biszkopt - 17572 przepisów (strona:365/1172)

Tort cytrynowo miętowy- oldschoolowy 180

Nasączony jest cytrynówką i miętą.  Posmarowany bezą włoska. Używając palnika cukierniczego przypiekłam ją troszkę ;) Nie przyzwoicie prosty do wykonania.  Orzeźwiający- słodko kwaśny z delikatną nutą mięty. Spróbujcie Biszkopt o średnicy 18 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Przepis na biszkopt 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej(...)stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe.  Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Lemon  cud 4 duże jajka 4 żółtka 320 g drobnego cukru 160 g masła sok i skórka z czterech cytryn W garnuszku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Biszkopt z kremem i truskawkami 125

Biszkopt z kremem to proste i smaczne ciasto.U mnie bardzo lubiane przez domowników.Puszysty biszkopt ,maślany krem i galaretka z truskawek. Zachęcam do wypróbowania.🍰 Biszkopt 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka(...)galaretkę,sok z cytryny i cukier.Podgrzać do momentu rozpuszczenia galaretki (nie gotować).Zmiksować i odstawić. (Masy powinno być 450-500 ml,jeżeli jest mniej uzupełnić wodą) Dobrze przestudzony biszkopt przekroić na 2 części.Pierwszą część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również

Anielskie wypieki
Rafaello 185

kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema warstwami biszkoptów, robiłam w foremce prostokątnej... ale nie zamieszczałam na blogu. Dzisiaj mam dla Was przepis w wersji   tortowej. Przepis właściwie powstawał w trakcie robienia mojego „Rafaello” (tortownica średn. 26 cm) Składniki(...)galaretki cytrynowe 200 g białej czekolady połamanej na cząstki 300 g wiórków kokosowych 600 ml śmietany kremówki (30%) biszkopty podłużne Wykonanie: Do   rondelka wlałam 500 ml wrzącej wody, wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady. Mieszałam tak długo, aż się czekolada roztopiła i pięknie połączyła z galaretką tworząc aksamitny krem. Odstawiłam

Kuchnia u Krysi
MALINOWA CHMURKA Z BEZĄ NA PODŁUŻNYCH BISZKOPTACH 1537

galaretka również malinowa, ubita śmietana i beza :)  Ciasto to wykonane jest na kruchym cieście, jednak mi w lodówce zalegały białka jaja, więc moja malinowa chmurka jest na podłużnych biszkoptach maczanych w soku malinowym :) Składniki na formę prostokątną 24 na 26 cm: * około 18- 20 podłużnych biszkoptów * 3 malinowe galaretki * około 600 g malin (użyłam mrożonych) * 3 i 1/2 szklanki(...)Wstawić bezę i suszyć ją około 50-55 minut. Bezę delikatnie wyjąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Maliny rozmrozić. W powstałym podczas rozmrażania malin soku maczać biszkopty i układać je obok siebie na dnie blachy. Wodę zagotować. Rozpuścić w niej galaretki malinowe, odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej maliny, wymieszać i wylać galaretkę na biszkopty. Wstawić

Zrób to smacznie
Biszkoptowy przysmak z mascarpone i słonecznikiem 192

Dziś wzięło mnie na pichcenie, zrobiłam pyszne ciacho które każdemu przypadnie do gustu. Moja rodzinka zadowolona, widać to po ich minkach i uśmiechach na mordkach . Biszkopt: jaja 6 szt mąka pszenna typ 500 4 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki cukier 3 łyżki Dodatkowo: śmietana 30% 600 ml mascarpone 500 gr śnieżka do przyrządzenia na wodzie  Cykoria( zamiast cukru dałam(...)mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam w poprzek biszkopt. Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku .Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam

Różowa kuchnia
Truskawkowy puch - sernik na zimno 137

sernik jest inny - delikatny i lekki, z truskawkowym sercem w środku, a swoją konsystencją przypomina puszystą różową piankę.  Prawdziwa rozkosz dla truskawkowych łakomczuchów:) Składniki: ok. 12 okrągłych biszkoptów 400ml jogurtu greckiego (bez mleka w proszku) 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru 500g truskawek 1 op. galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 50ml mleka mleko do namaczania biszkoptów Przygotować serek labneh(...)sztywno. Serek labneh utrzeć z cukrem i truskawkowym musem, ciągle miksując wlać żelatynę. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem lub folią spożywczą. Biszkopty maczać krótko w mleku i wyłożyć nimi dno tortownicy. Na biszkopty wylać 1/3 masy serowej, odstawić na 5 minut do zamrażarki. Następnie wyjąć z zamrażarki, na masie serowej położyć stężałą truskawkową

Obiad gotowy
sernik z różowym moro 181

Pochmurną pogodę przeganiam kolorowym optymistycznym sernikiem. Jego  konsystencja była tak lekka, że rodzinka myślała, że to sernik bez pieczenia. Serniki na biszkoptach to moje ulubione, bo nie trzeba zagniatać ciasta. *foremka 25*34 cm Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu(...)waniliowego 3/4 szklanki oleju łyżka kakao 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie galaretki truskawkowej kolorowa posypka cukrowa szczypta różowego barwnika Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, na dnie ułożyć biszkopty.  Twaróg zmielić w maszynce (lub   zblenderować a żeby było łatwiej można wymieszać z serem z wiaderka). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęstą, jasną masę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Torcik na zimno z truskawkami + film 127

Lekki, orzeźwiający, przepyszny torcik bez pieczenia z truskawkami na biszkoptach, w czterech smakach to deser idealny na ciepłe, letnie dni. Przygotowanie takiego deseru jest czasochłonne, aczkolwiek bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity, po prostu niebo w gębie;-)     składniki na tortownicę 26 cm 14 sztuk okrągłych biszkoptów 3 serki homogenizowane waniliowe ( po 300 g) 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki(...)cytrynowe 2 galaretki agrestowe 1 galaretka truskawkowa 400 g truskawek przepis Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody do 1,5 szklanki, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Lekko tężejącą galaretkę miksujemy z serkiem homogenizowanym (w ilości 300 g ) a następnie wlewamy na biszkopty. Tortownicę

Smakowite Dania
Rolada zielone jabłuszko 155

Orzeźwiająca i lekka rolada z musem jabłkowym i malinami. Prosta do wykonania, na wskroś jabłkowa i cudownie zielona. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków 1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej) szczypt soli Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować(...)stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Powinno być nie spieczone raczej blade. Przygotujcie sobie lnianą ściereczkę, posypcie cukrem i upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełóżcie na ściereczkę. Zdejmijcie delikatnie papier do pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia. Mus jabłkowy 300 g prażonych jabłek 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wiśniowy tort na 1 urodziny mojego syna 182

Robiąc tort dla mojego rocznego syna chciałam aby było bardzo kolorowo, ale też nie chciałam robić wypieku z masą cukrową. Dlatego też postawiłam na smak wiśniowy z kakaowym biszkoptem, a za dekoracje posłużyły mi draże M&M's. Efekt końcowy był ładny, ale przez całą noc w lodówce draże weszły w reakcje z kremem i spłynął z nich barwnik(...)szczęście tylko od spodu. Poza tym tort jest bardzo smaczny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jajek szczypta soli 200 g cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 600-700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg śmietany

Passions hobbies life
Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 200

przygotowania tortu i kremu wykorzystałam włoski likier limoncello, produkowany z cytryn z Sorrento. Kwaskowaty smak cytryny i likieru limoncello doskonale łączy si ę  ze słodyczą biszkoptu a każdy kęs tortu to czysta przyjemność. Przyznam sie Wam nieskromnie, że zakochałam si ę  w tym torcie. Mam nadzieje(...)piacere per il palato. Deve anche ammettere che mi sono veramente innamorata di questa torta. Spero quindi che anche a Voi farà lo stesso effetto. Buon appetito! SKŁADNIKI Cytrynowy biszkopt 200 g m ą ki pszennej  160 g masła 100 g cukru 16 g proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego 125 ml limoncello 4 jaja 1 cytryna

La grande e la piccola cuoca
TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI 154

spróbować, to gorąco namawiam do wypróbowania mojego przepisu.   Przygotowanie: 20 min Chłodzenie: 3 godz. Dla 4 osób : ● 400 g truskawek ● 3 jajka ● 250 g mascarpone ● ok.12 podlużnych biszkoptów ladyfingers ● 120 g cukru ● ¼ cytryny ● sól Przygotowanie: Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem. Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. 250 g truskawek pokrój(...)domieszaj mascarpone, ubij całość od uzykania gładkiego kremu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz delikatnie, przy pomocy szpatułki, z kremem z mascarpone. Zanurzaj szybko po jednym biszkopcie w coulis truskawkowym i układaj je jeden obok drugiego w szerokich szklankach lub miseczkach. ** Wyłóż na nie warstwę kremu z mascarpone, a następnie kawałki truskawek, po czym na nowo biszkopty

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami mojej mamy Hani 142

Fantastyczny sernik na zimno z przepisu mojej mamy. Na biszkoptach- minimum pracy, maksimum efektu. Niezbyt słodki, odrobinę kwaśny i z ogromną ilością truskawek! Moja mama twierdzi, że jest to sernik w stylu fit, niestety jako dietetyk nie mogę się z nią zgodzić, chociaż z pewnością jest to lżejsza alternatywa dla standardowych serników z masłem lub ciast z tłustymi kremami. Polecam(...)względu na to, że to na prawdę pyszne ciasto.  Składniki (na blachę 20 cm x 20 cm): 100 gram biszkoptów  4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 250 gram śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru  800 gram jogurtu naturalnego lub greckiego  1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 750 ml gorącej wody

Mango Papaja
Tort truskawkowy bez pieczenia 435

Uwielbiam truskawki i pyszne torty. Tort truskawkowy bez pieczenia jest niewątpliwie świetnym rozwiązaniem, by pogodzić te dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach(...)Rady znajdziesz na końcu wpisu. Smacznego! Składniki na tortownicę 26 cm: 1 i 1/2 op. rurek waflowych z kremem kakaowym (lub pół na pół z pustymi) ok 2/3 op. biszkoptów podłużnych 2 galaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 150 ml gorącej wody 1 galaretka agrestowa + 200 ml wody 430 - 450 ml śmietanki 30% truskawki

Anioszek w kuchni
Śmietanowy sernik na zimno 258

słodkiej śmietanki. Czasem warto zrezygnować z diety i zjeść kawałek takiego mago smacznego ciacha. Polecam   Składniki: 400 ml śmietanki 36% schłodzonej 3 galaretki malinowe w proszku 50 g biszkoptów tortownica o średnicy 16 cm Przygotowanie: Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy galaretki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody, a trzecią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy obie(...)rozpuszczenia. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami ( kruszymy też w przestrzenie między całymi biszkoptami). Śmietankę przelewamy do wysokiej miski i miksujemy na sztywno. Następnie powoli wlewamy tężejące galaretki( te rozpuszczone w 1 szkl wody), cały czas miksując. Tężejącą masę przelewamy delikatnie na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka (rozpuszczona w 50 ml wody) zacznie tężeć przelewamy ją ostrożnie na ciasto

słodkie i nie tylko historie kulinarne