bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 2 brzoskwinie do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy(...)galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącego musu z brzoskwiń. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki biszkoptu 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki Basia 2 lyżki ciemnego kakao szczypta soli proszek do pieczenia 2 łyżeczki krem 3 budynie waniliowe 6 łyzek cukru krysztalu 800 ml mleka 3 łyżki kawy mielonej kawy 1 kostka masła dodatkowo 100ml naparu kawy rozpuszczalnej dżem truskawkowy lub śliwkowy przygotowanie biszkopt upiec w blaszce(...)gęsty i odstawiamy i czekamy aż będzie zimny. Masło zmiksować i dodawać zimny budyń a na samym końcu włożyć gęste zaparzone fusy z kawy i masę mamy gotową.Teraz biszkopt przekroić na 2 części i skropić 1/2 naparu kawy rozpuszczalnej potem smarujemy dżemem i dajemy cześć masy ,troszkę zostawiamy na wierzch ciasta .Nakładamy 2gi biszkopt i znów nasączamy i smarujemy
Moje Wyrobywydaniu :) Znacie Cobbler? To niesamowicie proste i pyszne danie wywodzące się z ziemi Ameryki Północnej, a dokładnie z zakładanych tam brytyjskich kolonii. Pyszne nadzienie, farsz przykryty czymś na wzór biszkoptów, kruszonki lub pierożków, przeważnie pieczone w głębokim naczyniu. Słodkie lub wytrawne. Samo słowo cobbler oznacza szewca , jednak danie nie zostało przez żadnego z nich wymyślone, a przez angielskich osadników, którzy(...)pancake'i, gotując razem całość. Prawdopodobnie nazwa może pochodzić od archaicznego słowa cobeler , które oznaczało drewnianą miskę . U mnie wszystko na jednej patelni! Fantastyczne, słodkie, duszone pomidory przykryte bezglutenowymi biszkoptami migdałowo- pietruszkowymi. Całość zwieńczona tartym parmezanem lub innym twardym serem o wyrazistym smaku. Pyszne, lekkie, niezwykle pomidorowe i syte danie, które z pewnością mile Was zaskoczy i rozkocha w swoim
Kuchnia w Słońcu Skąpanamalinami, kremem kokosowym i chrupiącą bezą. Tak, wiem trochę późno wstawiam przepis bo świeże maliny już się kończą ale można użyć również mrożonych. Mówię wam coś pysznego. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej 250g serka mascarpone 100 ml likieru kokosowego(...)papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około 30 minut. Ostudzić i razem z papierem delikatnie wyjąć. Na tej samej blaszce upiec biszkopt. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać
Ala piecze i gotujeTort chałwowy Tort chałwowy dzisiaj Wam przynoszę Puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy o smaku waniliowej chałwy... Całość słodka, ale nie mdła i nie przesłodzona Taki pyszny tort chałwowy będzie idealny na wyjątkowe okazje, ale i bez okazji sprawdzi się świetnie Ja częstuję, bo... dziś mam urodzinki to wielki dzień, raz na rok, tylko raz Oczywiście urodziny(...)roku odkąd skończyłam 30 latek Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Biszkopt - przepis tutaj Krem chałwowy: 2 budynie waniliowe ( 40 g każdy ) 700 ml mleka 3 łyżki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej 300 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym Poncz: 2/3 szklanki wody 1 cytryna 1 łyżka cukru Dekoracja: 100 g chałwy sezamowej
WSZYSTKO SMACZNEwalory estetyczne i smakowe, dlatego warto wykorzystać te naturalne, sezonowe słodkości w swojej kuchni. W tym artykule znajdziesz garść inspiracji, które pomogą ci przygotować pyszne ciasta z owocami. Biszkopt z owocami – jeden przepis, trzy różne smaki Puszysty, szybki w wykonaniu oraz niezwykle smaczny – tak w skrócie można opisać ciasto, które niejednokrotnie gości na stole w wielu domach – biszkopt. Wystarczy dokładnie(...)świeże maliny , które dodadzą smaku i aromatu, a także sprawią, że deser będzie wyglądał naprawdę apetycznie. Tort z kremem truskawkowym Przepis ten jest w pewnym stopniu połączeniem dwóch powyższych – biszkopt na tort można wykonać tak samo, jak w pierwszym z przedstawionych przepisów, zaś krem wykonać z serka mascarpone , a więc podobnie jak na tartę. Dodatkowymi składnikami masy kremowej jest zmielony
Moja smaczna kuchniawymyśliłam. Otworzyłam lodówkę i tak patrze. Jajka,orzechy migdały, śmietana hmmmm. Przekalkulowałam w głowie co by tu z czym połączyc i tak oto powstało te pyszne ciacho. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąka pszenna 7 łyżek cukier 4 łyżki Dodatkowo: śmietana 30% litr cukier 3 łyżki migdały płatki 50 g orzechy laskowe 50 g czekolada deserowa mleko 4 łyżki(...)ubitymi jajami i delikanie mieszałam) Formę prostokątną wysmarowałam margaryną i na to papier do pieczenia. Przełożyłam ciasto i do pieca na 25 minut w 170 stopniach. Po wyjeciu stygł biszkopt. Po przestudzeniu przekroiłam go w poprzek. Do wormy w której piekłam wyłozyłam folią aluminiową i włożyłam połówkę biszkoptu. Ubiłam śmietanę ,przy końcu dodałam cukier by śmietana nie była mdła. Prawie
Różowa kuchniaPachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 5 jaj 100g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 40ml wódki cytrynowej Dodatkowo: 200g kajmaku 100g migdałów 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć
Szalona Kuchnia EwelinyWitajcie :) Nie macie pomysłu na ciasto? to dzisiaj mam dla Was proste i pyszne ciasto ze składników które akurat miałam w domu. Biszkopt przełożyłam dwoma kremami jeden na bazie bitej śmietany i malin z galaretką a drugi na bazie sera białego nutelli i przezroczystej galaretki cytrynowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać . Zapraszam(...)wypróbowania :) Składniki na biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka płaska mąki tortowej 3 łyżki oleju 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem z malinami : 500 g mrożonych malin w całości 4 łyżki cukru 1 galaretka malinowa Winiary 1 łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru
Sama słodycz i szczypta chilideser był bardzo smaczny. *foremka 10*23 cm Składniki: 300 ml kremówki 300 g jogurtu greckiego 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru paczka podłużnych biszkoptów garść winogron bez pestek 100 g galaretki w cukrze 3/4 szklanki mleka Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Biszkopty moczyć w mleku i ułożyć jedną(...)foremki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt i zimną galaretkę, zmiksować. Galaretki w cukrze pokroić. Razem z winogronami wmieszać do masy. Wylać połowę masy, rozłożyc warstwę moczonych mleku biszkoptów i resztę masy. Na wierzch znowu biszkopty. Foremkę owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Stężałe ciasto wyjąć odwracając foremkę do góry dnem na półmisek. Delikatnie zdjąć papier
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSłodka masa, mocno kawowe biszkopty i słodko-kwaśna figa. Idealny deser dla każdego kto lubi kawę. Mimo, że nie jestem fanką kawy w deserach to ten deser podbił moje serducho. Składniki na ok. 6 porcji: 30 biszkoptów domowych lub ze sklepu (bez cukru, glutenu) 1 filiżanka mocnego espresso (dwie kapsułki) 4 żółtka 2 białka(...)cukru pudru. Dodajemy stopniowo, po łyżce serka (mascarpone). Białka ubijamy że szczyptą soli. Dodajemy resztę cukru pudru i miksujemy. Przekładamy do masy z żółtkami i delikatnie mieszkamy szpatułką. Biszkopty moczymy w kawie i układamy do pucharów. Przekładamy masą, nakładamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę masy. Figę kroimy w plastry i dekorujemy nią tiramisu. Całość możemy posypać kakao
CzarnawisienkaCiasto Smerfetka bez pieczenia to przepyszny i prosty w wykonaniu deser składający się z delikatnej pianki, pysznego kremu z mascarpone, niebieskiej galaretki i biszkoptów. Ciasto Smerfetka to idealna propozycja na domowe uroczystości, na pewno zasmakuje także dzieciom i będzie hitem na urodzinowym stole. składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 330 ml śmietany(...)mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu pianka 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki niebieskie dodatkowo 1 galaretka niebieska przepis Na dnie formy do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale nie na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone
Smakowite DaniaPyszny torcik śmietanowy, przełożony dżemem, bitą śmietaną i udekorowany kokosem. Bardzo pyszny, lekki i łatwy w przygotowaniu. Polecam. BISZKOPT : 4 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy tortownica(...)PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu studzimy, kiedy biszkopt jest już całkowicie zimny, przecinamy go na trzy równe połówki. Śmietana - żelatynę namaczamy we wrzątku i mieszamy
Kulinarne Fantazje Mariolijeden z najlepszych i najszybszych serników jaki kiedykolwiek robiłam. Murzynek, który parę dni leżał w lodówce, posłużył za spód. Ale można go również przygotować na biszkoptach, herbatnikach lub upieczonym wcześniej biszkopcie. Jest rewelacyjny i bardzo prosty do przygotowania. Polecam :) SKŁADNIKI: SER: 1-1,20 zmielonego sera 1 szklanka cukru 2 całe jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe masło(...)margaryna 250 g sok z połowy cytryny lub kilka kropli aromatu ORAZ: dowolny spód: mogą to być biszkopty, herbatniki, upieczony biszkopt, babka, murzynek 0,5 słoiczka powidła śliwkowego WYKONANIE: Blachę o wym. 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy 150 st. C termoobieg lub 170-180 st.C góra dół. Swojego murzynka pokroiłam na paski a następnie w kostkę. Ułożyłam
Pani na desermazurki i rogaliki to wszystkie słodkości jakie przygotowywuję z dodatkiem maku. Nie chciałam aby ciasto, które piekłam na weekendzie było standardowe. Postawiłam zatem na połączenie owoców i jogurtu z biszkoptem makowym właśnie. Sięgnełam po morele. Teraz mamy ich wysyp. Były słodkie, miękkie i pyszne. Użyłam ich do kremu. W sumie wyszło mi ciasto palce lizać Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto makowe z morelami. Biszkopt makowy: 15 dkg maku 10 dkg mąki orkiszowej 15 dkg jogurtu naturalnego 10 dkg masła bez soli 3 jajka 8.5 dkg cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soku z cytryny
mecooks