ciasto jest idealnym uzupełnieniem filiżanki czarnej kawy, a nawet herbaty. Idealnie słodkie, puszyste i o fenomenalnym zapachu prażonego kokosu. Składniki na tradycyjną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru Krem: 0,75 l mleka 3,2% 4 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)cukru opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 400 g masła 100 g wiórków kokosowych Na wierzch: łyżka masła łyżka cukru 100 g wiórków kokosowych Do nasączenia: woda kokosowa Wykonanie: Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodać stale miksując jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka
Poezja Smaków - blog kulinarnypyszne ciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości i po które każdy z przyjemnością sięga! Po dokładkę również. Delikatny, lekki biszkopt pokryty cytrynowym kremem budyniowym, lekką śmietanową pianką oraz bezą włoską jest wspaniałym pomysłem na każdą okazję. W jego przygotowaniu pomógł i nowy Cukier ze skórką cytrynową – nowość od marki(...)poddawanych szkodliwym opryskom, upraw z włoskich gajów cytrusowych. Idealny do wypieków, deserów na zimno a także wszelkiego rodzaju koktajl i napojów. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20 x 26 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * cukier drobny – 3/4 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 1 łyżka * proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoDzisiaj kochani czytelnicy witam Was słodkościami 😊 Ciasto składa się z biszkoptu, dżemu, ciasta z maku i kokosu, które najbardziej uwielbiam w tym cieście 💜 oraz masy budyniowej, delicji i galaretki. Do fanek delicji to nie należę, ale do tego ciasta pasują rewelacyjnie. Pierwszy raz jadłam to ciasto, gdy byłam małą dziewczynką i do dzisiaj go pamiętam... Wszystkie warstwy ciasta(...)połączeniu ze sobą tworzą cudowną całość. Delicje możemy nasączyć alkoholem lub herbatą Zapraszam do mojego raju 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, ciasto kokosowo - makowe: białka 7 szt, wiórki kokosowe 15 dag, mak suchy 15 dag, cukier 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko
kulinarne odsłony patiblaszka może być większa ) Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut Temp. pieczenia : 180 C Przepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji" Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Cały czas mieszając dodawać mąkę(...)proszkiem do pieczenia - przesianą . Lekko wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut. Biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem
Różne smaki w kuchninada się do niej masło orzechowe z kawałkami orzechów, które delikatnie chrupią pod zębami. Ciasto rozpływa się w ustach, jednak z wyglądu...powiem tak. Mount Everest to nie jest. Biszkopt nie rośnie wysoki, jednak gdy chcemy mieć większy tort to podwajamy porcję i na biszkopt i na masę. Delikatne, puszyste... bez glutenu i laktozy, a da się nawet bez cukru(...)Osoby uczulone powinny sprawdzić odpowiednie oznaczenia na produktach. Biszkopt kukurydziany: 1 szkl. mąki kukurydzianej 4 średnie jajka 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli himalajskiej Fit masa do ciasta: 1 puszka mleczka kokosowego w stanie stałym 4 łyżki masła orzechowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub ksylitolu Dodatkowo
Czarnawisienkablogu Cynamonowy Pył znalazłam świetny przepis na ciasto Elf. Jest to lekka modyfikacja przepisu na ciasto Shrek. Zmienione są tylko smaki galaretek, a biszkopt wzbogacony jest o przyprawę korzenną. Ciasto bardzo smakuje dzieciom, moje uwielbiają wszystko co z galaretką :) Polecam! Ciasto Elf Składniki na blaszkę 23 x 32cm: Na biszkopt: 5 jajek(...)opakowania budyniu śmietankowego Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki 30% 1-2 opakowania ciastek typu delicje Dodatkowo: 2 czerwone galaretki Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż się połączy z białkami. Dodajemy olej i lekko miksujemy
Smak mojej kuchniDzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam! Torcik truskawkowy Składniki na formę 20cm: Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków(...)truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa Na masę śmietankową: szklanka kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów świeże truskawki lub płatki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Spód: herbatniki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z cukrem, solą, ekstraktem i stopionym masłem. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy
Smak mojej kuchniwykorzystać zamrożone truskawki, wystarczy wrzucić je do rondelka, podgrzewać, aż się rozmrożą, a następnie zmiksować i powstanie nam mus. Polecam! Kostka truskawkowa Składniki na formę 24 x 30cm: Na biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka oleju Na masę śmietankową: 400ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 galaretka(...)delikatnie mieszamy pianę łyżką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach (do zrumienienia). Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zimny wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy, nasączamy biszkopt. Masa śmietankowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia
Smak mojej kuchniTorcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Wiśni mam spory zapas więc jeszcze na kilka tortów wystarczy. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi. Tort jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam! Tort czekoladowo - wiśniowy Składniki na tortownicę 20cm: Na biszkopty: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej(...)polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny 3 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie z nalewki, pół szklanki wiśnie kandyzowane do dekoracji Wykonanie: Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy mąkę z kakao oraz startą
Smak mojej kuchniroku na urodziny córki zrobiłam klasyczny tort kakaowy z wkładką kokosową. Wyszedł naprawdę fajny. Polecam serdecznie! Składniki (tortownica o średnicy 24-26 cm) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 3 białka 2/3 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Krem: 5 żółtek 1 litr mleka(...)szklanki cukru 2 kostki masła dodatkowo 2 łyżki kremu typu nutella Dodatki: mocny napar z herbaty (wystudzony) dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe posypka czekoladowa Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka, delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez
Kuchnia domowa AniIdealne ciasto dla miłośników karmelu :) Pyszne, kolorowe warstwy tworzą zdumiewający efekt! Składniki na biszkopt orzechowy: 7 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag zmielonych orzechów włoskich Wykonanie biszkoptu orzechowego: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy(...)masy mleczno kajmakowej wlać rozpuszczoną kawę. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą śmietaną. Przygotowaną żelatynę wlać przez sitko do przygotowanej masy kajmakowej i dokładnie wymieszać. Przekładać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawą, woda z cukrem) Składanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowym, nałożyć ponownie
Tradycyjna Kuchniapudełeczek z truskawkami. Chodząc po alejkach w pobliskim sklepie przypomniało mi się, że w mam zamrożone truskawki. Pomyślałam, że mogłabym wykombinować z nimi jakieś ciasto. No i proszę... oto biszkopt przekładany dżemem aroniowym i kremem, a na samej górze mus z mrożonych truskawek. 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go na "oko", więc nie podam Wam przepisu(...)sądzę, że każdy z Was ma swój sekretny przepis. 2. Gdy biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części. 3. Na dolną część dajemy dżem z aronii (może być z jagód), następnie smarujemy to kremem. Kładziemy na to drugą część biszkoptu i na to wykładamy mus truskawkowy. 4. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Mus z mrożonych
My World by Dagmara Rekchyba że nie lubicie grudek to użyjcie mielonego) 280 g serka Danio waniliowego 3/4 szklanki mleka 3 duże łyżki wiórek kokosowych łyżka cukru 6 łyżek konfitury jagodowej 9 podłużnych biszkoptów Kokos zalać mlekiem, dodać cukier i powoli gotować kilka minut aż wiórki naciągną trochę mleka. Odcedzić (mleko zachować) i wystudzić. Ser, serki i kokos zmiksować. Sześć biszkoptów przekroić n połowę(...)nasączać w wystudzonym mleku i układać po dwie połówki na dnie pucharków. Na biszkopty nałożyć po dużej łyżce kremu serowego a na niego konfiturę. Tak samo zrobić kolejne warstwy. Do każdego deseru wbić po jednym biszkopcie, schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieszamy. Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ostudzony biszkopt kroimy w kosteczkę. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy. Do miseczki przekładamy pokrojony biszkopt i zalewamy go ostudzoną(...)cukrem na kogiel- mogiel i dodajemy ricottę, jeszcze chwilę ubijamy aż składniki dobrze sie połączą. Do pucharków (3-4 szt w zależności od wielkości) wkładamy po łyżce kawowych biszkoptów, na to kładziemy po 2 łyżki serka i posypujemy 1 łyżką startej czekolady. Na czekoladzie kładziemy kawowe biszkopty, 2 łyżki serka i 1 łyżkę startej czekolady. Przechowujemy w lodówce.Przed podaniem
słodkie i nie tylko historie kulinarne