biszkopt - 17572 przepisów (strona:375/1172)

Torcik winogronowy 104

których da się coś zrobić. Truskawki smakują jak kartofle, a maliny to sama woda. Winogrona, co prawda też eksportowe, ale smakowo jeszcze dają radę. Składniki: Biszkopt • 2 jajka • 2 czubate łyżki mąki • 2 łyżki cukru Masa śmietanowa • 4 jajka • 1 szklanka cukru • cukier waniliowy • 1 szklanka białego wina wytrawnego lub soku winogronowego • 2 plastry cytryny • 2 gożdziki(...)laski cynamonu • 400 g śmietanki 30% • 8 łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka, lekko ubić. • Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut

To co kocham
Rolada z jabłkami 127

jabłka, to pozostałe składniki zawsze się znajdą. Składanie rolady jest błyskawiczne – należy ją zwinąć bezpośrednio po upieczeniu. Rolada wyśmienita jest na ciepło, po ostygnięciu biszkopt robi się wilgotny i smakuje jeszcze lepiej. Składniki: • 5 dużych jabłek np. szara reneta • 1 cukier wanilowy • 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka(...)trochu cukru cały czas ubijając. • Wbijać po jednym żółtku, mieszając do wchłonięcia się każdego żółtka. • Przesianą mąkę wsypać do piany i delikatnie przemieszać łyżką. • Biszkopt wylać na jabłka, wygładzić powierzchnię. • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 40 minut. • Na upieczonym cieście położyć czystą ściereczkę, na to tacę

To co kocham
Tiramisu ze śliwkami 155

jeść od razu po przygotowaniu, ale wtedy należy nakładać łyżką, natomiast następnego dnia, gdy poleży w lodówce, można go pokroić jak ciasto. Składniki: – biszkopty podłużne, 2 opakowania – 500 g serka mascarpone – 500 ml śmietany 30% – 1 puszka 440 g kajmaku czekoladowego – 2 łyżki cukru pudru – 3/4 szklanki powideł śliwkowych(...)ekspresu lub rozpuszczalną. – Zmiksować masę kajmakową z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru – W blaszce prostokątnej odpinanej ułożyć na dnie biszkopty maczane w kawie. – Wyłożyć połowę powideł śliwkowych na biszkopty i delikatnie rozsmarować. – Na biszkopty z powidłami wyłożyć połowę masy serowej. – Czynność powtórzyć, powinny

To co kocham
PRZEKŁADANIEC KOKOSOWO - CZEKOLADOWY 150

Składniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny z masłem np. Kasia (1 kostka) 1/2 litra mleka 100 g wiórków kokosowych  Masa czekoladowa 1 budyń czekoladowy 1/2 szklanki cukru 125 g margaryny z masłem np. Kasia(...)kostki) 250 mililitra mleka 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem

Ciastka - domowe słodkości
ZAKRĘCONY TORCIK 166

tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje.    SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki(...)kawy mielonej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, perełki cukrowe, czekoladowe ozdoby, wiórki czekoladowe WYKONANIE  Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy. Krem

słodki bratek
Biszkopciki serowo-jagodowe 177

wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut(...)drugą robimy to samo Z biszkoptu wykrawamy szklanką kółeczka i nasączamy herbatą (powinno wyjść ok. 40 placuszków biszkoptowych). Można zrobić odwrotnie: przez wykrojeniem kółeczek cały biszkopt nasączyć herbatą Teraz robimy masę jagodową: rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy

Szczęśliwa kuchnia
CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA 213

tylko wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml  schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu z wanilią - 5 łyżeczek kawy(...)inki (u nas zwykła rozpuszczalna) - 5 łyżek pudru (u mnie trzcinowy) - 1-1,5 opakowania biszkoptów (są różnej gramatury...) - ok. 140g herbatników - masło do przesmarowania tortownicy lub papier do wyłożenia W misie miksera umieszczamy kremówkę z mascarpone, dodajemy kawę, puder i cukier z wanilią, Wszystko RAZEM ubijamy aż masa zgęstnieje. Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem (jak zrobiły moje dziewczyny

Smaczne Zdrowe
Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą na 2 urodziny bloga. 225

tort, który z tej okazji przygotowałam. Jak to u mnie bywa, nie obyło się bez przygód :D. I tak prezentuję Wam tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą. Biszkopt zrobiłam z mielonymi migdałami, co sprawiło, że był lekko wilgotny i nie było potrzeby go nasączać. Przepis na biszkopt jeszcze nie raz wykorzystam, bo jest genialny. Ciasto rośnie równomiernie i praktycznie(...)średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tort z maślanym kremem orzechowym 139

rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu spirytusowego szczypta soli KREM ORZECHOWY(...)łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni

Kuchenne zapiski Edyty
Bananowy song 130

kilku chwilach oczekiwania można już spożywać. Zapraszam do komentowania. Bananowy song 3 banany 2 opakowania galaretki żółtej lub pomarańczowej pół kostki margaryny pół szklanki wody 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 opakowania galaretki agrestowej Do garnka dać margarynę i wlać wodę. Zagotować i czekać aż margaryna się roztopi. Dodać galaretki żółte i wymieszać aż galaretka się roztopi. Odstawić do ostudzenia. Keksówkę(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyłożyć namoczonymi okrągłymi biszkoptami. Przygotować galaretkę agrestową jak podano na opakowaniu. Banany "rozplaszczyć" i wymieszać z masą galaretkową. Wylać na biszkopty. Następnie na masę bananową wyłożyć znów biszkopty. Zalać lekko tężejącą galaretką agrestową. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny

Gotuję Testuję
Tiramisu ze śmietaną 104

chyba lepsze :D Polecam zrobić, ciasto robi się naprawdę szybko i zasmakuje każdemu.  Wersję dla dzieci można przygotować, zastępując amaretto np. sokiem malinowym. Tiramisu na śmietanie 1 opakowanie biszkoptów podłużnych 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny pół szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 kieliszki amaretto kakao Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Odstawić(...)lekkiego ostudzenia. Wodę podgrzać,wlać amaretto, wsypać kawę i wymieszać, ostudzić. Maczać w likierze biszkopty i kłaść na dnie formy. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na biszkopty. Następnie znów na warstwie śmietany ułożyć maczane w likierze biszkopty i wyłożyć na nich pozostałość śmietany. Całość posypać kakao. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego

Gotuję Testuję
Biszkopt z musem truskawkowym 145

goście to docenią. Spróbujcie!            -TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min   -ILOŚĆ PORCJI: ok. 15   Biszkopt z musem truskawkowym BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)żelatyny 2 opakowanie śmietan fix MUS TRUSKAWKOWY 450 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 500 ml wody BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal miksować. Na mniejszych obrotach miksera wmiksować żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do białek i wymieszać łyżką. Wylać na wysmarowaną margaryną tortownicę i piec ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż

Gotuję Testuję
Ciasto cytrynowo- śmietanowe 140

Idealne połączenie masy cytrynowej oraz śmietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa cytrynowa: 1/2 szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody(...)budyń śmietankowy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Palma Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 opakowania śmietan- fixu 1/2 szklanki cukru pudru. 1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy

Kuchnia u Bietki
Tiramisu z ciasteczkami Brześć. 173

waniliowy 3,4 łyżki cukru pudru do smaku 300 ml śmietanki 30 % 2 łyżki żelatyny deserowej Dr. Oetkera 3 łyżki likieru waniliowego  1/2 szklanki ciepłej wody 1 paczka biszkoptów podłużnych 1 paczka  ciastek maszynkowych ja użyłam Brzesć   2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 gorzkiej czekolady 2 szklanki przegotowanej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru   Wykonanie(...)waniliowym na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i likier delikatnie ubijamy na krem. Do szklanki z żelatyną przekładamy 3 łyżki kremu i hartujemy, następnie dodajemy do masy i mieszamy. Biszkopty delikatnie namaczamy w kawie i układamy na spodzie dowolnego naczynia żaroodpornego, następnie trochę kremu i oprószamy kakao, następnie warstwa nasączonych w kawie ciasteczek, krem, kakao, nasączone biszkopty, krem i kakao

Sama słodycz i szczypta chili
Tort z bitą śmietaną, malinami i opłatkiem spożywczym 235

Czas leci nieubłaganie. Moja Oleńka skończyła 5 lat. Z okazji jej urodzin upiekłam tort na bazie tradycyjnego biszkoptu, przekładany bitą śmietaną i malinami. Na wierzchu tym razem pojawił się opłatek z końmi. Biszkopt (o średnicy 22 cm)- przepis tutaj  Bita śmietana: ok. 500 ml śmietany kremówki 30-36 % 4 czubate łyżki cukru pudru niebieski barwnik spożywczy w proszku (ostrożnie(...)Poncz: 200 ml wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny Składniki zagotowujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Studzimy. do ozdoby: złote kuleczki, czekoladowe gwiazdki, złote cukrowe kruszynki Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Każdy nasączamy kilkoma łyżkami ponczu. Przekładamy bitą śmietaną. Na pierwszy blat wysmarowany bitą śmietaną wykładamy maliny. Boki biszkoptu również smarujemy śmietaną. Na wierzch kładziemy opłatek

tojestpyszne.blogspot.com