mascarpone, śmietanki kremówki i moreli z syropu. Zamiast moreli mogą to być oczywiście też brzoskwinie. Moja rolada nie zwinęła się w "ślimaczka"...ponieważ pospieszyłam się z wyłożeniem masy na biszkopt, która nie była jeszcze na tyle stężała by dało się ładnie zwinąć roladę. Ale jasna sprawa na smak to nie wpłynęło ;). Wam zalecam jednak wykazać się większą cierpliwością i poczekać(...)bardzo ścisły, ma konsystencję delikatnej pianki i taki mi odpowiada. Jeśli wolicie aby był bardziej zwarty dodajcie około 2 łyżeczek żelatyny - po prostu rozpuście ją razem z galaretką. Biszkopt: 5 dużych jajek 180 g cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowo - morelowy: 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
Opowieści z piekarnikaprzygotujecie pyszne, mięciutkie ciastka biszkoptowe. A co ważne zrobicie to naprawdę szybko. Kilkanaście minut i gotowe. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy smakowało. Składniki: 1 paczka biszkoptów okrągłych serek mascarpone dowolny dżem niepełna szklanka śmietanki 30 % wiórki kokosowe Wykonanie: Śmietankę i wiórki przełożyć do osobnych miseczek. Wewnętrzną stronę biszkopta, posmarować dość grubo serkiem mascarpone. Drugi biszkopt(...)też z wewnętrznej strony, posmarować dżemem. Oba biszkopty złożyć ze sobą. Namoczyć w śmietance, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych
Agusiowe smakołykipiana będzie sztywna mieszamy ją ostrożnie z masą makową. Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę makową i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Biszkopt: 3 jaja 1/3 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)dodajemy rozpuszczoną kawę i miksujemy do połączenia (proponuję robić to stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada) Ciasto makowe przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy krem kawowy, przykrywamy biszkoptem (można go nasączyć np wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem jeśli tortu nie będą jadły dzieci). Na biszkopcie rozsmarowujemy biały krem i przykrywamy drugim plackiem makowym i tort gotowy
Cynamonowe szczęścieprzepyszny, świetnie sprawdza się jak mamy ochotę na coś bardziej słodkiego i bardzo ładnie się prezentuje, więc będzie idealny również na imprezę. Smacznego! Składniki (forma o średnicy 16 cm): Biszkopt: 4 białka jajka 150 g migdałów w łupinkach 2-3 łyżki dowolnego słodzika (ja użyłam ksylitolu) Masa: śmietanka z 1 puszki mleczka kokosowego ( u mnie w wersji light)* 3 łyżki(...)serka mascarpone 2-3 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 25 g orzeszków ziemnych 40 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 100 g daktyli Wykonanie: Biszkopt : Migdały rozdrobnić na drobne kawałki (ale nie mąkę!). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier lub słodzik. Wsypać mielone migdały i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym
Healthy food explorerprzepis i spróbować ich po raz pierwszy. Do tej pory byłam trochę sceptycznie nastawiona. Myślałam, że takie ciastka są raczej suche i nijakie. Jednak zmieniłam zdanie jak spróbowałam. Mięciutki biszkopt w połączeniu z czekoladą i wiórkami to naprawdę połączenie idealne, godne wypróbowania. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 1szkl(...)otartej z cytryny Polewa: 2 tabliczki czekolady po 100g (u mnie mleczna i gorzka) 10 łyżek śmietany 30% ok. 200g wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka na biszkopt wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Ogrzane wybiłam do miski miksera i utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem
Waniliowe ImprowizacjeSernik na zimno waniliowy, ale dwu kolorowy, bo do połowy masy, zielonej herbaty dodałam, dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Spód słodki z biszkoptów i daktyli przygotowałam, które z niewielką ilością masła zmiksowałam. Wierzch sernika to winogron i borówki w przeźroczystej galaretce zatopione, świeżymi listkami mięty ozdobione. Całość smakuje niebanalnie, nie za słodko, nie za gorzko, w sam raz, idealnie(...)Składniki na wysoką tortownicę o średnicy ok. 25 cm: : spód: 100 g suszonych, ale miękkich daktyli, 100 g biszkoptów, 1 łyżka miękkiego masła, masa serowa: 1 opakowanie cukru z wanilią 12 g, 1 kg sera waniliowego w wiaderku, 2 łyżki cukru pudru do sera, żeby dosłodzić, 4 łyżeczki żelatyny ( 25 g – 10 g jest
Moniki SmakołykiProste ciasto śmietanowe z ananasami, które idealnie się sprawdzi w gorące dni :-) Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, warstwa śmietanowa: śmietana 18% 3 szklanki galaretka pomarańczowa 2 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 5 łyżek, dodatkowo: ananasy w puszce(...)masy jajecznej. Delikatnie mieszamy wszystko razem do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min., do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ściągamy z wierzchu powstałą skorupkę i nasączamy go połową szklanki soku z ananasa. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, gdy zaczną tężeć
kulinarne odsłony patiszklanki cukru 3 łyżki żelatyny 250 g margaryny 200 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów (ok. 180g) 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć(...)biały - skręcić raz lub dwa razy. Czekolada gorzka - 200 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Natomiast 50 g czekolady posiekać. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna
Ciastka - domowe słodkościstarego zeszytu mojej mamy. Kiedy zrobiłam to ciasto po raz pierwszy znajomi się zachwycali. Teraz piekę je na wszystkie rodzinne imprezy - tak wszystkim smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 0.5 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia KREM RÓŻOWY: 2 kisiele żurawinowe 2 galaretki (ja dałam brzoskwiniowe) 200 g masła 1 puszka(...)dodaj roztopione masło i ponownie zamieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Odstaw do wystudzenia; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 11. Brzoskwinie pokrój w drobną kosteczkę; 12. Na wystudzony biszkopt wylej połowę masy (może być lekko ciepła), wyłóż brzoskwinie i zalej resztą masy. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 1 h aby stężało. 13. Śmietanę ubij na sztywno; 14. Dodaj
Prosty przepis naorzechów nerkowca 40 ml mleczka kokosowego pół łyżki soku z cytryny łyżeczka syropu klonowego szczypta soli 100 ml mocnej kawy 3 łyżki erytrolu 40 g biszkoptów kostka gorzkiej czekolady Orzechy nerkowca zalej wodą i mocz przez 8 godzin. Po tym czasie odcedź je, przełóż do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami na krem i blenduj na gładką masę. Gdyby krem(...)był zbyt gęsty, dodaj troszkę więcej mleczka kokosowego. Kawę (jeszcze gorącą) wymieszaj zerytrolem. Zamocz biszkopty dokładnie z obu stron. Mają zmięknąć, ale nie rozpaść się. W naczynku układaj naprzemiennie krem i namoczone biszkopty. Przełóż do lodówki na kilka godzin. Na samą górę daj startą czekoladę lub kakao Obiad: Kaszotto z botwinką, soczewicą i porem [516 kcal
365 dni dookoła kuchniciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – tort czekoladowy z owocami – najprostsza szarlotka – szarlotka na kruchym cieście – ciasto czekoladowe z gruszkami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – sernik z kajmakiem – blok czekoladowy TARTA Z RABARBAREM
nietylkopasta.plPyszne ciasto według mojego pomysłu - idealne na imieniny, urodziny czy ot, tak do kawki. Zapraszam wszystkich łasuchów i amatorów słodkości do kawki :) Imieninek Biszkopt - 8 jajek - 6 łyżek mąki tortowej - 3 łyzki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 8 łyżek cukru Nadzienie - sok z brzoskwiń z odrobiną mocnego alkoholu i wody Krem - 700 ml mleka pełnotłustego (3,2%) - budyń śmietankowy(...)trzymamy jeszcze ok 5 min po czym wyjmujemy i przekładamy na czystą ściereczkę - do wystudzenia. Na mleku gotujemy budynie ( łączymy je razem i gotujemy jako jeden budyń). Studzimy. Biszkopt dzielimy na połowę. Nasączamy ponczem . Brzoskwinie kroimy w kawałeczki i układamy na jednej części, przykrywamy budyniem i układamy drugą warstwę biszkoptu. Na wierzch można polać polewą z czekolady
Kuchnia Pełna EmocjiDziś prezentuję Wam pyszne , sezonowe ciacho . Jabłuszko występuje tu w towarzystwie cynamonu i kokosu. Oczywiście wszystko z biszkoptem i polewą czekoladową ...mniam....za pierwszym razem jak robiłam to ciasto nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc znów musiałam je upiec, żeby podzielić się z Wami przepisem. Inspiracją był przepis siostry Anastazji. Wrześniowe jabłuszko Ciasto jasne - 200ml pełnego mleka ( od 3,2%) - 120g(...)margaryny - 120g cukru - 400g mąki pszennejtyp 550 - 2 duże kurze jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa - 3 białka jajek - 200g cukru - 150g wiórków kokosowych Biszkopt ciemny: - 3 jajka - 100 g cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki mąki tortowej - 2 łyżki kakao Polewa: - 180g margaryny - 100g cukru - 5 łyżek śmietany( obojętnie jakiej ale najlepsza kremówka
Kuchnia Pełna Emocjiłyżka żelatyny 250 g margaryny 100 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 1 puszka mandarynek (312g) 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy 700 ml gorącej wody 1 paczka okrągłych biszkoptów (ok. 180g) sok wyciśnięty z 2 mandarynek (ok. 100 ml) Przygotowanie: Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczy rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce(...)czasu, aż zacznie tężeć. Ser biały - skręcić raz lub dwa razy. 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać 3 łyżki żelatyny i mieszając rozpuścić. W ten sposób mamy pewność, że nie zważy się nam żelatyna
Ciastka - domowe słodkościrównież miksera, byle na małych obrotach. Ciasto przekładamy do okrągłej formy, tzw. tortownicy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Pamiętajcie, aby wcześniej nie otwierać piekarnika, gdyż biszkopt opadnie. Gdy biszkopt będzie gotowy czekamy aż ostygnie, następnie przekrawamy go na 3 części. Następnym krokiem jest przygotowanie kremu. W tym przypadku rozpuszczamy pół kostki masła w kąpieli wodnej z dwoma(...)tabliczkami czekolady. Czekamy aż masa delikatnie wystygnie. W międzyczasie ubijamy śmietanę. Obie masy mieszamy i już nasz krem jest gotowy. Pierwszy blat biszkoptu kładziemy na podkład pod tort , następnie nakładamy masę. Przykrywamy drugim blatem oraz ponownie nakładamy krem. Możecie dodać jeszcze owoce np. truskawki. Pozostałą masą smarujemy tort z góry i z boków i to niemal wszystko. Przystrajamy nasz
jakszef.pl