biszkopt - 17572 przepisów (strona:474/1172)

Rolada szpinakowa z bananowym kremem 101

Jestem wielką fanką ciasta szpinakowego. Nie ważne czy to popularny Leśny Mech, czy inne szpinakowe wariacje, zawsze mi taki biszkopt z dodatkiem szpinaku smakuje, Tym razem przygotowałam roladę szpinakową z bananowym kremem. W kremie, oprócz kawałków owoców jest też niespodzianka w postaci kawałków czekolady. Mimo tego dodatku ciasto nie jest przesłodzone. Szpinakowa rolada z bananowym kremem jest bardzo smaczna(...)połączenia. Żelatynę podgrzewamy na maleńkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z około 1 łyżką masy, mieszamy. Następnie żelatynę łączymy z pozostałą masą. Dodajemy też posiekaną czekoladę, Mieszamy. Przestudzony biszkopt szpinakowy rozwijamy. Rozprowadzamy na nim tężejącą masę bananową. Wzdłuż dłuższego boku układamy pozostałe 2 banany (można je wcześniej skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały). Zwijamy całość w roladę. Podczas zwijania

Smaki Na Talerzu
ciasto oczy murzynki 114

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na biszkopt: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch(...)delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odkładamy do wystudzenia. składniki na krem: 750 ml mleka 4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 i 1/2 łyżki kakao 3-4 łyżki cukru (do smaku) 2 żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami / No Bake Nutella and Strawberries 'Gaia' Cake 153

galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto z ciastkami - ważne, by dokładnie zmiksować je w blenderze lub zetrzeć na tarce. W związku z tym, że spód zawiera nutellę i dżem, dobrze(...)spód bez pieczenia z nutellą: ok. 400 g pokruszonego ciasta / ciastek (bez kremów i owoców, ja użyłam domowych muffinek waniliowych, ale sprawdzi się tez babka, biszkopt lub biszkopty, herbatniki, a także mieszanka ciast i ciastek) 1/4 szklanki mleka, 150-200 g niskosłodzonego dżemu truskwakowego, 50 g masła, 1-2 łyżki masła orzechowego (na przykład migdałowego), Nutelli lub innego kremu czekoladowego

Lekcje w kuchni
Motylek 107

biszkopt 3 krąki krem śmietankowy - 1op krem czekoladowy 1 op krem ajerkoniakowy 1 op mleko masło papaja kandyz 10 dag czekoladowe kulki 10 dag galaretka w cukrze 1 op bezy 10 dag rurka czekoladowa 2 szt dowolny alkohol 50ml  biszkopt nasączyć alkoholem wymieszanym z odrobina wody.Kremy przygotować wg opisu na opakowaniu, ja dokładam zawsze odrobinę masła. Każdym kremem przełożyć(...)krążki biszkoptu. Wierzch tortu posmarować najlepiej białym kremem, obsypać boki skórką, ułożyć bezy i galaretkę, w środek nasypać czekoladowych kulek i umieścić rurki czekoladowe. Schłodzić. Szybki w wykonaniu i zadowolenie wśród gości

przepisy- Milki
ciasto a la mleczna kanapka z kremem śmietankowym 591

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na biszkopt kakaowy: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Do puszystej masy(...)przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm – miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35-40 min.) Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na poncz: ok. 100- 150 ml wody lub wystudzonej herbaty lub kawy cukier do smaku wykonanie: Wodę lub herbatę

Domowy Smak Jedzenia
BISZKOPTOWIEC Z OWOCAMI 82

Lekkie biszkoptowe ciasto z owocami, do którego pasują każde owoce.    Składniki: Biszkopt serowy: 4 jajka 4 łyżki cukru (ok. 0,5 szklanki) 8 łyżek mąki pszennej (ok. 240 g) 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka kokosowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 80 g margaryny Dodatkowo(...)Budyń waniliowy -  opakowanie budyniu waniliowego rozpuścić w pół szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Biszkopt serowy - mąkę przesiać.  Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy serek homogenizowany - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę i za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Owoce

Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowe biszkopty z musem z rabarbaru i gruszki i kandyzowaną quinoą 138

porze roku deser z rabarbarem jest obowiązkowy. Połączyłam bezglutenowe biszkopty, które dostałam od rodziców z rabarbarem i gruszkom duszonymi z miodem, z dodatkiem białego wina, a na koniec zrobiłam kandyzowaną quinoę  :) Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 bezglutenowych biszkoptów 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 goździki 2 łyżki(...)miodu 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie:     Biszkopty łamiemy na kawałki i wrzucamy do słoiczków.     Rabarbar kroimy w plasterki, gruszkę w kostkę, dusimy je z odrobiną wody i goździkami, aż zmiękną, dodajemy półtorej łyżki miodu, dolewam wino i odparowujemy jeszcze przez chwilę. ciepły mus nakładamy do słoiczków.      Quinoę razem z miodem

Quinoa Raz!
Budyniowe Biszkopty 148

Domowe biszkopty, czasem warto swoje upiec i posmakować takich domowych, są pyszne, a te są jeszcze bardziej pyszne bo z dodatkiem budyniu w proszku który sprawia że smakowicie pachną i przepysznie smakują :) Składniki na 20 sztuk: 2 jajka kl L (osobno białka i żółtka) 40 g cukru 38 g budyniu w proszku waniliowego bez cukru  (1 opakowanie(...)Następnie przesiewamy mąkę i proszek budyniowy, dodajemy ewentualnie esencję waniliową. Mieszamy całość delikatnie. 4. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, a na papier wykładamy porcje ciasta formując okrągłe biszkopty o śred. 5 cm (pamiętajmy o zachowaniu odstępu, żeby ciasteczka się ze sobą nie połączyły) Biszkopty pieczemy w 170-180 stop grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 20 minut

Gotowanie...to proste !
Rolada z herbatą matcha i truskawkami 94

umila przygotowywanie serowego nadzienia z kokosowym posmakiem w tle. A to tego wspaniałe truskawki w dwóch odsłonach! Pierwsza to dżem, który izoluje ciasto od warstwy serka, dzieki temu biszkopt nie rozmięknie od zbytniej wilgoci. Ja użyłam dżemu truskawkowego z wanilią i octem balsamicznym, którego ostatni słoiczek z zeszłego sezonu znalazłam w szafce i sprawdził się idealnie, jednak każdy truskawkowy sprawdzi(...)wymieszaj. 5. Dużą blachę (np: z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj równo ciasto. 6. Piecz 10-12min. w 180*C. 7.  Po upieczeniu gorący biszkopt przełóż na ściereczkę papierem do góry- zdejmij papier i wraz ze ściereczką zroluj wzdłuż dłuższego boku- zostaw do wystygnięcia. Nadzienie: 1. Twarożek przełóż do blendera i zmiksuj na gładko

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rolada z kremem śmietankowo - morelowym 130

mascarpone, śmietanki kremówki i moreli z syropu. Zamiast moreli mogą to być oczywiście też brzoskwinie. Moja rolada nie zwinęła się w "ślimaczka"...ponieważ pospieszyłam się z wyłożeniem masy na biszkopt, która nie była jeszcze na tyle stężała by dało się ładnie zwinąć roladę. Ale jasna sprawa na smak to nie wpłynęło ;). Wam zalecam jednak wykazać się większą cierpliwością i poczekać(...)bardzo ścisły, ma konsystencję delikatnej pianki i taki mi odpowiada. Jeśli wolicie aby był bardziej zwarty dodajcie około 2 łyżeczek żelatyny - po prostu rozpuście ją razem z galaretką. Biszkopt: 5 dużych jajek 180 g cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowo - morelowy: 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej

Opowieści z piekarnika
Ciastka biszkoptowe z dżemem i mascarpone. 182

przygotujecie pyszne,  mięciutkie ciastka biszkoptowe. A co ważne zrobicie to naprawdę szybko.  Kilkanaście minut i gotowe. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy smakowało.  Składniki: 1 paczka biszkoptów okrągłych serek mascarpone dowolny dżem niepełna szklanka śmietanki 30 % wiórki kokosowe Wykonanie: Śmietankę i wiórki przełożyć do osobnych miseczek.  Wewnętrzną stronę biszkopta, posmarować dość grubo serkiem mascarpone. Drugi biszkopt(...)też z wewnętrznej strony, posmarować dżemem.  Oba biszkopty złożyć ze sobą.  Namoczyć w śmietance, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych

Agusiowe smakołyki
Tort makowy 153

piana będzie sztywna mieszamy ją ostrożnie z masą makową. Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę makową i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)dodajemy rozpuszczoną kawę i miksujemy do połączenia (proponuję robić to stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada) Ciasto makowe przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy krem kawowy, przykrywamy biszkoptem (można go nasączyć np wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem jeśli tortu nie będą jadły dzieci). Na biszkopcie rozsmarowujemy biały krem i przykrywamy drugim plackiem makowym i tort gotowy

Cynamonowe szczęście
Fit tort Snickers 94

przepyszny, świetnie sprawdza się jak mamy ochotę na coś bardziej słodkiego i bardzo ładnie się prezentuje, więc będzie idealny również na imprezę. Smacznego! Składniki (forma o średnicy 16 cm): Biszkopt: 4 białka jajka 150 g migdałów w łupinkach 2-3 łyżki dowolnego słodzika (ja użyłam ksylitolu) Masa: śmietanka z 1 puszki mleczka kokosowego ( u mnie w wersji light)* 3 łyżki(...)serka mascarpone 2-3 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 25 g orzeszków ziemnych 40 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 100 g daktyli Wykonanie: Biszkopt : Migdały rozdrobnić na drobne kawałki (ale nie mąkę!). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier lub słodzik. Wsypać mielone migdały i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym

Healthy food explorer
Lemingtony (kokoski) 97

przepis i spróbować ich po raz pierwszy. Do tej pory byłam trochę sceptycznie nastawiona. Myślałam, że takie ciastka są raczej suche i nijakie. Jednak zmieniłam zdanie jak spróbowałam. Mięciutki biszkopt w połączeniu z czekoladą i wiórkami to naprawdę połączenie idealne, godne wypróbowania. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 1szkl(...)otartej z cytryny Polewa: 2 tabliczki czekolady po 100g (u mnie mleczna i gorzka) 10 łyżek śmietany 30% ok. 200g wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Ogrzane wybiłam do miski miksera i utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem

Waniliowe Improwizacje