Przepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam… Połączenie smaków jest idealne i na pewno każdy łasuch będzie z niego zadowolony. Słodko polecam Składniki: masa krówkowa (najlepsza jest firmy Gostyń) 1 opakowanie słonych krakersów 3 opakowania herbatników (po 10 szt.) Biszkopt(...)mleka 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka 3/4 szklanki mąki Na wierzch: 1/2 litra śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 opakowania śmietan-fix (Dr. Oetker) Przygotowanie: Biszkopt: Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160’C (termoobieg
Oryginalny smakPrzepis mam z jakiejś kolorowej gazetki. Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać że jest rewelacyjne. Biszkopt z masą kawową SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 7 szt mąka pszenna - 6 łyżek cukier - 7 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka ziemniaczana - 1 łyżka sól szczypta Krem śmietankowy śmietana śnieżka - 1 opak mleko - 3/4 szkl cukier waniliowy - 1 opak żelatyna - 1 łyżeczka(...)szkl cukier -0,5 szkl mąka ziemniaczana - 2 łyżki mąka pszenna - 3 łyżki Polewa margaryna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki kakao - 2 łyżki śmietana 24 % - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić. Mąki obie wymieszać z proszkiem
Kuchnia DanusiNotorycznie wysychają mi biszkopty. Zostawiam niedomkniętą siatkę albo ma gdzieś dziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo(...)oraz kolorowymi patyczkami. Jeśli jednak lubicie mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś
Kolizje SmakówPrzedstawiamy Wam lekki, smaczny i niezwykle efektowny deser warstwowy. Poszczególne poziomy to ciemne zblenderowane biszkopty, jogurt naturalny i mus z banana i mango. Układane na przemian w kieliszku do szampana wyglądają bardzo ciekawe, a smakują jeszcze lepiej. Idealne jako małe co nieco do kawy :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki:* Duży jogurt naturalny (400ml) Kilkanaście ciemnych biszkoptów(...)banana ½ mango Kilka kropli cytryny *Ilości składników mogą być różne w zależności od wielkości kieliszków. Przy pomocy blendera miksujemy biszkopty na proszek. W wysokim naczyniu umieszczamy banany oraz mango i blenderujemy na gładki mus. Dodajemy kilak kropli cytryny i mieszamy. W kieliszkach od szampana przy pomocy długiej łyżki układamy na przemian warstwy: biszkopty, jogurt naturalny oraz mus. Układamy
Kolizje Smakówpyszny, lekki torcik o posmaku kokosowym. Jest on wynikiem zmieszania kilku przepisów z wspaniałego bloga Ciasteczkolandia. Efekt przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Wyszło smacznie, puszysto i nieco walentynkowo :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao parę kropel aromatu migdałowego + herbata do nasączenia Masa: 200ml zagęszczonego mleka w puszce 100g wiórek kokosowych 100g masła 50g cukru(...)Krem: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru gorzka czekolada Przygotowanie tortu jak zawsze rozpoczynamy od upieczenia biszkoptów. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dosypujemy przesianą mąkę oraz aromat. Te składniki mieszamy już ręcznie by biszkopt nie stracił swojej puszystości. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Do jednej dodajemy trochę
Kolizje Smakówzawsze miałam problem z równym krojeniem biszkoptu. Czasami biszkopt przekrawałam długim ostrym nożem a niekiedy nitką, ale spód miałam przeważnie cieńszy niż resztę. A Wy jakie jeszcze macie inne sprawdzone sposoby? Jednak kiedy ostatnio w ramach współpracy ze sklepem internetowym redcoon.pl zostałam poproszona o wybranie kolejnego sprzętu do testów, jednym z produktów była to obręcz do warstwowego krojenia biszkoptu(...)długi nóż z piłką 29,5 cm i oraz podkładkę do łatwego przenoszenia i nakładania ciasta, za jej pomocą bez problemu można zsunąć przygotowany tort na paterę. Z tego biszkoptu na zdjęciu wykonałam tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie. Obręcz wykonana jest ze stali nierdzewnej, służy do warstwowego krojenia ciasta. Jest bardzo praktyczna i bardzo pomocna w każdej kuchni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjeszcze pyszne, polskie truskawki, nie mogłam się im oprzeć. A jak są truskawki, to obowiązkowo trzeba przygotować ciasto z truskawkami. Zapraszam więc na pyszny tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem. Tort składa się z puszystego ciasta biszkoptowego z moim ulubionym, lekkim kremem z dodatkiem serka mascarpone, jogurtu greckiego i soku z cytryny. Do takiego zestawienia najlepszym dodatkiem(...)krem czekoladowy: 330 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru sok z cytryny do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 ml śmietanki 36% truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet winny, dokładnie i szybko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na ten biszkopt przewija się na blogu już od dawna. Za każdym jednak razem odsyłam Was po przepis do poprzedniej publikacji tortu. Postanowiłam więc, że zrobię osoby wątek z przepisem tylko i wyłącznie na biszkopt. Jak dla mnie ten konkretny przepis jest idealny. Prosty do wykonania i zawsze mam pewność, że się uda. Ostatnio nawet udaje się bardziej niż(...)zwykle i wyrasta bardziej niż się tego spodziewam. Jeśli dla Was ciasto będzie za wysokie wystarczy następnym razem dać jedno jajko mniej. Biszkopt składniki 6 jaj 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao - opcjonalnie wykonanie Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem z cukrem
Przysmaki Karolkitydzień. Tort z kremem czekoladowym i bananami to dla mnie połączenie idealne. Choć słodki to zjecie na pewno więcej niż jeden trójkącik. Zapraszam nie tylko mamy! Składniki : Jasny biszkopt : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * szklanka przesianej mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny : * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku(...)pieczenia Krem : * 2 śmietany kremówki * 3 tabliczki dobrej jakościowo czekolady mlecznej Dodatkowo : * 3 banany * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * starta czekolada Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić biszkopt
Magiczne Życie Martytorty i ciasta w kształcie serca. Postanowiłam przygotować torcik walentynkowy, z tym że w tradycyjnej, okrągłej formie, jednakże pozostając w duchu walentynek - udekorowany serduszkami. Torcik walentynkowy w serduszka Składniki: biszkopt 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny poncz 1/3 szklanki wody kilka łyżek soku z cytryny(...)100ml gorącej wody opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru do śmietanki do dekoracji oraz śmietan-fix, jeżeli chcemy, żeby nasz tort dłużej zachował swój świeży wygląd Wykonanie: - składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej - oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli - do ubitej piany dodać w kilku turach cukier, cały czas ubijając - stopniowo dodawać żółtka
Smakołyki BerenikiDzisiaj chce zaprezentować takie cudo smakowite . Lubię bawić się w kuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary(...)Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt biały : 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt ciemny: 3 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1/2 l mleka 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 3 kopiaste łyżki
Słodkości i nie tylkoCześć Kochani, czas na kolejne rewelacyjne ciasto. Tym razem to Szyszkowy król. Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem preparowanym w kajmaku Całość pięknie wygląda i super smakuje. Bardzo lubię takie smaki, wiec serdecznie zachęcam Was do zrobienia tego ciasta. jest łatwe i na prawdę pyszne zapraszam też na film z jego(...)przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml BISZKOPT -6 jajek -3/4 skl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -125ml wody -1/2 szkl cukru -cukier waniliowy -2 szkl mleka w proszku -200g masła DODATKOWO -ok 500 kajmaku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś kolejna odsłona ponadczasowego ciasta jakim jest sernik. Tym razem zrobiłam go w lżejszej wersji, bo na biszkopcie I z galaretką. Taki sernik mimo że pieczony, jest orzeźwiający I delikatny. Trudno poprzestać na jednym kawałku. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 2 całe jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do biszkoptu) 3/4 szklanki cukru kryształu 1 cukier waniliowy(...)olej I mleko I Wsypać budyń w proszku. Zmiksować delikatnie do połączenia. Masę serową przelać do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na czas przygotowania biszkoptu. Biszkopt: 4 białka 2 całe jajka 5 plaskich łyżek cukru kryształu 5 plaskich łyżek mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki
Waniliowe Improwizacjecukru cukier waniliowy 1 kg twarogu ( z wiaderka) 4 jajka 200 ml mleka 2 budynie o smaku jabłek z cynamonem sok z połowy cytryny 3 opakowania biszkoptów dżem jabłkowy lub gruszkowy tabliczka czekolady Masło i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy twaróg, jajka i podgrzewamy ciągle mieszając. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy razem z sokiem z cytryny(...)Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy ok 3 min. Gorącą masą przekładamy biszkopty. Przygotowaną formę (tortownicę) wykładamy papierem i układamy biszkopty . Przykrywamy je masą serową i układamy biszkopty odwrotnie, spodem do góry lekko wciskając w mase, ostrożnie rozkładamy dżem na całej powierzchni i przykrywamy biszkoprami tym razem spodem w dół. Resztę masy serowej wykładamy na wierzch i posypujemy czekoladą
Gotowanie jest łatweprzedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe ciasto Ptasie mleczko z galaretkami, budyniem i musem z mrożonych malin, oczywiście można użyć świeżych :) Ciasto jest na delikatnym biszkopcie Jest po prostu wspaniałe, eleganckie, delikatne-idealnie nada się na każdą okazję zapraszam też na film SKŁADNIKI Blaszka 25x35cm *używam szklanki 250ml BISZKOPT -4 jajka -3/4 szkl mąki pszennej(...)przez noc tężały galaretkę malinową i agrestową (oczywiście można użyć innych smaków) rozpuszczamy każdą w 300ml wrzątku, mieszamy i studzimy, wstawiamy do lodówki do stężenia. stężałe kroimy w kostkę BISZKOPT białka ubijamy, do ubitych stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku