radosnych Świąt Bożego Narodzenia, i pięknego Nowego Roku 2018! Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia! Porcja dla 6 osób Czas przygotowania : 40 min. Czas pieczenia : 15 min. Składniki na biszkopt: ● 60 g mąki pszennej ● 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej ● 4 jajka ● 100 g cukru + 2 łyżki ● 8 g cukru waniliowego ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 3 łyżki ciemnego(...)armaniaku) Składniki na polewę : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 33% 25 g cukru pudru Do dekoracji: ● kilka lukrowanych kasztanów kandyzowanych (opcjonalnie) ● srebrne cukrowe perełki Przygotowanie biszkoptu: Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum (lub koniak). Odstaw. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze rozłóż arkusz papieru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapóźniej upiekłam to ciasto, które widzicie poniżej. W planie na dziś jeszcze upieczenie piernika staropolskiego, więc zapach korzenny będzie się unosił jeszcze długo, długo w moich czterech Sposób przygotowania Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika (bez cukru i mąki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)cukru pudru 1 kostka masła (200g) Galaretka mandarynkowa: 10 mandarynek Ok 1½ szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Dodatkowo: Ok ½ puszki masy kajmakowej (200g) 24 małe okrągłe biszkopciki Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia
Kuchnia w czekoladziepiorunujące wrażenie na gościach. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje - dość pracochłonne, ale raz do roku warto się "pomęczyć", aby upiec wykwintny tort 😉 Idealny na świąteczny stół! Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 1 szklanka mąki 1 szklanka maku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Żurawina: 500 g żurawiny świeżej (może(...)prawdziwą wanilią Beza makowa: 4 białka 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka maku szczypta soli Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła garść żurawiny perełki ozdobne Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści
Kuchnia MagdaLenyjako świąteczny wypiek. Możemy przygotować go wcześniej, a zachowa super smak i świeżość na długo. Jest wysokie, podzielne, łatwo się kroi. I przede wszystkim jest bardzo, bardzo dobre. Polecam:) Biszkopt orzechowy: 7 jajek 1 op. cukru wanilinowego 3/4 szkl. drobnego cukru 140 g mielonych orzechów 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto krucho-drożdżowe(...)doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Przekładamy w następujący sposób: 1 blat biszkoptu orzechowego – połowa masy budyniowej – krucho-drożdżowe ciasto z jabłkami – reszta masy – 2 blat biszkoptu orzechowego – polewa (u mnie roztopione 150 g czekolady
Smaki Na Talerzuporcje): 0,5 kg truskawek 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki (180 ml) wody listki mięty Przygotowanie: 1) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem(...)jednolity mus. Jeżeli truskawki nie są wystarczająco słodkie, mus można dosłodzić np. 1 łyżką cukru pudru. 3) Do wody dodać 4 łyżki z przygotowanego musu i dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać w rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych
Fitsweet.metakie zestawienie nie może być złe także jeśli chodzi o ciasto. I tak też powstało Banuti (nazwa wymyślona przez siostre ;) ). Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 400 ml śmietanki 30 % 300 g kremu Nutella(...)łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g kremu Nutella 1 opakowanie maślanych herbatników kakaowych mleko do namoczenia herbatników 6 dużych bananów Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36
My sweet a lifejesteście smakoszami chałwy? Jeśli tak to zapraszam na delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku chałwy.Do przygotowania ciasta wykorzystałam produkty HELIO oraz ePrezenty Składniki: 160 g chałwy 150 g białej czekolady Helio 450 ml śmietany kremówki 30% 15 g żelatyny w płatkach 30 g orzechów włoskich Helio masło do wysmarowania formy 30 g wiórków kokosowych Helio Składniki na ciasto(...)jajek 113 g mąki pszennej 90 g cukru szczypta soli 1,5 łyżki kakao przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier puder. Na samym końcu dorzucamy żółtka, kakao, mąkę i pokrojone drobno orzechy. Rozsmarowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 160 stopniach C 180 stopniach
Podróż w kulinariaWYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. MASA SEROWA: SKŁADNIKI: - 1,5 szkl zimnego mleka - 3 śnieżki na mleko - 500g serka homo naturalnego(...)ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i serek homo. Na samym końcu dodać tężącą galaretkę. 1/3 masy przelać do osobnej miski i dodać odrobinę niebieskiego barwnika. DODATKI: - biszkopty - 2 galaretki bursztynowe - 2 szkl gorącej wody (galaretka rozpuszczona w 2 szk wody, zalewamy placek gdy galaretka zacznie tężeć) PRZEŁOŻENIE: biszkopt-masa z barwnikiem-biszkopty-masa bez barwnika-galaretka
Dziś Ja gotujebudyniowy: • 1 i 3/4 szklanki mleka • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru ) • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 200 g masła Dodatkowo: • 2 galaretki ( agrestowe ) • opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g ) • polewa czekoladowa • posiekane orzechy do posypania Nasączenie biszkoptów: • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki wrzątku • 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto jasne - białka ubić na sztywną(...)Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić. 13. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić. 14. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego. 15. Następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. 16. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. 17. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. 18. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. 19. Schłodzić
W mojej kuchniwcześniej trzeba zamówić przez internet biały mak , który nie jest dostępny w regularnej sprzedaży w sklepach (być może w okolicach Poznania jest dostępny). Pierwszego dnia wypiekamy bezglutenowe biszkopty, drugiego zagniatamy i wałkujemy ciasto, trzeciego dnia robimy farsz i już wypiekamy rogaliki i zajadamy :-) Mój przepis został zainspirowany przepisem z bloga Śladami Słodkiej Babeczki , który na potrzeby wersji bezglutenowej nieco(...)rodzynków spora garść migdałów 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej mogą być jeszcze orzechy włoskie, figi, daktyle - pominęłam te składniki 2 łyżki śmietany 2 białka 3-4 sztuki bezglutenowych biszkoptów (musimy je upiec dnia pierwszego) oraz 1 jajko + łyżka mleka do wysmarowania rogali przed pieczeniem Dekoracja: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie
Kawa z mlekiemzabierałam się długo. Z racji, że wyprawiałam córeczce chrzciny ciasta piekłam sama, więc wykorzystałam moment i upiekłam właśnie te ciasto. W smaku przypomina rafaello. Ciasto jednym słowem jest pyszne! Biszkopt przełożony najlepszym kremem kokosowym jaki w życiu jadłam. Jest delikatne, takie lekkie a nawet puszyste jak chmurka. Jestem miłośniczką takich smaków. Przepis zostaje już u mnie na długo! Utrwalony(...)przypieczętowany w moim małym zeszyciku. ~~PRZEPIS~~ Biszkopt jaja 5 szt. cukier puder 3/4 szkl. mąka pszenna 3/4 szkl. mąka ziemniaczana 1/4 szkl. Krem masło 200 g. czerstwe bułki małe 3 szt. 3 szkl. mleka cukier 1/2 szkl. cukier wanilinowy 1 op. wiórki kokosowe 150 g. Dodatkowo dżem malinowy 1 słoik ( u mnie domowej roboty
Kuchnia PaulettesRolada biszkoptowa ze śmietaną Ciasto to w kształcie rolady idealnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na skomplikowane ciasta, a chcemy czymś zachwycić gości. Niby zwykły biszkopt ze śmietaną, ale nie tylko dobrze się prezentuje, jest smaczne, delikatne i aż ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jedyny minus - zbyt szybko się kończy. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt(...)cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około
My sweet a lifespróbuje uzależni się od niego. :) Przepis na lumarka powstał zupełnie przypadkiem z potrzeby zjedzenia czegoś mocno orzechowego. Szczerze? Jedno z najlepszych deserów, jakie powstały w naszej kuchni :) BISZKOPT (który zawsze się udaje!): 5 zimnych jaj szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżki octu spirytusowego 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy na 3/4 l mąka(...)serka mascarpone 200 g orzechów ziemnych niesolonych DODATKOWO: ok 100 g orzechów ziemnych niesolonych 3 - 4 łyżki dżemu wiśniowego do posmarowania biszkopta kieliszek orzechówki lub innego alkoholu do nasączenia BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Dzięki temu nie przebijemy piany. Kiedy całość będzie już sztywna, utrwalamy stopniowo dodając cukru. Żółtka mieszamy
Kuchnia od dwojgaCiasto Prince Polo Połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smaku batonika Prince Polo i polewy czekoladowej. Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać się dość trudny, lecz to tylko pozory. Trochę czasochłonny, lecz warto wykorzystać ten przepis na rodzinnych uroczystościach. Z pewnością zasmakuje wielu osobom. Idealnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Składniki(...)duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na bezę Prince Polo: 6 białek szczypta soli 30 dag cukru pudru 4 batoniki Prince Polo max 100 g orzechów włoskich 120 g wiórek kokosowych Na krem: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki
My sweet a lifePyszne ciasto na każdą okazję. Przygotowując go należy jednak uzbroić się w cierpliwość, tak aby obie masy dobrze stężały. Polecam również biszkopt z tego przepisu, bo wychodzi idealny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 170 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na nasączenie: 1 torebka herbaty(...)cytryny 1 łyżeczka cukru Na krem: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka brzoskwiniowa Na galaretkę: 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń (825 g) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli
Passions hobbies life