Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki drobnego cukru Szczypta soli Warstwa gruszkowa: 600g gruszek (waga po obraniu i usunięciu gniazd) ⅓ szklanki cukru ¾ szklanki wody 2 galaretki gruszkowe(...)gruszkowa, ja użyłam pomarańczowej) Sposób przygotowania Przed rozpoczęciem pieczenia należy rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w gorącej wodzie i pozostawić do studzenia oraz jedną np. pomarańczową wg opisu na opakowaniu. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy po odrobinie cukru i ubijamy aż do jego rozpuszczenia. Teraz dodajemy po jednym żółtku. Do biszkoptu dodajemy przesiane mąki i szpatułką delikatnie
Kuchnia w czekoladzieWartości odżywcze na 100 g: 311 kcal w tym: B: 9,9 g; W: 16,5 g; T: 21 g. Składniki (forma o średnicy 24-26 cm) Biszkopt - 6 białek - 80 ml miodu lub innego słodzidła - 250 g migdałów w łupinkach Masa - 6 żółtek - stała część z jednej puszki mleczka kokosowego - 50 g miodu lub innego słodzidła - jeden(...)batonik (28 g) Daim Dodatkowo - 70 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki płynnej części mleczka kokosowego - jeden batonik (28 g) Daim Wykonanie Biszkopt Migdały rozdrabniamy bardzo drobno razem z łupinkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodziło. Chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy migdały i delikatnie - najlepiej łyżką - mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy
Health-Fit-Lifeskładniki na 1 biszkopt jasny: (pieczemy dwa) 40 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki(...)Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.21 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na 1 biszkopt ciemny: (pieczemy dwa) 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 10 g kakao 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru
Domowy Smak JedzeniaSkładniki na biszkopt: 4 duże jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: ok. 250 ml śmietany kremowej 36% 125 g serka mascarpone cukier puder wg uznania Poncz: ok. 300 ml naparu(...)mocnej kawy ewentualnie ok. 100 ml likieru kawowego + kilka okrągłych biszkoptów gorzkie kakao maliny Przygotowanie : Jajka ubić z solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać łyżką Masę przelać do natłuszczonej blachy o wymiarach
Proste PotrawyLetnie ciasto z malinami, dzisiaj przygotowałam na biszkopcie z śmietaną i mascarpone. Jest nadzwyczaj pyszne i bardzo efektowne. Ciasto z malinami smakuje dzieciom i nie tylko, polecam do kawki lub herbatki. BISZKOPT : 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA(...)PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrem na puszysto, dodajemy olej, dalej miksujemy i na koniec wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 cm, lub troszkę większą. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Ciasto po ostudzeniu przecinamy wzdłuż, na dwie połówki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy. Żelatynę rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje Mariolipomarańczowej 4 łyżki cukru kryształ Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów okrągłych posypka waflowa kakaowa Przygotowanie: Mus jabłkowy - jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jabłka rozsmażyć wraz z cukrem. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy. jabłka najlepiej(...)dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. wyłożyć biszkoptami. Na to wyłożyć jeszcze lekko ciepłe jabłka. Schłodzić. Następnie na mus jabłkowy wyłożyć biszkopty. Na biszkopty wyłożyć masę waniliową. Wierzch udekorować posypką waflową. Tak przygotowany deser schłodzić. var pfHeaderImgUrl
Ciastka - domowe słodkościTorcik nie tylko spisał się wizualnie ale również (a nawet przede wszystkim) smakowo! a to dlatego, że po wszystkim został rozkrojony i podzielony na osoby zaangażowane. Wszystkie potwierdziły, że biszkopt z mąki kasztanowej jest bardzo smaczny, delikatny i słodszy (ta mąka jak żadna inna podbija słodycz wypieku). Całość wypadła tak dobrze, że tydzień później upieczony został bardzo podobny tort kasztanowy(...)jest bez glutenu (mąka z firmy Incola jest certyfikowana) a do tego taki pyszny. Szczerze polecamy przepis jak i tą mąkę ❤ 😍 Składniki (śr: 18 cm): Kasztanowy biszkopt -5 dużych jajka -20g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej) -90g mąki kasztanowej Incola -35g kakao -200g ksylitolu -2 łyżki oleju rzepakowego -szczypta soli Krem jogurtowo
Candy PandasMoja rodzina bardzo lubi takie ciacha. Kwaskowe wiśnie przełamują słodycz ciasta. Polecam ciasto zalać galaretką przezroczystą bo fajnie wygląda. U mnie takie ciacho szybko schodzi, a na upały idealne. biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej pianka wiśniowa: 500 g wiśni 1/2 cytryny 500 mililitrów śmietanki 36 % 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek cukru pozostałe: 40 dkg borówek(...)galaretki przezroczyste 800 mililitrów wody Biszkopt: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, po minucie kolejną i tak do końca. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuści się dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Dodaję przesianą mąkę w dwóch etapach i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam
wesoła kuchniasezonowymi owocami. U mnie borówki, nadadzą się także maliny, jeżyny, jagody, porzeczki. Szybkie, lekkie w smaku, efektowne. Pyszne ptasie mleczko, lekkie na małych bezikach . W oryginalnym przepisie na biszkoptach z malinami. Polecam każdą wersję, bo lekka pianka, ta domowa jest po prostu najlepsza, sprawdzi się na każdą letnią okazję. Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm (w oryginalnym przepisie blaszka(...)Składniki: kilka bez lub okrągłe biszkopty, u mnie duże bezy (jak na zdjęciu) 0,5 l śmietanki 30% mocno schłodzonej 2 płaskie łyżeczki cukru pudru 2 galaretki: u mnie jedna krystaliczna o smaku cytrynowym, druga pomarańczowa, mogą być dwie krystaliczne lub dwie cytrynowe lub pomarańczowe, dowoli 2 szklanki wrzątku 250 g borówek Przygotowanie: Papier układam na obręczy, po czym zamykam
Zasmakuj KuchniSkładniki: (na 19-20 szt. ciasteczek) Ciasto (na około 40 szt. pojedynczych biszkoptów) 4 jajka 4 łyżki cukru drobnego do wypieków 6 łyżek mąki pszennej Krem różany 250 g. serka mascarpone 200 g. śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki esencji różanej (np. takiej ) około 1 łyżki świeżego soku z buraka 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder(...)ciasteczka o średnicy około 5 cm. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika na średni poziom i piecz przez 13-14 minut, aż lekko się zezłocą. Wyjmij ciasteczka (po otwarciu piekarnika biszkopty lekko "oklapną") i zdejmij powoli z papieru do pieczenia, podwijając papier pod spód (wtedy ciasteczka się odkleją). Odstaw biszkopciki do wystygnięcia. Mascarpone zmiksuj krótko z 1 łyżką cukru pudru
Delicious PlaceCiasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale w mojej wersji jest ono oczywiście nieco odchudzone i uzdrowione - nie zawiera cukru, glutenu ani laktozy. Śmietanka kokosowa ze stałej części mleka kokosowego pasowała do niego świetnie, polecam zwłaszcza to w wersji light, którą(...)się dość szybko i świetnie sprawdza się na orzeźwiający deser, ale myślę, że warto je też podać np. na jakiejś imprezie. Bardzo polecam. Składniki (forma 26 x 21 cm): Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Bita śmietanka kokosowa: 2 puszki schłodzonego gęstego mleka kokosowego (u mnie w wersji light
Healthy food explorersłoneczny wtorkowy poranek zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowe z kremem waniliowym, borówkami i galaretką. Ciasto to doskonały, orzeźwiający deser dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Krem waniliowy: 3 szklanki mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 2 opakowania cukru waniliowego(...)200g masła, 3 łyżki cukru pudru, 50ml likieru waniliowego lub spirytusu, Dodatkowo: 300g borówek amerykańskich, 3 opakowania galaretki jagodowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: biszkopty podłużne (55 sztuk) 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 800 ml gorącej wody 2 łyżeczki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej (1 op. 40g) 700 ml gorącej wody Krem cytrynowy: 2 opakowania budyniu śmietankowego 250 g margaryny maślany smak 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy(...)szklankę cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń i 2 łyżeczki ciemnego kakao. Na koniec dodać 250 g serka mascarpone. Dobrze wymieszać. Przełożenie Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w tortownicy o wymiarach 39 x 25 cm. Na biszkopty wyłożyć cały krem cytrynowy
Ciastka - domowe słodkościpowstało tak naprawdę pod wpływem chwili. Kupiłam ostatnio troszkę borówek żeby zamrozić, trochę zostało i tak na szybko z tego co miałam w domu zrobiliśmy to ciacho. Na dole biszkopt z czterech jajek, następnie dżem z owoców leśnych, masa z serków mascarpone i śmietanki 30% i w tym borówki, potem ciasta petitki, kolejna porcja masy, ciastka i wierzch to cienka(...)warstewka masy i borówki. Ciasto pyszne, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23 x 33 cm Składniki na biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem
kruche babeczkisię owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni. JOGURTOWIEC MALINOWY Składniki: biszkopty w ilości na blaszkę esencja z herbaty około 0,5 kg owoców sezonowych (u nas są to akurat maliny) cukier do smaku 5 łyżeczek żelatyny 200 ml wody(...)jogurtu naturalnego czerwona galaretka Przygotowanie: 1. Na blaszkę wykładamy biszkopty. Namaczamy delikatnie biszkopty esencją z herbaty. 2. W blenderze kielichowym blendujemy połowę owoców z jogurtem naturalnym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Jeśli masa jest kwaśna, to możemy ją dosłodzić. 3. Wylewamy powoli masę na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia, czyli około jedna-dwie godziny. 4. Robimy galaretkę
dobra gospodyni dom wesołym czyni