biszkopt - 18139 przepisów (strona:380/1210)

Tort czekoladowo dyniowy 244

tort ale nie oznacza to, że szykuję się na czyjeś urodziny. Taki tort śmiało możecie przygotować każdego dnia i delektować się z nim z bliskimi.   Składniki:  biszkopt czekoladowy: 4 jaja 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (sypkiej) 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mus dyniowy(...)łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki śmietany 30% ganasz czekoladowy: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki śmietany 30% do dekoracji: orzechy włoskie lub pekan Przygotowanie: biszkopt czekoladowy ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po kolei po żółtku. Następnie powoli dodawaj cukier, mąkę, kawę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe

Niezły Młynek
Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową 279

Pyszny słodki mini torcik czekoladowy z masą śmietanową z serka mascarpone. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji : 8-12 kawałków (forma o średnicy 16 cm) Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej (tortowej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 100 g cukru (½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa(...)Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą. Biszkopt wystudzić, wyrównać (odciąć wystającą górę) i podzielić na 3 placki. Tort przełożyć i wysmarować masę śmietanową. Całość udekorować startą czekoladą ozdobami z czekolady. Krok

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto "4 w 1" 238

ochotę na ciasto z makiem, kokosowe, kakaowe czy kisielowe?  Już nie musisz piec czterech ciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym  i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku(...)budyniowy: 250g masła  3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: frużelina wiśniowa polewa czekoladowa płatki migdałowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą

Pyszności Słodkości
Ciasto czekoladowo-bananowe 173

Biszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch(...)śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 3 banany Najpierw należy przygotować biszkopt. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasną masę. Dodać mąkę, ekstrakt waniliowy oraz kakao i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić na pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką z przygotowaną masą. Wylać

Bullio
Ciasto z wiśniami 142

całość dobrze się połączy, dodaj żółtka (najlepiej po jednym). Wymieszaj. Dosyp do ciasta połączone ze sobą wcześniej mąki (najlepiej przesiane). Dokładnie wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej. Piecz 30-40 minut – biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony cienki, zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy biszkopt będzie się studził, przygotuj wiśnie. Słoik kompotu(...)dodaj owoce z kompotu. Masę wiśniową odstaw do przestygnięcia. Śmietanę wyjmij z lodówki. W wysokim naczyniu ubij ją na sztywno z cukrem waniliowym i ewentualnie zagęstnikami do śmietany. Gdy biszkopt i masa wiśniowa będą już chłodne, połącz wszystkie warstwy ciast. Na biszkopcie rozsmaruj masę owocową. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę. Tak przygotowany placek możesz ozdobić w dowolny sposób, np. startą

blog.moje-pasje.info
Miodownik z wkładką orzechową 359

Witajcie po długiej świątecznej przerwie. Dopiero zabrałam się za zgrywanie zdjęć świątecznych ciast i potraw. W tym roku upiekłam między innymi miodownik z orzechowym biszkoptem przekładany masą grysikową. Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto miodowe: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu 70 g miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Orzechowy biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g mielonych orzechów Krem grysikowy: 500 ml mleka 6 płaskich łyżek kaszy manny 150 g cukru 200 g masła + na wierzch polewa i siekane lub mielone orzechy włoskie Sposób wykonania: 1. Składniki

Kuchnia domowa Ani
Piernikowa rolada z marcepanowym kremem 223

przyprawy korzennej nie wyrosło mi co prawda tak jakbym oczekiwała, ale niczego to nie zmieniło, rolada wyszła wspaniała. Myślę sobie po cichutku, że to jednak krem zawojował serca domowników;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 3 łyżki oleju 2/3 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Krem(...)mieszamy delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Przygotowaną masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę piekarnikową i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną, bawełnianą ściereczkę, papierem do góry. Papier ostrożnie zdejmujemy, a biszkopt razem ze ściereczką rolujemy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Marcepan

Smaki Na Talerzu
kremowy warstwowiec z biszkoptami 170

Ciasto, że palce lizać! Wysokie, z dużą ilością budyniu, brzoskwiniami i biszkoptami hojnie nasączonymi alkoholem. Osadzone na makowo-kakaowym biszkopcie, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto makowe: 4 białka 100 g maku 100 g kokosu(...)litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 300 g masła  dodatkowo: puszka brzoskwiń 1/2 szklanki wódki 3 opakowania biszkoptów z kakaowym środkiem 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka  Białka ubić z solą a następnie powoli dosypywać cukier. Mak i kokos wymieszać i połączyć z pianą. Przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort Fiona 187

przełamuje zielona warstwa musu z kiwi, dlatego cytat ze Shreka opisujący Fionę ... " za dnia pięknością w nocy zaś szkaradą" idealnie pasuje i trafnie opisuje także i mój tort. Składniki: biszkopt 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj mus z kiwi 10 sztuk kiwi 1 galaretka o smaku kiwi 2 łyżki cukru pudru krem śmietanowy(...)śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g tabliczki białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo 3-4 kiwi, pół startej białej czekolady Wykonanie: biszkopt Białka oddzielone od żółtek dobrze ubić. Dodawać stopniowo cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Wcześniej przesiane mąki delikatnie wmieszać szpatułką. Dno tortownicy o wymiarach 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec

Pysznie & Pięknie
Sernik z truskawkami 154

Sernik na zimno na biszkopcie z dużą ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać. Składniki: na biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru masa serowa: 0,5 kg białego sera 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka(...)proszku 2-3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej płaska łyżka żelatyny ponadto: 0,5 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier. Dodawać po jednym żółtku i po każdym dobrze zmiksować. Małymi porcjami dodać przesianą wcześniej mąkę ale wmieszać ją na bardzo małych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką. Wylać na blaszkę

Pysznie & Pięknie
seromakowiec na piernikowym biszkopcie 244

przyszły rok. Może komuś się przyda, w końcu makowce i serniki pieczemy nie tylko na Święta. Seromak jest dość popularny ale ja zrobiłam swoją wersję: kruche ciasto zastąpiłam miękkim biszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik znacznie lepiej niż polany czekoladą smakuje wykończony domową polewą kakaową i to ona dodała(...)temu ciastu charakteru. Wygląda skomplikowanie ale jego zrobienie wbrew pozorom jest szybkie i łatwe.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę makową: puszka masy makowej 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki rodzynek na warstwę serową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 208

Pyszny, delikatny tort makowy na orkiszowym biszkopcie, bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Połączenie maku, cynamonu, musu z jabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku. Polecam bardzo gorąco. Ten tort to nasze wspólne, rodzinne dzieło, każdy dodał coś od siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt(...)mieszam i wykładam na tortownicę (spód wyłożony papierem do pieczenia, boków nie smaruję). Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok.50-55 minut na programie do pieczenia biszkoptów (można również na programie góra- dół, bez termoobiegu), do suchego patyczka. Ja piekłam swój 52 minuty. Radzę sprawdzić przed wystawieniem z piekarnika na środku czy jest dopieczony. Formę wyjmuję

Smaczne Zdrowe
Orzechowiec z krakersami 415

wiem co mają w sobie orzechy włoskie, ale ciasta z ich udziałem zawsze cieszyły się w moim domu dużym wzięciem. Nie inaczej było z tym wypiekiem. Biszkopt z dodatkiem mielonych orzechów, do tego masa z cappuccino orzechowym, przełożona warstwami słonych krakersów, bez których sobie tego ciasta po prostu nie wyobrażam. Biszkopt orzechowy : 6 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich(...)mieszamy do połączenia. Gęsty budyń odkładamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch. Następnie stopniowo dodajemy masę budyniową ( masło i budyń powinny być w tej samej temp.). Na biszkopt wykładamy 1/4 masy. Układamy jeden obok drugiego krakersy, które przykrywamy 1/4 masy. Ponownie wykładamy krakersy, i znów przykrywamy je częścią masy. Całość przykrywamy drugim biszkoptem i dajemy ostatnią część masy

Smaki Na Talerzu
Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową 219

myślę, że byłabym dobrą inwestycją. Tym bardziej, że w najbliższym czasie pojawią się moje przepisy również na You Tube ;-) W końcu trzeba iść cały czas do przodu. SKŁADNIKI Na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody Na nadzienie i dekorację(...)łupin) 1 galaretka cytrynowa 150 ml wody 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru kilkanaście nasion granatu sok z cytryny cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty

Passions hobbies life
Delicjusz 1164

Jeżeli jeszcze szukacie jakie ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej - 200 g masła(...)galaretki cytrynowe - 0,5 l wody - 2 opakowania delicji Przygotowanie: Na początku zabieramy się za upieczenie biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy porcjami po 1 żółtku oraz mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni