biszkopt - 17572 przepisów (strona:355/1172)

Tort z masłem orzechowym 200

Babci i Dziadka. Przyrządza się go szybciej niż torty z masą na bitej śmietanie i nie trzeba go tak długo schładzać. Zarówno domownicy jak i goście byli zachwyceni smakiem :) biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: 250 g mascarpone(...)mleka 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: czerwona sparzona pomarańcza do ozdoby 2 łyżki płatków migdałów do posypania opcjonalnie puder truskawkowy lub makaroniki do ozdoby Przygotowujemy biszkopt. Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki i przelewamy

Mienta blog
ROLADA ŚMIETANOWA WALENTYNKOWA + FILMIK 238

rolada na walentynki, jest lekka i prosta w wykonaniu oraz bardzo efektowna. Idealna na święto zakochanych i nie tylko a smakuje każdemu. SKŁADNIKI :            BISZKOPT :  4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru  2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju(...)foremka do wycinania serduszek PRZYGOTOWANIE : Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku, nalewamy do szklanek i pozostawiamy aż całkowicie zastygną. Następnie galaretki wyjmujemy ze szklanek i wycinamy foremką serduszka. Biszkopt- białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i ciągle miksujemy. Wlewamy żółtka i olej, mieszamy, na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka 669

pieką bardzo smaczną, a zarazem nietypową jego wersję :) Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych i 2 serowych. Przygotowuje się go w nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika. Dodatkową atrakcją jest polewa czekoladowa, którą wylewa się na biszkoptowe blaty przed nałożeniem masy serowej. Dzięki temu(...)niżej przepisie dokonałam niewielkiej korekty ilości składników, dopasowując ją do typowej wielkości blaszki. Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm (najlepiej użyć blaszki z wysokim, pionowym rantem): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1szklanka cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1120 g białego, zmielonego sera 260 g cukru 260 g masła (lub margaryny) 9 jajek

Trzeci talerz
Cytrynowiec z brzoskwiniami 133

Wilgotny biszkopt, lekko kwaskowa masa cytrynowa, brzoskwinie i pianka ze śmietanki to ciasto dla lubiących mniej słodkie ciasta i nie tylko.  Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej zimnej wody Masa cytrynowa: 2,5 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie(...)trakcie ucierania) 250 g masła Pianka śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń herbatniki Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać

talerz przyjemności
Cytrynowo-pomarańczowy torcik miniaturowy 154

zawziętością, marząc aby w końcu udało się zrobić je perfekcyjne. Torcik prosty i ekonomiczny. Nie ma w nim nic co bym Wam mogło przysporzyć trudności ... no może oprócz makaroników ;) Biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem do pieczenia podniosłam brzegi tortownicy, aby mógł pięknie wyrosnąć. Będzie wysoki. Na biszkopt będziecie potrzebowali 3 duże jajka (żółtka i białka osobno(...)wymieszać do połączenia. Partiami dodawać mąkę mieszając delikatnie, aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno - Wydłużcie boki tortownicy układając papier do pieczenia, aby biszkopt mógł wyrosnąć wysoki. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka Mus cytrynowy 4 00 ml śmietany kremówki 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto Kukułka 642

posiadały alkohol, tak jak to ciasto. Pyszne i mięciutkie. W sam raz dla fanów Tiramisu. Polecam. Przepis pochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku" Składniki (20 x 30 cm) Biszkopt: 6 jajek 60 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 proszku do pieczenia 10 łyżek stołowych zimnej wody 2 łyżki ciemnego(...)kieliszki wódki (50 ml) 125 ml mocnej kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek Krem 1 L śmietany kremówki 30% / 36 % 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki cukru Dodatkowo duża paczka okrągłych biszkoptów kakao do obsypania Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wodę, następnie nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, pszenną

W Moim Magicznym Domu
Makowiec z wódką, orzechami i rodzynkami 142

około 20 minut. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy mak się zapiekł jest poruszenie blachą, jeśli jest sztywny i masa się nie przelewa na blasze, można na nią wylać przygotowany biszkopt. Biszkopt 3 jaja 0,5 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników przygotować biszkopt, wylać go na zapieczoną masę(...)powstanie gładka masa. Dodatkowo rodzynki orzeszki ziemne bez soli 1/2 gorzkiej czekolady śmietanka 18% (kilka łyżek) Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przewrócić na drugą stronę (tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie). Mak posmarować przygotowanym kremem, posypać grubo orzeszkami ziemnymi oraz rodzynkami. Całość polać w tzw. "esy - floresy" polewą przygotowaną z rozpuszczonej ze śmietanką gorzkiej czekolady

Kuchenne aromaty
Ciasto balowe 194

Ciasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów,  dla podkreślenia  lekko(...)słonawego smaku. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 żółtka 200 g masła Na masę

My sweet a life
Tiramisu bez jajek 148

coś w nim zmienić aby uzyskać coś nowego a jednak o znanym mi smaku. Dlatego dzisiaj przedstawiam przepis na tiramisu bez jajek podane w szklankach. Polecam Składniki: 120 g biszkoptów 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% ½ szkl cukru pudru 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej ¾ szkl gorącej wody 1 łyżeczka kakao gorzkiego Przygotowanie: Kawę zalewamy gorącą wodą(...)sztywno z cukrem pudrem a potem dodajemy po 1 łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem przekładamy do woreczka foliowego. Przygotowujemy pucharki. Moczymy w zimnej kawie biszkopty i umieszczamy je na dnie pucharków. Odcinamy końcówkę woreczka i wyciskamy po trochę kremu na biszkopty. Układamy jeszcze po dwie warstwy namoczonych biszkoptów i kremu. Wierzch posypujemy kakao. Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto orzechowo-adwokatowe 219

ajerkoniakowym i pyszną masą krówkową nie jest zbyt słodkie i dałam mniej alkoholu, niż w oryginalnym przepisie, więc krem nie ma bardzo intensywnego smaku.    Składniki: (blacha 24x24) Biszkopt orzechowy: 100 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mielonych orzechów włoskich Krem ajerkoniakowy: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru(...)litra śmietanki 30% 4 łyżeczki żelatyny 200 ml ajerkoniaku (w oryginale 350 ml) Dodatkowo: puszka masy krówkowej kilka kostek białej i gorzkiej czekolady do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt:  Jajka ubijać z cukrem pudrem około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy

talerz przyjemności
Ciasto Biały Lion 160

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio robiłam. Jest przepyszne! Pięknie wygląda, jest łatwe do zrobienia. Było hitem naszej sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g białej czekolady, startej na tarce Krem budyniowy: 2 żółtka 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 200 g masła + 1 puszka

Domowa cukiernia Ewy
Mała Pyzia 440

BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. =>MASA Z JABŁEK SKŁADNIKI: - 1,2kg jabłek - 1 galaretka pomarańczowa - 1 łyżka masła - 2 łyżki cukru WYKONANIE: Masło roztopić(...)grubych oczkach oraz cukier, przez chwilkę prażyć. Dodać suchą galaretkę i jeszcze przez chwile prażyć na wolnym ogniu. Jabłka odstawić i czekać aż ostygną po czym wyłożyć na biszkopt, na jabłka układamy okrągłe biszkopty. =>MASA JOGURTOWA SKŁADNIKI: - 1 litr jogurtu owocowego (u mnie brzoskwinia- marakuja) - 1 galaretka brzoskwiniowa - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/3szkl wody

Dziś Ja gotuje
KRÓLEWIEC 76

przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Ciasto miodowe 300g mąki, 150g cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka wody, 1 żółtko, 150g margaryny, 1 łyżeczka sody. Biszkopt 4 jaja, ¾ szkl cukru, 2 łyżki wody, ½ szkl mąki pszennej, ½ szkl mąki ziemniaczanej. Masa 200 g cukru ½ l mleka, 2 cukry waniliowe, 250 g masła, 1 łyżka mąki pszennej(...)zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200 o C przez 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek. Biszkopt: Jaja ubić z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodać mąkę delikatnie mieszając. Piec 30 min 180oC.. Masa: W ½ szkl mleka rozmieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem

Słodki Zakątek
TORT Z MUSEM JAGODOWYM I MALINAMI 112

już macie pomysł na słodki upominek dla mamy? Ja dziś prezentuję Wam tort ze zdjęciem! Tort jest bardzo pyszny. Z kremem jagodowym i malinowym.    Biszkopt ciemny 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanki cukru 1czubata łyżka kakao 1 duże jajo 1½ szklanki oleju ½ szklanki czekoladowego serka homogenizowanego ½  łyżki octu jabłkowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej Biszkopt jasny 3 jaja(...)się zredukuje. Ostudzić. Kremówkę i mascarpone ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce dodawać owoce i bardzo delikatnie wymieszać łyżka do połączenia składników. Gotowy mus wylać na ciemny biszkopt i przykryć jasnym. Kremówkę, cukier i mascarpone ubić na puszystą masę. Gdy będzie gęsta i puszysta odjąć 4 łyżki do oddzielnej miseczki do której należy dodać maliny. Wymieszać delikatnie łyżką

Słodki Zakątek
TRUSKAWKOWY SERNIK JAGLANY 105

Jedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej? Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej gotowanej na mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy. Biszkopt: 4 jaja 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500g truskawek ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka sojowego(...)długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę. Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukrów oraz żelatyny. Ciasto polewamy śmietaną

Słodki Zakątek