biszkopt - 17572 przepisów (strona:385/1172)

Słodka pokusa 88

czasu lubię zjeść. Piekę więcej niż jem ale jaka to radość jak inni jedzą i zachwalają. Kocham robić smakołyki więc żaden problem zrobić dla moich milusinskich. Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki  ksylitolu( cukru brzozowego) Kłos-Pol - 1 szklanki   mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - szczypta soli   Krem 1 - 1/2 puszka masy krówkowej(...)papierem do pieczenia. Piekłam w temp. 180 st.C  25 minut.Po ostudzeniu przekroiłam . Krok 2 Ubiłam śmietanę na sztywno z cukrem, wsypałam śmietan fixi jeszcze chwile miksowałam. 1 blat biszkoptu posmarowałam ubitą śmietaną i przykryłam drugim blatem biszkoptu. Krok 3 Masło miękkie miksujemy i dodajemy masę krówkową, ubijamy na krem.Krem przekładamy na drugi blat biszkoptu i wykładamy słonecznik-słonecznik pokryje

Różowa kuchnia
ŁACIATY JAGODOWIEC BEZ PIECZENIA 176

wyciąć okrągłe mini torciki lub pokroić ciasto w kwadraty. Nie miałam świeżych jagód, więc użyłam konfitury jagodowej, ale w sezonie polecam użyć świeżych jagód. Zapraszam!!!   SKŁADNIKI  paczka biszkoptów, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 250 g serka mascarpone, 400 ml kremówki, 2 łyżki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki konfitury jagodowej domowej WYKONANIE 1. Formę o wymiarach(...)22x26 cm wykładamy folią spożywczą, układamy ciasno biszkopty, które lekko nasączamy np. sokiem. 2. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, pozostawiamy do ostudzenia. 3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. 4. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone, na końcu dodajemy żelatynę. 5. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na biszkoptach

słodki bratek
Sernik z musem brzoskwiniowym 233

mnie się nikt nie pogniewa jak zaserwuję do kawy sernik. Tym bardziej taki z musem brzoskwiniowym, który po prostu rozpływa się w ustach. Ja zrobiłam go na biszkopcie a kto nie lubi piec może go zrobić na spodzie z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe Masa serowa(...)żelatyny 0,5 l kremówki 30%  Mus brzoskwiniowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Gellwe 0,5 l soku z brzoskwiń (z puszki)* 2 łyżeczki żelatyny Gellwe Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek

Ala piecze i gotuje
Ciasto Rafaello z pysznym kremem 163

Kiedyś piekliśmy to ciasto bardzo często, zupełnie o nim zapomniałam. A szkoda bo jest pyszne. Szybko się je robi i jest bardzo dobre. Zaczynać od upieczenia biszkoptu – Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, nie przerywając mieszania. Następnie dodać po żółtka, po jednym co jakiś czas, wymieszać dokładnie. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli(...)dodawać do masy. Mieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180c przez 25-30 minut. Ostudzić biszkopt, dopiero teraz można zacząć robić masę. Masa – na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę i pokruszyć czekoladę. Dolać troszeczkę śmietany. Roztopić czekoladę i zdjąć z pary. W tym czasie

Kuchnia Pokoleń
Ciasto "Brzoskwiniowe pole" 170

Przy każdej uroczystości obiecuję sobie, że pochowam po trochu, nigdy jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga, w oryginalnym przepisie były(...)nałupać", więc zamieniłam je na migdały. Z góry przepraszam autora za przywłaszczenie przepisu, ale nie zapisałam niestety w moim przepiśniku adresu bloga.  Składniki: (na blaszkę 25x35cm) BISZKOPT: 6 jajek 120g cukru 100g mielonych migdałów 100g siekanych migdałów 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka bułki tartej 2 połówki brzoskwiń posiekanych drobniutko KREM: 250g miękkiego masła 750ml mleka 3 żółtka

Cakes By Kejt
Rolada kokosowa 142

Moja pierwsza w życiu rolada :) Najbardziej bałam się zwijania, ale nie było tak strasznie :) Polecam dla miłośników kokosu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek(...)Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort orzechowy słodko-kwaśny (ok. 406 kcal/100g) 201

Druga wersja tortu z przepisu na ciasto ze słonecznikiem poniżej, tym razem na gotowych biszkoptach. Polecam. Składniki: gotowe blaty biszkoptowe kakaowe (tu: Delecta) 200 g łuskanych orzechów włoskich 100 g łuskanego słonecznika 80 g masła 60 g cukru 30 ml mleka 2% ok 165 g kwaśnego gładkiego dżemu (tutaj: łowicz extra gładki czarna porzeczka(...)słonecznikiem (ma zostać tylko na wierzch - zdjęcie). Nasączenie: Wódkę mieszamy z wodą i cukrem aż cukier się rozpuści, jeśli jest za mocne możemy zmienić proporcje. Przekładanie (warstwy): 1. Biszkopt nasączamy, następnie smarujemy dżemem (warstwa 65 g), przykrywamy śmietaną zmiksowaną z kajmakiem. 2. Drugi biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem (60 g), przykrywamy śmietaną bez dodatków, herbatniki łamiemy na małe kawałki

Malowane smakiem
Ciasto podwójnie czekoladowe 167

Pyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty sok z 1/4 cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki(...)posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm . Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Z biszkoptu odcinamy nierówny wierzchołek i drobno kruszymy. Biszkopt nasączamy obficie mieszanką herbaty, soku z cytryny i wódki. Wykładamy na niego czekoladowy krem, całość posypujemy okruszkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin

My Culinary Art
Ciasto bananowo - jogurtowe 168

Dziś przedstawiam Wam nie za słodkie ciasto jogurtowo -bananowe z polewa czekoladową. Mam nadzieję że podpasuje Wam ten przepis :) Już go mało zostało, dobrze że zrobiłam zdjęcie. Składniki biszkopt:  5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 2/3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy do nich stopniowo cukier, a dopiero(...)mleka. W drugim zaś ubić lekko jogurt z dodatkiem cukru. Do ubitego jogurtu dodać lekko tężejącą żelatynę ok 2/3, resztę dodać do śmietany. Obydwie masy wymieszać ze sobą. Biszkopt przekładamy, najpierw biszkopt, następnie 1/3 kremu na to banany i 1/3 kremu. Następnie biszkopt, krem, banany i krem. Tak przełożone ciasto włożyć na 1 godz do lodówki. Po tym czasie zalać

Panda i jej świat
Torcik tiramisu bez glutenu 163

liczne alergie żywieniowe. Przepis ten to zmodyfikowana propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać. Torcik bez jajek, mąki pszennej jest prawdziwym pysznym tortem, a jego gorszą wersją. Biszkopty: 10 jajek przepiórczych 90 g cukru brązowego  białego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru białego (rzadko(...)łyżki amaretto (opcjonalnie) Białka ubić na sztywna masę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, a  na następnie delikatnie wymieszać.  Podzielić biszkopt na 2 piec około 16 minut w temperaturze 190 C Mleko z puszki - tylko tą sztywną jednolitą masę)  zmiksować z cukrem i schować do lodówki aż zgęstnieje. Biszkopt nasączyć. Pokryć

Humanistka w kuchni
Ciasto Usta Adama 326

ładnie się prezentujące, ciasto zwane Ustami Adama, Ustami Romana...jak zwał, tak zwał, ważne że wszystkim smakuje;) Robi się je szybki i sprawnie, kakaowe ciasto wylewamy na zlepione dżemem biszkopty.... pieczemy.  Smaku nadaje masa budyniowa i starta na wierzch czekolada. Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; )   2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto: 1,5 szkl(...)Margarynę, wodę, cukier i kakao, przekładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, do rozpuszczenia się składników, doprowadzam do wrzenia, odstawiam do wystudzenia. W tym czasie trzeba przygotować biszkopty, smaruję je dżemem i sklejam, następnie układam jeden obok drugiego, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20x30) Do zimnej masy kakaowej, dodaję 5 żółtek i jedno całe jajko, oraz mąkę

Takie tam pichcenie
Tort Big Trio 163

stąd . Na wygląd wpłynie na pewno rozmiar tortownicy, polecam rozmiar 20 cm ( ja użyłam 24 cm i warstwy nie są tak fajnie widoczne, ale smak jest ten sam :) ). Składniki: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Warstwy: 500 g sera mascarpone 500 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru pudru(...)ucieramy na jasną masę. Białka ubijamy na sztywno. 2. Do jajek dodajemy mąki i proszek do pieczenia miksujemy. Dodajemy pianę z białek i drewnianą łyżką powoli mieszamy. 3. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni) 4. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Również żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej

NA MOIM TALERZU
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 265

uchylać piekarnika zbyt wcześnie oraz jak sprawdzić o ile więcej jest nam potrzebnych składników, aby upiec ciasto o większej średnicy! W książce mamy przepisy na podstawowe ciasta - keks maderski, biszkopt Królowej Wiktorii, keks angielski na bogato, murzynek, ciasto marchewkowe są też przepisy na ciasta bezglutenowe i bezmleczne - ciasto czekoladowo-migdałowe, waniliowy biszkopt czy marchewkowe babeczki. Do każdego przepisu są podane(...)Tort Weselny Retro, Mini torciki pâte décor. Na końcu działu mamy informacje o przygotowaniu ciast do dekoracji - o tym ile potrzebujemy kremu maślanego, dżemu, marcepanu/lukru do okrągłego czy kwadratowego biszkoptu z dokładnym podziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy

Plate of Joy
"deseroumilacz" czyli wyśmienity sernik na zimno mało kaloryczny... 168

Składniki: SPÓD I BOKI: biszkopty podłużne smak tiramisu 1 opakowanie, masło stopione 15 dag, biszkopty podłużne smak tiramisu 1 opakowanie SERNIK: twaróg wiaderko 1 kg, kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek + gorąca woda 1/2 szklanki, galaretka agrestowa 1 opakowanie + żelatyna 1 łyżeczka, wiśnie mrożone 25 dag, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie + 1 łyżeczka żelatyny KREM MASCARPONE: serek mascarpone(...)gram, śmietana 30% zimna 150 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, maczek truskawkowy Decorada Delecta 1/2 opakowania, posypka smak owocowy Decorada Delecta 1/2 opakowania 1 opakowanie biszkoptów rozkruszyć w misce, wlać stopione wystudzone masło i ręką połączyć składniki wysoka forma z wysuwanym dnem, śred. 20 cm - 2 opakowanie biszkoptów ułożyć na stojąco wokół rantu, wsypać spód i dokładnie przyklepać dnem szklanki

W Mojej Kuchni Lubię
Tęczowa fantazja 82

Lekka, delikatna, pastelowa, owocowa pianka na spodzie z biszkoptów to właśnie „Tęczowa Fantazja”! Bardzo prosty i tani w wykonaniu deser z mleka skondensowanego i galaretek, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mój przepis na „Tęczową fantazję” można dodatkowo wzbogacić np. o świeże owoce i galaretkę :) Polecam! Składniki: 300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka (dobrze schłodzonego) 3 op. dowolnych(...)galaretek (u mnie: pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa) 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (powinny być zimne, ale wciąż płynne). Mleko skondensowane wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy i miksujemy przez ok. 2-3 minuty

MyCookBook.pl