Szarlotka krucho - biszkoptowa 771ciasta kruchego. Czasem jednak trzeba coś odmienić. D głowy przyszedł mi pomysł, aby wierzch zastąpić jakimś lżejszym ciastem. Myślałam o cieście ucieranym lub biszkoptowym. Ostatecznie jednak zdecydowałam się na biszkopt. Szarlotka wyszła bardzo smaczna i delikatna. Wierzch dodatkowo posmarowałam lukrem cytrynowym, żeby ładnie wyglądało i trochę przełamywało smak. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 2szkl. mąki pszennej tortowej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 0,5szkl. cukru pudru 150g masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Biszkopt: 4jajka 4 łyżki cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: ok. 2,5kg jabłek 2-3 łyżki cukru cynamon do smaku 3 łyżki kaszy manny
Waniliowe Improwizacje
Ciasto Kostka jabłkowa 133jednym – bardzo polecam wypróbować przepis bo ciasto nie jest trudne do przygotowania. Sprawdzi się na imprezach i podwieczorkach. Przepis na dużą blachę. PRZEPIS NA CIASTO KOSTKA JABŁKOWA Składniki : biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl mąki pszennej do nasączenia: sok z połowy cytryny 1/2 szkl szkl wody warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 szkl(...)połowy cytryny bita śmietana: 750ml śmietany 30% – zimnej, z lodówki 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru kakao do posypania wierzchu Jak zrobić ciastko kostka jabłkowa : Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najpierw białka jaj ubijajmy na sztywną pianę ze szczypta soli. Następnie dodajemy cukier, cały czas ubijamy. Potem dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Zaraz potem dodajemy mąki i delikatnie wszystko
Dorota Smakuje
CIASTO KOKOSOWE Z WKŁADKĄ 146Składniki: Biszkopt kokosowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek wiórków kokosowych dżem truskawkowo - ananasowy (280 g) Kruszonka koksowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 g margaryny Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny(...)czekolady Dodatkowo: żółte wiórki kokosowe Przygotowanie: Kruszonka kokosowa- mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Biszkopt kokosowy- do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać wiórki kokosowe. kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę
Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Delicja z kremem i jabłkami +FILM 1887kuchni jesień to czas wypieków z jabłkami, więc ja mam dla Was dziś na prawdę wspaniałe ciasto, jedno z moich ulubionych. Ciasto Delicja, składa się ono z mięciuteńkiego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu oraz polewy. Zawsze wychodzi, robi się je łatwo i przyjemnie. Bardzo polecam, bo na prawdę jest wspaniałe. Należy do listy moich TOP ciast. Zapraszam Was tradycyjnie na film(...)SKŁADNIKI *proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru KREM -2 duże budynie śmietankowe po 64g bez cukru (lub 3 standardowe po 40g) -3/4 szkl cukru -1 litr mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
JESIENNY CZEKOLADOWIEC 142Składniki: Biszkopt brownie: 250 g gorzkiej czekolady 6 jajek 3/4 szklanki cukru 150 g margaryny 3 łyżki ciemnego kakao 150 g mąki pszennej 250 ml mleka Pomysł na ten biszkopt zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki adres pod linkiem Soczyste brownie Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka(...)łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Jabłka: 6 średnich jabłek 2 opakowania galaretki o smaku agrestu 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt brownie - mąkę pszenną z kakao przesiać. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, następnie dodać pokrojoną w plastry margarynę i za pomocą szpatułki delikatnie mieszać Na koniec dodać porcjami mleko cały czas
Ciastka - domowe słodkości
Tort malinowy 138owocowy z kremem śmietankowo malinowym i żelką malinową, to świetna alternatywa dla ciężkich tradycyjnych tortów. Idealny dla dzieci, moja córeczka była zachwycona nie tylko wyglądem ale i smakiem. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)krem, dodajemy do jogurtu, wlewamy maliny i miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części, możemy je nasączyć np wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu malinowego, tak tylko by przykryła biszkopt
Cynamonowe szczęście
Sernik stracciatella z malinami bez pieczenia 168mleka w proszku 2/3 szkl cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody kilka kropel ekstraktu waniliowego 2/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej 300 g malin op. okrągłych biszkoptów 1 szkl mleka do nasączenia biszkoptów łyżka kakao Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać aż się rozpuści. W misie miksera umieścić(...)masą serową, dodać żelatynę i krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i razem z malinami wymieszać z masą serową. Dno i boki tortownicy (21cm) wyłożyć folią. Biszkopty krótko maczać w mleku i ułożyć na dnie formy. Zalać masą serową i ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać
Smakołyki Asi
Jogurtowiec z białą czekoladą i owocami 209Deser na zimno przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżych owoców, na spodzie z gotowych biszkoptów oraz niewielką warstwą galaretki na wierzchu. Słodzony jest białą czekoladą - u mnie bez dodatkowej porcji cukru. Pyszny i prosty przepis na jogurtowiec, składający się z niewielu podstawowych składników. Lekki i delikatny w smaku, nieprzesłodzony - świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci. Moja wersja(...)jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady. Do czekolady dodajemy mleko i umieszczamy miseczkę na rondelkiem
Kuchnia MagdaLeny
Jogurtowiec z białą czekoladą i owocami 209Deser na zimno przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżych owoców, na spodzie z gotowych biszkoptów oraz niewielką warstwą galaretki na wierzchu. Słodzony jest białą czekoladą - u mnie bez dodatkowej porcji cukru. Pyszny i prosty przepis na jogurtowiec, składający się z niewielu podstawowych składników. Lekki i delikatny w smaku, nieprzesłodzony - świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci. Moja wersja(...)jogurtu greckiego 200 g białej czekolady 2 łyżki mleka 5 łyżeczek żelatyny ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody) cukier puder (opcjonalnie) Dodatkowo: 200 g podłużnych biszkoptów 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa) Wykonanie: Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady. Do czekolady dodajemy mleko i umieszczamy miseczkę na rondelkiem
Kuchnia MagdaLeny
ŻELKA TRUSKAWKOWA DO TORTU 152Następnie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Tak przygotowaną żelatynę wlać do truskawek, wymieszać. Żelkę przelać do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Na biszkopt o średnicy 24 cm przygotowałam żelkę o średnicy 20 cm. Żelka nie klei się bezpośrednio do biszkoptu, należy najpierw na biszkopt położyć warstwę kremu, żelkę i znów krem zanim całość(...)zostanie pokryta kolejnym biszkoptem. Przy użyciu truskawek mrożonych trzeba je najpierw wsypać do garnka i podgrzewać, aby się "rozciapkały", potem zmiksować blenderem i dalej postąpić według powyższych wskazówek
Zrób to smacznie
Fit serniczek na zimno z galaretką i brzoskwiniami 200proste, lekkie ciasto na zimno z brzoskwiniami i galaretką. Można użyć dowolnych ulubionych owoców. Ciasto jest pyszne, idealne na deser w ciepłe dni. Nie zawiera dużo kalorii, zamiast piec biszkopt, można użyć gotowych biszkoptów lub herbatników, wtedy przygotowanie będzie jeszcze szybsze i prostsze. Tort zrobiłam w małej tortownicy, więc jeśli chcemy zrobić większy polecam podowoić ilość składników :) Składniki (forma(...)średnicy 18 cm): Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki (u mnie ryżowa) szczypta soli 2 łyżki ksylitolu 1 kopiata łyżka ciemnego kakao Masa serowa: 250 g chudego twarogu 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 3/4 szklanki ksylitolu 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem
Healthy food explorer
Czekoladowo pistacjowy tort Frania 166tego moje dziecię dostało własnoręcznie zrobioną koparkę na torcie. (Gdybyście mieli wątpliwości, tak - to na górze tortu to jest koparka :D Nauka figurek w planach.... ;) Tort czekoladowo-pistacjowy Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 75 g mąki pszennej 3) 25 g kakao(...)śliwkowy lub porzeczkowy 2) 250 ml przegotowanej wody 3) sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt : 1) Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. 2) Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier
Na kulinarnym poligonie
Tort kawowo-śmietankowy 153kremu, zamiast prawdziwej kawy, użyłam kawy zbożowej. I faktycznie, Niejadek sprzątnął wszystko w kilka chwil i nawet talerzyk wylizał. Lepszej rekomendacji nie trzeba ;) Tort kawowo-śmietankowy Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka 2) 100 g mąki pszennej 3) 100 g cukru(...)dekoracji 5) 50 g czekolady gorzkiej 6) 50 g śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: 1) Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. 2) Jajka ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem
Na kulinarnym poligonie
Torcik z malinami i bitą śmietaną 165zrobiłam z malinami. Jest równie pyszny, idealne zakończenie obiadu, czy odrobina słodyczy do popołudniowej kawy. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Torcik z malinami i bitą śmietaną Składniki Składniki na biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki cukru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % lub 36 % opakowanie malin 1 galaretka malinowa(...)łyżki cukru pudru Instrukcje Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami, łyżka po łyżce cukier i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i chwilę miksujemy, dodajemy mąki i proszek przesiane przez sitko i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. (boków formy nie smarujemy niczym). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecam
ŻELKA JEŻYNOWA DO TORTU 141Następnie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Tak przygotowaną żelatynę wlać do jeżyn, wymieszać. Żelkę przelać do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Na biszkopt o średnicy 24 cm przygotowałam żelkę o średnicy 20 cm. Żelka nie klei się bezpośrednio do biszkoptu, należy najpierw na biszkopt położyć warstwę kremu, żelkę i znów krem zanim całość(...)zostanie pokryta kolejnym biszkoptem. Przy użyciu jeżyn mrożonych trzeba je najpierw wsypać do garnka i podgrzewać, aby się "rozciapkały", potem zmiksować blenderem i dalej postąpić według powyższych wskazówek
Zrób to smacznie