choć nie muszą być przesadnie słodkie. Odmiennego zdania jest mój Małżonek, który choć za słodkościami nie przepada, takim ciastem z kajmakiem nie pogardzi. I wcale nie musi być na biszkopcie, możecie zamiast niego ułożyć herbatniki :) Składniki na formę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka ²/₃ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Krem kajmakowy: 400g śmietany(...)duże opakowanie herbatników maślanych (ok 400g) Pozostała masa kajmakowa 4 banany Kakao do oprószenia ciasta Poncz: 120ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie, już
Kuchnia w czekoladzieCiasto pycha, zawsze ma powodzenie i najszybciej znika. Polecam. Truskawki umyć osuszyć i obrać z szypułek. Wykonanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Blaszka o wymiarach 35 x 25 cm Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać serek mascarpone, serek waniliowy, esencję waniliową, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować. Żelatynę zalać odrobiną zimną zimnej wody. Musi(...)truskawek. Połączyć masę truskawkową i sernikową razem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać już bardzo delikatnie. Wstawić do lodówki. Jak masa zacznie gęstnieć wylać na zimny biszkopt. Rozłożyć umyte i oczyszczone truskawki. Wstawić do lodówki. Przygotowanie galaretek – galaretki zalać wrzącą wodą, wymieszać. Jak już zacznie gęstnieć wylać na truskawki i ponownie do lodówki. Zostawić
Kuchnia PokoleńSmaczne warstwy i czekolada. Nie za słodka i mięciutka – taka jest właśnie rabarbarowa delicja. Polecam, bo sezon na rabarbar nie trwa długo i warto go dobrze wykorzystać. Składniki na biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana(...)czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Blaszkę (25×30 cm) wykładam papierem do pieczenia lub smaruję dno masłem, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Krem budyniowy: ¾ litra mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżeczek ksylitolu 250 g masła 1 łyżka wanilii 1 łyżka cukru
Słodki sentymentsera sernikowego z wiaderka 200 ml śmietany 30% ok 1 kg truskawek mrożonych lub świeżych, ja akurat użyłam mrożonych 900 gram 4 galaretki truskawkowe 200 gram podłużnych biszkoptów, możemy zastąpić okrągłymi lub herbatnikami, wg upodobań 4 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia, śmietanę ubijamy na sztywną(...)truskawkowe galaretki, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i mieszamy do połączenia się składników, na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm układamy biszkopty, na biszkopty delikatnie wylewamy gęstniejącą masę serową, (gdyby zdarzyło się że któryś biszkopt zacznie wypływać do góry lekko dociskamy go do dna blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia, truskawki blendujemy
Blog kulinarny S9.PLupiekłam tort brzoskwiniowy z śmietankowo serowym kremem. Tort jest delikatny i rozpływający się w ustach. Idealny na takie okazje jak chrzest czy komunia. Polecam jest pyszny :-) Składniki(blaszka 23/33): biszkopt (składniki na 1 blat): jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 100 g, mąka ziemniaczana 40 g, krem twarożkowy z brzoskwiniami: ser twarogowy 600 g, śmietanka(...)pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuszczamy z 30 cm na podłogę i odstawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Ser twarogowy dwukrotnie mielimy, a następnie miksujemy go z cukrem pudrem oraz
kulinarne odsłony patiTort orzechowy to pyszne połączenie biszkoptu orzechowego z kremem orzechowym. Orzechowy tort przełożyłam powidłami, aby przełamać smak kremu orzechowego. Do kremu orzechowego możemy dodać trochę wódki, ale tylko wtedy gdy nie będą go jadły dzieci! Uwaga! Dekorowanie tortu za pomocą szablonu nie jest trudne, ale krem maślany musi być dobrze schłodzony przed dekorowaniem, aby krem nie rozmazywał się pod szablonem(...)sucho. Ale bez problemu można taki barwnik rozpuścić w odrobinie spirytusu i malować na mokro. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt. 2 dzień: Robimy krem orzechowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym z kajmakiem. 4 dzień: Tort orzechowy podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje
Słodki Pomysłzdecydowałam się je zrobić na mniejszej blaszce ( 22 x 25 cm) dlatego proporcje składników są zmniejszone w stosunku do oryginalnego przepisu. No to do pieczenia Słodziaki ! < 3 Biszkopt: 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno(...)oczkach. Prażymy z cukrem. Dodajemy suchą galaretkę. Lekko studzimy. Kokos: 80 g wiórków kokosowych 1 ½ łyżki cukru ½ łyżki masła Składniki mieszamy i prażymy na patelni na złoty kolor. dodatkowo: biszkopty okrągłe ( ok. 20 sztuk) 2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml gorącej wody WYKONANIE: biszkopt masa jabłkowa ½ kremu biszkopty galaretka ( ciasto odstawiamy z galaretką do lodówki na 1 godz
Domowe ciastaMyślę, że malinowa chmurka to już klasyk. Jest tak pyszna, że smakuje praktycznie każdemu kto jej spróbuje. Ja nieco zmodyfikowałam przepis bazowy i dodałam to co lubię - czyli puszysty biszkopt zamiast kruchego. Kiedy piekę je u siebie w domu znika w mig - spróbujecie sami:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jaja 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka(...)powstały grudki. Odstaw do wystudzenia; Dzięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak 6. Do przestudzonej galaretki dodaj owoce i wymieszaj; 7. Wyłóż masę malinową na biszkopt i wstaw do lodówki; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 8. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj aż powstanie błyszcząca piana; 9. Na koniec dodaj skrobię i krótko zmiksuj
Prosty przepis nabiszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki tortowej ,proszek do pieczenia 1 łyżeczka . wykonanie Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w temp 160 -180 st 0k 40 min . Ja ciasto upiekłam z połowy w blaszce 24 na 24 , w książce(...)śmietana kremówki 36 procentowej 2 łyżeczki żelatyny 3lub 4 łyżki cukru pudru wykonanie żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody .Smetanę ubić z cukrem pudrem i letnią żelatyną. dodatkowo paczka biszkoptów dużych składanie ciasta Biszkopt-masa jabłkowa -biszkopty -masa jogurtowa -bita śmietana
Moje Wyrobydodatku alkoholu. Jest lekki i zawsze znajdą się na niego chętni. Jako kawosz nigdy nie potrafię przejść obok niego obojętnie. Składniki: 250g mascarpone 400g śmietanki 36% 200g podłużnych biszkoptów Filiżanka podwójnego espresso lub mocno zaparzona kawa rozpuszczalna 1 łyżka amaretto lub rumu (w wersji bez alkoholu aromat migdałowy) Cukier puder do smaku – 3 łyżki lub więcej Gorzkie kakao do posypania(...)Przygotowanie: Kawę zaparzyć. Odstawić do ostudzenia. Dodać amaretto, rum lub aromat migdałowy. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dalej miksować. Na koniec dodać mascarpone, dokładnie wymieszać. Biszkopty namoczyć w kawie. Uważać, aby za bardzo nie zmiękły. Namoczone biszkopty ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na to wyłożyć połowę kremu i posypać kakao. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów. Wyłożyć pozostały krem
Fabryka pomysłówwykonany przez moją przyjaciółkę Oliwię na specjalną okazję - urodziny jej Taty :) Jak tylko mi go pokazała, stwierdziłam, że takie cudo musi znaleźć się na blogu. W środku znajdziecie puszysty biszkopt, aksamitną masę kokosową i domową konfiturę truskawkową. Mnie ujęła cudowna dekoracja, sami zobaczcie :) Przepis,zdjęcia i wykonanie: Oliwia Poźniak Biszkopt: 4 jajka, 100 g ksylitolu( puder), lub cukru(...)sztuk, łyżka konfitury truskawkowej. Mrożone truskawki gotować na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji dżemu, dodać konfiturę. Cześć masy kokosowej wymieszać z przygotowanym dżemem truskawkowym( będzie do posmarowania biszkoptu). Do ozdoby: świeże truskawki, kwiat bzu, rafaello Biszkopt przeciąć na pół i posmarować masa truskawkowa wymieszana z serkiem. Nałożyć górna cześć i posmarować biała masa kokosowa, przyozdobić dodatkami
Chocolate Muffin Blognią już od dawna. Nie wiem skąd ta nazwa się wzięła, ale pomimo jej ( bo mi się nie podoba! ) ciasto okazało się naprawdę genialne w smaku. Delikatny, puszysty biszkopt pokryty piankowym kremem z ukrytymi w środku malutki lodami na ciepło. Fajny pomysł na każdą imprezę – z całą pewnością zachwyci! Ciasto absolutnie nie jest pracochłonne, a z jego przygotowaniem poradzą(...)sobie nawet Ci, którzy od pieczenia na co dzień uciekają. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna – 5 łyżek * cukier – 5 łyżek * jajko – 5 szt PIANKA: * serek homogenizowany naturalny – 500 g * Śmietanka 30% – 400 ml * galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa – 2 szt * wrzątek – 200 ml POLEWA: * czekolada mleczna – 200 g * mleko
Ostra na Słodkowiśnie z odrobiną żelatyny . No tutaj nie mogło już nic pójść nie tak jak trzeba… Chociaż konfitura wiśniowa dość opornie się żelowała, ale to nic przy problemach z samym biszkoptem . W sumie nie wiem jakim cudem efekt końcowy jest tak udany zarówno smakowo, jak i wizualnie. Najważniejsze, że się udało. Nie ma nic gorszego niż klapa przy przygotowywaniu czegoś(...)najskrytszych marzeń w wersji niskoweglowodanowej. Słodkie upojenie i to w ramach wytycznych diety ketogenicznej! Kto by pomyślał, że coś takiego jest w ogóle możliwe...? Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , jajka , owoce , torcik , tort Porcje 10 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 25 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Biszkopt
Modern Cave GirlPijana kostka to przepyszne ciasto na czekoladowym biszkopcie z kremem ajerkoniakowym i chrupiącym wierzchem migdałowo-bezowym. Całość jest tak pyszna i wciągająca, że nie można poprzestać na jednym kawałku. PIJANA KOSTKA Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki wody 3 łyżki(...)mascarpone 200 ml śmietany 30% 250 g białej czekolady 200 ml likieru advocat dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g) mini bezy i płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i olej. Potem przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy
Bon appetit mon amieSchłodzony torcik na biszkopcie nasączonym migdałowym likierem, z mocno truskawkowym musem i kremem stracciatella z kawałkami czekolady to moja propozycja na sezonowe ciasto do letniej kawusi. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli Masa stracciatella 500g białego sera w wiaderku 500ml śmietany(...)truskawkowe 1 szklanka wrzątku Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto 20ml spirytusu Dodatkowo: 200g herbatników w czekoladzie o kształcie serca wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać
Szalona Kuchnia Eweliny