biszkopt - 18068 przepisów (strona:366/1205)

TORT Z MUSEM JAGODOWYM I MALINAMI 123

już macie pomysł na słodki upominek dla mamy? Ja dziś prezentuję Wam tort ze zdjęciem! Tort jest bardzo pyszny. Z kremem jagodowym i malinowym.    Biszkopt ciemny 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanki cukru 1czubata łyżka kakao 1 duże jajo 1½ szklanki oleju ½ szklanki czekoladowego serka homogenizowanego ½  łyżki octu jabłkowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej Biszkopt jasny 3 jaja(...)się zredukuje. Ostudzić. Kremówkę i mascarpone ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce dodawać owoce i bardzo delikatnie wymieszać łyżka do połączenia składników. Gotowy mus wylać na ciemny biszkopt i przykryć jasnym. Kremówkę, cukier i mascarpone ubić na puszystą masę. Gdy będzie gęsta i puszysta odjąć 4 łyżki do oddzielnej miseczki do której należy dodać maliny. Wymieszać delikatnie łyżką

Słodki Zakątek
TRUSKAWKOWY SERNIK JAGLANY 118

Jedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej? Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej gotowanej na mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy. Biszkopt: 4 jaja 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500g truskawek ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka sojowego(...)długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę. Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukrów oraz żelatyny. Ciasto polewamy śmietaną

Słodki Zakątek
SZYBKIE MASCARPONE Z CZERWONĄ HERBATĄ 167

delikatną masą mascarpone z czerwoną herbatą Prawdziwe niebo dla podniebienia! Przyznam nieskromnie, że przepis idealny, a zarazem niesamowicie delikatny. Zapraszam po prosty i pyszny przepis. Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 2 szklanki zaparzonej czerwonej herbaty (niesłodzonej) 1 czekolada 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem(...)otrzymania gęstego kremu. Biszkopty nasączyć w herbacie i położyć na dnie tortownicy. Posmarować roztopioną czekoladą, na którą wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć ponownie nasączonymi biszkoptami i ponownie wyłożyć masą a na nią biszkopty. Smacznego

Słodki Zakątek
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 167

Kawowy torcik waniliowy bardzo delikatny w smaku i w sam raz do ulubionej kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem(...)waniliowy: 2 budynie waniliowe bez cukru 1/2 litra mleka 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru kryształ Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI 788

SKADNIKI: BISZKOPT: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej Białka ubić na sztywno, ciągle miksując stopniowo dodajemy cukier, gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy pszesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy (24x28cm), wstawiamy do rozgrzanego(...)piekarnika do 180 stopni, piec ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekrawamy na dwie części. MASA JABŁKOWA: • 1,5 l jabłek prażonych • 2 galaretki cytrynowe Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 1 cukier waniliowy

KUCHNIA POLSKA
Lekko malinowe tiramisu 178

dodatkiem soku ze świeżych malin. Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Polecam Składniki: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 1/2 szkl cukru 3 łyżki soku malinowego 12 okrągłych biszkoptów 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szkl gorącej wody 1 łyżeczka gorzkiego kakao Przygotowanie: Kawę wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy razem(...)cukrem na sztywno. Dodajemy do ubitej śmietanki po 1 łyżce mascarpone cały czas miksując. Na koniec dodajemy sok malinowy i razem miksujemy. Przygotowujemy pucharki. Biszkopty na 2 sekundy zanurzamy w kawie i wkładamy na dno pucharków. Na ciastka wkładamy po czubatej łyżce masy serowej i wyrównujemy. Układamy kolejne warstwy: biszkopty nasączone w kawie, masa serowa, biszkopty nasączone w kawie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CIASTO LION 256

internecie widziałam kilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych.     SKŁADNIKI Biszkopt: ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 łyżka oleju, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem I: 200 g masła, 300 g masy krówkowej Krem II: ½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków(...)arachidowych, 100 g masy krówkowej Krem III: 250 ml kremówki, 1 śmietan-fix, ½ szkl.  posypki Lion Dodatkowo: herbatniki, polewa czekoladowa, 2 batony lion do ozdoby WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek, orzechy i olej. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Krem I: Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy

słodki bratek
Fantazja piernikowa 173

Piernikowy biszkopt,galaretka porzeczkowa i cytrynowa pianka z brzoskwiniami to taka moja świąteczna fantazja. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. cukru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju z pestek winogron galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki 500 ml gorącej wody słoik czarnej porzeczki w syropie(...)kakao,przesiać do ubitych jaj,dodać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym.25/35 cm,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30 minut. Biszkopt wystudzić. Galaretkę porzeczkową rozpuścić we wrzątku,połączyć z porzeczką w syropie i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i blaszkę wstawić do lodówki. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku

Kolorowa kuchnia Elki
Deser mascarpone z rumem i czekoladą 402

Pyszny deser zrobiony z serka mascarpone, przekładany biszkoptami nasączonymi rumem, z masą czekolady i maku. Koniecznie musicie spróbować to zrobić sami w domu! Skladniki: 125 g serka mascarpone 2 jajka podłużne biszkopty - około 10 -12 sztuk 2 łyżki cukru 3 kopiaste łyżki masy makowej z puszki 100 g czekolady mlecznej kakao do posypania 2-3 kieliszki rumu Przygotowanie(...)sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo serek, cały czas miksując. Na sam koniec delikatnie łyżka dodajemy białka i mieszamy . Na dno skoczków wykładamy po 2 połamane biszkopty. Nasączamy delikatnie rumem. Wykładamy dwie łyżki masy mascarpone, trochę masy makowej, ponownie biszkopty i nasączamy rumem, dwie łyżki masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Roztapiamy pozostałe 30g czekolady. Polewamy

Lena Gotuje
Rafaello 219

Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 24x24 cm.  Biszkopt 3 jaja 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa 1/2 litra kremówki 30% 200 g białej czekolady puszka mleczka kokosowego 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja  wiórki kokosowe kulki "Rafaello" Sposób Biszkopt 1. Białka z cukrem ubić na sztywno(...)obrotach miksera stopniowo dodawać do masy. 3. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić.  Pianka kokosowa 1. Dzień wcześniej podgrzać kremówkę, nie zagotowując jej, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści

Kuchenne aromaty
Placek Toffi 126

wymiary blachy: 40cmx24cm BISZKOPT JASNY: SKŁADNIKI: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: 1.Białka oddzielić od żółtek. 2. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. 3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180* około 20-25min BISZKOPT(...)szkl. cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao WYKONANIE: W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao. Całość mieszać aż powstanie gładka polewa. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - pół masy budyniowej - wafel- kajmak - wafel - pół masy budyniowej - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - kokos

Dziś Ja gotuje
deser gruszkowo-kubusiowy... 143

Składniki: gruszki 10 sztuk małe, biszkopty 200 gram, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kubuś bananowy z jabłkiem,marchewką 1 butelka, budyń śmietankowy 2 opakowania 3/4 pojemności kubusia wlać do garnka i zagotować, do reszty kubusia wsypać budynie, wymieszxać i wlać do gotującego się kubusia, mieszać do zagęstnienia masy, wystudzić forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozsypać cienkie plasterki gruszek ze skórką(...)będzie wierzchem deseru), wlać galaretkę gruszkową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, zostawić do stężenia, gdy zacznie tężeć ułożyć biszkopty i schować do lodówki na stężałą masę wyłożyć ostudzonego kubusia, ułożyć biszkopty lekko je wciskając w masę, schować do lodówki najlepiej na całą noc formę nakryć talerzem, odwrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, owoce można do deseru dodać sezonowe

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis #102 Tort FIT "Mars" 207

się w sylwestrowe klimaty!🎇🎆 Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik został policzony ksylitol) 238 kcal w tym: B: 7 g; W: 23 g; T: 13,4 g. Składniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 - 3 łyżki cukru lub innego słodzika - 2 łyżki kakao Kakaowy krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie(...)zostawiamy na całą noc.  Jogurt  grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które kładziemy nad miską. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc. Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik. Następnie dorzucamy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Energicznym ruchem mieszamy

Health-Fit-Life
Tęcza Smaku 110

Zobacz filmik powyżej porada Beko, jak łatwo można pokroić ciasto WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła(...)budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS #beko #ciastojakzobrazka

Dziś Ja gotuje
Biszkoptowa krówka. 151

Ponieważ tradycyjne ciasto krówka ma dość twarde blaty, wymyśliłam sobie miękkie, biszkoptowe. Zrobiłam na próbę i wyszło super. Do biszkoptu dodałam trochę miodu, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odrobinę kakao dla koloru. Ta krówka będzie u nas w domu częstym gościem :) Wam też polecam. Spróbujcie. Myślę, że tego ciasta nie powstydzilibyście się na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: 5 jajek(...)Można też przykryć folią spożywczą. Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce masy budyniowej, cały czas miksując. Na koniec dodać 4 łyżki masy krówkowej. Zmiksować żeby składniki się połączyły. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugim blatem. Resztę masy krówkowej wstawić razem z puszką do rondelka z wodą i podgrzewać, aż masa zrobi

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania