Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni(...)mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych pozostałe: 1 galaretka wiśniowa Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno,. ale nie przebijam. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, i dalej ubijam. Kolejny cukier dodaję jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko
wesoła kuchniaodmiany coś słodkiego na każdą okazję... Składniki na deser (2 porcje): mała śmietana 30% łyżeczka cukru czekolada mleczna pomarańcz skórka pomarańczy biszkopty sok pomarańczowy i opcjonalnie likier pomarańczowy cynamon Zmiksować śmietanę tak, aby powstała bita śmietana i dodać do niej cukier. Rozpuścić czekoladę (z wyjątkiem dwóch kostek). Skórkę pomarańczy po uprzednim wyparzeniu zetrzeć, a następnie obrać resztę. Owoc pokroić(...)kawałki. Biszkopty maczać w soku i likierze, ale tak aby lekko nasiąkły i nie zrobiła się z nich papka. Układać warstwami biszkopty, bitą śmietanę, jeszcze raz biszkopty, czekoladę, owoce. Wierzch polać czekoladą, doprawić szczyptą cynamonu i posypać skórką pomarańczy. Udekorować kostką czekolady
Karola gotujeKakaowy biszkopt przeplatany kremówką z mascarpone - przygotuj to ciasto i poczuj magię Świąt! Spraw niespodziankę swoim najbliższym i udekoruj ciasto słodkimi choinkami lub gwiazdkami. Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)pomocą nitki :) W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę - kiedy będzie już prawie gotowa, czyli "sztywna", dodajemy mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy jeszcze ok. 1 minutę. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do naszej foremki i smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy drugą część masy. Wierzch ciasta dekorujemy słodkimi ozdobami świątecznymi i wstawiamy do lodówki
Alutka-Gotujecukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe: 600 ml śmietanki kremówki po 15 cukierków Michałki(...)zwykłych 2 opakowania śmietan-fixu dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 300 ml śmietanki kremówki 100 g posiekanych orzechów garść orzechów laskowych w całości Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić. Kiedy będą sztywne powoli dosypywać cukier a następnie dodawać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać i przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJabłecznik z jeżynami nie za słodki, lekko kwaskowy. Użyłam kwaśnych jabłek ale można bardziej słodkie. Jest bardzo dobry i szybko znika. Moja rodzina zajadała się nim do ostatniego okruszka. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem(...)Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu. Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek
wesoła kuchnialikieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, lśniącej piany. 2. Dodać żółtka, zmiksować do powstania jasnej masy(...)przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. 4. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. 5. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać. 6. Biszkopt piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C (dół +termoobieg). Ostudzić. 7. Przygotować poncz. Gorącą wodę osłodzić, przestudzić. Dodać amaretto i sok z cytryny. Wymieszać. 8. Ostudzony
W mojej kuchnijest kawowy, ale nie przesadnie tylko z taką nutką ! Podczas każdego kęsa kawa jest wyczuwalna, ale delikatnie, co sprawia, że chce się jeść więcej. Spód zrobiłam z podłużnych biszkoptów, które zanurzyłam w kawie rozpuszczalnej. Okazało się to idealnym rozwiązaniem :) Taki sernik mogłabym jeść codziennie zamiast pić kawę ! :) Składniki tortownica 15- 16 cm: Spód: biszkopty podłużne 100 gram kawa(...)łyżeczka kawa rozpuszczalna 1/2 szkl. (z 1 łyżki) Wierzch: śmietana kremówka 150 ml. kakao do oprószenia cukier puder 1 łyżka Metoda: Spód: Kawę rozpuścić w wodzie. Każdy biszkopt zanurzyć w kawie, ale nie za długo (aby nam się nie rozwalił). Biszkopty wyłożyć na tortownicę wyłożoną pergaminem. Masa serowa: Twaróg zmielić. Dodać żółtka, masło i zmiksować. Dodać pozostałe
Kuchnia Paulettesświątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka cukru 1/2 szklanki orzechów brazylijskich i arachidowych(...)może być proszek do pieczenia piernika, wtedy nie dajemy przyprawy korzennej ** na 3/4 l mleka - polecamy z tej firmy, bo ma naturalny i intensywny śmietankowy smak *** w dowolnej proporcji BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Dzięki temu nie przebijemy piany. Kiedy całość będzie już sztywna, utrwalamy stopniowo dodając cukru. Żółtka mieszamy
Kuchnia od dwojgaktórych da się coś zrobić. Truskawki smakują jak kartofle, a maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki(...)laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka, lekko ubić. • Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut
To co kochamjabłka, to pozostałe składniki zawsze się znajdą. Składanie rolady jest błyskawiczne – należy ją zwinąć bezpośrednio po upieczeniu. Rolada wyśmienita jest na ciepło, po ostygnięciu biszkopt robi się wilgotny i smakuje jeszcze lepiej. Składniki: • 5 dużych jabłek np. szara reneta • 1 cukier wanilowy • 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka(...)trochu cukru cały czas ubijając. • Wbijać po jednym żółtku, mieszając do wchłonięcia się każdego żółtka. • Przesianą mąkę wsypać do piany i delikatnie przemieszać łyżką. • Biszkopt wylać na jabłka, wygładzić powierzchnię. • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 40 minut. • Na upieczonym cieście położyć czystą ściereczkę, na to tacę
To co kochamjeść od razu po przygotowaniu, ale wtedy należy nakładać łyżką, natomiast następnego dnia, gdy poleży w lodówce, można go pokroić jak ciasto. Składniki: – biszkopty podłużne, 2 opakowania – 500 g serka mascarpone – 500 ml śmietany 30% – 1 puszka 440 g kajmaku czekoladowego – 2 łyżki cukru pudru – 3/4 szklanki powideł śliwkowych(...)ekspresu lub rozpuszczalną. – Zmiksować masę kajmakową z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru – W blaszce prostokątnej odpinanej ułożyć na dnie biszkopty maczane w kawie. – Wyłożyć połowę powideł śliwkowych na biszkopty i delikatnie rozsmarować. – Na biszkopty z powidłami wyłożyć połowę masy serowej. – Czynność powtórzyć, powinny
To co kochamSkładniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny z masłem np. Kasia (1 kostka) 1/2 litra mleka 100 g wiórków kokosowych Masa czekoladowa 1 budyń czekoladowy 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny z masłem np. Kasia(...)kostki) 250 mililitra mleka 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem
Ciastka - domowe słodkościtort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki(...)kawy mielonej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, perełki cukrowe, czekoladowe ozdoby, wiórki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy. Krem
słodki bratekwierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut(...)drugą robimy to samo Z biszkoptu wykrawamy szklanką kółeczka i nasączamy herbatą (powinno wyjść ok. 40 placuszków biszkoptowych). Można zrobić odwrotnie: przez wykrojeniem kółeczek cały biszkopt nasączyć herbatą Teraz robimy masę jagodową: rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy
Szczęśliwa kuchnia