biszkopt - 18068 przepisów (strona:347/1205)

Ciasto pomarańczowo-śnieżkowe 130

orzechów Masa śnieżkowa: 1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody 2 opakowania śnieżki 1 szklanka mleka Dodatkowo: 1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia okrągłe biszkopty Sposób wykonania: 1. Pomarańczę wyszczotkować, włożyć do garnka z wodą, gotować 10 minut, następnie odlać wodę, zalać świeżą zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia pomarańczę w całości razem(...)180st.C. 3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować. 4. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu - 1/3 masy śnieżkowej - okrągłe biszkopty - tężąca galaretka - masa śnieżkowa - biszkopt pomarańczowy - masa śnieżkowa - tarta czekolada 5. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
makowiec śnieżny wg s. Anastazji 534

Głosów:0    Średnia:0/5] składniki na biszkopt: 80 g mąki 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do puszystej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nałożeniem mas. składniki na masę makową: 250 g maku mielonego 250 ml mleka 100 g cukru 2 łyżki miodu 3 białka 200 g bakali (posiekane orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki) olejek migdałowy do smaku

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowo-miętowy 230

pierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał realnego kształtu. Jeśli mięta i czekolada to Wasze smaki, to zdecydowanie polecam Wam ten tort Składniki na kakaowy biszkopt (tortownica 22cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie(...)dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 180 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy równe blaty. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Składniki na mus czekoladowy: 150 g czekolady (użyłam mlecznej

Słodki sentyment
Sernik w orzechowym biszkopcie 230

Sernik w wersji świątecznej, który naprawdę świetnie smakuje. Jeśli kompletujecie już pomysły na świąteczny stół, to warto zwrócić uwagę na to ciasto. Składniki (blaszka 24x28cm): Biszkopt orzechowy: 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła - rozpuścić i ostudzić. szczypta soli Wkładka serowa(...)cukru wanilinowego Polewa: 150 g czekolady mlecznej lub deserowej 4 łyżki śmietany 30% + siekane lub mielone orzechy do posypania wierzchu Sposób wykonania: Ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej. 1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy

Kuchnia domowa Ani
Biszkopt z masą serową i wiórkami kokosowymi 173

Przepis od teściowej Biszkopt z masą serową i wiórkami kokosowymi to jedno z tych ciast, których wykonanie jest bajecznie proste i szybkie. Idealnie nadaje się na każdą okazję czy to na święta czy też zwykłą popołudniową kawa. Połączenie masy serowej z wiórkami kokosowymi tworzy idealny smak, który zaskoczy nie jednego wielbiciela słodkości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 6 jajek(...)się rozpuścił. Do naszego twarogu dodajemy kostkę masła (musi być w temperaturze pokojowej – miękkie) i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec mieszania dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Wystudzony biszkopt należy przekroić na pół i na pierwszą połówkę równomiernie rozsmarować naszą połową masy. Następnie przykrywamy ciasto drugą połówką biszkoptu i ponownie smarujemy pozostałą masą. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi (około

Blog kulinarny S9.PL
tiramisu klasyczne 276

żółtek (użyłam wiejskich, prosto od kury ) ok. 70 g cukru (lub do smaku) 250 ml mocnej kawy, schłodzonej, bez cukru 3 łyżki amaretto lub whisky ok. 24 szt. biszkoptów podłużnych kakao do oprószenia wykonanie: Kawę mieszamy z alkoholem. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Do masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopty maczamy(...)kawie i układamy warstwę np. w naczyniu żaroodpornym (20×20 cm). Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Wyrównujemy i układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Wykładamy równomiernie pozostały krem, wyrównujemy. wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószamy kakao. Kroimy w kwadraciki

Domowy Smak Jedzenia
Usta Adama - ciasto 100

masło lub margaryna * 5 jajek rozm. L * 1,5 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 5 łyżek wody * 3 łyżki kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 40 okrągłych biszkoptów * marmolada Na krem: * 1 masło 20 dkg * 1 budyń wanilinowy lub śmietankowy * 0,5 l mleka do budyniu * 3 łyżki cukru Na polewę: * 12 dkg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek(...)dodałam 5 żółtek. Zmiksowałam.Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale za pomocą szpatułki wymieszałam ciasto.  Płaską część biszkoptów posmarowałam marmoladą i składałam razem po dwie sztuki. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam wszystkie sklejone marmoladą biszkopty. Zalałam całość ciastem polewając również biszkopty. Ciasta może

Pieprzyć z Fantazją
Włoskie tiramisu w pucharku 295

Włoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem likieru amaretto i puszysta pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie. Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej. Składniki na 6 dużych(...)pucharków: 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi 3 żółtka 350 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szklanka posłodzonego  naparu z mocnej kawy espresso 90 ml amaretto Kakao do oprószenia Sposób wykonania deseru: Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam białka od żółtek. Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder, miksuję końcówką do ubijania

Wanilia i Kardamon
Kostka alpejska 441

chrupiącymi bezikami oraz delikatną śmietanką i lekko kwaskowym dżemem. Całość zwieńczona jest tartą gorzką czekoladą. Pyszne, efektowne i nietuzinkowe połączenie smakowe, które zasmakuje wszystkim łakomczuszkom. Polecam!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem kajmakowy: 400g kajmaku 200g miękkiego masła 150g(...)suchych bezików Krem śmietankowy: 500ml śmietanki kremówki 30-36% 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: 1/3 szklanki mocnej kawy – do nasączenia biszkoptu 5-6 łyżek dżemu porzeczkowego 100g gorzkiej czekolady     *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta, a cukier się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera

Blog z Apetytem
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową 140

Proste do zrobienia ciasto. Biszkopt 6 jajek 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny  Przełożenie 2 kisiele czerwone 6 łyżek cukru 1 i 1/2 szkl. tartych jabłek Wierzch 500 ml śmietany kremówki 2 zagęstniki do śmietany 1 cukier wanilinowy 1 galaretka czerwona Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka(...)wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z nadmiaru soku i wymieszać. Jedną część biszkoptu przełożyć do blaszki,a na  biszkopt wyłożyć masę kisielowo-jabłkową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia.Śmietanę ubić z cukrem

Moje domowe kucharzenie
Bounty 174

mogę nosić niezależnie od tego z jakiego materiału są wykonane. Srebro jest dla mnie ponadczasowe, eleganckie i pasujące praktycznie do wszystkiego. Dość tego rozpisywania się, pora na przepis.  Biszkopt:  5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą(...)następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek oraz kakao i delikatnie mieszamy.  Biszkopt pieczemy  w blaszce 23x33 cm ok 25 minut w 180 st. C i studzimy. Masa kokosowa: 300 g wiórek kokosowych 750 ml mleka 1/2 szkl. cukru 200 g masła

Cynamonowe szczęście
Dziś kolejny przepis z maminego zeszytu-Ananasowiec 190

piekła .Mama ma co prawda już 80 lat więc już nie piecze . Ale warto zachowywać takie przepisy . Pierwsze pieczemy ciasto biszkoptowe i przekroi na 2 części . Ze względu że biszkopt ze starego zeszytu nie wyszedł mi za wysoki to z biedą go przekroiłam ,więc tutaj nie podaje przepisu na biszkopt ,Musicie upiec wedle własnego przepisu na dużą blachę(...)masy jajecznej i ucieramy ,dodajemy małymi porcjami budyń żeby się masa nie zważyła .A na końcu ananasy i wymieszać łyżka .Masę dzielimy na polowe. składanie 1 część biszkopt na to połowa masy ciasto kokosowe i znowu biszkopt 2 cześć ,a na to polewa i mamy gotowe. Tym że masa może być taka nieco nie za gęsta się nie przejmować

Moje Wyroby
Tort pomarańczowo- czekoladowy 185

koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie.  Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)szklanka cukru pudru 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 2 kostki masła 1 kieliszek spirytusu Polewa: 100ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady deserowej Wiórki kokosowe i orzechowe Sposób przygotowania biszkoptów: Pomarańcze wyparzamy i dobrze myjemy. Gotujemy przez 10 minut, najlepiej poprzedniego dnia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Nazajutrz wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy z orzechami. Najlepiej zrobić

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Fuks 180

bloga 😊 ( wybaczcie jakość).   Ale smak ciacha rekompensuje wszystko: bardzo nasączony wódką czekoladowiec z bogatą warstwą truskawkowo- jabłkowego musu , naprzemiennie z waniliowym kremem. Całość zamyka deserowa polewa. Składniki na biszkopt: 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: biszkopt + nasączenie   ½ musu   ½ kremu       biszkopt + nasączenia   ½ musu +½ kremu    biszkopt + polewa       Smacznego

Domowe ciasta
Tort Kotek 173

sezonowe fascynacje i wiem że będą one oddziaływać właśnie na tort Dzisiaj tort kotek, który przygotowałam dla synka na drugie urodziny. PRZEPIS NA TORT KOTEK Składniki na tort kotek: biszkopt: 4 jaja 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl mąki pszennej do nasączenia: 1/2 szkl wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki syropu np syropu z dzikiej róży(...)glutenu – przepis lub tradycyjnego kremu budyniowego – przepis 1 galaretka wiśniowa 200g wiśni mrożonych dekoracja: 1 porcja lukru maślanego – przepis kakao czerwony barwnik spożywczy 2 herbatniki na uszy 2 biszkopty na nos 2 zielone draże na oczy 6 paluszków na wąsy 1 różowa draża na nosek Jak zrobić tort kotek: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania