chrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do pieczenia. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego, 5 łyżek kakao Decomorreno, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru , dżem z czarnej porzeczki lub inny. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody(...)łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), dżem porzeczkowy, ażurki czekoladowe, truskawki. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy
Państwo Wojtczuk gotujązazyczyło sobie czekoladowo wiśniowy na jedną a na drugą cytrynowy (juz w krótce przepis). Dekoracj aopłatkiem, którą bardzo sobie chwalę. Ale można go zrobić z różnych innych okazji :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Krem: Krem: 1000 ml śmietany, 4 łyżeczki kakao Decomorreno, 2 śmietanfixy, 4 łyżeczki cukru pudru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)Poncz: herbata, sok z cytryny, cukier, rum wiśniowy Mus: 1 kg wiśni, cukier puder do smaku Poncz: herbata, cukier, cytryna, rum wiśniowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z kakao (zamiast części mąki wsypuję 5 łyżeczek kakao, ale waga całości musi się zmieścic w proporcjach powyżej
Państwo Wojtczuk gotująchałwy, ale nie jest za słodki. Przepis praktycznie cały zoionu wg oryginału oprócz zwiększenia ilości kremu ponieważ chcialam nim różwnież ozdobić boki tortu. Smakował i dzieciom i dorosłym :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Ciasto sezamowe: 3 białka, ½ szklanki cukru, ½ łyżki maki ziemniaczanej, ½ łyżki mąki zwykłej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g sypkiego sezamu Krem(...)mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki drobnego cukru, 6 żółtek, 3/4 kostki masła, ok 300 g chałwy kakowej, marmurkowej (wanilia kakao) lub orzechowej. Poncz: czarna herbata, cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z kakao (zamiast części mąki wsypuję 5 łyżeczek kakao, ale waga całości musi
Państwo Wojtczuk gotująKolejny tort, który przeleżał na komputerze. Tort na specjalne życzenie syna był śmietanowy z wiśniowym musem. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru Mus: 500 g wiśni (ja brałam mrożone), cukier do smaku. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki(...)wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), mus wiśniowy, galaretka wiśniowa. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut
Państwo Wojtczuk gotująbaaardzooo długo, ale ostatnio sobie o nim przypomniałam i postanowiłam wreszcie opublikować. Kiedyś gdzieś znalazłam przepis na krem oparty na truflach. Trochę zmieniłam i wyszło coś takiego pysznego:) Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki. Nadzienie: 400 g cukierków trufli, 2 czekolady gorzkie 70%, 300 g masła, 330 ml śmietany 30% (kupowałam w Biedronce a tam mają(...)takie nietypowe pojemności) Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Ciasto wykładamy na blachę taką co jest dołączona do piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto musi być równo rozłożone. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut ciasto nie może się
Państwo Wojtczuk gotująśmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Słonecznik: 500 g słonecznika łuskanego 100 g cukru 100 g masła 2 łyżki mleka Opis przygotowania: Najpierw przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtka. Na początku białka z cukrem ubijamy na sztywną masę. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych białek powoli dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę(...)końcu dodajemy kakao i wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia oraz wylewamy na nią przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z blachy i zdejmujemy papier. Pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy słonecznik. Słonecznik lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do tego również cukier, masło oraz mleko. Wszystkie
Ciastka i ciastazgrozo – bez alkoholu. Skandal! Może i skandal, ale całkiem dobry i niedewastujący wyrzutów sumienia, zdrowia psychicznego dietetyków i nieposzerzający nas tak bardzo w pasie. Potrzebujemy: opakowanie dowolnych biszkoptów 3 filiżanki dobrej kawy (biszkopty sporo płynu chłoną) 2 łyżki ekstraktu waniliowego pestki z jednego granatu opakowanie 350 g serka mascarpone opakowanie 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego łyżkę cukru kokosowego(...)talerzykach, ale tiramisu można ułożyć nawet w formie do pieczenia wyłożonej folią spożywczą. Jogurt i mascarpone mieszamy razem, dodajemy cukier kokosowy lub inny odpowiadający nam słodzik. Zaczynamy składanie. Biszkopty moczymy w kawie i układamy warstwę, na to dajemy jogurt z mascarpone i posypujemy pestkami granatu, na to warstwa biszkoptów i znowu warstwa serka. Dekorujemy pestkami granatu, posypujemy kakao lub startą
ladykitchensię kroiło i można było ładnie podać . U mnie takie ciacho znika w mig. Do dekoracji użyłam miechunki suszonej Helio. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 duże podwójne paczki podłużnych biszkoptów w cukrze 500 g serka mascarpone 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 500 ml śmietany kremówki 30 % 20 g żelatyny 1/2 szklanki zimnej wody 3 łyżki likieru waniliowego(...)śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Jeśli lubicie słodkie ciasta czy desery dodajcie więcej cukru. Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią. Każdy biszkopt namaczamy chwilę w kawie i wykładamy dno formy, na biszkopty wykładamy trochę masy, następnie namoczone biszkopty, masa i tak do wykończenia składników. Wierzch oprószamy obficie gorzkim kakao.Odstawiamy do lodówki
Sama słodycz i szczypta chilichciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę bananową: 5 dobrze dojrzałych bananów 100 g masła 2 galaretki cytrynowe na krem(...)wierzch: 3 banany 2 opakowania galaretki cytrynowej UWAGA- jeśli nie chcecie używać gotowego kremu karpatka, można ugotować zwykły budyń. Użyłam karpatkowego, bo córcia bardzo go lubi. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dorzucać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKlasyczny przepis na biszkopt na tort. U mnie w domu, torty piecze się 4 razy w roku, w tym jeden tuż przed świętami. Ten przepis na biszkopt jest więc sprawdzony, i zawsze wychodzi tak jak należy. Biszkopt jest delikatny ale też nie suchy. Robi się go szybko i przede wszystkim prosto. Spróbujcie sami :) Składniki: * 5 dużych jaj * 4 łyżki mąki(...)okrągłej foremce przez 40 minut w 165 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w foremce na około 2 godziny, aby wystygł. Dopiero wtedy otwieramy i możemy przekrajać. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień przed robieniem całego tortu
Klasyka GotowaniaDzień dobry, co zrobić kiedy zapas chałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli(...)dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę i starannie miksujemy. Do drugiej części rozpuszczoną gorzką czekoladę (ważne by była ostudzona) i również miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: biszkopt kroimy na pół, nasączamy herbatą, wykładamy krem chałwowym, układamy bezy, a na nie kremem czekoladowy i drugą część biszkoptu. Można polać po wierzchu polewą czekoladową. Gotowe ciasto chłodzimy
Cynamonowe szczęściezamknąć, przygotował dla Was najlepsze tiramisu, jakie kiedykolwiek jedliście. Tym razem wzbogaciłam smak klasycznego kremu dodatkiem chałwy. Nie bójcie się - deser wcale nie jest przesłodzony. Słodycz chałwy doskonale równoważą biszkopty namoczone w mocnej, gorzkiej kawie. Całość jest lekka, kremowa i delikatna. Poderwie niejedne uczucia, które zaległy na dnie serca. Chałwowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 250 g serka mascarpone(...)jajka 50 g cukru pudru 70 g biszkoptów 100 ml mocnej, zimnej kawy 50 ml likieru kawowego 150 g chałwy waniliowej dodatkowo: 2 łyżki kakao 4 kiście czerwonej porzeczki chałwa Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Kawę wymieszać z likierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMakowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd(...)został opublikowany przez LGD Liwosz. W oryginalnym przepisie nie podano składników na biszkopt, ani na polewę. Pochodzą one ode mnie. Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Składniki na biszkopt (foremka 25x35 cm): 4 jajka (białka i żółtka osobno) 4 łyżki cukru 6 pełnych łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Wykonanie: Białka ubijamy mikserem na sztywno
Trzeci talerzkolorowy i łatwy w wykonaiu Tęczowy Śmietanowiec. Najlepiej zacząć od przygotowywania galaretek: 4 różne galaretki rozpszczone, KAŻDA w szklance wody. Galaretki zostawiamy do stężęnia. Jak zastygną kroimy w kostkę. Biszkopt: 5-6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki 1/4 mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy(...)mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą, najlepiej drewnianą łyżką. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem lub posypaną mąką. Pieczemy ok 15 min w temp. 160* do tzw. suchego patyczka. Biszkopt przekrajamy na pół. Masa: 0,5 l jogurtu greckiego 0,5 l śmietany 18% 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1 szklanka (250 ml) mleka
Moje Słodkie Piekiełkogram suchego maku 0,5 litra mleka (ok. 2 szklanki) 5 czubatych łyżek cukru cukier wanilinowy 4 żółtka 40 gram mąki ziemniaczanej skórka z 2 cytryn 150 gram masła Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier się nam rozpuści dodajemy 4 żółtka. Pozostałe składniki ( wiórki kokosowe, migdały i mak) mieszamy(...)połączenia się składników szpatułką. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ° . Po ostudzeniu kroimy go na dwie równe części. Masa: Nastawiamy 300 ml mleka z cukrami, w tym samym czasie ucieramy pozostałe żółtka z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczaną. Składniki powinny tworzyć jednolitą masę. Gdy mleko zagotuje się wlewamy, cały czas mieszając nasz budyń. Czekamy do momentu zagotowania
Słodkie ciacho