biszkopt - 17572 przepisów (strona:356/1172)

SZYBKIE MASCARPONE Z CZERWONĄ HERBATĄ 150

delikatną masą mascarpone z czerwoną herbatą Prawdziwe niebo dla podniebienia! Przyznam nieskromnie, że przepis idealny, a zarazem niesamowicie delikatny. Zapraszam po prosty i pyszny przepis. Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 2 szklanki zaparzonej czerwonej herbaty (niesłodzonej) 1 czekolada 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem(...)otrzymania gęstego kremu. Biszkopty nasączyć w herbacie i położyć na dnie tortownicy. Posmarować roztopioną czekoladą, na którą wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć ponownie nasączonymi biszkoptami i ponownie wyłożyć masą a na nią biszkopty. Smacznego

Słodki Zakątek
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 151

Kawowy torcik waniliowy bardzo delikatny w smaku i w sam raz do ulubionej kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem(...)waniliowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 1/2 litra mleka 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kryształ Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI 759

SKADNIKI: BISZKOPT: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy pszesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy (24x28cm), wstawiamy do rozgrzanego(...)piekarnika do 180 stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części. MASA JABŁKOWA: • 1,5 l jabłek prażonych • 2 galaretki cytrynowe Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 1 cukier waniliowy

KUCHNIA POLSKA
Lekko malinowe tiramisu 123

dodatkiem soku ze świeżych malin. Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Polecam Składniki: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 1/2 szkl cukru 3 łyżki soku malinowego 12 okrągłych biszkoptów 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szkl gorącej wody 1 łyżeczka gorzkiego kakao Przygotowanie: Kawę wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy razem(...)cukrem na sztywno. Dodajemy do ubitej śmietanki po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec dodajemy sok malinowy i razem miksujemy. Przygotowujemy pucharki. Biszkopty na 2 sekundy zanurzamy w kawie i wkładamy na dno pucharków. Na ciastka wkładamy po czubatej łyżce masy serowej i wyrównujemy. Układamy kolejne warstwy: biszkopty nasączone w kawie, masa serowa, biszkopty nasączone w kawie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CIASTO LION 235

internecie widziałam kilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych.     SKŁADNIKI Biszkopt: ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 łyżka oleju, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem I: 200 g masła, 300 g masy krówkowej Krem II: ½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków(...)arachidowych, 100 g masy krówkowej Krem III: 250 ml kremówki, 1 śmietan-fix, ½ szkl.  posypki Lion Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa, 2 batony lion do ozdoby WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek, orzechy i olej. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Krem I: Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy

słodki bratek
Fantazja piernikowa 151

Piernikowy biszkopt,galaretka porzeczkowa i cytrynowa pianka z brzoskwiniami to taka moja świąteczna fantazja. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. cukru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju z pestek winogron galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 500 ml gorącej wody słoik czarnej porzeczki w syropie(...)kakao,przesiać do ubitych jaj,dodać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym.25/35 cm,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 minut. Biszkopt wystudzić. Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku

Kolorowa kuchnia Elki
Deser mascarpone z rumem i czekoladą 373

Pyszny deser zrobiony z serka mascarpone, przekładany biszkoptami nasączonymi rumem, z masą czekolady i maku. Koniecznie musicie spróbować to zrobić sami w domu! Skladniki: 125 g serka mascarpone 2 jajka podłużne biszkopty - około 10 -12 sztuk 2 łyżki cukru 3 kopiaste łyżki masy makowej z puszki 100 g czekolady mlecznej kakao do posypania 2-3 kieliszki rumu Przygotowanie(...)sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo serek, cały czas miksując. Na sam koniec delikatnie łyżka dodajemy białka i mieszamy . Na dno skoczków wykładamy po 2 połamane biszkopty. Nasączamy delikatnie rumem. Wykładamy dwie łyżki masy mascarpone, trochę masy makowej, ponownie biszkopty i nasączamy rumem, dwie łyżki masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Roztapiamy pozostałe 30g czekolady. Polewamy

Lena Gotuje
Rafaello 204

Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 24x24 cm.  Biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa 1/2 litra kremówki 30% 200 g białej czekolady puszka mleczka kokosowego 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja  wiórki kokosowe kulki "Rafaello" Sposób Biszkopt 1. Białka z cukrem ubić na sztywno(...)obrotach miksera stopniowo dodawać do masy. 3. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.  Pianka kokosowa 1. Dzień wcześniej podgrzać kremówkę, nie zagotowując jej, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści

Kuchenne aromaty
Placek Toffi 108

wymiary blachy: 40cmx24cm BISZKOPT JASNY: SKŁADNIKI: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: 1.Białka oddzielić od żółtek. 2. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. 3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180* około 20-25min BISZKOPT(...)szkl. cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao WYKONANIE: W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao. Całość mieszać aż powstanie gładka polewa. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - pół masy budyniowej - wafel- kajmak - wafel - pół masy budyniowej - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - kokos

Dziś Ja gotuje
deser gruszkowo-kubusiowy... 124

Składniki: gruszki 10 sztuk małe, biszkopty 200 gram, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kubuś bananowy z jabłkiem,marchewką 1 butelka, budyń śmietankowy 2 opakowania 3/4 pojemności kubusia wlać do garnka i zagotować, do reszty kubusia wsypać budynie, wymieszxać i wlać do gotującego się kubusia, mieszać do zagęstnienia masy, wystudzić forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozsypać cienkie plasterki gruszek ze skórką(...)będzie wierzchem deseru), wlać galaretkę gruszkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, zostawić do stężenia, gdy zacznie tężeć ułożyć biszkopty i schować do lodówki na stężałą masę wyłożyć ostudzonego kubusia, ułożyć biszkopty lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę nakryć talerzem, odwrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, owoce można do deseru dodać sezonowe

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis #102 Tort FIT "Mars" 184

się w sylwestrowe klimaty!🎇🎆 Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik został policzony ksylitol) 238 kcal w tym: B: 7 g; W: 23 g; T: 13,4 g. Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 - 3 łyżki cukru lub innego słodzika - 2 łyżki kakao Kakaowy krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie(...)zostawiamy na całą noc.  Jogurt  grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które kładziemy nad miską. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc. Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik. Następnie dorzucamy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Energicznym ruchem mieszamy

Health-Fit-Life
Tęcza Smaku 90

Zobacz filmik powyżej porada Beko, jak łatwo można pokroić ciasto WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła(...)budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS #beko #ciastojakzobrazka

Dziś Ja gotuje
Biszkoptowa krówka. 133

Ponieważ tradycyjne ciasto krówka ma dość twarde blaty, wymyśliłam sobie miękkie, biszkoptowe. Zrobiłam na próbę i wyszło super. Do biszkoptu dodałam trochę miodu, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odrobinę kakao dla koloru. Ta krówka będzie u nas w domu częstym gościem :) Wam też polecam. Spróbujcie. Myślę, że tego ciasta nie powstydzilibyście się na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: 5 jajek(...)Można też przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce masy budyniowej, cały czas miksując. Na koniec dodać 4 łyżki masy krówkowej. Zmiksować żeby składniki się połączyły. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugim blatem. Resztę masy krówkowej wstawić razem z puszką do rondelka z wodą i podgrzewać, aż masa zrobi

Agusiowe smakołyki
Łabędzi puch 3034

się, że ciacho jest naprawdę pyszne! Lekkie i rozpływające się w ustach...Ciasto połączone jest z dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje delikatnej nuty kwaskowatości. Zachęcam do spróbowania 😊 Składniki: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, masa: mleko 3 szklanki, cukier 0,5 szklanki, kajzerki czerstwe(...)masło 1 łyżka, cukier 0,5 szklanki, do nasączenia: woda ok 0,5 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę,  następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy

kulinarne odsłony pati
Tiramisu truskawkowe 113

dżemu truskawkowego Łowicz. Trochę pomyślałam i jest. Lekko truskawkowe tiramisu w wersji bez alkoholu, dzieci też mogą jeść. Spróbujecie? Polecam #lowicz #dzem #konfitura #truskawki   Składniki: 12 szt podłużnych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa w proszku 3 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietanki 30% 1/2 szkl cukru kakao do posypania Przygotowanie: Galaretkę przesypujemy do miseczki(...)wysokiej miski, dosypujemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy partiami mascarpone cały czas miksując, odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć moczymy (przez kilka sekund) w niej 6 podłużnych biszkoptów i układamy obok siebie-najlepiej w jakimś pojemniku. Na truskawkowe biszkopty nakładamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Na masę układamy obok siebie kolejne namoczone w galaretce biszkopty. Na ciastka nakładamy resztę

słodkie i nie tylko historie kulinarne