biszkopt - 17572 przepisów (strona:374/1172)

Tiramisu 211

Cukiernictwa Pana Pawła Małeckiego. Składniki ( u mnie na formę 24cm x 24cm): - 9 żółtek - 240 g drobnego cukru do wypieków - 750 g serka mascarpone (3 opakowania) - 38 sztuk podłużnych biszkoptów (savoiardi) - ½ szklanki wody (125 ml) - dobre kakao do dekoracji (ciemne) Poncz kawowy: - 250 ml kawy espresso - 60 ml likieru amaretto - 90 g drobnego cukru do wypieków Przygotowujemy poncz kawowy. Zaparzamy(...)gęsta i puszysta. Serki mascarpone przekładamy do miski, mieszamy i porcjami dodajemy do ubitej masy – mieszamy łyżką (nie używamy już miksera). Na dno blaszki (lub naczynia żaroodpornego) układamy warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym (nasączamy bardzo krótko – wystarczy po 1 sekundzie z każdej strony). Na biszkopty wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy i ponownie układamy nasączone biszkopty. Na wierzch wykładamy pozostałą masę

mojewypiekiinietylko
Ciasto z masą jabłkową i pierniczkami 282

innych, niepasujących do siebie składników... Po spróbowaniu pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest po prostu pysznie :) Takie właśnie jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami Jeżeli przygotowałaś/eś danie(...)tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki

Domowa cukiernia Ewy
Rumowe Tiramisu 172

znałam taki, do którego koniecznie dodaje się amaretto. Ponieważ nie posiadałam go w domu postanowiłam trochę poimprowizować - i zamiast niego dodałam rumowy aromat. Smakuje dobrze ! :)  Składniki: 20 podłużnych biszkoptów 6 żółtek jaj 8 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy(...)niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów i układamy warstwę w naczyniu. Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem. Gdy staną się białe dodajemy serek mascarpone.  Układamy warstwę masy na biszkoptach. Następnie ponownie układamy warstwę biszkoptów oraz na samej górze warstwę masy. Całość wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Tiramisu kroimy

Taste Therapy
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 120

jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem(...)nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno ale nie przebijam.Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam.Kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się

wesoła kuchnia
Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami 120

jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.    biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem(...)nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno ale nie przebijam.Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam.Kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się

wesoła kuchnia
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 395

Zastanawiacie się co upiec na zbliżające się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą

Cukiernia Pychotki
Makowe z wiśniami 2305

Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni(...)mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych pozostałe: 1 galaretka wiśniowa Biszkopt: Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno,. ale nie przebijam. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, i dalej ubijam. Kolejny cukier dodaję jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko

wesoła kuchnia
Deser na babski wieczór i nie tylko 126

odmiany coś słodkiego na każdą okazję... Składniki na deser (2 porcje): mała śmietana 30% łyżeczka cukru czekolada mleczna pomarańcz skórka pomarańczy biszkopty sok pomarańczowy i opcjonalnie likier pomarańczowy cynamon Zmiksować śmietanę tak, aby powstała bita śmietana i dodać do niej cukier. Rozpuścić czekoladę (z wyjątkiem dwóch kostek). Skórkę pomarańczy po uprzednim wyparzeniu zetrzeć, a następnie obrać resztę. Owoc pokroić(...)kawałki. Biszkopty maczać w soku i likierze, ale tak aby lekko nasiąkły i nie zrobiła się z nich papka. Układać warstwami biszkopty, bitą śmietanę, jeszcze raz biszkopty, czekoladę, owoce. Wierzch polać czekoladą, doprawić szczyptą cynamonu i posypać skórką pomarańczy. Udekorować kostką czekolady

Karola gotuje
Ciasto na Boże Narodzenie 150

Kakaowy biszkopt przeplatany kremówką z mascarpone  - przygotuj to ciasto i poczuj magię Świąt! Spraw niespodziankę swoim najbliższym i udekoruj ciasto słodkimi choinkami lub gwiazdkami. Składniki (blaszka 24x35):   - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)pomocą nitki :) W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę - kiedy będzie już prawie gotowa, czyli "sztywna", dodajemy mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy jeszcze ok. 1 minutę. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do naszej foremki i smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy drugą część masy. Wierzch ciasta dekorujemy słodkimi ozdobami świątecznymi i wstawiamy do lodówki

Alutka-Gotuje
torcik michałkowy 134

cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta.   *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe: 600 ml śmietanki kremówki  po 15 cukierków Michałki(...)zwykłych 2 opakowania śmietan-fixu  dodatkowo: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 300 ml śmietanki kremówki 100 g posiekanych orzechów  garść orzechów laskowych w całości  Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić. Kiedy będą sztywne powoli dosypywać cukier a następnie dodawać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać i przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami 141

Jabłecznik z jeżynami nie za słodki, lekko kwaskowy. Użyłam kwaśnych jabłek ale można bardziej słodkie. Jest bardzo dobry i szybko znika. Moja rodzina zajadała się nim do ostatniego okruszka. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem(...)Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu. Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek

wesoła kuchnia
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 356

likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcjami dodawać cukier. Miksować do otrzymania gęstej, lśniącej piany. 2. Dodać żółtka, zmiksować do powstania jasnej masy(...)przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. 4. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. 5. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać. 6. Biszkopt piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C (dół +termoobieg). Ostudzić. 7. Przygotować poncz. Gorącą wodę osłodzić, przestudzić. Dodać amaretto i sok z cytryny. Wymieszać. 8. Ostudzony

W mojej kuchni
SERNIK KAWOWY 115

jest kawowy, ale nie przesadnie tylko z taką nutką ! Podczas każdego kęsa kawa jest wyczuwalna, ale delikatnie, co sprawia, że chce się jeść więcej.  Spód zrobiłam z podłużnych biszkoptów, które zanurzyłam w kawie rozpuszczalnej.  Okazało się to idealnym rozwiązaniem :) Taki sernik mogłabym jeść codziennie zamiast pić kawę ! :) Składniki tortownica 15- 16 cm: Spód: biszkopty podłużne 100 gram kawa(...)łyżeczka kawa rozpuszczalna 1/2 szkl. (z 1 łyżki) Wierzch: śmietana kremówka 150 ml.  kakao do oprószenia cukier puder 1 łyżka Metoda: Spód: Kawę rozpuścić w wodzie. Każdy biszkopt zanurzyć w kawie, ale nie za długo (aby nam się nie rozwalił). Biszkopty wyłożyć na tortownicę wyłożoną pergaminem.  Masa serowa: Twaróg zmielić. Dodać żółtka, masło i zmiksować.  Dodać pozostałe

Kuchnia Paulettes
Zimowe mini torciki 146

świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM:  5 zimnych jaj  300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %  szczypta soli  3 łyżki cukru pudru  1 szklanka cukru  1/2 szklanki orzechów brazylijskich i arachidowych(...)może być proszek do pieczenia piernika, wtedy nie dajemy przyprawy korzennej ** na 3/4 l mleka - polecamy z tej firmy, bo ma naturalny i intensywny śmietankowy smak *** w dowolnej proporcji BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Dzięki temu nie przebijemy piany. Kiedy całość będzie już sztywna, utrwalamy stopniowo dodając cukru. Żółtka mieszamy

Kuchnia od dwojga