Domowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Podobne ciasto na biszkoptach już kiedyś robiłam i wszystkim bardzo smakowało. Dziś szybsza wersja bez pieczenia, na herbatnikach. Lekkie, nie za słodkie z pyszną truskawkową warstwą. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM: 2 duże opakowania herbatników ( ok. 350 g) pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) TRUSKAWKI: ok. 80 dag truskawek (świeże lub mrożone) 2 galaretki(...)trochę wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody) Mieszamy i słodzimy do smaku. Blendujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną gęstnieć wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty. BUDYŃ: Połowę mleka gotujemy, dodajemy cukier i masło. W pozostałym mieszamy budynie i mąkę. Wlewamy do mleka i gotujemy przez chwilę. Gorący budyń wlewamy na biszkopty. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy
Pani na deserskładniki na biszkopt: 3 jajka 55 g mąki 75 g cukru 20 g kakao 1 i 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok.22x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia dodatkowo: ok. 250 ml mocnego naparu kawy, wystudzony i posłodzony z dodatkiem wódki do smaku 160 g biszkoptów podłużnych ok. 4 kostki czekolady mlecznej składniki na krem czekoladowo kawowy: 150 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g serka mascarpone 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, suchej wykonanie: Do ok. 100 ml kremówki dodajemy kawę
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Biszkopt szpinakowy: Mąka pszenna tortowa 1 i 1/2 szklanki Mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ( można zastąpić pszenna tortową) Olej 2/3 szklanki Cukier 3/4 szklanki jajka 3 ( w temperaturze pokojowej) proszek do pieczenia 2 łyżeczki Szpinak świeży 200 g Krem: Śmietanka 30 % 200 ml Serek mascarpone 250 g Cukier puder 3 łyżki Poncz do nasączenia: woda 1/4 szklanki Sok z cytryny(...)Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 170-180 stopni i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego przestudzenia. Odkroić górną część ciasta - 1/3 biszkoptu. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać
Kulinarne przygodynieco ale ciacho wyszło wspaniałe. Budyń o delikatnym kawowym smaku i puszysta waniliowa pianka tworzą doskonałe połączenie smaków. Znajomi byli zachwyceni, gdy ich poczęstowałam tym ciachem do kawy. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 100 g cukru 30 g gorzkiego kakao 75 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Budyń kawowy: 3 szkl mleka 200 g masła 3 łyżki(...)cukru 2 budynie śmietankowe 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa śmietankowa: 800 ml śmietanki 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. delikatnie wymieszać
Smakołyki Asizwykły tort potem przyciąć w sposób taki jak na filmie, i oto w ten łatwy sposób otrzymujemy idealny tort np. na zbliżające się Walentynki, urodziny dzień Mamy itp. Biszkopt : SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany(...)wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Krem budyniowy : Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
RAROSSAbazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z żelką jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 90 ml likieru amaretto(...)wymieszać aby się rozpuściła i ponownie zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać połowę tężejącej żelki jagodowej. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao
Szalona Kuchnia EwelinyTiramisu, jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, dziś w wersji lekko zmodyfikowanej. Biszkopty savoiardi namoczyłam nie w kawie, jak wymaga tego tradycyjny przepis, ale w świeżo wyciskanym soku z pomarańczy. Krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, ricotty i cukru pudru a d odatek gorzkiej czekolady to "kropka nad i". Deser jest niezwykle orzeźwiający, lekki jak puch, wprost rozpływający(...)colino per circa 15 minuti. In una ciotola montate il mascarpone con la ricotta e lo zucchero a velo fino ad avere una consistenza omogenea. Przygotowujemy prostokątny talerz. Biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy, następnie układamy je na talerzu, jeden obok drugiego. **** Prendete un piatto rettangolare. Passate i savoiardi nel succo d'arancia e sistemateli nel piatto. Biszkopty
La grande e la piccola cuocaCiasto kokosowe na biszkopcie kakaowym z czekoladową polewą to wypiek bardzo prosty i smaczny. Miękki, puszysty biszkopt i wilgotna masa kokosowa to doskonałe połączenie. Uwielbiam kokos, uwielbiam proste wypieki, więc to ciasto jest dla mnie idealne. Składniki na prostokątną blachę: Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukru * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka(...)gorącej masy dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać by masło się rozpuściło i było dobrze zmieszane z masą kokosową. Tak przygotowaną masę wyłożyć równomiernie na upieczony wcześniej biszkopt. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: * 100 g czekolady mlecznej * 100 g czekolady gorzkiej * 100 g masła Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady połamane w kostki
Zrób to smacznieniej ciasto w formie delikatnego, ale orzeźwiającego i słodkiego tortu. Nie za słodkiego , ale jednocześnie kremowego… Zadanie wykonano pomyślnie J Karmelove przypadło do gustu jubilatce i gościom. Puchaty biszkopt, kilka „przekładek”: karmelowa, owocowa i śmietankowa stworzyły coś na kształt bardzo delikatnego, kremowego deseru z galaretką. A nawet nasączony biszkopt nie był wyczuwalny jako ciasto, ale jak kolejna smakowa(...)warstwa. Dodatkowym atutem po przekrojeniu jest strona wizualna ciacha- przekonajcie się sami A mojej Mamie życzę Wszystkiego najsłodszego! Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki przegotowanej wody 2-3 krople aromatu rumowego Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę
Domowe ciastaalkoholem samym w sobie ( prócz słodkich likierów) nie przepadam, o tyle uwielbiam smak tortowego ciasta przesiąknięty czymś mocniejszym;) Ten przekładaniec to mocnoczekoladowy puszysty biszkopt „nawilżony” sporą dawką domowego wyrobu śliwowicy( która powstaje przy robieniu bazy do masy). Mocne, wyraziste, z lekką goryczką połączoną ze słodką mleczno- śliwkową masą. W smaku jak popularna śliwka nałęczowska w czekoladzie. Pycha. Składniki na biszkopt(...)Wlewamy roztwór budyniowy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodajemy pokrojone w kostkę odsączone śliwki. Miksujemy chwilę do połączenia. Dodatkowo: polewa płatki migdałowe WYKONANIE: biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy biszkopt czekoladowy+ ½ nasączenia ½ masy polewa Całość schładzamy w lodówce ok. 3-4 godziny ( wierzchnia warstwa musi stężeć, aby ciasto bez problemu można
Domowe ciastawersji maxisłodkość na świecie;)). Przekładanie 3 bita rozpoczęłam na blacie, skrojonym z wysokiego biszkopta, ale myślę że z powodzeniem można użyć warstwy herbatników, bądź upiec cienki 4 jajeczny biszkopt. Megasłodkie ciacho, w sam raz, gdy „macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie co”;)). Składniki na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy z pudrem na sztywno. Dodajemy lekko ciepłą( ale nie gorącą żelatynę). Dodatkowo: opakowanie ciasteczek maślanych ( 150 g) opakowanie okrągłych biszkoptów 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: cienki blat biszkoptowy ( lub herbatniki) +ciepła masa budyniowa+herbatniki masa kajmakowa biszkopty masa śmietanowa posypujemy przez sitko kakao Ciasto schładzamy ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastalata bez owocowych smaków- dotyczy to także branży cukierniczej:) Bardzo lubię połączenia śmietany z delikatnym biszkoptem i owocową nutą. Staram się jednak nie używać śmietany kremówki, gdyż moim zdaniem krócej zachowuje świeżość i czasem za bardzo zamula.. Ten torcik z mojego pomysłu został przygotowany bardzo spontanicznie: miało być owocowo, lekko i smacznie. No i moim skromnym(...)zdaniem wszelkie kryteria zostały spełnione;) Mocno nasączony waniliowo- cytrynowym syropem, biszkopt z dodatkiem brzoskwiniowego kisielu, słodka masa śmietanowa i warstwa brzoskwiniowego dżemu... Lekki, smaczny i latem pachnący( i latem smakujący) Składniki na biszkopt: 1 1/4 szklanki cukru kryształu 8 jaj 1 1/4 szklanki mąki pszennej opakowanie kisielu brzoskwiniowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno, stopniowo
Domowe ciastatortu. Tym razem w wersji dla wielbicieli tych o bardziej wyrazistych, czekoladowych nutach, coś a’ la torcik wedlowski.. Bez owocowego akcentu, jedynie mocne, bardzo aromatyczne nasączenie . Mokry biszkopt z wódką , gdzie chrupkie nawiązanie do wspomnianego wcześniej słodyczą stanowi kilka andrutów tworzących koronę na szczycie słodkiego wypieku. Nie za nadto słodki , a wręcz gorzkawy, bardzo mocno nawiązujący(...)czekolady deserowej, i to tej 60- 70 % kakao. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier, aż do ubicia na sztywną bezę. Potem wbijamy żółtka , mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy
Domowe ciastastąd . Na wygląd wpłynie na pewno rozmiar tortownicy, polecam rozmiar 20 cm ( ja użyłam 24 cm i warstwy nie są tak fajnie widoczne, ale smak jest ten sam :) ). Składniki: Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Warstwy: 500 g sera mascarpone 500 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru pudru(...)ucieramy na jasną masę. Białka ubijamy na sztywno. 2. Do jajek dodajemy mąki i proszek do pieczenia miksujemy. Dodajemy pianę z białek i drewnianą łyżką powoli mieszamy. 3. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni) 4. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Również żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej
Na moim talerzu