biszkopt - 17572 przepisów (strona:350/1172)

Tort z musem truskawkowym 389

Składniki na biszkopt: • 5 jajek • szczypta soli • 3/4 szklanki (160 g) cukru • 3/4 szklanki (100 g) mąki pszennej tortowej • 1/4 szklanki (35 g) mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia(...)wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić

KUCHNIA POLSKA
Ciasto z Kubusiem i delicjami 129

Uwielbiam to ciasto letnią porą... Jest lekkie i nie za słodkie. To ciasto jest połączeniem dwóch słynnych ciast: Shreka oraz Kubusia. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajka 5 szt, masa Kubusiowa: Kubuś z pomarańczą 900 ml, budyń waniliowy 3 opakowania, masa śmietankowo-galaretkowa(...)mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 170-180st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy, następnie delikatnie zeskrobujemy wierzch biszkopta. Sok wlewamy do garnka( 600ml) i zagotowujemy, w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy  i wlewamy go na wrzący sok energicznie mieszając. Budyń gotujemy

kulinarne odsłony pati
Truskawkowe mini torciki 171

większość z nas lubi. Mała przyjemność do kawy którą zaskoczymy naszą rodzinę. Torciki są fajne na wynos, zajmują niedużo miejsca i ładnie wyglądają i tak samo smakują.  biszkopt czekoladowy: 3 jajka wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki cukru trzcinowego krem jasny: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki(...)łyżeczki żelatyny krem ciemny: 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka musu truskawkowego 1 galaretka truskawkowa pozostałe: 20 dkg truskawek 1/2 galaretki truskawkowej 70 g czekolady gorzkiej 40 % Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Do miski wbijam białka, i ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników

wesoła kuchnia
Sernik gotowany z truskawkami 141

spotkania z przyjaciółmi lub do kawy na co dzień. Ja użyłam sera o smaku waniliowym. Ale wystarczy do naturalnego serka warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego aby nabrał ciekawego smaku. Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl cukru 1/4 szkl maki pszennej 1/4 szkl maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser: 1kg sera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy(...)masła 3/4 szkl cukru 4 jajka 2 duże budynie waniliowe 3/4 szkl mleka 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt

Smakołyki Asi
KOKOSOWY TORT BOUNTY 109

ślubu. Kompletnie nie miałam pomysłu na dekorację, więc działałam intuicyjnie. Urwałam z ogrodu dziką różę. Tort nie dość, że był mocno kokosowy i czekoladowy to cudownie pachniał.   Biszkopt ciemny: 5 jaj ¾ szklanka mąki pszennej ½  szklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy ½ szklanka cukru(...)kostka masła Ponadto: 1 czekolada deserowa ½ czekolady mlecznej 4 łyżki mleka Do dekoracji: 750 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dzika róża Zielony barwnik Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut

Słodki Zakątek
Lekki serniczek na zimno z truskawkami i borówkami 136

Ostatnio ciast trochę mniej, ale na takie gorąco naprawdę nawet mi się piekarnika nie chce włączać. Lubię za to robić ciasta na zimno, takie bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów. Tym razem serniczek z serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dwu kolorowy, jedna warstwa to galaretka winogronowa z borówkami i jogurtem właśnie, a druga to serek homogenizowany, truskawki i galaretka truskawkowa(...)Składniki: 400 g jogurtu greckiego 400 g serka homogenizowanego truskawkowego 150 ml śmietanki 30% 1 galaretka winogronowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka krystaliczna truskawki borówka amerykańska okrągłe biszkopty 1. Galaretkę winogronową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Studzimy. 2. Boki tortownicy owijamy folią spożywczą, na spód dajemy

kruche babeczki
TORT FIT KOKOSOWO - BRZOSKWINIOWY 167

jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest lekki i orzeźwiający. Krem jest sztywny i nie rozpuszcza się nawet podczas długiego przebywania w temperaturze pokojowej. Do tego biszkopt z mąki pełnoziarnistej dosłodzony cukrem trzcinowym, niestety nie wyrasta za duży, ale na pól spokojnie da się go przekroić. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temp. pokojowej 3/4  szklanki cukru(...)lodówce wiórki blenduję na masło, zajmuje mi to parę minut miksuję jogurt delikatnie i krótko z cukrem, ze skórką i sokiem z pomarańczy, dodaję masło i przez chwile miksuję Biszkopt przekrawam na pół i nasączam naparem z gorzkiej herbaty. Przekładam kremem (zostawiając trochę na obłożenie tortu) posypuję owocami i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Całość smaruję resztą kremu i wkładam

Upiecz sobie babeczkę
Dzień Mamy -Tort... śmietana i mascarpone 172

najwytworniejszy ale jest zrobiony własnoręcznie specjalnie na tę okazję.  Chciała bym by każda mama czytając ten wpis pomyślała , że tort jest dla niej by ucieszyło się jej serduszko :) Biszkopt: jaja 5 szt mąka tortowa 7 łyżek cukier 2 łyżki Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml mascarpone 500 g cukier 2 łyżki wiórka z czekolady zielone 100 g wiórka z czekolady(...)różowe 50 g kajmak 2 łyżki masło 1 łyżka Poncz: sok z cytryny przegotowana woda ciepła cukier 2 łyżki  Najpierw robimy biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem( masa podwaja swoją objętość) dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Ciasto biszoptowo truskawkowe 125

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na blaszkę 19x28cm (można zrobić w odrobinę większej- ciasto będzie po prostu niższe) Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 200g masła 300g truskawek ¾ szklanki cukru 2 jajka Pianka: 350ml śmietanki kremówki 30% ½ szklanki cukru pudru(...)galaretka przezroczysta o smaku waniliowo truskawkowym Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Ok 300g truskawek Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy po odrobinie cukru i ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Teraz dodajemy po jednym żółtku. Do biszkoptu dodajemy przesiane mąki i szpatułką delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyłożonej (na spodzie tylko) papierem

Kuchnia w czekoladzie
Tort urodzinowy - bistro mama ma 7 lat! 197

fajnego to kole to innych w oczy i że zawiść to jedna z najpaskudniejszych ludzkich cech. Życzyłabym sobie i innym większej wyrozumiałości dla różnych przypadków, zachowań i upodobań :)   Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną(...)masy odkładamy do dekoracji boków i wierzchu tortu. . Do nasączenia tortu: ok. 3 /4 szklanki napar z herbaty miętowej lub woda z sokiem z cytryny Wykonanie tortu: Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze. Nasączamy go naparem z mięty lub wodą z cytryną. Smarujemy kremem, układamy cząstki truskawek i delikatnie wciskamy je w krem.  Kładziemy 2 biszkopt, nasączamy i powtarzamy

bistro mama
Biszkoptowe z masą truskawkową 122

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt: 5 jajek L 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy(...)formy o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez ok 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Odkrawamy cieniutki wierzch biszkoptu.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

kulinarnyswiatdomi
TORT ORZECHOWO NUTELLOWY + FILMIK, oraz aplikacja MOJA GAZETKA 120

Tort orzechowy przygotowuje się na bazie kremu z mascarpone i nutelli oraz biszkoptu na roladę. Jest w miarę łatwy do przygotowania. Ciasto jest smaczne, delikatne i czekoladowo - orzechowe.  SKŁADNIKI :                            BISZKOPT :   5 dużych jaj 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)PRZYGOTOWANIE :  BISZKOPT - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy, dodajemy cukry i po zmiksowaniu wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i równo go rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 % C. Po ostudzeniu zrywamy ciasto z papieru i ponownie

Kulinarne Fantazje Marioli
cappuccino - ciasto 555

Dobrze podaję składniki :D Składniki: * 1 opakowanie mleka w proszku * 1 masło * 3 serki homogenizowane waniliowe * 1 szklanka cukru * 6 -8 łyżek kawy cappuccino * 5 żółtek * 1 - 2 paczki biszkoptów * 1 czekolada * 2 łyżki kawy Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrem na parze.Ostudzone połączyłam z wcześniej już rozwierconym masłem. Dodałam mleko w proszku, serki i kawę cappuccino. Na blaszkę(...)wyłożyłam biszkopty wcześniej namoczone w kawie. Użyłam kawy rozpuszczalnej. Rozpuściłam ją w 1/3 szklanki wody. Wyłożyłam masę cappuccino i na wierzch wyłożyłam pozostałe biszkopty. Zrobiłam polewę z czekolady i kawy, która pozostała mi z nasączania biszkoptów. Zagotowałam kawę raz jeszcze i rozpuściłam czekoladę. Mieszałam do uzyskania aksamitnej masy. Nie gotowałam już po dodaniu czekolady. Odstawiłam do stężenia do lodówki. Dziś

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia 2304

jest trudne, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia Składniki: Spód: około 230g podłużnych biszkoptów Krem cytrynowy: 500ml wody 150ml soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny 170-180g cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3 żółtka 200g miękkiego masła w temperaturze(...)ostygnięcia. Dwie galaretki przezroczyste zalać 750ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostygnięcia. 4. Blaszkę o wymiarach 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki poukładać biszkopty ( patrz FILM ). Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopty w blaszce. 5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać cytrynowy

Mała Cukierenka
Ciasto kruche z rabarbarem 147

Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie innych owoców, ciasto robiłam już z jabłkami, ze śliwkami, ale będzie pyszne także z truskawkami lub owocami jagodowymi. Poleca Ci także przepis na biszkopt z rabarbarem . Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik(...)porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO kruche z rabarbarem PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej – 100 g cukru białego + dodatkowe 4 łyżki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 250 g masła – 1 jajko – 4 laski rabarbaru

nietylkopasta.pl