biszkopt - 17572 przepisów (strona:366/1172)

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 322

truskawek ( zmiksować na mus) 150 g cukru pudru 2 truskawkowe galaretki 3 łyżki żelatyny truskawki do dekoracji na górę ( ok 500 - 600 g) duża paczka biszkoptów Przygotować okrągłą bądź kwadratową tortownicę,nasmarować masłem i wyłożyć biszkopty. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować w blenderze kielichowym na mus,dodać do sera i wymieszać dokładnie. Żelatynę zalać 6 łyżkami gorącej wody(...)lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno,wmieszać ją do masy serowej,następnie dodać przestudzoną żelatynę - wymieszać.Gotową masę podzielić na dwie części. Jedną część masy wylać na wcześniej przygotowane biszkopty,wyrównać. Na masę serową ponownie wyłożyć biszkopty i wylać na nie pozostałą masę.Wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,zostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć,przeciąć

Niespełnione zdolności kulinarne
Ekspresowe Tiramisu 100

mnóstwo przyjemności i na pewno podbije serce ukochanej osoby. Nie bez powodu „tirami sù” znaczy „poderwij mnie” Składniki (4 porcje): 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 1 niepełna szklanka (200 ml) mocnej kawy 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru kakao naturalne(...)posypania Przygotowanie: 1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Biszkopty namaczać w kawie z dodatkiem amaretto i układać po dwa na dnie każdego słoika lub szklanki. 3) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu. Przełożyć warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów i zakończyć dwiema łyżkami kremu

Fitsweet.me
Deser truskawkowy à la tiramisu 847

porcje): 0,5 kg truskawek 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki (180 ml) wody listki mięty Przygotowanie: 1) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem(...)jednolity mus. Jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie, mus można dosłaodzić np. 1 łyżką cukru pudru. 3) Do wody dodać 4 łyżki z przygotowanego musu i dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać w rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych

Fitsweet.me
Truskawkowy sernik na zimno 174

dobra propozycja na ciepłe dni. PRZEPIS NA TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Składniki na truskawkowy sernik na zimno: ( * tortownica średnicy około 28 cm ) Spód pod sernik 200 g biszkoptów 100g białej czekolady 80 g masła Truskawkowa masa serowa: 1 kg twarogu mielonego ( lub w sera w wiadereczku - bez dodatków ) 200 g śmietanki 30%  130 g cukru pudru 200 g mrożonych(...)truskawek Poltino 4 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie truskawkowego sernika na zimno: 1 . Przygotowanie sernika zaczynamy od wykonania spodu oraz rozmrożenia truskawek. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Dodać masło. Miskę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z wrzącą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Płynną czekoladę dodać do pokruszonych biszkoptów, dokładnie

kolorowotorcikowo
Tiramisu bez jajek 628

cukru pudru 200 g śmietany kremówki 36% ( ja dałam 30 %) kawa espresso ( użyłam 6 łyżek kawy Jacobs rozpuszczanej Kronung na 400 ml wody gotowanej ) 100 g likieru amaretto podłużne biszkopty ( 1 op. 500 g ) 3-4 łyżeczki kakao  Zaczynamy od zaparzenia kawy , aby miała czas na wystygnięcie :) W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie w drugim naczyniu , mieszamy serek(...)mascarpone z cukrem pudrem . Ubitą śmietanę dodajemy do serka i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej kawy dodajemy likier , w którym moczymy biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie wyrównujemy powierzchnie i kładziemy następną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy przez sitko , kakao

Różne smaki w kuchni
SERNIK TRUSKAWKOWY POD CHMURKĄ 453

Pojawiają się pierwsze truskawki. Nasze , polskie..ochota na ich zakup była większa niż cena. Powstał takim sposobem lekki serniczek, który przygotujecie w kilka chwil Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów opakowanie herbatników biszkoptowych  CUKRY NYSKIE 1 kg sera w wiaderku 3 łyżki żelatyny 3 galaretki 750 ml wrzątku 300 g mascarpone 1 kg truskawek 2 kubki po 330 ml śmietany kremówki(...)cukier puder do smaku wiórki czekoladowe na wierzch  Wykonanie: *Dno tortownicy o śr 26 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. * Żelatynę zalewamy wodą, aby napęczniała. Kiedy tak się stanie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, studzimy. Ser miksujemy z mascarpone, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy. Wylewamy tak przygotowaną masę serową na biszkopty * Na masę serową wykładamy warstwę herbatników biszkoptowych

Z Majeczką w kuchni
Tort fistaszkowo-czekoladowy 135

Masa fistaszkowa i mus czekoladowy nie mogą się nie udać, o ile utrzyma się proporcje. Składniki: 3 blaty biszkoptowe - z dużej tortownicy, u mnie 2 jajeczne bezglutenowe 1 biszkopt: 2 jaja wielkości L - ogrzane do temperatury pokojowej 40 g cukru 45 g mąki bezglutenowej biszkoptowej 5 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 ml oleju  Poncz(...)kakao i miksować na najniższych obrotach. Wylać na średnią tortownicę i dokładnie rozprowadzić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piec 20 minut.  Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby odpowiednio wystygły i stężały. Poncz.  Wymieszać podane składniki do rozpuszczenia cukru. Mus czekoladowy. W rondelku zagotować jedną szklankę śmietanki. Wyłączyć ogień. Do gorącej śmietanki dodać

Ze smakiem bez glutenu
Galaretkowiec czyli ciasto na letnie dni 292

dużą blachę 25x30 cm. Na początku przypomnę Wam tylko, że jajka należy wyjąć z lodówki godzinę lub dwie przed pieczeniem, alby miały taką samą temperaturę jak pozostałe produkty. Biszkopt: - 6 dużych jaj - 1 szklanka cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki esencji waniliowej   Można upiec jeden biszkopt i przekroić(...)jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Ciasto przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 30-35 minut. Po upieczeniu biszkopt przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami, ściągamy papier  i pozwalamy mu odparować. Masa śmietankowa: - 800 ml śmietany kremówki, 30 lub 36% - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody

Apetyczna babeczka
Czekoladowy deser w chmurach 169

życzę dużo, dużo zdrowia i słońca na każdy dzień :-) 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru płaska 150 g deseru czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody biszkopt: 2 jajka 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru czekoladowe ozdoby: 50 g czekolady gorzkiej krem dekoracja: 50 g deseru czekoladowego(...)deseru. Masę wkładam przemiennie raz jasną raz czekoladową tworząc chmurki. Wstawiam na noc do lodówki. Żeby deser wyjąć z formy można też na chwilę foremkę zanurzyć w gorącej wodzie. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno, dobrze jak mają temperaturę pokojową. Na końcu dodaję cukier stopniowo i dalej miksuję. Na końcu dodaję żółtka i łączę już tylko mikserem krótko. Do masy przesiewam

wesoła kuchnia
Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady 150

Torcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy. Biszkopt Brownie (20 cm) ¼ szklanki soku jabłkowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g margaryny lub masła 100 g białej czekolady ¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków) 2 jajka(...)szklanka mąki tortowej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody Krem Kinder: 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder Polewa: 100 g białej czekolady ¼ szklanki śmietanki od kremu Biszkopt: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną białą

VioletoweKucharzenie
Czekoladowe limonczello 209

Delikatny czekoladowy biszkopt przełożony kwaśną masą limonkową, złamaną słodko-kwaśnym dżemem oraz masą czekoladową to bardzo kuszące połączenie warte małych czy większych grzeszków. Polecam. CZEKOLADOWE LIMONCELLO Składniki: (forma 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 lyżki oleju Białka ubijamy na sztywno(...)lodem, studzimy. Potem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 12 herbatników ciemnych 12 herbatników jasnych Wykonanie: Z upieczonego i ostudzonego biszkoptu odcinamy wypukłą część, aby uzyskac płaski blat.Blat nasączamy ponczem, a otem wykładamy masę limonkową i wyrównujemy. Pokrywamy ją warstwą herbatników czekoladowych, a te smarujemy dżem porzeczkowy. Dżem przykrywamy warstwą jasnych

Bon appetit mon amie
Tort kakaowy z cappuccino i konfiturą z róży 101

filiżankami. Kawa już pachnie, a torcik czeka na pokrojenie. Jest lekki, bardzo smaczny, z moim ulubionym smakiem wanilii i cappuccino. A na urozmaicenie dodałam konfiturę z róży. Polecam! Składniki: biszkopt 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 3/4 szklanki cukru pudru 5 jajek 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka syropu rumowego z czekoladą masa 500g serka mascarpone 150g śmietanki(...)łyżki cukru pudru 4 łyżki cappuccino waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 łyżek konfitury z róży nasączenie blatów 1/2 szklanki herbaty z cytryną Wykonanie: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej), ubić na sztywno, dodawać powoli cukier puder, następnie po żółtku i delikatnie miksować. Na sam koniec przesiać mąkę i kakao, dodać syrop rumowy. Całość delikatnie

Raj dla Podniebienia
Ciasto z jabłkami i budyniem 84

kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa 1,5kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki brązowego cukru krem budyniowy(...)kaszy manny 200g masła 2 szt budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru polewa 100g masła 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka  2 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: biszkopt : żółtka jajek oddzielamy,białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto

Raj dla Podniebienia
Tort kawa cappuccino z truflą 130

propozycja na wyjątkowe okazje. Prosty w przygotowaniu, pyszny, bardzo aromatyczny za sprawą kawy, rumu i truflowego kajmaku. W środku chrupiąca niespodzianka – warstwa bezowa świetnie komponuje się z miękkim biszkoptem i kremową masą. Polecam gorąco! Składniki: biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 6 jajek(...)łyżki cukru, 150g śmietanki kremówki ponadto: 1/2 puszki kajmaku o smaku trufli,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) i zmielonych orzeszków pistacjowych (50g), owoce do dekoracji Wykonanie: biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać

Raj dla Podniebienia
Sernik cytrynowy na zimno z galaretką – lekki jak ptasie mleczko 142

skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa truskawki do dekoracji paczka okrągłych biszkoptów Wykonanie Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Miksujemy. Ściaramy skórkę cytrynową i wyciskamy sok z cytryny. Ponownie krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy śmietankę i miksujemy(...)żeatynę, cały czas mieszając. Chłodną żelatynę cieniutkim strumyczkiem wlewamy do masy serowej. Krótko miksujemy na wolnych obrotach. Małą tortownicę (18-20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Wolne przestrzenie między nimi wypełniamy połamanymi częściami biszkoptów tak, aby całe dno zostało nimi przykryte. Na biszkopty delikatnie wykładamy za pomoca łyżki masę serową. Wyrównujemy wierzch i tortownicę umieszcamy

Raj dla Podniebienia