przedstawiam Wam różne wariacje dekoracji. Jedno z ulubionych ciast mojej mamy, stąd taka częstotliwość robienia. Idealne na urodziny, święta lub do weekendowej kawy. Zachęcam do spróbowania. Składniki na biszkopt (średnica 26cm): 5 jaj 200g maku 150g cukru pudru 125g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń(...)szklanki zimnej wody Poncz: 2 szklanki wody 3 łyżki cukru zapach migdałowy Składniki na dekorację: 3 brzoskwinie 500 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100g maku Biszkopt : Maki i proszek do pieczenia należy przesiać i wymieszać z makiem. Białka ubić, dodać cukier puder. Ubijając dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać
Słodki ZakątekDzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę(...)Nowego Roku! Składniki na biszkopt: 3 jajka 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na krem: 160 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2-3 łyżki mocnej kawy - ristretto 1 łyżka amaretto dodatkowo: kakao do posypania Przygotowanie: jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny trzykrotnie zwiększyć objętość. Przy pomocy szpatułki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto z mniejszą ilością cukru. Udało się, więc łapcie przepis i korzystajcie :) W nawiasie obok proporcji, podam Wam też gramaturę z oryginalnego babcinego przepisu. Biszkopty: 320 g mąki tortowej 160 g cukru pudru (320 g) 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody 5 dużych jaj 1 łyżka proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki sody 1 łyżka(...)Polewa: 120 g masła 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane) 2 łyżki kakao Dodatek na wierzch: wiórki kokosowe Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ). Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody
Mienta blogmojego Pana Męża czyli rolada biszkoptowa. Tym razem krem na bazie kremówki i mascarpone. Do tego kosteczki truskawkowej galaretki. Przepis bardzo prosty. Rolada królowała na moim świątecznym stole. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 200ml śmietanki kremówki * 250g mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * galaretka truskawkowa * opcjonalnie czekolada i posypka cukrowa Przygotowanie : Biszkopt pieczemy na największej blaszce, tej z piekarnika(...)ciepłego blatu ściągamy papier do pieczenia i ciasto przekładamy na ściereczkę. Zwijamy biszkopt w rulon. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, wylewamy na płaski talerz i zostawiamy aż zastygnie. Kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mascarpone. Krem łączymy z galaretkami. Rozwijamy biszkopt. Smarujemy go kremem i zwijamy. Zakręcamy w papier do pieczenia, tak by utworzyć cukierek. Odstawimy
Magiczne Życie MartyPrzygotowałam go na Sylwestra itak samo szybko znikneło ciasto . Składniki 3 paczki biszkoptów powinny być podłużne, ja miałam okrągłe 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej krem do przekładania 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone lub rikotta 200 g sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % śmietan fix 2 opakowania 1 puszka mandarynek 1 puszka truskawek blaszka o wymiarach(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia potem biszkoptami i posmarować pędzelkiem maczanym w kawie masa do przekładania śmietanę, cukier puder oraz serek miksujemy i dodajemy resztę składników oraz śmietan fix Połowę masy dajemy na biszkopty, a na to mandarynki i biszkopty i znów smarujemy kawą a na to masa i truskawki, na koniec posypać posypką czekoladową polecam bo nie zajmuje
Moje WyrobyEfektowne ciasto przełożone masą krówkową, bitą śmietaną, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Idealne na Sylwestra i rozpoczęcie Nowego Roku. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 4 jajka, 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy kajmakowej, 200 g masła, 100 g bez, 2-3 łyżki ajerkoniaku(...)łyżka kawy mielonej Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: powidła z czarnej porzeczki, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem: Kawę zaparzamy, studzimy
słodki bratekniedzielnej kawusi proponuję pyszny torcik cytrusowy z galaretką. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, pianki cytrynowej, mandarynek oraz galaretki. Torcik jest lekki i orzeźwiający. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, ½ szklanki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Pianka cytrynowa: 300g serka homogenizowanego waniliowego(...)opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1 puszka mandarynek, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do masy wlewam olej i ocet oraz wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasinaszym ulubionym budyniem oraz pyszną pianką o smaku cukierków ,,kukułka''. Połączenie palce lizać. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/25 CM ok. pół opakowania dużych herbatników ok. pół opakowania biszkoptów BUDYŃ: 1 l mleka 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej cukier waniliowy 3/4 - 1 szklanki cukru (zależy jakie słodkie ciasta lubicie) kostka masła PIANKA: 330 ml śmietanki(...)dokładnie mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy i cały czas mieszając gotujemy budyń, robimy to dość długo żeby pozbyć się smaku surowej mąki. Gorący wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy biszkopty, jeśli trzeba docinamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. PIANKA: Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją zakryć, odstawiamy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy po łyżce krówki i ubijamy
Pani na deserCiasto na biszkopcie z masą budyniową, wafelkami i posypką kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka Szklana mąki 2 łyżki cukru pudru Szczypta soli Łyżka oleju Masa budyniowa: 3 budynie śmietankowe 1 szklanki cukru pudru 200 g Kasi 3 szklanki mleka dodatkowo: 250 g rurek kakaowych 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Biszkopt: Żółta oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli(...)rozrabiamy w szklane mleka Pozostałą część zagotowujemy wraz z cukrem. Dodajemy budyń, zagotowujemy do uzyskania gęstej masy. Studzimy. Masło ubijamy. Dodajemy budyń i miksujemy na gładką masę. Na biszkopt wykładamy połowę masy. Układamy rurki, drugą część masy, posypujemy kokosem..m Chłodzimy przez min. 12 godzin
Lena GotujeWyjątkowy tort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny(...)szkl żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 2 pomarańczy Krem: 500ml śmietanki 30% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru śmietan fix Dekoracja: garść żurawiny gałązki rozmarynu Biszkopt: Białka ubią na sztywna piane ze szczypta soli. Następnie dodać cukier i ubić aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę przesiać
Smakołyki AsiSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształ 3 - 4 duże jabłka 200 g rodzynek sułtańskich 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 1 olejek migdałowy Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek spirytusowy waniliowy Dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej kilka(...)sztuk białych perełek cukrowych różowy i zielony cukier błyszczący Przygotowanie: Biszkopt - Rodzynki sparzyć i odcedzić. Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Jajka z cukrem ubijamy do momentu zbielenia, następnie dodajemy masę makową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościBogaty w smaki tort świąteczny. Na biszkopcie makowym, wilgotny i dobrze nasączony z nieprzesłodzonym kremem śmietanowym z gorzką czekoladą i kremem nutella,o lekko migdałowym aromacie, wspaniale komponuje się z konfiturą wiśniową. Bardzo łatwo oczarować nim gości. Ten tort rozpływa się w ustach i zdobi świąteczny stół, udekorowany skromnie tylko pierniczkami i złotą posypką. Oto magia świąt! SKŁADNIKI: Biszkopt(...)łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego) Dekoracja: Piernikowe serca Dowolna posypka cukrowa Przygotowanie: Makowy biszkopt: Białka jaj oddzielić od żółtek. Mąkę tortową wymieszać z suchym makiem i proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. Białka jaj ubić na puszystą pianę, ubijając stopniowo wsypywać cukier, zmiksować do rozpuszczenia
Wanilia i KardamonSkładniki: Biszkopt piernikowy: 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 200 g margaryny 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka sody oczyszczonej Esencja kawowa: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego(...)spirytusowy waniliowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny Dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej kilka sztuk białych perełek cukrowych różowy i zielony cukier błyszczący Przygotowanie: Biszkopt piernikowy - margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do momentu zbielenia. Następnie dodajemy przestudzoną
Ciastka - domowe słodkościŚwietne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki(...)łyżeczka kakao Poncz: 100ml wrzątku 3 łyżeczki kawy espresso 50ml amaretto Polewa: 100g deserowej czekolady 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka masła posypka owocowa- różowa Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką
Szalona Kuchnia EwelinyPrawdziwa słodycz, która umili spotkanie przy kawie lub herbacie.Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta znajdziecie w sklepie Helio oraz Stovit, # HELIO Biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 łyżki mielonej kawy Przygotowanie: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami(...)puszystej masy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając masę szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 160 – 170 °C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt przez 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i pozostawiamy do wystudzenia. Pianka śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka przezroczysta ponadto
Podróż w kulinaria