biszkopt - 17572 przepisów (strona:353/1172)

Karmelowe Tiramisu. 124

wody 150 ml tłustej śmietanki 20 g lekko solonego masła Oczywiście jeśli ktoś nie ma czasu/ umiejętności można użyć gotowego karmelu lub sosu toffi. II. Całość: 220 g okrągłych biszkoptów 500 g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)łyżką. Odstawiamy do lodówki. W dużym kubku parzymy kawę z 4 łyżeczek. Po kilku minutach dodajemy do niej likier kawowy. Nie dodajemy do niej cukru. W ciepłej kawie zanurzamy biszkopty i odstawiamy na deseczkę na ok. 20 minut. Uważamy aby ich nie rozmoczyć. Przekrawamy je na 4 części. W wysokich pucharkach układamy warstwami: karmel, biszkopty, masę mascarpone, karmel, biszkopty, masę

DominikaDolci
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 208

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na początek mam dla Was przepis na tort czekoladowo-gruszkowy. Składniki: I. Biszkopt kakaowy (rant o średnicy 18 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 25 g kakao II. Mus czekoladowy: 75 g mleka(...)czekolady 53% Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut w 210 °C  Odstawiamy do ostygnięcia. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem angielski

DominikaDolci
Czekoladowe Rollsy. / Chocolate Rolls. 159

Witajcie!  Dziś krótki, łatwy i smaczny pomysł na domowe słodkości! ⃟⃟⃟ Hello! Today easy and yummy recipe for homemade sweets!  ⃟⃟⃟ Biszkopt / Sponge-cake: - 5 jaj / 5 eggs - 70 g cukru / 70 g sugar - 40 g kakao / 40 g cocoa  - 80 g mąki / 100 g all purpose flour - 20 g mąki ziemniaczanej / 20 g potato starch Polewa czekoladowa / Chocolate(...)masą jajeczną. Należy zwrócić uwagę, aby rozbić grudki mąki, gdyż po upieczeniu będą twarde jak kamień. Nie wolno też zbyt długo mieszać masy z mąką, gdyż na upieczonym biszkopcie pojawi się twarda skorupka. Wylewamy biszkopt na blachę 40x40 cm, wyłożoną papierem, lub matą silikonową. Pieczemy ok. 20 minut w 200-220 °  C. Po upieczeniu, jeszcze ciepły biszkopt obracamy, zwijamy

DominikaDolci
SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 451

Ostatnio kusiłam Was tylko sernikami , więc dziś przyszła pora na pyszną szarlotkę! Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję. Ciacho robi się błyskawicznie! Szybkie, łatwe , pyszne! Kto z Was uwielbia szarlotki, co? Sprawdźcie koniecznie ten przepis ! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna(...)łyżki * mąka pszenna- 1 łyzka * masło min. 82% – 250 g KRUSZONKA KOKOSOWA: * kokos – 100 g * cukier – 3 łyżki * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem i szczyptą soli, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy mleko i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Pieczemy ok.18-20 minut/180C. Studzimy, kroimy

Ostra na Słodko
Torcik kokosowa brzoskwinka 165

Ciasto jest doskonałym przykładem na to jak idealne jest połączenie słodkiego kokosa z orzeźwiającym smakiem owocu brzoskwini. Składniki: Biszkopt: 125g cukru 125g masła extra 1 cukier wanilinowy 4 jajka 100g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50g wiórek kokosowych Masa kokosowa: 600ml śmietany 36% 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 7 łyżek mleka 15 sztuk pralinek kokosowych Masa(...)brzoskwiniowa 240g konfitury brzoskwiniowej 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo: 9 sztuk pralinek kokosowych 50ml czystej wódki Wykonanie: 1. Biszkopt: Wiórki podprażyć na suchej patelni na złoty kolor i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, dodać uprażone wiórki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto balowe 190

Ciasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów,  dla podkreślenia  lekko(...)słonawego smaku. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 żółtka 200 g masła Na masę

My sweet a life
Czekoladowa rozpusta 127

Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Czekoladowa rozpusta 127

Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort śmietanowo porzeczkowy 155

Pyszny tort śmietankowo porzeczkowy. Porzeczki znakomicie sprawdzają się w tortach, łamią słodycz śmietanki. To co skusisz się na kawałeczek do kawy? Biszkopt (tortownica 24 cm): 6 jajek Szczypta soli ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 litr śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone Mus porzeczkowy: 200 g mrożonych porzeczek 3 łyżki cukru(...)łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo do dekoracji: Płatki kokosowe Biała czekolada Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest już lśniąca i sztywna dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Mąki przesiewamy

VioletoweKucharzenie
Tęcza Smaku 2180

WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń(...)budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS

Dziś Ja gotuje
Ptasie mleczko z galaretką 121

Ładnie wygląda a smakuje wybornie. Przepis mojej cioci z Bieszczad. Składanki na biszkopt: 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki dodatkowe: ½ szklanki soku pomarańczowego 100% 1 duży kubek śmietany 12% ½ szklanki cukru 1 aromat pomarańczowy 2 galaretki(...)smaku malinowym 3 galaretki kolorowe 1 łyżka żelatyny ½ kg świeżych malin (mogą być mrożone) Wykonanie biszkoptu: Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. Następnie ubijamy na sztywno białka z cukrem, łączymy z żółtkami, mąkami. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.  Składanie placka: Upieczony, ostudzony biszkopt nasączamy sokiem

Tradycyjna Kuchnia
Jabłkowa Fantazja 1754

Zimową porą bardzo często mamy ochotę na "coś słodkiego". Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru(...)śmietanowa: 400 ml śmietany 30%, 1 opakowanie śmietan- fix, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort śmietanowy z frużeliną ananasową 150

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli(...)suchego patyczka. Po czasie pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietankę przelać do miski, zmiksować do utrzymania gęstego kremu. Dodać cukier, wymieszać

kulinarnyswiatdomi
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 209

Tort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek(...)masę a następnie dodawać galaretkę truskawkową cały czas miksując.Masa nie musi być gładka i mogą być w niej kawałki truskawek oraz frużeliny. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Upieczony biszkopt wystudzić a następnie pokroić na blaty. z podanej ilości w tortownicy 20 cm wyszły mi 3 blaty ale wszystko zależy od tego jak wysoki urośnie biszkopt. Na paterze wyłożyć dolny

Ola la LCHF
Tiramisu z truskawkowym musem 370

likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru(...)zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 4.  Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować

Szalona Kuchnia Eweliny