam się z jesienią. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa marchewkowa: 700 ml soku(...)Dodaję do masy. Cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa marchewkowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę wykładam na jeden blat biszkoptu
Tradycyjna kuchnia Kasidekoracje z Jego ulubionych słodkości. Smak tortu, wedle życzenia był podwójnie czekoladowy, a całość przełamana frużeliną jeżynową. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 24 cm, czyli mniejszy wariant. Biszkopt czekoladowy: 5 jaj ¾ szklanki cukru 5 czubatych łyżek mąki pszennej dag mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno(...)line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2 } WYKONANIE: biszkopt + nasączenie + 4 łyżki frużeliny 1/2 masy czekoladowej biszkopt + nasączenie+4 łyżki frużeliny 1/2 masy czekoladowej biszkopt + nasączenie +polewa czekoladowa dekoracja ze słodkości p { margin-bottom
Domowe ciastaBiszkopt : 6 jajek, 6 łyżek cukru pudru, 2 łyżki kakao, 6 łyżek mąki pszennej tortowej, sól, krem : 2 białka, 150 g cukru, 500 g serka mascarpone, 2 łyżki rumu, 1/2 dużego mango, ewentualnie chilli w proszku lub nitki chilli Biszkopt : jajka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywna masę. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Dokładnie(...)Małym strumieniem wlewać gorący syrop do ubijanych białek. Otrzymany krem beza odstawić do ostudzenia. Serek mascarpone lekko ubić/dokładnie rozmieszać. Połączyć z bezą lekko ubijając. Następnie dodać rum. Biszkopt rozwinąć. Na biszkopcie rozłożyć krem, zostawiając około 3 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Krem można posypać chilli w proszku, ja posypałam nitkami chilli. Na kremie rozłożyć pokrojone mango. Zwijać
królestwo garówWafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami. Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie! Samo przygotowanie(...)kilka godzin... Składniki: 4 wafle 200 g masła 100 g serka homogenizowanego naturalnego 1/2 puszki kajmaku 50-60 g orzeszków ziemnych solonych 5 krakersów 5 herbatników 5-6 podłużnych biszkoptów Polewa: 100 g gorzkiej czekoldy 2 łyżki śmietanki 30% 100 g orzeszków ziemnych Wykonanie: Masa: Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy. Miękkie masło
Kuchnia MagdaLenyWafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami. Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie! Samo przygotowanie(...)kilka godzin... Składniki: 4 wafle 200 g masła 100 g serka homogenizowanego naturalnego 1/2 puszki kajmaku 50-60 g orzeszków ziemnych solonych 5 krakersów 5 herbatników 5-6 podłużnych biszkoptów Polewa: 100 g gorzkiej czekoldy 2 łyżki śmietanki 30% 100 g orzeszków ziemnych Wykonanie: Masa: Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy. Miękkie masło
Kuchnia MagdaLenyKolejna wariacja na temat klasycznej szarlotki. Tym razem mamy jabłka z galaretką, kruche ciasto, biszkopt, krem budyniowy, a wszystko ułożone tak, że tworzy nie tylko pyszne ale i niezwykle efektownie prezentujące się ciasto. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła (może być margaryna) 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy(...)części i schładzamy w lodówce conajmniej 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor, ok 15 minut w 170 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maki 4 łyżki oleju 2 łyżki wody szczypta soli. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy
Cynamonowe szczęścieCiasto zielone jabłuszku, bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie kwasie ☺ takie lubię najbardziej, i obłędny zielony kolor przypomina kultowe ciasto Shrek . Składniki (forma 25 x 30 cm) Biszkopt 3 jajka 120 g cukru 80 g mąki pszennej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4 duże jabłka(...)galaretki zielone 4 szklanki wody Sok z połowy cytryny Bita Śmietana 500 ml śmietany 36% Galaretka cytrynowa Sposób Przygotowania Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej
RAROSSA