biszkopt - 18139 przepisów (strona:369/1210)

Czarno - białe ciasto 156

Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt jest smakowity. Taki biszkopt białkowy jest świetnym pomysłem jeśli z jakiegoś innego przepisu pozostała nam duża ilość białek i nie chcemy, żeby się zmarnowały. Nie musi to być akurat równe 10 szt. może być mniej np. 7 szt. i też wyjdzie. Sprawdzałam :) Ciasto: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku(...)ognia i studzimy. Przestudzony ucieramy powoli z kostką masła. Polewa: W małym garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem, wodą i kakao ciągle mieszając, aż do idealnego połączenia składników. Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy w następujący sposób: biszkopt-dżem-krem-biszkopt-polewa

Krokusowy Dom
Torcik malinowy na rocznice ślubu 172

poszaleć z fantazyjnym ozdabianiem. Tym razem tort był na rocznicę ślubu i choć nie mam mega zdolności to mnie się podobał. Mam nadzieję że i smakował dobrze. Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * litr śmietany kremówki  * 200g serka mascarpone  * 300g malin * dżem wiśniowy * pół szklanki cukru pudru   * poncz do nasączenia biszkoptu - u mnie wrzątek z syropem(...)waniliowym * dekoracja według uznania  Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Każdy spód nasączyć ponczem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Dodać przetarte przez sitko maliny. Krem wymieszać. Biszkopty przekładać dżemem i kremem. Wierzch tortu posmarować kremem i wyrównać. Obłożyć boki tortu rurkami. Udekorować według uznania

Magiczne Życie Marty
Tort orzechowo - malinowy 224

Tort upiekłam na osiemnaste urodziny córki mojej sąsiadki. Niestety nie robiłam zdjęć „gołego” biszkoptu do przepisu, bo nie myślałam, że będzie tylu chętnych ale przy najbliższej okazji to nadrobię :)  Dzięki uprzejmości solenizantki mam też zdjęcie ciasta w przekroju :) Wielkość tortu to ok. 30x40cm to wielkość blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika. Ale jeśli upieczemy i blat w typowej blaszce(...)przecięcia na cieńsze 3 blaty. Cały tort w całości wyszedł o wadze 8kg. Dużo tego pisania ale w rezultacie nie taki trudny do przygotowania ale nieco pracochłonny :)  Składniki biszkopt jasny 9 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka

W garach u Gosi
Ciasto Cappuccino 175

Idealna propozycja dla osób lubiących ciasta w typie tiramisu. Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świetnie sprawdza się również jako deser w pucharkach (zamiast biszkoptu można użyć np. nasączonych biszkoptów). Składniki -4 jajka -1/2 szkl. mąki ziemniaczanej -1/2 szkl. mąki pszennej -3/4 szkl. cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -cukier waniliowy -budyń śmietankowy -kostka(...)pieczenia blachy. Piec ok. 40 minut w temp. 160st. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu (w 1/2 l mleka). Ostudzić. Zmiksować z masłem. Powstałą masą karpatkową posmarować ciepły biszkopt. Schłodzić. 1/3 szkl. mleka odlać do kubka, resztę zagotować. Cappuccino rozpuścić w odlanym mleku i wlać do gotującego się. Zagotować, ostudzić. Wstawić na godzinę do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl

Zielona Kuchnia
Sernik bananowy na biszkoptach 167

rozsiadły się na blacie, ale były już tak zmęczone, że właściwie słyszałam same jęki i stęki ;) więc zmieniłam plany zagniatania ciasta na spód (na szczęście znalazłam w szufladzie biszkopty) i wykonania wcześniej wymyślonej masy i na prędce sięgnęłam po blender i to, co było pod ręką - bardzo już dojrzałe banany, ostatki masła, których nie schowałam po robieniu kanapek i też(...)było miękkie, i mleko, które zostało w garnuszku, bo za dużo pogrzałam wcześniej do kakao. Chwila na blendowania i ułożenie biszkoptów na dnie tortownicy, i już mogłam ostrożnie wlewać masę i wstawiać. Sernik wylądował w piekarniku, a ja zagoniłam towarzystwo spać. Takie są do tego oporne, że usnęły tuż przed jego wyjęciem :P a w międzyczasie jeszcze je zostawiałam

Kolorowy Przepisownik
Tort czekoladowy z jeżynami i glazurą jeżynową 199

smaku. Torcik jest mały, nie za słodki i prosty do wykonania. Uwielbiam w torcie różne tekstury dlatego na spodzie układam cienki blat, chrupiącego kruchego ciasta. Jeśli kruchy spód i biszkopt upieczesz dzień wcześniej uporasz się z tortem w błyskawicznym tempie. Do wykonania tortu nie potrzebujesz tylki cukierniczej i dodatkowego kremu do ozdoby, pomimo tego tego prezentuje się bardzo elegancko, dzięki(...)wykończeniu owocową glazurą. Torcik był zdecydownie za mały, zniknął w mgnieniu oka. Polecam! Składniki na kakaowy biszkopt: 5 jajek M 100 g cukru/ksylitolu 90 g mąki orkiszowej 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruchy blat: 60 g mąki orkiszowej jasnej 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g masła szczypta soli Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik z kremem bez pieczenia 201

ciastem bez pieczenia sprawicie przyjemność nie tylko sobie, ale i swoim bliskim. Jedynym problemem po zrobieniu tego torcika jest konieczność odczekania co najmniej 12 godzin, aby ciasto zastygło, a biszkopty zmiękły. Ciasto należy robić w formie o wysokości 7 cm, gdyż ja zrobiłam w niższej i cała galaretka mi się nie zmieściła, niewątpliwie odrobinę wpłynęło to na ostateczny wygląd ciasta(...)Składniki: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) 150 g herbatników maślanych (około 17 sztuk)  200 g podłużnych biszkoptów  Krem budyniowy:  2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru  750 ml mleka  200 g masła  4 łyżki cukru  Mus truskawkowy: 500 g truskawek  3 - 4 łyżki cukru  1 łyżka soku

Kuchcik gotuje
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 210

Szarlotka królewska to pyszne połączenie biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Smaczna, z dużą ilością jabłek, doskonała do kawki.  Przepis jest naprawdę banalnie prosty, a smak??? Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku :) Składniki na biszkopt (blacha 24x26 cm): * 5 jajek * 1 szklanka mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Białka(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i lekko ściąć wierzch. Składniki na masę jabłkową: * 1 kg kwaśnych jabłek * cukier do smaku (ja dodałam pół szklanki) * opcjonalnie cynamon * 1 galaretka (u mnie agrestowa) Wykonanie: Jabłka obrać

Zrób to smacznie
Deser z malinami, mascarpone i biszkopcikami 228

osłodę. Bardzo jemu i nam posmakował, a szklanki jak widać sprawdziły się idealnie ;-) Deser prosty, dla dzieci. Serek mascarpone wymieszałam z mlekiem, dodałam cukier puder i połamałam do niego biszkopty okrągłe. Jako dodatek maliny. Pysznie było :-) Polecam Wam sklep Tarka i Miarka  :-) Życzę również miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 250 g serka mascarpone 200 ml mleka(...)łyżeczka cukru pudru maliny 6 sztuk okrągłych biszkoptów 1. Do miseczki przekładamy serek mascarpone, dodajemy do niego stopniowo mleko i mieszamy (serek ładnie wchłonie nam mleko i stanie się lekki, ilość mleka musimy dopasować do konsystencji jaką chcemy, ja wolałam taką lżejszą więc dałam więcej), dodajemy cukier i mieszamy. 2. Biszkopty okrągłe porwałam na mniejsze kawałki i dodałam do serka

kruche babeczki
Biszkopt kakaowy. 220

Biszkopt jest podstawą wielu wypieków, wbrew pozorom jego wykonanie nie jest wcale trudne. Tutaj podawałam przepis na podstawowy jasny biszkopt.  Dziś mam dla Was przepis na ciemny biszkopt, który może być bazą do wielu ciast i tortów. Jak ubiec biszkopt czekoladowy? Składniki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szkanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 4 jajka

Pani domowa
Tort Unicorn dla małej Księżniczki 238

wiele czasu i że te wielkie oczęta są jeszcze większe, jeszcze bardziej błękitne, a ich posiadaczka jest całym Światem swoich rodziców. Zapraszam Was na 5 urodziny Oliwki :) Składniki biszkopt (x 2): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny      Masa z bitej(...)czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł.   Całą sytuację powtarzamy przy drugim biszkopcie, dodając do niego czerwony barwnik spożywczy (powstanie nam różowy biszkopt).   Ubijamy zimną śmietanę

ChilliJemy
Sernik na zimno z brzoskwiniami 189

masła 500 g białego sera – przepuścić 2 razy przez maszynkę, lub można użyć gotowego do serników 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka wiśniowa 1 puszka brzoskwiń okrągłe biszkopty Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w 250 ml gorącej wody (czyli z połowy wody podanej na opakowaniu). Odstawiam do wystygnięcia. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 375 ml gorącej wody – odstawiam do wystygnięcia. Do miski(...)miksuję. Dodaję tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Nadal miksuję. Tortownicę wykładam folią spożywczą (boję się że masa gdzieś ucieknie ale jeśli macie dobre tortownice ten etap możecie pominąć. Spód tortownicy wykładam biszkoptami. Na biszkopty wylewam masę serową. Wkładam do lodówki do czasu stężania (u mnie wystarczyła 1 godzina). Gdy masa serowa jest już stabilna wykładam na nią połówki brzoskwiń i zalewam tężejącą

MojaQchnia.pl
DOUBLE COCONUT CAKE (ciasto podwójnie kokosowe) 229

mieli na co dzień w kuchni, dzięki czemu nie trzeba specjalnie robić zakupów na ten double coconut cake😍 A zrobienie trwa półtorej godzinki z pieczeniem i jest łatwe🍰 Składniki: biszkopt -3 szklanki mąki orkiszowej -pół szklanki wiórek kokosowych -pół szklanki oleju -1,5 szklanki maślanki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 łyżeczki sody -3 jaja -3 łyżki ksylitolu/cukru Pamiętajcie(...)jaja i maślanka były w temp. pokojowej a nie prosto z lodówki❗ Inaczej biszkopt nie urośnie masa -2.5 szklanki mleka -1 budyń toffi bez cukru -150 g wiórek kokosowych -3 łyżeczki płatków ryżowych* polewa -3 łyżki dżemu wiśniowego/truskawkowego (u mnie bez cukru oczywiście) -4 łyżki wody -1 łyżeczka kakao (dla intensywności smaku możecie dać 1 płaską łyżkę) -1 łyżka

Zdrowie i pysznie na talerzu
Biszkopt z pianką i musem śliwkowym 304

miały fioletowo-wiśniową skórkę a w środku były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem a część przerobiłam na mus i wykorzystałam do ciasta. składniki: biszkopt 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka 500 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki brzoskwiniowe(...)szklanki gorącej wody (500 ml) mus śliwkowy 1 kg wypestkowanych śliwek 2 galaretki brzoskwiniowe ewentualnie cukier do smaku Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką

Monia miesza i gotuje
Ciasto Biedronka 258

Popularne w sieci ciasto w mojej wersji. Dlaczego w mojej? Bo to mój biszkopt ( pieczony najpierw przez moją mamę, teraz przeze mnie, moim zdaniem najlepszy do tego typu ciast ) i mój krem :) Rodzaj dżemu i smak galaretki też różni się w poszczególnych przepisach, u mnie jest to domowy dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa. Ciasto zwykłe, bez fajerwerków jeśli(...)chodzi o doznania smakowe ( moim zdaniem ) ale posmakuje raczej większości, szczególnie dzieciom :) W ogóle jeśli chodzi o najmłodszych, to myślę, że za sam wygląd je polubią ;) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka

Opowieści z piekarnika