biszkopt - 17572 przepisów (strona:346/1172)

Torcik leśny mech 136

Ciasto bardzo znane ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je błyskawicznie! Biszkopt (tortownica 18 cm): 2 jajka 2/3 szklanki cukru 200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szklanka śmietanki36(...)Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Pieczemy w 180*C (funkcja góra dół) około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ciasto kroimy na trzy placki (dwa grubsze, ostatni cieńszy). Ten cieńszy (przeznaczony na górę torcika) dłońmi kruszymy do miski. Dodajemy do niego owoce granatu

VioletoweKucharzenie
Łabędzi puch 58

jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi modyfikacjami pochodzi z blogu Arabeska(...)blog pachnący wanilią. Składniki : Biszkopt : 5 jajek 1 szkl cukru (1 szklanka=0.25 l) 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 10 dag wiórków kokosowych

cucinare
Biszkopt truskawki pianką 122

blogu Aga w kuchni . Ciasto jest bardzo proste, smaczne i dobrze wyglądające. Na pewno za rok do niego wrócę:) Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm : biszkopt : 3 jajka 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   pianka : 660 ml śmietanki 30% 1,5 galaretki truskawkowej (użyłam(...)Stasiu był zachwycony deserem:)) 500 ml gorącej wody   dodatkowo : 500 g truskawek 8 herbatników 1 łyżka cukru trzcinowego    Wykonanie :   Biszkopt :   Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy

cucinare
Tort pigwowy wybuchowy 145

kwaskowy przełożony pigwą i kremem pigwowym. Krem zrobiłam z galaretki która pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki maki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej warstwa pigwa: 1 kg pigwy 1 cytryna 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania galaretki brzoskwiniowej(...)dekoracja: 1 granat 2 pigwy kawałki w karmelu nasączenie: 125 ml wina białego 1 cytryna 60 ml wody obręcz z czekolady: 80 g czekolady białej 80 g czekolady gorzkiej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru po około minucie. Na końcu

wesoła kuchnia
Najlepsze Rogale Marcińskie 167

świeżych drożdży 420ml ciepłego mleka 100g cukru kryształu 2 jajka o wielkości M 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 400g białego maku 500ml mleka około 400ml wody 200g zmielonych biszkoptów (lub suchego biszkoptu) 200g cukru pudru 100g masła 200g naturalnego miodu 50g rodzynek 140g suszonych fig (lub innych suszonych owoców) 100g blanszowanych migdałów zmielonych na pył 100g grubo zmielonych orzechów(...)dokładnie wymieszać i przez chwilę smażyć na małym ogniu, aż masa trochę odparuje (przez około 5 minut). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Do zmielonych biszkoptów dodać zmielone migdały. Do ostygniętej masy makowej dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać zmielone biszkopty z migdałami, wymieszać. 10. Białka ubić na sztywno i dodać je do masy makowej, wymieszać szpatułką

Mała Cukierenka
Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g) 106

Filet z kurczaka 100 g lub tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit-trener.pl/2017/09/biszkoptowe-trojkaciki-proteinowe.html   KOLACJA   Ciecierzyca z warzywami(...)OBIAD Risotto szpinakowe z kurczakiem (1 porcja)    350 kcal (B:34,2 g W:42,2 g T:5 g)     PODWIECZOREK  Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1 porcja) 426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g   KOLACJA  Risotto szpinakowe z kurczakiem (1 porcja) 350 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
SERNIK DYNIOWY Z BISZKOPTEM KORZENNYM 98

kolor zawdzięcza dyni hokkaido która stanowi główny składnik tego sernika. Moim zdaniem właśnie ten rodzaj dyni najlepiej sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach nadając im piękną barwę. Całości dopełnia biszkopt z przyprawami korzennymi, który to wraz z dynią stanowią świetny duet. Sernik zarówno pięknie wygląda jak i smakuje. Zachęcam również do skorzystania z przepisu na sernik dyniowy na spodzie ciasteczkowym(...)Zapraszam do obejrzenia filmu   🎃   👻   SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt korzenny 4 jajka ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka kakao łyżka przypraw korzennych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka

RAROSSA
Przekładane ciasto piernikowe z powidłami i orzechami 216

Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 1 łyżka przyprawy korzennej, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt ciemny: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka octu, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 łyżki mąki pszennej(...)ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 35 cm. Piekę około 15 minut w temp. 170 stopni. 2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelewam na blaszkę i piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
DYNIOWY 3 BIT 125

jesień to dynia. Zupy dyniowe nam się już przejadły więc wpadłam na pom ys ł zrobię 3 bit w wersji jesiennej. Masy są delikatne, puszyste i bardzo dyniowe. Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki orzechów włoskich mielonych 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary 1 łyżka(...)ŚMIETANOWY 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl. wody DODATKOWO 44 szt. herbatników 300 g dżemu truskawkowego Przygotowujemy biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier oraz żółtka. Wymieszać. Dodać cukier, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, kakao oraz olej i wymieszać delikatnie do połączenia

Kuchnia w oparach
SERNIK SZACHOWNICA 126

się go błyskawicznie i zawsze się udaje. Nie ma obaw o zakalca albo nieudany wypiek – to 100% sprawdzony przepis, w którym z całą pewnością się zakochacie. Polecam! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 4 szt * maka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 40 g * proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki * cukier – 3/4 szkl * kakao – 2 czubate łyżki * mleko(...)cukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka * masło – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ( 22×30) Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno z solą, powoli wsypujemy cukier, miksujemy na puch. Dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy kakao

Ostra na Słodko
MINI TORCIK Z MUSEM MALINOWYM 296

stać pół dnia przy piekarniku wpadłam na pomysł zrobienia mini torcików bez pieczenia ! Jeśli jesteście ciekawi co skrywa wnętrze deseru i jak je wykonałam zapraszam do dalszej lektury : SKŁADNIKI : Biszkopty okrągłe (posłużą za dno) Biszkopty podłużne "Lady fingers" ( na boki deseru) Krem: Serek mascarpone 1 op. (250 g) Ksylitol 4 łyżki (można dać więcej )  Świeże lub mrożone maliny(...)żelatyna się rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia !) . Przestudzoną wlewamy do kremu i miksujemy.  Składanie deseru : Żaroodporne kokilki wyłożyłam folią spożywką (dno i boki). Na dnie umieściłam okrągłe biszkopty. następnie dookoła ułożyłam przycięte podłużne biszkopty.  Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnęłam do środka mus malinowy.  Gotowe torciki włożyłam na kilka godzin do lodówki.  Przed podaniem ozdobiłam malinami

Marcepanowa kuchnia
Ciasto "Śliwkowa delicja" 81

Jesienne ciasto, jak znane, pyszne ciasteczko :).  Składniki biszkoptu*: 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy: 2 kg śliwek 2 galaretki pomarańczowe Polewa: 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa, do wyboru)** 60 ml kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: 3-4 łyżki soku z pomarańczy Wykonanie ciasta(...)śliwkowa delicja: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie smarować tłuszczem. Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać, łyżka po łyżce, cukier. Gdy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać, po jednym, żółtka, dalej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło

Rodzinka w kuchni
Ciasto Bounty z mleczkiem kokosowym. 424

Bounty - smak raju. Musze przyznać, że jest w tym dużo prawdy :) Wielbiciele kokosa na pewno się ze mną zgodzą. Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :) Na blogu jest już takie ciasto, ale w trochę innej wersji. Od razu powiem, że obie wersje są pyszne. Ja osobiście wolę tę wersje, ponieważ dzięki dodatkowi kaszy manny lepiej się kroi(...)Masa jest bardziej zwarta. Poprzednie  bounty  ma delikatniejszą konsystencję i trzeba uważać przy krojeniu. Polecam wypróbować obie :) Piekłam w blaszce 23 na 32 cm. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 250 ml. mleka

Agusiowe smakołyki