font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na biszkopt: 6 dużych jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 170 g mąki tortowej 40 g masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka w skorupkach wstawić(...)każdym razem mieszać delikatnie trzepaczką. Gotową masę przelać do tortownicy i wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt w formie upuścić na podłogę z wysokości 40 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 300 ml śmietanki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady
kulinarnyswiatdomiKawa wieczorem? Nie, to nie przyjemność ale konieczność... Gdy ktoś ma więcej energii od Ciebie musisz jakoś za nim nadążyć... :P Ciasto, którego smak znam od dzieciństwa. Biszkopt, kwaskowata masa jabłkowa, krem i słodka polewa. Bardzo dobrze uzupełniające się ze sobą smaki. Dlaczego akurat ciasto Krysi? Nie pamiętam dokładnie ale chyba pod taką nazwą widniało w Poradniku Domowym, z którego(...)mama czerpała inspiracje. Ciasto wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo pracochłonne jak się wydaje. Może komuś przyda się przepis na nadchodzący Dzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe
My simple kitchenOpis: Pyszna warstwa kremu Cappuccino połączona z dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to połączone warstwą bitej śmietany. Całość uzupełnia starta czekolada. Składniki: Składniki na biszkopt: 130 g ciemnej czekolady 200 ml mleka 220 g mąki 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na bitą śmietanę: 100 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru Składniki(...)masę cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki kawy cappuccino 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Na początku jaja ubijamy z cukrem. W małym rondelku gotujemy mleko i doprowadzamy je do wrzenia. Do mleka dodajemy pokrojoną czekoladę oraz masło i mieszamy całość, aż masa będzie jednolita i gładka. Masę z mleka i czekolady
Ciastka i ciastaśrodku ukryłam słodziutkie ptasie mleczko .... Koniecznie pokuście się na tę kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki : Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem śmietankowy: 330-350 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru barwnik spożywczy brązowy dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitur z porzeczki 60-70 ml kawy parzonej 1 opakowanie ptasiego mleczka Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikapitalne miejsce. Zobaczcie sami, odwiedźcie, zabierzcie dziewczynę, chłopaka, mamę, tatę, babcię, dziadka, przyjaciół! Warto! A co najlepiej smakuje do czekolady lub kawy?? Oczywiście dobre ciacho. Mamy dla Was dzisiaj biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone. Jest przepyszny! Delikatny, bezglutenowy i rozpływający się w ustach! :) Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone pyszne, delikatne, bezglutenowe ciasto Składniki: Biszkopt: 12 dag startej(...)masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Na jednym krążku rozsmaruj połowę kremu z sera mascarpone, przykryj drugim krążkiem i posmaruj pozostałym kremem. Posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeKiedyś często wymyślałam takie cuda - korzystając z produktów, które miałam w zasię gu wzroku. Co do tortu... Jest naprawdę przepyszny i na stałe za gościł na liście moich wypieków. Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem z kaszy... można jeść dosłownie łyżką. Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa..., że i mniej(...)chrupiące wafelki, aromat kokosu i... ciasto znika w ekspresowym tempie. Zresztą sami koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm ) Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Krem: 2 i 2/3 szklanki mleka
Di gotujeWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy ORZECH oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto miodowe : 320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 125 g masła 2 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)cukier waniliowy Składniki na biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa budyniowa : 1 l mleka 3 budynie czekoladowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru
Sama słodycz i szczypta chiliskomplikowanego, no może wymaga trochę więcej czasu ale bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w pieczeniu. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 g masła(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 125 g masła 2 łyżki wrzątku dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki śmietanki kremówki 1/2 szklanki posłodzonej zimnej kawy lub herbaty Upiec biszkopt: białka wbić do miski i ubijać aż będą sztywne. Nadal ubijając wsypywać powoli cukier a następnie wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLekko kwaskowy dżem żurawinowy w połączeniu z białą czekoladą wydaje mi się całkiem niezłą propozycją. Tort wyszedł bardzo wysoki więc można zmniejszyć składniki o połowę :-) Składniki na biszkopt: 400g masła 400g cukru 6 jajek 400g mąki łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 200g białej czekolady 100g masła 500g dżemu żurawinowego 750ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru(...)cukrowe lizaki do ozdoby Sposób przygotowania: Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka
wysmienityBiszkopt wykonany głównie z jajek dlatego można użyć go zamiast chleba. Do tego jajko sadzone, pomidor oraz sos na jogurcie z odrobiną czosnku. Taki wysokobiałkowy posiłek można zjeść na śniadanie, lunch lub kolację. Składniki na biszkopt z rukoli: 4 jajka łyżka mąki garść rukoli sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 jajka garść rukoli pomidor 100ml jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól(...)papier do pieczenia wysmarowany lekko olejem i piecz około 10-15 minut w 190 º C aż wierzch ładnie się zarumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej od razu przełożyć biszkopt na deskę i ściągnąć papier do pieczenia. Później może to się okazać dosyć trudne. Usmaż jajka na patelni. Pomidora pokrój w plasterki. Posiekany drobno czosnek wymieszaj z jogurtem oraz dopraw
wysmienityidealnie i już nie mogę doczekać się lata, by w tym okresie właśnie wypróbować ponownie to połączenie. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej „Mój dzień z Hortex”. Biszkopt: 4 duże jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki oleju 1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex szczypta soli Masa(...)łączymy całość. Masę przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy. Ja swój biszkopt przekroiłam na dwa blaty, ale jeśli Wam nie wyrośnie zbyt wysoki, nie jest to konieczne. Mandarynki osączamy, zachowując zalewę. Kroimy je na mniejsze części oraz w miarę możliwości usuwamy białe
Smaki Na Talerzuprzepyszne. Nigdy nie przypuszczałam, że zalanie orzechów i pokruszonych herbatników tym gazowanym napojem da taki wyśmienity efekt. Musicie spróbować sami. Ciasto robiłam już kilka razy i zawsze zachwyca. Polecam:) Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 2/3 szkl. cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 150g herbatników 140-150g orzechów włoskich(...)herbatnikami. Całość zalewamy pepsi/coca-colą i odstawiamy na 20 minut do napęcznienia. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy masę orzechowo-herbatnikową. Pod koniec dodajemy cukier puder (do smaku). Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Nasączamy go połową pepsi/coli i wykładamy cały krem orzechowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugą połówką biszkoptu, który również ponczujemy colą. Żelatynę
Smaki Na Talerzuszklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju czerwony barwnik spożywczy (ja używam sypkiego) 2 łyżeczki kakao Czerwone ciasto: Pieczemy biszkopt z 3 jajek. Najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy cukier (pół szklanki), żółtka, mąkę (pół szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i łyżkę oleju. Odrobinę barwnika mieszam z kilkoma kroplami wody i dodaję(...)biszkoptu. Pieczemy w wąskiej blasze (11x30 cm) w 180° przez około 30 minut. Po ostygnięciu kroimy na kawałki i wycinamy kształt serduszka. Czekoladowy biszkopt: Pieczemy biszkopt z 4 jajek. Najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy cukier (pół szklanki), żółtka, mąkę (3/4 szklanki), proszek do pieczenia, kakao i łyżkę oleju. Układamy na dnie foremki nasze czerwone serduszka i zalewamy czekoladową masą. Pieczemy
Słodkie ciachojakiś czas temu zaniosłam go do pracy i oczywiście nic nie zostało. Podsyłam jednak przepis bo jest mega prosty i przede wszystkim bardzo smaczny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 2 wiśniowe galaretki * szklanka kompotu wiśniowego * 450g wiśni * 400ml kremówki * 200g mascarpone * cukier puder * pół tabliczki czekolady Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku(...)Wymieszać z kompotem oraz wiśniami i wylać na biszkopt. Przykryć drugą połową ciasta. Kremówkę ubić z mascarpone i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na biszkopt. Całość posypać startą czekoladą. Torcik schłodzić
Magiczne Życie Martychrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do pieczenia. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego, 5 łyżek kakao Decomorreno, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru , dżem z czarnej porzeczki lub inny. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody(...)łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), dżem porzeczkowy, ażurki czekoladowe, truskawki. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy
Państwo Wojtczuk gotują